Digitális Középiskola Nagy Zoltán Apertus Közalapítvány Digitális Középiskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
Advertisements

FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Társadalmi Megújulás Operatív Program A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban TÁMOP /2 –
KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Dobbantó program. Kik vesznek benne részt? Országosan 15 iskola Tervezett: 22.
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
FÖKIR Integrált Elektronikus Közoktatási Információs Rendszer TISZKIR Térségi Integrált Szakképző Központ Információs Rendszer Fővárosi Oktatástechnológiai.
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Közoktatási feladatok teljesítése: - nevelési-oktatási intézmény; - pedagógiai szakszolgálat; - pedagógiai szakmai szolgáltató. Intézkedési terv.
Mentortanárképzés eLearning támogatása
E-learning alapú távoktatásos képzés
A gyakorlatvezető mentor
TISZK informatikai rendszerek MS alapon
A NYEK tapasztalatai a 2006/2007. tanévi iskolalátogatások tükrében.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A mentorrá vált pedagógus a Foglalkoztatásba ágyazott képzés (FÁK) című programban Singer Péter
A Digitális Középiskola, mint a hatékony blended oktatás alapja
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Szakképzési dokumentumok
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
A CSALÁDI NAPKÖZI GONDOZÁS SZAKMÁVÁ FEJLESZTÉSE A felnőttképzés támogatásának új formái Zarka Dénes TÁMOP /1-C
A szakképzés helyzete Magyarországon
Digitális középiskola Digitális középiskola Iskolahálózat kialakítása.
Informatikai fejlesztés a Somogy megyei TISZK részére Karsai László Commitment Zrt.
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
Felnőttoktatási tájékoztatója
A tanárképzés szerkezete
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Székesfehérvári Szakképzési Centrum FELNŐTTOKTATÁS.
Felnőttoktatás. Jogszabályi háttér  a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. tv.  a Szakképzésről szóló évi CLCCCVII. tv.  az évi LXXXIV.
Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola Tokaj2007. január 31.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Szakiskolai fejlesztési program
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Előadás másolata:

Digitális Középiskola Nagy Zoltán Apertus Közalapítvány Digitális Középiskola

Munkaadók képzett munkavállalókat kívánnak foglalkoztatni. Jogos elvárások Munkavállalók A szakképzések és szakképzettségek megszerzésének egyre inkább feltétele az érettségi, illetve a négy évfolyam elvégzése hátrányos helyzetűek számára azonban sokszor nehezen teljesíthetőek Digitális Középiskola

A társadalom jelentős része érintett A középfokú végzettséggel nem rendelkezők nagyobb valószínűséggel válnak munkanélkülivé Tudásintenzív gazdaságnak megfelelő szakképesítések megszerzéséhez a középfokú végzettség elérése a minimum. Digitális Középiskola

A jelenlegi képzési rendszer A jelenlegi iskolai rendszerű képzések nem biztosítanak megfelelő lehetőséget az iskolarendszert elhagyók számára Nincs egyéni igényeket figyelembe vevő, a képzési szintek közötti átjárhatóságot biztosító moduláris képzési rendszer Az egyes szakmák tanulásához szükséges belépési feltételek teljesítése a hátrányos helyzetű, az iskolarendszert elhagyók számára nehéz, sokszor lehetetlen.

A jelenlegi képzési rendszer A befejezett középiskolai végzettséggel rendelkezők aránya a 18 évnél idősebb populáción belül.

