Doktori iskolák akkreditációja - 2009 Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, 2008. december 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A doktori iskolák akkreditációja – 2009 Munkaanyag vitája Bazsa György, a MAB elnöke DI vezetők országos fóruma Budapest, október 16.
Advertisements

A doktori iskolák akkreditációja – 2009 Munkaanyag Bazsa György, a MAB elnöke Debreceni Egyetem DI vezetők fóruma Debrecen, október 14.
Magyar Tudományos Akadémia Nyugati Magyar Tudományos Tanács teljesítményelemzés és javaslat.
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
Adatszolgáltatási igények kezelése
PhD fokozatok nyomában adatok és javaslatok
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
Ágazati adatszolgáltatás és nyilvántartások stratégiai fejlesztése TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése, második ütem.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
1 A Magyar Tudományos Művek Tára az egyetemek életében Informatio Scientifica Budapest, szeptember
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Bazsa György a MAB elnöke Aktuális feladatok a doktori képzés és fokozat, a doktori iskolák ügyében Az Országos Doktori Tanács ülése Budapest, április.
Változások, újdonságok, várható fejlesztések az MTMT adatbázisban
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola tanévnyitója Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola szeptember 11.
Felsőoktatási szakok részletes bemutatása tanulható tantárgyak, választható specializációk, elsajátítható kompetenciák FELVÉTELI TÁJOLÓ 2009.
Felsőoktatási Információs Rendszer Kerekes Gábor.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
Sándorné dr. Kriszt Éva rektor Budapesti Gazdasági Főiskola.
A projekt az Európai Unió támo- gatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. MTMT feltöltés zenei alkotások szerzőinek
MTMT feltöltési segédlet
Bevezető előadás az I. éves PhD. hallgatóknak Budapest, szeptember 29. Solymosi József egyetemi tanár, az MTA Doktora az MTA Doktora ZRÍNYI MIKLÓS.
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori iskolái MAB akkreditációjának számszerű adatai és eredményei Prof. dr. Solymosi József DSc a Katonai Műszaki.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
A doktori iskolák akkreditációja Dr. Bazsa György a MAB elnöke ODT ülés – Budapest április 17.
Akkreditációs aktualitások Bazsa György, a MAB elnöke MRK plénum Budapest, november 9.
LB felkészítő: március
A doktori iskolák törvényi megfelelésének értékelése Új doktori iskolák akkreditációja Tapasztalatok és feladatok Bazsa György, a MAB elnöke A Magyar Rektori.
Doktori iskolák törvényi megfelelésének értékelése Új doktori iskolák akkreditációja Tapasztalatok és feladatok Bazsa György a MAB elnöke Országos Doktori.
Zentai László : Az ELTE intézményakkreditációs tapasztalatai – XI. 18. Az ELTE intézmény- akkreditációs tapasztalatai (2009–2010)
ORSZÁGOS DOKTORI ADATBÁZIS Közeli és a távolabbi tervek
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Minek a minősége? Kérdések és felvetések - kijelentések helyett Bazsa György, a MAB elnöke Budapest, október 16.
Akkreditációs aktualitások Bazsa György, a MAB elnöke A Magyar Rektori Konferencia ülése Pécs, június 25.
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
Az intézményakkreditáció eljárásrendje, az LB feladatai
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
A doktori iskolák törvényi megfelelésének értékelése Új doktori iskolák akkreditációja Tapasztalatok Bazsa György, a MAB elnöke Országos doktori fórum.
Integráló iskolák a közoktatásban
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
2014. november november november 18.1.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Minek a minősége? Kérdések és válaszok Bazsa György, a MAB elnöke Nyugat-magyarországi Egyetem Minőségbiztosítási munkaértekezlete Győr, december.
A maximális hallgatói létszám megállapítása Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
A doktori képzés aktuális kérdései Doktoranduszok Országos Szövetsége Szombathely © dr. Kocsis Miklós.
Tudományos publikációk nyilvántartása az MTMT-ben Áncsán Gizella Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-,
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
2011.december 9. Országos Doktori Tanács A felsőoktatási intézmények doktori tanácsai elnökeiből álló testület, amely állást foglal a doktori képzéssel,
Minőségi könyvtár a színvonalas szolgáltatásért!
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
PhD online közösségi oldal Dr
TÉMAVEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ KMDI ÚJ KÉPZÉSI RENDJE
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Tudományos Művek Tára
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Tudományos Művek Tára
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
A Magyar Tudományos Művek Tára az egyetemek életében
A doktori iskolák akkreditációja – 2009 Bazsa György, a MAB elnöke
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Előadás másolata:

Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.

2009-es DI akkreditáció: minden rendben Van MAB határozat (a 2007-es érvényét vesztette). Jogszerűséget tisztáztuk (OKM, ODT, MRK). Ütemterv szerint haladunk:  az adatbázis programkorrekciója folyik,  DI-k számára január 10-én megnyílik,  március 31-én lezárul az értékeléshez.  Külön kérjük az üres személyi oldalak törlését! a honlapon minden információ olvasható, de a fontosabb aktualitásokról rendre e- mailt küldünk. Új DI-k jelentkeznek, az akkreditálás folyamatos.

Várhatóan még most is sok probléma merül majd fel:  A követelményeket nem akarjuk módosítani,  e helyett (kérésre) értelmezést adunk és  konzultációs lehetőséget biztosítunk.  Legyen-e adminisztrátori fórum? Az akkreditáció nem csak jogi aktus, hanem  a minőség feltételeit biztosító, minőséget fejlesztő, egyúttal  teljesítmény ösztönző és értékelő eljárás. A hazai tudomány értelmezést is homogenizáljuk – elsősorban a tudományos közlemények meghatá- rozása (elfogadás/kizárás) révén. Ebben együtt működünk az MTA-val, az OTKA-val az MTA köztestületi publikációs adatbázis (KPA) révén.

Ajánljuk a DI-k önértékeléséhez is az adatbázis lehető- ségeinek kihasználását. Pl. A MAB határozat melléklete volt a hivatkozások számontartásának gyakorlata tudományáganként Most bemutatom a beiratkozott – abszolutóriumot szerzett – fokozatot elértek számának statiszti- káját: érdemes végiggondolni és cselekedni – DI és intézményi szinten is. Felajánlom statisztikák készítését az adatbázisból.

 Egy régi gondolat: a különböző tudományági DI- vezetők fórumainak megszervezése?  Nyitás a doktori képzésben a társadalom (gazdaság, közigazgatás, szolgáltatások felé): A versenyszféra nem értékeli a doktorátust (Varga Dóra: Népszabadság, 2008.dec. 6.) „A munkaerő-piaci pozíciókat, illetve a szakmai előre- jutást segíti a doktori fokozat, anyagi és egziszten- ciális szempontból azonban nem sokat jelent” – Universitas Press Felsőoktatási Kutató Műhely.

Az intézményi doktori szabályzatokat igen körül- tekintően és egységesen véleményezzük. Ezt megkapják az intézmények, s belátásuk szerint hasznosítják. Ebben a DOSZ is érdekelt. A párhuzamos szak-akkreditációk során az LB-k ezt értékelik.

Köszönöm a figyelmet.