Forgalmazók védjegyhasználata az interneten

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Hírlevél küldés WEB-SET-tel. Törvényi háttér • évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (reklámtörvény)
Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
üzleti ajándék, támogatás áfa-ja,
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Általános áruismeret Termékfelelősség
Szellemi alkotások joga
G M P Dr. Hetényi László.
A doménnévvel elkövetett védjegybitorlás bírósági gyakorlata Magyarországon László Áron Márk Budapest, ECTA Roundtable, április 17.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A védjegytörvény és a jogharmonizáció Dr. Fazekas Judit Európai Uniós és Büntetőjogi Szakállamtitkár Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Budapest, 2007.
KLENEN, Werle Rita Topten Egy nemzetközi projekt az energiahatékony termékekért KLENEN Mátraháza március 8. – 9. Werle Rita Topten International.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Google, eBay és a többiek online szolgáltatók felelőssége Védjegy- és internetjog Április 28. Dr. László Áron Márk ügyvéd.
Kereskedelem Szakmacsoport
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a évi XLVII. törvény alapján dr. Nagy Andrea Magdolna ügyvéd május 30.
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Zalaegerszeg december 13.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
e-jövedék konferencia
vámjogi és vámeljárási szabályok rendszere
Különös tekintettel a gyógyszerekre
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre a Kormányhivatal helyi népegészségügyi szakigazgatási.
Csomagolástechnológia 1.
A fogyasztók tájékoztatása
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
A fogyasztók tájékoztatása
Felelősség, termékfelelősség
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
Az online reklám esete a joggal
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
UCP Irányelvek végrehajtása Ausztriában Conference « Consumer protection - Unfair commercial practices » Budapest, 21 st /22 nd of October 2008 Ulrike.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
dr.Daszkalovics Katalin
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre ÁNTSZ-engedélye van, amit az üzlet működését engedélyező.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
Reklámpapír A kötelezettek teljesítési fegyelme Viszkei György ÖKO-Pannon Kht. Budapest, január 21.
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
1169/2011/EU jelölési rendelet
A kémiai biztonságról közérthetően
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
1002/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS A VÁMRAKTÁROZÁS EGYSÉGES ELJÁRÁSI RENDJÉRŐL.
A VÉDJEGY Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szép Erika.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Középpontban a fogyasztó Készítette:Farkasné Bálint Rózsa.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
A vÉDJEGYOLTALOM Takács Lászlóné. A vÉDJEGYOLTALOM Takács Lászlóné.
Előadás másolata:

Forgalmazók védjegyhasználata az interneten Dr. László Áron Márk ügyvéd Jogi Fórum 2011. szeptember 22.

Tartalom Jogszabályi háttér Védjegyhasználat a honlapon Védjegyhasználat a doménnévben Védjegyhasználat metatagben Védjegyhasználat Google adwordben Összefoglalás

Jogszabályi háttér A védjegyekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 2008/95/EK irányelv A védjegyek és földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. év XI. törvény (Vt.) Vt. 12. § (1) A védjegyoltalom alapján a védjegyjogosultnak kizárólagos joga van a védjegy használatára: Azonosság, Összetéveszthetőség Jóhírű védjegyek

Jogszabályi háttér Vt. 12. § (3) a (2) bekezdésben szabályozott feltételek megvalósulása esetén tilos különösen a megjelölés elhelyezése az árun vagy csomagolásán; a megjelölést hordozó áru forgalomba hozatala, eladásra való felkínálása, valamint forgalomba hozatal céljából történő raktáron tartása; szolgáltatás nyújtása vagy annak felajánlása a megjelölés alatt; a megjelölést hordozó áruknak az országba történő behozatala vagy onnét történő kivitele; a megjelölés használata az üzleti levelezésben vagy a reklámozásban.

Jogszabályi háttér Vt. 15. § (1) A védjegyoltalom alapján a védjegyjogosult nem tilthat el mást attól, hogy gazdasági tevékenysége körében – az üzleti tisztesség követelményeivel összhangban – használja az áru vagy a szolgáltatás fajtájára, minőségére, mennyiségére, rendeltetésére, értékére, földrajzi eredetére, előállítási, illetve teljesítési idejére vagy egyéb jellemzőjére vonatkozó jelzést; a védjegyet, ha az szükséges az áru vagy a szolgáltatás rendeltetésének jelzésére, különösen tartozékok vagy alkatrészek esetében.

Jogszabályi háttér Vt. 16. § - Közösségi jogkimerülés (1) A védjegyoltalom alapján a védjegyjogosult nem tilthatja meg a védjegy használatát olyan árukkal kapcsolatban, amelyeket ő hozott forgalomba, vagy amelyeket kifejezett hozzájárulásával hoztak forgalomba az Európai Gazdasági Térségben. (2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés nem alkalmazható, ha a védjegyjogosultnak jogos érdeke fűződik ahhoz, hogy az áruk további forgalmazását ellenezze, különösen akkor, ha az áru állagát, állapotát megváltoztatták, illetve károsították.