A jelenlegi képzési rendszer Legalább érettségivel rendelkezők aránya az egyes korcsoportokon belül *2001-es népszámlálás, **Kemény István-Janky Béla-Lengyel Gabriella: A magyarországi cigányság, Gondolat Kiadó-MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Budapest, 2004

Betölthető munkahelyek Betöltött munkahely Iskola -rendszerű képzés Képzésekre jelentkezők Munkaerőpiac Képzések iránti kereslet Az iskolarendszerű képzés Iskolarendszerből kiszorultak, munkanélküliek Munkaerő kereslet, betöltetlen állások

Betölthető munkahelyek Iskola -rendszerű képzés Munkaerőpiac Képzések iránti kereslet Digitális Középiskola Az iskolarendszerű képzés Iskolarendszerből kiszorultak, munkanélküliek Munkaerő kereslet, betöltetlen állások

Digitális Középiskola

A projekt intézkedései Témakörök - A Digitális Középiskola mint új tanulási forma - Digitális Középiskola szervezeti felépítése - Digitális Középiskola eszközigénye, emberi erőforrás igény - A Digitális Középiskola finanszírozása - Közoktatási tapasztalat - Szakképzési tapasztalat - A program jövője

A projekt intézkedései Témakörök - A Digitális Középiskola mint új tanulási forma - Digitális Középiskola szervezeti felépítése - Digitális Középiskola eszközigénye, emberi erőforrás igény - A Digitális Középiskola finanszírozása - Közoktatási tapasztalat - Szakképzési tapasztalat - A program jövője

A projekt intézkedései Új tanulási forma jelenléti oktatás (konzultációk), vizsgák konzultációs tanárok és vizsgáztatók konzultációs és vizsgaközpont Digitális tananyagok Online és offline tanárok virtuális iskola (oktatási portál) Blended típusú digitális oktatás

A projekt intézkedései Új tanulási forma A követelmények teljesíthetőek a hátrányos helyzetű, folyamatosan munkát vállaló réteg számára is. Nem a diák megy az iskolába, hanem az iskolát viszzük a diákhoz. A számonkérést, a kétirányú tanár-diák kommunikáció a korábbiaknál rugalmasabb. A hagyományos levelezésnél gyorsabban, változatosabb formákban valósulhat meg a kommunikáció és az ismeretek továbbítása. Az internetes platform hallgatói tanulóközösség kialakulását teszi lehetővé. A diákok nem szigetelődnek el egymástól, mint a hagyományos távoktatás esetén.

A projekt intézkedései Témakörök - A Digitális Középiskola mint új tanulási forma - Digitális Középiskola szervezeti felépítése - Digitális Középiskola eszközigénye, emberi erőforrás igény - A Digitális Középiskola finanszírozása - Közoktatási tapasztalat - Szakképzési tapasztalat - A program jövője

A projekt intézkedései ISKOLA (Szakmai központ)

A program szakmai irányítását végző iskola Szakmai felügyelet és irányítás Az oktatás személyi és tárgyi feltételeinek megteremtése A tanítás ütemezése TO működtetése A tanítás, vizsgáztatás Tanügyi dokumentumok kezelése Internet-hozzáférés biztosítása, mentorálás Adatszolgáltatás Szervezeti felépítés

Kihelyezett oktatást végző iskola A tanítás, vizsgáztatás Tanügyi dokumentumok kezelése Internet-hozzáférés biztosítása, mentorálás Adatszolgáltatás Szervezeti felépítés

A projekt intézkedései Egyéb internet elérési pontok Internet-hozzáférés biztosítása, mentorálás A projekt intézkedései Szervezeti felépítés

A projekt intézkedései Optimális szervezet kiépítése -Hallgatók lakóhelye -Költség-hatékony működés (közös feladatok) -Egyéb speciális körülmények A projekt intézkedései Szervezeti felépítés

A projekt intézkedései Témakörök - A Digitális Középiskola mint új tanulási forma - Digitális Középiskola szervezeti felépítése - Digitális Középiskola eszközigénye, emberi erőforrás igény - A Digitális Középiskola finanszírozása - Közoktatási tapasztalat - Szakképzési tapasztalat - A program jövője

A projekt intézkedései Eszközigény Digitális Középiskola keretrendszer (LMS rendszer a tanulási folyamat követésére) Tananyagfejlesztés (9-12 közoktatási tananyagok, 9-12 szakképzési orientációs tananyagok és 4 szakképesítés tananyaga már elkészült) Számítógépek, internet kapcsolat A projekt intézkedései Eszközigény

