A diabetes mellitus rizikófaktorai serdülő és ifjúkorban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Advertisements

A cukorbetegség kezelésének új lehetőségei Bondár Katalin Pándy K. Kórház, Gyula Gyermekosztály.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Serdülőkorúak egészsége
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
Rövid összefoglaló a cukorbetegségről
A regeneráció kulcsa MAKROFÁG NEOURONSZÍVIZOM BŐR.
Hisztamin szerepe az elhízásban: génexpressziós vizsgálatok vad és hisztamin hiányos egereken O B E K O N Tamási Viola, Éder Katalin, Tölgyesi Gergely,
Cukorbetegség.
Cukorbetegség Diabetes mellitus Készítette: Tőkéné Czvitkovics Szilvia
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
A DIABETES MELLITUS DIAGNÓZISA ÉS KLASSZIFIKÁCIÓJA
Nemzeti Diabetes Program A 2-es típusú cukorbetegség kockázatnövekedése a fiatal korosztály körében A Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Védőnők Egyesülete.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A CUKORBETEGSÉG.
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Alkoholizmus.
Az elhízás.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Gyermekkori depresszió
A cukorbetegség dr. Bierer Gábor.
eredményei A diabetes mellitus kezelésének újabb Tölgyesi Katalin
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben” IX. Országos Konferencia Budapest, február 23–24. Mit esznek a Szigetlakók, és mit gondolnak.
A hypertonia rizikófaktorai gyermek és felnőttkorban
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Immunrendszer Betegségei.
Hasnyálmirigy.
Allergia dr.Hella Zoltán.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Egészségügyi szakdolgozók tűszúrásos baleseteinek hazai alakulása
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
BELGYÓGYÁSZAT Dr. Jármay Katalin Főiskolai Tanár
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Témakör: Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyeiCím: Iskolám tanulóinak táplálkozási szokásai „ Egyél, hogy élj, de ne azért élj hogy egyél” (Ceaciliws.
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
ISO GONDOLKODÁS ELÉGEDETT-E A BETEG?  DR.TAKÁCS EMERENCIA.
Diabetes gondozás a gyakorlat szempontjából
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
Szívünk napja- a Szív Világnapja
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
A cukorbetegség.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Diabetes mellitus és szövődményei
A szervezet energiaforgalma
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Egyedi mérések összegzése
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Hasnyálmirigy.
Az éhezés.
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

A diabetes mellitus rizikófaktorai serdülő és ifjúkorban Jelige: Édesen keserű

Epidemiológiai megközelítés A diabetes mellitus gyakorisága ugrásszerűen növekszik, egyre több embernek kell szembenéznie a betegség megjelenésével. WHO adatai alapján ma 194 millió cukorbeteg van a világon. 2030-ra 366 millióval számolhatunk, ha a tendenciát nézzük.

A cukorbetegek leggyakoribb előfordulásai helyei

Magyarországon 5-600 ezer cukorbeteget tartanak számon, amelyből 40-60 ezer 1-es típusú, közülük 2600-an 14 éven aluli gyermek.

A 2-es típusú cukorbetegek száma döntően magasabb és számuk is rohamosan növekszik, közülük 70 ezren részesülnek inzulin-kezelésben.

A téma történetisége Először a cukorbetegséget Théba-környéki ásatások során előkerült Ebers papiruszok írják le. A diabetes mellitus szószerinti jelentése „édesen sokat vizelés”.

A diabetes mellitus klinikai megközelítése A cukorbetegség a szénhidrát anyagcsere zavara. Teljes neve diabetes mellitus, görög eredetű szó, amely a cukorbetegség legnyilvánvalóbb tüneteit takarja: A beteg sok vizeletet ürít, amely édes, mert cukrot tartalmaz.

A szénhidrát anyagcsere szabályozása A szénhidrát-anyagcsere fő szabályzó hormonjai a glükagon és az inzulin, amely a pankreas endocrin működésű Langerhans-szigeteken lévő alfa és béta sejtek termelik.

