ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK 2005 2005. május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Advertisements

Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Önkormányzatok finanszírozása
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
ÖNKORMÁNYZATOK ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS
Forfaiting (forfetírozás)
A projektek megvalósítása I.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
IBM Global Financing © 2013 IBM Corporation Innovatív IT finanszírozás Dr. Kováts Dénes IBM Global Financing részlegvezető.
Franchise. Franchise: polgárjogi szerződéssel létesített vállalkozási forma, amelyet független vállalkozók hoznak létre. Szereplők: Franchise átadó: piacképes.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Nemzeti Civil Alapprogram 2010-es pályázati év Költségvetés tervezése.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A nemzeti vámjogszabályok
1 Logisztika Szakirány—II. 5.téma Logisztika Szakirány—II. 5.téma Az állam és a magánszféra kooperációja PPP – Public Private Partnership Prof.Dr.,Dr.hc.Knoll.
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
ROP 3.1.2Tájékoztató 1 Regionális Fejlesztés Operatív Program intézkedés 2. komponens A területfejlesztésben érintett intézmények valamint a civil.
Kormányszóvivői tájékoztató Public Private Partnership Átfogó hatékonyságjavítási és befektetési-aktivitás növelési program.
Dr. Báger Gusztáv A PPP: az állami és magánszektor együttműködésének tapasztalatai és ellenőrzése.
Mediátor képzés Kártérítés.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
BERUHÁZÁSOK A FŐMÉRNÖK SZEMÉVEL „Nyílt nap a beruházásokról” Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara november 27.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 2009/2010-es tanévre pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések.
Projekt tervezés és megvalósítás. Az üzleti projektek és a támogatási rendszer április 20.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
TÁMOP /09 Az önkéntesség elterjesztése Az elszámolhatóság feltételei.
Tipikus hibák és szabálytalanságok a HEFOP intézkedés megvalósítása során Előadó: Kis Mónika Krisztina Hermes Holding Kft.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
A LENERG a Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok szolgálatában Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Energia Infónap Debrecen,
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Egyedül vagy partnerségben?. Konzorcium fogalma  több érdekelt vagy egy érdekcsoport időleges együttműködése valamely közös cél megvalósítása érdekében.
Projektfinanszírozás
TÁMOP B-2-12/ „ÚJ MUNKA – ÚJ ESÉLY” – ROMA NŐK FOGLALKOZTATÁSA A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT.
A KÖZJOGI SZERZŐDÉSEK.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Projektfinanszírozás
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI KÖZFELADATOK ELLÁTÁSÁBA VALÓ BEVONÁSA, ESETTANULMÁNYOK, JOGI TÉNYEZŐK, TELJESÍTMÉNYÖSZTÖNZÉS, ELLENŐRZÉS

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k I. A PPP konstrukció A PPP a privát és a közszféra együttműködése,közös projektje, ahol a befektetők átvállalják az állami feladatok teljesítéséhez szükséges beruházásokat valamint az adott beruházásban megvalósított eszközök üzemeltetését és az állam által felvállalt szolgáltatások nyújtásának egy részét.

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k Szolgáltatási díj Az állam a projektszerződés alapján a vállalt szolgáltatási díj meghatározásakor mindig figyelembe veszi a projekt bevételeit is, ami azt jelenti, hogy az állam az alábbi fizetési formákat választhatja: - teljes egészében lemond az üzemeltetésből származó bevételekről és nem fizet szolgáltatási díjat (pl. úthasználati díj, lakás bérleti díj, egészségügyi szolgáltatásért kapott térítés, illetve egyéb használó által a szolgáltatásért fizetett díjak.) - a használattal arányos de nem a használó által fizetett díjat térít, - egységes díjat térít megállapodás alapján

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k

Néhány tipikus előny, amely a magánszektor bevonásával kiaknázható: - források kímélése a közfeladatok, önkormányzati feladatok ellátása során, - beruházási, megvalósítási kockázat csaknem teljes egészében történő áthárítása (ld. pl. refinanszírozás előnyei, ebből adódó nyereség) - magánszféra érintett résztvevői speciális szakértelemmel rendelkeznek mind a beruházás, megvalósítás, mind pedig az üzemeltetés terén. (Így áll össze a PPP konzorcium a „private” oldalon.)