A projekt intézkedései Emberi erőforrás igény Oktatásszervezési Tagozatvezető Koordinátor Osztályfőnök,csoportvezető Tanítási Digitális szaktanár (tantárgygondozó) Konzultációs tanár Mentor A projekt intézkedései Emberi erőforrások

A projekt intézkedései Témakörök - A Digitális Középiskola mint új tanulási forma - Digitális Középiskola szervezeti felépítése - Digitális Középiskola eszközigénye, emberi erőforrás igény - A Digitális Középiskola finanszírozása - Közoktatási tapasztalat - Szakképzési tapasztalat - A program jövője

A projekt intézkedései Normatíva Törvény részlet KT 131. § részlet (5) Ha a tananyagot elektronikus adathordozóra történő rögzítés céljára feldolgozzák, és a rögzített tananyag közvetítésére, az elsajátított ismeretek számonkérésére, a pedagógus és a tanuló közötti rendszeres kapcsolattartásra távközlési eszköz beiktatásával kerül sor, az (1)-(4) bekezdésben foglaltakat a következő eltérésekkel kell alkalmazni: a) a kerettantervben meg kell határozni a távközlési eszközön való kapcsolattartás rendjét, a távközlési eszköz közbeiktatásával szervezett tanórai foglalkozások rendjét, a konzultációs tanórai foglalkozások rendjét, b) az oktatás munkarendje esti, levelező, illetve más sajátos munkarend lehet, figyelembe véve a közvetlen konzultációs tanórai foglalkozásokat és a távközlési eszköz útján megtartott olyan tanórai foglalkozásokat, amelyeken - a kerettantervben meghatározott módon - részt kell vennie a pedagógusnak és a tanulónak, feltéve, hogy a tanulói teljesítmény vagy részvétel központi nyilvántartása és ellenőrzése megoldott, c) a tanuló félévkor és év végén osztályozó vizsgán ad számot tudásáról. Az osztályozó vizsga vizsgabizottság előtt folyik, amelynek elnökét a közoktatási feladatkörében eljáró oktatási hivatal jelöli ki az Országos vizsgáztatási névjegyzékről.

A projekt intézkedései Kapcsolódási pontok Költségek - Adminisztratív költségek - Oktatásszervezők bérköltsége - Oktatók (offline, online) bérköltsége - Képzés specifikus költségek (munkaruha) - Terembérletek kihelyezett oktatás esetén - Informatikai rendszer üzemeltetése - Vizsgaköltségek - Képzési támogatás

A projekt intézkedései Jelentős adminisztrációs terhek Rögzített tanterv (óraszámok és típusuk) Jelenléti ívek Tanári elszámolások Havi intézményi elszámolás Vizsgáztatás Online felületen a tanulmányi előrehaladás adminisztrálása. A projekt intézkedései

Finanszírozási tapasztalat -Képzés típusától függően eltérő a gyakorlati órák aránya. -Régiónként eltérő tanári óradíjak. -Nem állandó az egy tanár által megtartott órák száma, így folyamatosan eltérő a bérezés. -A pontatlan adminisztráció likviditási problémához vezet.. A projekt intézkedései

Témakörök - A Digitális Középiskola mint új tanulási forma - Digitális Középiskola szervezeti felépítése - Digitális Középiskola eszközigénye, emberi erőforrás igény - A Digitális Középiskola finanszírozása - Közoktatási tapasztalat - Szakképzési tapasztalat - A program jövője

A projekt intézkedései Közoktatási rendszer

A projekt intézkedései Közoktatási rendszer 522 fő18 osztályÖsszesen 803 osztály12. évfolyam 743 osztály11. évfolyam 1024 osztály10. évfolyam 2558 osztály9. évfolyam LétszámOsztályok

A projekt intézkedései Kapcsolódási pontok Érettségi tapasztalatok 2007 tanév során 53 hallgatóból tett sikeres érettségi vizsgát

