Fodor Emőke Geográfus III. évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetismeret 6. - az előző évben tanultuk
Advertisements

A NAP SZÍNKÉPE Megfigyelés különböző hullámhosszakon
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
Földtani alapismeretek III.
A HELYSZÍNI LENYOMATOS TECHNIKA KITERJESZTETT ALKALMAZÁSA
Vizek a mélyben és a felszínen
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
A Pannon-medence geotermikus viszonyai
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA iii. módszertan Escher, M. C.: Hand with Reflecting Globe, 1935.
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
A mélyépítési munkák előkészítése
Földtani alapismeretek III.
A kőzetlemezek mozgása
Az atomenergia.
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
Változó földfelszín.
Dunántúli-dombság TER.: km2.
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 11.
Csepel-szigeti parti szűrésű vízbázis
Katasztrófák Földrengések. Milyen katasztrófa okozott legtöbb halálos áldozatot?
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Magyarország feladatai Mexikó után
A másodfokú függvények ábrázolása
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Települési vízgazdálkodás
Levegő szerepe és működése
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 SWOT- analízis a programkidolgozásban Öcsi Béla témavezető Nemzetközi Bankárképző Központ.
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
A Közép-Dunántúli Régió természeti környezete és természeti erőforrásai geográfus III.
ELTE, Természetföldrajzi Tanszék
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Dr. Juhász Ágoston írása nyomán
Miehle Dániel III. éves geográfus november
A radioaktív hulladékok elhelyezése Magyarországon
(Ős)környezet rekonstrukciós lehetőségek Dél-Budapesten Háros-szigetCsepel-sziget Bogsch Ildikó.
Hazai újholocén klíma- és környezetváltozások vizsgálata régészeti adatok segítségével Szerző: Horvát Anikó Készítette: Vida Zsófia Viktória III. geográfus.
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla - Ursula Shneider-Lüpke In: Földrajzi Közlöny 131/3-4,
Egy pleisztocén vezérszint a Kárpát-medencében: a Bag Tefra Lendvay Márton geográfus III X. 25.
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla – Ursula Schneider- Lüpkes.
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
Megújuló Energetikai Kiállítás és Konferencia Békéscsaba március 13. Békés- és Csongrád megye geológiai viszonyai, különös tekintettel a geotermikus.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Készítette: Antos Tamás 8.b
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
RICSE KÖRZETI VÍZMŰ Vízbázisvédelmi Projekt Összeállította: Dr. Deák János Projekt műszaki vezető
Drávamenti-síkság és az Ormánság
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Szeged az első világháborúban
A FÖLDRENGÉS A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező és néha katasztrofális következményekkel járó mozgása.
A derivált alkalmazása
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
Töbör-morfometriai elemzések a Szilicei-fennsík DNy-i részén
Rideg deformáció – törések
A gerecsei és budai-hegységi termálkarszt fejlődésének összehasonlító vizsgálata a forrásmészkövek alapján a felső-pannóniai emelettől napjainkig Varga.
A dunántúli bazaltvulkanizmus általános jellemzői Bokor Péter Készítette: Takács Ákos.
Új, kombinált módszerek a Közép- Tisza jelenkori mederképződményeinek jellemzésére Nagy Ágnes Tímea – Tóth Tamás – Sztanó Orsolya.
BEVEZETÉS A KÖRNYEZETFÖLDTANBA / II.. A legutolsó jelentős „hirtelen” esemény: A Késő Dryas lehülés (az utolsó glaciális utáni felmelegedést.
TÁMOP /1-2F Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam Hulladékanalízis és -kezelés – a gyakorlat szerkezete, általános tudnivalók (elméleti.
Szerkezetek Dinamikája 11. hét: Földrengésszámítás.
Lemezmozgások kísérőjelenségei. Szerkezeti mozgások 1. Gyűrődés Nagy nyomáson, magas hőmérsékleten, nagy mélységben, oldal irányú erők hatására KÉPLÉKENY.
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
Sági Dávid ELTE TTK FFI Geofizikai Tsz.
Geológia 8. előadás.
Geológia 9. előadás.
Tartalom A lemezmozgások A Föld szerkezete A lemeztektonika alapjai
Lemezmozgások kísérőjelenségei
8. A LITOSZFÉRA DOMBORZATA.
Előadás másolata:

