Digitális, vagy információs? Műveltség! Koltay Tibor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
NyitólapEszközökIgényekProblémákKövetkeztetések Kik?Mit?Mivel?Hogyan? A felmérés 1. Mobilhasználat 2. Internethasználat 3. Oktatás korszerűsítése Az m-Learninget.
Az erdélyi középiskolások digitális műveltsége és részvétele az új médiakommunikációban TŐKÉS GYÖNGYVÉR Sapientia – EMTE Médianevelés Kolozsvár, 2011.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
A jövő technológiái Kőnig Tibor főmérnök, Microsoft Magyarország blogs.msdn.com/tibork-on-ms blogs.msdn.com/tibork-on-ms.
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Szoftverfejlesztés és szolgáltatás kiszervezés Folyamatjavítási mérföldkövek a világon és Magyaroszágon Bevezető gondolatok Dr. Biró Miklós.
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
Szoftverminőség biztosítása
MATARKA Brüsszelben MATARKA Jubileumi Rendezvény Budapest Főváros Levéltára október 5. Vizvári Dóra, könyvtáros GYEMSZI IRF.
A jövő könyvtára, a könyvtárak jövője MA Könyvtári szolgáltatások menedzselése II.
A tanulás szürke zónája Tót Éva PH – Felsőoktatási Kutatóintézet Képzés és munkaerőpiac Educatio konferencia Budapest, szeptember.
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Iskolai könyvtárak külföldön. Kezdetben közös fejlődés  USA és Európa – sz. közös fejlődés a közművelődési könyvtárakkal Németország, Dánia, Franciaország,
OSZK - Tudományos Ülésszak, 2002 Nemzeti könyvtárak - archiválás, Internet - ? Országos Széchényi Könyvtár Tudományos ülésszak december 9. Renkecz.
OAIS. Megőrzés feladatai Viability –Meg kell őrizni a bitfüzér változatlanságát és olvashatóságát a tároló eszközön Rendbebility –Meg kell őrizni a bitfüzér.
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
Nyílt könyvtári gyűjtemények az Interneten Szabványos metaadatok: átjárhatóság Tapolcai Ágnes MEK Osztály.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
OKTATÁS, NEVELÉS, ÉLETHOSSZIGLANI TANULÁS SZÉKESFEHÉRVÁR, JANUÁR 15.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Az open source rendszerek auditja Krasznay Csaba ISACA-HU Open Source 2011 Konferencia, február 24.
Kultúrák találkozása a könyvtárak olvasásfejlesztő tevékenységében
MR az ATHENA projekt partnere – eContentplus Nemzeti Információs Nap április 25., Budapest Mátrai Julianna irodavezető Nemzetközi Kapcsolatok és.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Könyvtárosok a tehetségekért – a reformációtól napjainkig
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Felkészítés az Integrált /inkluzív nevelésre a pedagógusképzésben
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottságról Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottságról Pallay Tibor társelnök az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
R e f e r e n s z s z o l g á l t a t á s Személyes, nyomtatott, elektronikus és online tájékoztatás, amely segítséget nyújt a könyvtár olvasói számára.
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe a felsőoktatási állampolgári nevelésben Kocsis Mihály.
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS eLEMÉR Projektkonferencia –2010. okt. 21. Leövey Gimnázium, Budapest.
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
IKT az informatikus könyvtáros képzésben az egri főiskolán Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár.
ügyvivő szakértő, országos versenyszervező
Barsi Árpád BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék
A digitális pedagógiai kultúra jellegzetességei: a humántőke szerepe és a támogató rendszerek Racsko Réka Eszterházy Károly Főiskola, Neveléstudományi.
A Calderoni projekt az OFI szakmai tevékenységében Calderoni Taneszköz-információs és Oktatástechnológiai Központ Kőrösné Mikis Márta Budapest, április.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Az IKT szerepe a kompetencia alapú oktatásban. THE EDUCATION INFRASTURCTURE IN HUNGARY I. The number of personal computers and users in educational institutions.
1 Calderoni Project DIGITÁLIS TUDÁSTÁRAK ÉPÜLÉSE A Calderoni Project Zárókonferenciája Budapest, március 27. A CALDERONI PROGRAM EREDMÉNYEK.
Mobilitas Illés Zoltán Heizlerné B. Viktória Dr Illés Zoltán Készült az "Országos koordinációval a.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Összefoglalás M. Kozlovszky MTA SZTAKI
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
„Az a folyamat, amíg a gyógyszer a kutatás első lépéseseitől a patika polcaira kerül, gyakran évet vesz igénybe, és millió USD-t emészt fel.”
Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
Ex-LH, Ex Libris bemutatkozás
EKE NTDI-DIGITÁLIS PEDAGÓGIA PROGRAM 2017
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Vasas Lívia Dart Europe European Portal for the discovery of Electronic Theses and Dissertations (ETDs), and they participate in advocacy.
Előadás másolata:

Digitális, vagy információs? Műveltség! Koltay Tibor

2 Az információs (digitális) műveltség Kiterjed az információ minden formájára, Az egész életen át történő tanulás korában minden korosztály számára fontos, tehát hatóköre az általános iskolától az időskorig terjed, mivel mindenki használ információkat (CILIP 2009).

Koltay Tibor3 Az elnevezés A digitális írástudás „eladhatóbb”, mint az információs műveltség, viszont jól kell definiálnunk, használva a műveltség szót.

Koltay Tibor4 A felhasználóképzés A felhasználóképzés hagyományos modelljei jó alapul szolgálnak, viszont túl kell lépnünk rajtuk.

Koltay Tibor5 Középponti kérdések Továbbra is fontos a kritikai gondolkodás. A digitális írástudás része az információs és kommunikációs technológiák hatékony használata, de nem korlátozódik erre.

Koltay Tibor6 Bővülő tartalom Az információ megszerzésén túl az információ előállítását is magába kell foglalnia, mivel a Web 2.0 stb. hatására a felhasználó maga is állít elő információt.

Koltay Tibor7 Megközelítések, összetevők Az információforrások és az információs rendszerek Az információszerzési szokások általánosított struktúrái Miként élik meg az információszerzést a felhasználók? Hogyan hoznak létre jelentéseket?

Koltay Tibor8 Kognitív autoritás (a szakmai hozzáértés, a tekintély és a befolyás), Társas navigáció (egymás ajánlásainak követése) közötti kapcsolat (Sundin 2008).

Koltay Tibor9 Felhasználhatók az információs műveltség keretrendszerei és szabványai, viszont nem szabad, hogy egy kaptafára készült oktatás legyen.

Koltay Tibor10 Egy gyakran használt keretrendszer Az információs műveltség és kompetencia követelményrendszere a felsőoktatásban: Association of College and Research Libraries (ACRL 2000).

Koltay Tibor11 Irodalom ACRL (2000). Association of College and Research Libraries. Information literacy and competency standards for higher education ionliteracycompetency.cfm ionliteracycompetency.cfm Magyarul: Az információs műveltség és kompetencia követelményrendszere a felsőoktatásban. In: Csík Tibor (szerk) Információs műveltség és oktatásügy. Nemzetközi szemle. Budapest: Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum,

Koltay Tibor12 CILIP (2009). Chartered Institute of Library and Information Professionals. An introduction to information literacy involved/advocacy/information- literacy/pages/introduction.aspxhttp:// involved/advocacy/information- literacy/pages/introduction.aspx Sundin, O. (2008). Negotiations on information seeking expertise: a study of Web-based tutorials for information literacy. Journal of Documentation, Vol. 64, No. 1,