A tér és a kultúra néhány összefüggése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az integrált vidékfejlesztés és az új tervek viszonya
Advertisements

REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Határ menti társadalmi kapcsolatok a lakossági kérdőívek alapján „A határ mentiségtől az integrált határrégióig” konferencia Liszt Ferenc Konferencia és.
MTA Regionális Kutatások Központja A kultúra szerepe a vidék változásában G.Fekete Éva CsC MTA Regionális Kutatások Központja, Miskolc.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA I. ROKONTUDOMÁNYOK
Endogén vidékfejlesztés lehetőségei és kihívásai Kultúra-gazdaság a Gyimesi-szorosban Nagy Kalamász Ildikó MTA PTI 2007.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Településmarketing Értékaudit.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Dr. Csapó János Egyetemi tanársegéd PTE-TTK-FI Turizmus Tanszék
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudástranszfer egyetemi városokban
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Pillanatkép a nagyatádi vásárcsarnok piacozóiról Társadalmi, gazdasági helyzetük és piacozáshoz fűződő viszonyuk elemzése OTDK előadás április 15.
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
TELEPÜLÉSTAN 5. Településrendszer, régió. MI A RÉGIÓ? Vonzáskörzet (régió)
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet „Határ mentiségtől az integrált határrégióig” Győr, 2005 október 5. Települések,
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A vidéki tér sikertényezői
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna-Tisza köze mezőgazdasága és a DTCS Madari Jenő tanulmánya alapján Farkas Jenő Zsolt MTA RKK Alföldi Tudományos.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
Az innováció forrásai.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
A társadalmi integráció aktuális kérdései az INNOAXIS-projekt célterületét alkotó térségekben Jász Krisztina Ph.D MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Szabadka,
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
LEADER, Identitás, Sport
Hiteles Élet – Élménydús Élet
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
A tudás szerepe a járműiparban – bevezető gondolatok
INNOVÁCIÓS KÉPESSÉG, VERSENYKÉPESSÉG ÉS JÓLÉT BAROSS – DA07-DA-ELEM Szeged, október 19. Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

A tér és a kultúra néhány összefüggése Csatári Bálint geográfus, MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét csatbal@rkk.hu

Néhány előzetes megfontolásra ajánlható gondolat Vázlat Néhány előzetes megfontolásra ajánlható gondolat Térfejlődés és a kultúra összefüggései Új elemek a „térben” és a „vidéki térfejlődésben” Miről kellene közösen gondolkodnunk? Záró megjegyzések

Néhány előzetes gondolat – Európáról J. Delors: „..olyan Európáról álmodozom, amelyik úgy gondozza mérhetetlen kulturális örökségét, hogy annak meg kell, hogy legyen a gyümölcse..” C.Shore:”…Európa kulturális sokszínűségének élménye megszámlálhatatlanul sokféleképpen lett a mindennapi élet fontos dimenziója” B. Parekh: „Az európai együttélés megkívánja a közös jóváhagyás „kikényszerítését” közös politikai érdekek és kulturális szokások révén” A. Amin: „A helyi, nemzeti és európai identitások kulturális sztereotípiák körül stilizálódnak..”

A tér és a kultúra bonyolult kölcsönhatásai Minden, ami a társadalom sajátos és sokoldalúan megadható földrajzi környezetének része, az része a kultúrának is. „Utószava” a kultúra = lakás-, építészeti-, gazdálkodási-, termelési-, agrár-, kert-, viselkedési-, mentális-, nyelvi-, népi-, falusi-, városi -, települési-, táji-, stb. A kulturális hagyományok legalább olyan fontosak lehetnek a tér fejlődésében, mint maga a környezet, amelyben élünk. A kultúra térbeli szerepének „kiteljesítéséhez” a társadalom „környezeti percepciójának” a mainál lényegesebb alaposabb ismeretére volna szükség.