Fodor Emőke Geográfus III. évfolyam Tóth Tamás – Horváth Ferenc: Van bizonyíték a negyedidőszaki tektonizmusra Paks környékén! Fodor Emőke Geográfus III. évfolyam

A cikk története Marosi S., Meskó A.: A paksi atomerőmű földrengésbiztonsága (1997) Tóth T., Horváth F.: Neotektonikus vizsgálatok nagy felbontású szeizmikus szelvényezéssel (Balla Z., Dudko A., Maros Gy.: Paks környékének mélyszerkezete és neotektonikája) Balla Zoltán: Van-e bizonyíték negyedidőszaki tektonizmusra Paks környékén? ("A paksi atomerőmű földrengésbiztonsága" kötet megjelenése kapcsán).

Tények A DNy-ÉK irányú törészónába tartozó törésvonalak elvetik a pliocén korú Toronyi Formációt. A diszkordánsan rátelepülő késő-negyedidőszaki üledékeken már nem észlelhető tektonikus deformáció. → Az üledékhézag nem teszi lehetővé a vető korának pontos meghatározását. A Tisza martfűi kanyarjánál a teljesebb kifejlődésű rétegsor késő-pleisztocén aktivitást mutat. A martfűi és paksi tektonikai zónák kapcsolatát olajipari szeizmikus szelvények és fúrások segítségével igazolta Pogácsás (1989)

A cikk megállapításainak témakörei A tektonizmus elvi lehetőségének kérdése A felszínközeli laza rétegek szeizmikus szelvényeket torzító hatásának kérdése A vetők negyedidőszaki aktivitásának lehetősége A vetők negyedidőszaki aktivitásának ténye

A tektonizmus elvi lehetőségének kérdése „A paksi atomerőmű körzetének negyedidőszaki tektonizmusára vonatkozó adatok a földrengés-kockázati becslésekbe nem épültek be,de a szakmai és civil társadalom hangulatának fontos részei.” (Balla Z. 1999) ↔Ove Arup 1997: „probablisztikus módszer”: 10%-os valószínűséget adtak annak a lehetőségnek, hogy a paksi területen feltérképezett vetők ma is működnek.

A tektonizmus elvi lehetőségének kérdése „Ezt tükrözi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlása, hogy atomerőművet ne telepítsenek törés fölé. A paksi atomerőmű telepítésekor (1976) ez a követelmény még nem létezett, s az atomerőmű alatti törések ismerete sem.” (Balla Z. 1999) ↔1930-as években már közismert ↔Lóczy és Szentes: DNy-ÉK-i és ÉNy-DK-i vetőzóna

Magyarország szerkezeti térképe (Lóczy L. 1939) 1. Vetődések és törések 2. Pikkelyes áttolódások 3. Gyűrődések

A tektonizmus elvi lehetőségének kérdése ↔Simon Béla 1939-es földrengési térképe „Ha a jövőben életbevágóan fontos közmű, vagy új település elhelyezéséről van szó, Magyarország bemutatott földrengési térképe útmutatást fog adni arra vonatkozólag, hogy fenyegeti-e károkozó földrengés az új létesítményt; továbbá, hogy milyen összefüggésben van a magyar föld felépítése a földrengési tevékenységgel. Ebben a vonatkozásban különösen a laza talajok erősségnövelő hatása, valamint a magyar medencerendszert felszabdaló törésvonalak befolyása szembeötlő” (Simon B. 1939) −Rónai András: negyedkori kéregmozgások térképe (1973) A paksi vető a negyedkori tektonizmus egyik fő rendező vonala.