A diabetes mellitus felosztása Az Amerikai Diabetes Társaság javaslatára a WHO elfogadta a következő felosztását a cukorbetegségnek 1-es típusú cukorbetegség (régebbi elnevezése Inzulindependens Diabetes Mellitus, IDDM) Ennek két alcsoportja van: A: autoimmun forma B: idiopatias forma

Inzulinhiány mindkettőre jellemző Inzulinhiány mindkettőre jellemző. Kialakulásában a genetikai hajlam talaján kiinduló autoimmun folyamat játszik meghatározó szerepet.

Az idiopatiás formájánál markereket nem lehet kimutatni, hirtelen kezdet, klasszikus tünetek, mint a nagyfokú szomjazás, szájszárazság, sok vizelés, sok evés, gyors testi leromlás jellemzi.

A 2-es típusú cukorbetegség (Non Inzulindependens Diabetes Mellitus, NIDDM) Heterogén csoport: A betegek 80%-a kisebb-nagyobb mértékben elhízott, amely a hasra lokalizálódott.

Az elhízás típusai

A betegek vérében igen jelentős mennyiségű endogén inzulin található, amely provokációra tovább növekszik. Amíg a hasnyálmirigy képes inzulin-túltermeléssel kompenzálni, addig nem alakul ki cukorbetegség.

Gestacios diametes mellitus amely a terhességgel szövődik Egy különálló csoportot alkot a: Gestacios diametes mellitus amely a terhességgel szövődik

Speciális diabetes típusok Ebbe a csoportba sorolhatók a béta sejt funkció genetikai zavarai, pancreas betegségei, gyógyszerek, kémiai anyagok által indukált cukorbetegség.

A diabetes mellitus specifikus szövődményei Angiopathia Diabetica: a diabeteses érbetegség fő jellemzője a bazálmembrán megvastagodás, melynek a közvetlen kiváltó oka a hyperglikémia.

Artéria belső felszíne

További szövődményei a retinopatia diabetika

és a nefropatia diabetika

Veseátültetést tesz előbb utóbb szükségessé

Diabeteses láb syndroma A diabetes késői szövődményei között kiemelkedő helyet foglalnak el a komplex szövődmények. Ilyen a diabeteses láb. Csökken a fájdalomérzés, ezért észrevétlenek maradnak a mechanikus termikus vagy kémiai sérülések.

Diabeteszes lábsyndroma

Diabeteszes gangraena angiopathia következtében

Amputált alsó végtag

Kutatás Kutatásomat serdülő és ifjúkorú fiatalok körében végeztem. A mintavételi módszerrel 14 és 23 év közötti fiatalokat vizsgáltam meg. A vizsgálati csoportba 80 fő került be.

Célja Megállapítani, hogy serdülő és ifjúkorban milyen mértékben vannak jelen a cukorbetegségre hajlamosító tényezők.

Vizsgálati módszer és eszköz Vizsgálatomhoz leíró statisztikai megközelítésben kérdőíves felmérést alkalmaztam A kérdőív 15 kérdést tartalmazott, főként zárt strukturált kérdésekből tevődött össze

Kutatás célja Kutatásom célja annak megállapítása, hogy a serdülő és korai ifjúkorban milyen mértékben vannak jelen a cukorbetegségre hajlamosító tényezők Környezetükben és életmódjukban fellelhetők-e azok a problémák, amelyek a cukorbetegség kialakulásának kockázatát növelik.

Kutatás tárgya A középiskolában és szakképzésben tanuló fiatalok táplálkozásával, mozgásával, kapcsolatos magatartásának, A családban előforduló riziko-faktoroknak a megismerése.

Hipotézisek 1. Feltételezésem szerint a fiatalok 70 %-a nem mozog napi rendszerességgel A vizsgálatban résztvevő fiatalok 20%-ának testtömeg-indexe a normál érték fölé esik 3. A fiatalok 20-%-ánál a családban előfordul a túlsúly és 10 %-ánál a cukorbetegség

Hipotézisek 2. 4. Feltételezésem szerint a fiatalok 25 %-a dohányzik 5. A fiatalok 40%-a naponta fogyaszt édességet, csokoládét, gyorséttermi ételeket, és 60 %-a kevés zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket

A vizsgálat leletei

A vizsgáltak dohányzásának mértékét tekintve az tapasztalható, hogy a fiatalok 14%-a dohányzik. Ez a statisztikai adatoknál lényegesen kevesebb, amely örvendetes tény. Ezzel a 4. számú hipotézisem nem igazolódott be, mely szerint a fiatalok 25 %-a dohányzik.

