Korai tehetségnevelés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOSOK MOTIVÁCIÓINAK LONGITUDINÁLIS VIZSGÁLATA Kiss Orhidea Edith Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Tehetségazonosítás gyakorlata
Óvoda.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Tehetséggondozás a gyakorlatban Opening Doors Program ( )
Miskolc, szeptember 29. Készítette: Czirjákné Vértesi Marianna
KPSZTI MÁRCIUS 18. FARKASNÉ EGYED ZSUZSANNA
Készítette: Grolyóné Szabó Éva május10.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
P ÁLYAVÁLASZTÁS 2013/2014 Dabasi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 1.
Tehetségek segítése a természettudományok területén
A kutatási program rövid bemutatása
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
A fejlesztés hatása a szervezetre
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Esély a tehetségeseknek
Borbély Tibor Bors- Pecze Mariann
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Az e-portfólió használati köre
Kompetenciafejlesztés3
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Óvoda-, és iskolapszichológia Magyarországon
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
Algoritmikus gondolkodás fejlesztése informatikai eszközökkel
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
A lovasterápia, mint élményterápia lehetőségei az autizmussal élő gyermekek szocializációjában Hevesi Tímea Mária Sarlóspuszta,
1 A K-21 bemutatkozik 3. csoport: Kulcsfontosságú célcsoportok EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT.
A Számvitel Didaktikája
TEHETSÉGGONDOZÁS MAGYARORSZÁGON 2010-BEN Nyíregyháza, október 3.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Az óvodai tevékenységterv
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
Gondolatok a gyermekek nyomon követéséhez
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői,
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
Korai fejlesztés fontossága
Integráció és inklúzió
A Magyar Tehetséggondozó Társaság kiadványai
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG SZAKMAI ÉRTÉKEI Jubileumi emlékülés: „Debreceni Tehetségműhely”
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája. Tehetségpontunk Humán erőforrás Speciális képesítések Tehetségműhelyeink: -Borsószem bábcsoport -Kismesterségek -Gyermektorna.
Tehetséggondozás Mezőkovácsházán
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
A pszichológiai mérés alapjai
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY PÁLYÁZAT
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
A Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI komplex tehetségfejlesztő munkája Készítette: Moskovics Marianna --- tehetséggondozó.
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

Korai tehetségnevelés Nagy Edina Szent István Egyetem Pedagógiai Kar Szarvas

Tehetség Korai életszakaszban, széles spektrumon kapott ingerek A tehetség folyamat, melynek része a belső és külső környezet Az azonosítás, gondozás és fejlesztés nem szétválasztható

Hipotézisek Elengedhetetlen a gyermekekben rejlő lehetőségek kiaknázása szempontjából a tehetség korai azonosítása, gondozása és fejlesztése - az ígéret már óvodás korban megmutatkozik Ebben az életkorban a környezeti tényezők közül kiemelten fontos a szülők támogató szerepe - kimutatható korrelációk A fejlesztéssel történő azonosítás során lehetőség nyílik a gyermekek sokoldalú és pontos megismerésére - egyéni program

Kutatás I. Több mint 1000 gyermek, 21 intézmény Középső csoportos és nagycsoportos óvodások Gyermekek, szülők, pedagógusok A személyiség sokoldalú megismerése

Kutatás II. Mérőlapok, feladatlapok, kérdőívek, interjúk, megfigyelés - Porkolábné Dr. Balogh Katalin Komplex prevenciós óvodai program - Ovimező Alapítvány Mezőkovácsháza Lépésről- lépésre, átdolgozott mérőlapok - Aszalai Anett, Horváth Judit, Horváthné Csapucha Klára, Dr. Rónáné Falus Júlia Tájékozódó vizsgálatok az óvodások képességeinek és készségeinek szintjéről - Dr. Gyarmathy Éva „Mennyire tehetséges szülő Ön?”, átdolgozott kérdőív

Egyéni program I. Moduláris játék: „VARÁZSDOBOZ” - komplex - egyedi elképzelések - több korosztálynak - egyéni és közös tevékenykedés - változatosság - 3D - EU konform

Következtetések Nagyobb minta, több gyermek, szülő és pedagógus részvételével Ismételt megfigyelések és mérések ugyanazon kritériumok alapján Még több elemzés a különböző területeken, az összefüggések tükrében Koncentráltabb vizsgálatok a geográfiai eredmények ismeretében Az adott óvodai program színesítése, gazdagítása

„…mindenki a maga módján látja a világot, a maga módján éli meg nehézségeit és a sikereit. Tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőséget. Tanulni annyi, mint élni a lehetőséggel.” (Paulo Coelho)

Szakirodalom Balogh László, Herskovits Mária, Tóth László (1995): Tehetség és képességek. KLTE, Debrecen Balogh László, Tóth László (2005): Fejezetek a pedagógiai pszichológia köréből. Neumann Kht., Budapest Dávid Imre, Bóta Margit, Páskuné Kiss Judit (2002): Tehetségkutatás. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen Dr. Balogh László, Dr. Koncz István (2008): Kiterjesztett tehetséggondozás. Professzorok az Európai Magyarországért, Budapest Dr. Gyarmathy Éva (2006): A tehetség fogalma, összetevői, típusai és azonosítása. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest Dr. Gyarmathy Éva (2007): A tehetség háttere és gondozásának gyakorlata. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest Gefferth Éva, Herskovits Mária (2004): Csak keresni kell... A tehetséges gyerekekről nevelőknek. Trefort Kiadó, Budapest Gordon Győri János (2004): Tehetségpedagógiai módszerek. Gondolat Kiadó, ELTE BTK Neveléstudományi Intézet, Budapest