A projekt intézkedései Témakörök - A Digitális Középiskola mint új tanulási forma - Digitális Középiskola szervezeti felépítése - Digitális Középiskola eszközigénye, emberi erőforrás igény - A Digitális Középiskola finanszírozása - Közoktatási tapasztalat - Szakképzési tapasztalat - A program jövője

A projekt intézkedései Kapcsolódási pontok

A projekt intézkedései Regionális Központok Hegesztő: -Wigner Jenő Iskola és Kollégium – Eger Kereskedelmi ügyintéző -Berzeviczy Gergely Kereskedelmi szki – Miskolc Bolti eladó: -Európa Szakképző Iskola - Miskolc A projekt intézkedései Kapcsolódási pontok

A projekt intézkedései Élelmiszer és vegyiárú-bolti eladó Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium Eger Mikszáth Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola Balassagyarmat Trefort Ágoston Szakképző Iskola Sátoraljaújhely TRIVIUM Alapítványi Szakközépiskola és Szakiskola Gyöngyös A projekt intézkedései

Hegesztő Borbély Lajos Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tagintézménye, Fáy András Szki Bátonyterenye TRIVIUM Alapítványi Szakközépiskola és Szakiskola Gyöngyös Intern Kft Miskolc A projekt intézkedései

Kereskedelmi ügyintéző Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium Eger TRIVIUM Alapítványi Szakközépiskola és Szakiskola Gyöngyös A projekt intézkedései

Jelenleg több mint 60 tanár vesz részt a képzések lebonyolításában Közel 30 mentori ponttal van már élő megállapodás 240 b eiratkozott hallgató A projekt intézkedései

A 3 eltérő szakma esetében eltérő tapasztalatok Eltérőek a bemeneti követelemények Eltérő a gyakorlati órák száma, Idegen nyelv nehézséget jelent A projekt intézkedései

Jelentős a hallgatói lemorzsolódás, probléma a távolság Cél a konzultációs órák hallgatókhoz történő lehető legközelebbi helyszínen történő megtartása A távolság növekedése esetén (utiköltség térítése esetén is) kimutathatóan nő a lemorzsolódás A projekt intézkedései

Témakörök - A Digitális Középiskola mint új tanulási forma - Digitális Középiskola szervezeti felépítése - Digitális Középiskola eszközigénye, emberi erőforrás igény - A Digitális Középiskola finanszírozása - Közoktatási tapasztalat - Szakképzési tapasztalat - A program jövője

A projekt intézkedései 2008 szeptembertől az Apertus Közalapítványtól független finanszírozással folytatódhatnak a képzések A projekt intézkedései

Központi szolgáltatások, csatlakozók támogatása Apertus Közalapítvány –Folyamatos módszertani támogatás, –Központi szolgáltatások –Új a modellt támogató fejlesztések –Szervező, tanácsadó szerep A projekt intézkedései

Kipróbált modell, kidolgozott módszertan Központi szolgáltatások, csatlakozók támogatása Támogatás az ÚMFT programokból Új kezdeményezések a módszertan fejlesztésére A projekt intézkedései

Támogatás az ÚMFT programokból Megnyílik a pályázás lehetősége az intézmények előtt, hogy önálló Digitális Középiskola központot hozzanak létre. (20-24 támogatható program, ~10Mft elnyerhető támogatás) A projekt intézkedései

24 Digitális középiskola központ országszerte 24 x 4 mentori pont 24 x 40 hallgató = 960 hallgató

A projekt intézkedései Új kezdeményezések a módszertan fejlesztésére A projekt intézkedései Class Mate PC Kormányzati kezdeményezés, Jövő háza és az Apertus közreműködésével, Cél, hogy kidolgozza meglévő nemzetközi tapasztalatok alapján az iskolai felhasználások módját Lehetőség a digitális középiskola program számára is

A projekt intézkedései Kívánok eredményes munkát Köszönöm figyelmüket A projekt intézkedései