A táplálkozásra vonatkozó vizsgálatból kiderül, hogy a fiataloknak 40%-a fogyaszt a kívánatos gyakorisággal zöldséget, vagy gyümölcsöt, 60%-a nem, 16 %-a fogyaszt elegendő tejet, 84%-nak tejfogyasztása nem kielégítő

A vizsgálatból kiderül az is, hogy a fiatalok 61%-a fogyaszt csokoládét és édességet, 72%-a pedig gyorséttermi ételeket, 40 %-a ezt naponta többször is teszi, amely ételek gyakori fogyasztása az elhízás kockázatát rejtik magukban.

A fenti kérdésekre adott válasszal az 5 A fenti kérdésekre adott válasszal az 5. számú hipotézisem beigazolódott.

A cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó tényezők között a családban előforduló genetikai faktorok lényegesek. A vizsgált minta családjának 36%-ánál cukorbetegség és 48 %-ánál a túlsúly jelen van mint rizikófaktor.

A 3. számú hipotézisem részben igazolódott be. A családi rizikófaktorok sokkal nagyobb mértékben vannak jelen, mint azt feltételeztem „A fiatalok 20-%-ánál a családban előfordul a túlsúly és 10 %-ánál a cukorbetegség”

A vizsgált minta testtömeg-indexére vonatkozó vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a 80 főből 18 fő amely a vizsgáltak 22,5%-a, túlsúlyos, vagy elhízott. Ez a 2. számú hipotézisemet igazolta

A fiatalok életmódjában a mozgást vizsgálva a legfontosabbat kiemelem E szerint 40%-a ritkán, 30%-a heti 1 órát, 20%-a heti 3 órát és csupán 10%-a aki napi rendszerességgel teszi azt. Ezzel a kérdésre adott válaszokkal a 2. számú hipotézis igazolttá vált

Következtetések 1. Dolgozatommal a cukorbetegség kockázati tényezőit vizsgáltam meg fiatal korban. Hiszen a primer prevencióval a betegségek kialakulásának kockázatát nagymértékben lehet csökkenteni és ezáltal kevesebb ember betegszik meg, több lesz a munkaképes egyén az amúgy is csökkenő népességben.

Következtetések 2. A cukorbetegség előfordulása, elsősorban a 2. típusú formája az életmóddal nagymértékben összefügg. Egyre gyakoribb a szakirodalomban is fellelhetőek olyan adatok, amelyek azt igazolják, hogy a 2-es típusú cukorbetegség 30 éve kor alatti korosztályban is előfordul.

Következtetések 3. Vizsgálatomban a 2-es típusú diabetes mellitus kockázatának a következő rizikófaktorok voltak fellelhetőek Túlsúly Kevés mozgás Egészségtelen táplálkozás Családban előforduló túlsúly, diabetes mellitus

Következtetések 4. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az egészségügyi dolgozóknak nagyon sokat kell tenniük a primer prevenció területén az egyén és család egészségének megőrzése érdekében. Különösen a mozgást és egészséges táplálkozást kell megszerettetni a fiataloknál, hogy egy életforma legyen az és épüljön be a mindennapi tevékenységébe, váljon szokásává.

Perspektívák A gyógyítás ápolás mellet a korszerű egészségpedagógia a ma ápolójának lényeges feladata. Meg kell találnia azokat a pedagógiai módszereket, amellyel hatékonyan képes a fiatalok egészségmagatartását az egészség megőrzése irányába javítani El kell érni azt, hogy az egyénnek magának legyen fontos az egészség megtartása, fejlesztése. Saját maga legyen képes arra, hogy egészségét megőrizze.

Köszönöm a figyelmet!