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k II. A PPP jogviszony

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k

III. A PPP jogviszony tartalmának optimális kialakítása Kiindulási pont: akkor lesz jó az egész PPP konstrukciónk, ha az alapul fekvő szerződéseket nagy gondossággal, alapos körültekintés után kötjük meg úgy, hogy az a kitűzött gazdasági célt szolgálja.

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k Melyek a legfontosabb teendők tehát?

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k 1.A szerződés, illetve az egyes kapcsolódó szerződések típusának a tartalma szerint helyes meghatározása, az irányadó szabályokra is figyelemmel függetlenül attól, hogy egy PPP ügyletet kötünk. 2. A jogosulti, és a kötelezetti pozíció egyértelmű meghatározása, (a szerződő felek nevének pontos, a cégnyilvántartással egyező rögzítése, a székhely megjelölése, az eljáró képviselő megnevezése) képviselet szabályai, alaki előírások szigorú betartása.

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k 3. A szerződés előkészítése során törekedni kell a szerződési akarat egyértelmű és világos kifejezésére nem csak a főszolgáltatás tárgyát illetően, hanem minden olyan részlet tekintetében, amelyet mi vagy a partner fontosnak tartunk. 4. Egyértelműen meg kell állapítani azt az eseményt, amely teljesítésnek tekintendő, vagyis amelynek bekövetkezte a teljesítés megtörténtét már nem teheti vitássá. Rendelkezni kell arról is, hogy a felek hogyan dokumentálják a teljesítés megtörténtét. 5. A felek együttműködési kötelezettség tartalmát pontosan rögzíteni kell. A jogosult a teljesítés érdekében teljesítendő kötelezettségeinek rögzítése.

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k Egy PPP szerződés lehetséges tartalma: A SZERZŐDÉS TÁRGYA TERVEZÉS KIVITELEZÉS A PROJEKT FINANSZÍROZÁSA A RENDELKEZÉSRE ÁLLÁSI IDŐSZAK IDŐTARTAMA

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k AZ INGATLAN HASZNÁLATA RENDELKEZÉSRE ÁLLÁSI DÍJ A KÖZMŰ JELLEGŰ DÍJAK ÉS KÖLTSÉGEK A DÍJFIZETÉS BIZTOSÍTÉKAI RENDELKEZÉSRE TARTÁS, ÜZEMELTETÉS KARBANTARTÁS, HIBAELHÁRÍTÁS, FELÚJÍTÁS, CSERE MEGRENDELŐ BERUHÁZÁSAI

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k SZERZŐDÉS ÁTRUHÁZÁSA, TOVÁBBI HASZNÁLAT BIZTOSÍTÁS AZ INGATLAN KÁROSODÁSA SZOLGÁLTATÓ ÜZLETI KÖNYVEIBE TÖRTÉNŐ BETEKINTÉS A DÍJAK MEGHATÁROZÁSA VÉGETT FELMONDÁS A RENDELKEZÉSRE ÁLLÁSI IDŐSZAK KEZDŐ NAPJA ELŐTT

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k A SZERZŐDÉS MEGSZŰNÉSE, A MEGRENDELŐ SZERZŐDÉSSZEGÉSE, A SZOLGÁLTATÓK SZERZŐDÉSSZEGÉSE, A SZERZŐDÉS MEGSZŰNÉSÉNEK TOVÁBBI JOGKÖVETKEZMÉNYEI AZ INGATLAN VISSZAADÁSA VIS MAIOR INGATLAN ADÁSVÉTEL ÉS ELŐVÁSÁRLÁSI JOG

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA ÉS ALVÁLLALKOZÁS ÉRTESÍTÉSEK VITÁS KÉRDÉSEK

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k Köszönöm a figyelmet!