Védjegyhasználat a honlapon

Védjegyhasználat a honlapon Termék védjegyének forgalmazói használata Védjegyjogosulti érdek Vt. 12. § (kizárólagos használat) – az én védjegyem Forgalmazói érdek Vt. 15. § (védjegyoltalom korlátai) – ezt árulom Vt. 16. § (jogkimerülés) – megvettem a terméket További jellemző esetkörök: Márkakereskedő vs. kereskedő Márkaszerviz vs. szerviz Használtruha boltok

Védjegyhasználat a honlapon További jellemző esetkörök: Márkakereskedő vs. Kereskedő

Védjegyhasználat a honlapon További jellemző esetkörök: Márkaszerviz vs. szerviz

Védjegyhasználat a honlapon További jellemző esetkörök: Használtruha boltok

Védjegyhasználat a honlapon Európai Bírósági jogesetek BMW/Deenink (C-206/01) Használt BMW-k és BMW szerviz Nem keltheti kereskedelmi kapcsolat, márkakereskedés, vagy különleges kapcsolat látszatát Dior/Evora (C-337/95) Dior termékek reklámozása egyszerű reklámanyagon Szabad reklámozás körében használni, ha ez nem károsítja a védjegy jóhírét Portakabin/Primakabin (C-558/08) Védjegyoltalom korlátai = nem, jogkimerülés = igen

Védjegyhasználat a honlapon

Védjegyhasználat a honlapon Szó (termék nevének) használata Polycom szóvédjegy telekommunikációs eszközök Forgalmazó használja a védjegyet a weblapon Fővárosi Ítélőtábla: termék származásának megjelölésére használható a szóvédjegy, nem volt tisztességtelen Ábra (termék logójának) használata Volkswagen ábrás védjegy Német Legfelsőbb Bíróság döntése Független szerviznek nem megengedett a logó használata

Védjegyhasználat doménnévben [védjegy].hu Doménnévvel is elkövethető a védjegybitorlás (BH 2005.142) Jogesetek: polycom.hu thule.hu edding.hu Bírósági gyakorlat a védjegy doménnévként engedély nélkül nem használható

Védjegyhasználat doménnévben [védjegy]+valami.hu [védjegy]+[város].hu honda-sopron.hu - bírósági gyakorlat: nem megengedett [védjegy]+[név].hu fiatszabo.hu [védjegy]+[egyéb].hu toyota-alkatresz.hu vwbonto.hu grundig-szerviz.hu royalcaninbolt.hu

Védjegyhasználat doménnévben UDRP eljárásban Alternatív vitarendezés egyes doménnevekre GTLD-k: .biz, .com, .info, .name, .net, .org satöbbi CC TLD-k: .br, .es, .ch, .fr, .nl satöbbi WIPO gyakorlat – Oki Data ügy (D2001-0903) <okidataparts.com> Akkor jóhiszemű, ha: Ténylegesen használja árukra, szolgáltatásokra A honlapon csak az adott márkát forgalmazza A honlap leírja a forgalmazó kapcsolatát a védjegyjogosulttal A jogosult nem próbálja meg kiszorítani a védjegyjogosultat

Védjegyhasználat metatagben a HTML oldal HEAD szekciójában az oldallal kapcsolatos háttérinformációk az információ-kezelő rendszerek számára teszik könnyebbé az oldal besorolását Felhasználó számára nem látható! Védjegyszerű használat? Fővárosi Bíróság (Bemer-ügy): igen Védjegy és alperes kapcsolata a keresőn keresztül

Védjegyhasználat Google Adwords

Védjegyhasználat Google Adwords C-236/08, C-237/08, C-238/08 egyesített ügyek (2010. március 23.) Louis Vuitton: „utánzatok” Bourse des Vols, Bourse des Voyage Eurochallenges: házasságközvetítés Kérdések Gazdasági tevékenység körében történő használat? Árukkal illetve szolgáltatásokkal kapcsolatos? Védjegy funkciói sérülnek: származás, reklám?

Védjegyhasználat Google Adwords Ítélet: hirdető használata megtiltható védjeggyel azonos megjelölés azonos áruk ill. szolgáltatások amennyiben e reklám nem teszi lehetővé, vagy csupán nehézségek árán teszi lehetővé az átlagos internethasználó számára annak felismerését, hogy a hirdetésben említett áruk vagy szolgáltatások a védjegyjogosulttól, illetve ahhoz gazdaságilag kapcsolt vállalkozástól, vagy ellenkezőleg, harmadik személytől származnak.

Védjegyhasználat Google Adwords Portakabin vs. Primakabin (C-558/08) 2010. július 8. Portakabin védjegy (építmények) Primakabin BV használt kabinokat árul ‘protakabin’, ‘portacabin’, ‘portokabin’, ‘portocabin’ Ítélet Általában nem lehet védjegyoltalom korlátaira hivatkozni Jogkimerülés általában alkalmazható

Összefoglalás Védjegyhasználat a honlapon Szó: lehet Ábra: német gyakorlat szerint nem lehet Védjegyhasználat a doménnévben Nem lehet Védjegyhasználat metatagben Védjegyhasználat Google adwordben Csak bizonyos feltételek mellett lehet

Köszönöm a figyelmet!