A geográfia „behaviorista” forradalma (Cséfalvay Z. nyomán) A térproblémák – miliő 1960 térbeli elrendeződés 1970 élettér 1980-90 identitás Paradigma - szerep mechanikus – formalista – kivülálló Kontextualista – mechanikus – se kint se bent kontextualista – belül-lévő

A tér különböző szemléletű megközelítései (Faragó L. nyomán) Kistérség, táj, vidéki körzet Kohézió és lokalitás Autonómia és valós közösség Érzék és érzelem Helyi tradíciók és kulturális meghatározottság Konklúzió: A hely és a fej fontossága! (Nemes Nagy József) Régió, ország Verseny és regionalitás Centralizáció és formalizált struktúrák Érdekek és számítás Transzkulturális és plurális hatások Konklúzió: A tér és a tudás fontossága! (Csatári Bálint)

A kultúra, a tudás a verseny eszköze A lokális (térbeli) stratégiák viszonya a tudáshoz és a kultúrához G. Fekete Évanyomán) A kultúra, a tudás a verseny eszköze Külső kapcsolatok High tech, tudásbázisok Innovációs centrumokhoz való kapcsolódás Pénzügyi tanácsadó szolgáltatások A kultúra,a tudás a kohézió eszköze Belső hálózatok Low tech Saját innovációk Non profit szféra Regionális és kistérségéi identitás erősítése

Közösségi rendezvények látogatottsága

A fejlettség és a kulturális aktivitás

Területi különbségek A kulturális intézményi alapellátásban, annak sűrűségében, látogatottsági, vagy kihasználási intenzitásában – térben szinte teljesen – elkülönülve jelennek meg a városias és a vidékies kulturális aktivitások, azok jellege és mássága is. Mindkettő egyaránt fontos, de másért. A két szélsőségesen különböző kulturális fogyasztású tértípus között, méretüket és hatásukat tekintve is átmeneti helyzetűek, de kiemelkedően fontosak, a kis- vagy középvárosok.

A lokalitás felértékelődő kultúrája(?) Posztmodern és posztmateriális (vidéki) értékek növekvő szerepe (egyedi termékek, természetesség,) Az egészséges és fenntartható környezet (kulturálisan is jelentős) élet-elemei A kreatívitás és tudás jelentősége „Glokalilázáció” Lokális gazdaság felértékelődése

C. Ray nyomán elgondolkodhatunk!

Új elemzéseink…1.

Új elemzéseink…2.

Hogyan gondolkodjunk a „vidéki kultúra” térségfejlesztő szerepéről?

?

A kultúra szerepe nőni fog. Összegzés A kultúra szerepe nőni fog. (Félő, hogyha elvész a „saját kultúra”, akkor az „integrált kultúra” sem lesz sikeres.) A „saját kultúra 1.”: egy társadalom vagy társadalmi csoport szellemi és anyagi, értelmi és érzelmi megkülönböztető jegyeinek összessége (UNESCO def.) A „saját kultúra 2.”: életmódnak, az emberek alapvető jogainak, az értékrendszereknek, a hagyományoknak és a hitnek az együttese. Határozzuk meg a legjobb lezárási módot mind a hallgatóság, mind a bemutató szempontjából. Fejezzük be összefoglalással; ajánlunk fel egyéb lehetőségeket; javasoljunk egy stratégiát; javasoljunk egy tervet; tűzzünk ki egy célt. Tartsuk magunkat végig a bemutatóban kitűzött célunkhoz, és akkor valószínűleg elérjük azt.

Melyek a lehetséges kutatási-elemzési teendők közös projektünkben? Vegyük sorra és értékeljük közösen a lokális (vidéki) kultúra legfontosabb tényezőit az INNOAXIS mintaterületeinken? Vizsgáljuk meg a „multi-kulturalitás” ténylegesen ható térfejlesztő elemeit! Javasoljunk a (lokális és kreatív) kultúra – gazdaság fejlesztéséhez végiggondolt programokat!

Köszönöm a figyelmüket!