A tektonizmus elvi lehetőségének kérdése ↓ A paksi törészóna léte (lehetősége) szakmai körökben jól ismert volt már az atomerőmű építése előtt is, sőt már a negyedidőszaki aktivitás lehetősége is felvetődött.

Oldalelmozdulásos törészónához kapcsolódó negatív virágszerkezet A felszínközeli laza rétegek szeizmikus szelvényeket torzító hatásának kérdése A felszínközeli ún. „laza rétegek” jelentősen befolyásolják a mélyebb rétegek leképezését. Talajvízszint felett jelentősek ezek a sebességváltozások. Felszínközeli betelepülés (mint „akusztikus lencse”) felhatoló vető által létrehozott szerkezethez hasonló „benyomódást” hozhat létre. Balla Z.: Pa-12, 15 és 13 – „benyomódások” a feltöltődött Duna-holtág hatásai tengerszintfelett 63 és 75 m között Ez a talajvízszint alatt van → nem okozhat ekkora mértékű sebességcsökkenést ↓ Oldalelmozdulásos törészónához kapcsolódó negatív virágszerkezet

A paksi Duna-kanyarban mért Duna-207/94 jelű nagyfelbontású, többcsatornás szeizmikus szelvény

A vetők negyedidőszaki aktivitásának lehetősége A vita igazi alapkérdése. Szerkezetföldtani szabály: A legfiatalabb, vetőkkel átjárt rétegek képződési időszakában még, felette általában diszkordánsan települő, vetőkkel nem felszabdalt rétegek időszakában már nem működött a vetőrendszer. Logikai hiba: A legtöbb földrengés nem hoz létre a felszínig hatoló, azaz a legfiatalabb kőzetrétegeket is elvető törésrendszert. („blind fault”) Módszertani hiba: Időintervallumot tudunk csak megadni a befejeződési időre (idődiszkordanciával).

A vetők negyedidőszaki aktivitásának lehetősége Mérnökgeológiai fúrások (5) segítségével megállapították az üledékek korát Szeizmikus szelvényekkel a törésvonalak felhatolásának mértékét ↓ A paksi törésrendszer posztdatálja a Toronyi Formációt, de nem aktív a legutolsó 50-60 ezer évben

A vetők negyedidőszaki aktivitásának lehetősége „pleisztocén elején újabb jelentős szerkezetátalakulás […] ez a szerkezetátalakulás már a pannóniai összletet is érte” (Bruknerné Wein A. 1982) ↓ A Paks környéki fúrások és szeizmikus szelvények ismeretében a a terület negyedidőszaki (kora- és középső- pleisztocén) tektonikai aktivitásának lehetősége nem kérdőjelezhető meg. (Ove Arup 1997)

A vetők negyedidőszaki aktivitásának ténye „…nem lehetőségeket, hanem bizonyítékokat elemzünk.” (Balla Z. 1999) Bizonyítás: üledékhézag minimalizálása Nagyalföldön (süllyedő terület→folytonos üledékképződés) bizonyítottan nincs üledékhézag Szeged és Kisköre között: mélységmigrált szelvény 500 m mélységig, felbontása a legfelső rétegekben 2 m alatti Negatív virágszerkezet: 45 m-ig követhető

A Tisza martfűi kanyarjában keresztezett tektonikus zóna képe és értelmezése

A vetők negyedidőszaki aktivitásának ténye a kvarter bázisa 350 m mélyen (ez 2,4 mó évnek felel meg) ↓ 45 m kevesebb, mint 310 ezer évnek felel meg (késő-pleisztocén) Az egyes vetőágak mentén észlelhető vertikális elvetés a mélységgel nő→az oldalirányú mozgás nem egy lépésben, hanem ismétlődő jelleggel történt→szinszedimentációs vetődés

A paksi vetőzóna kapcsolata a Paks-Kiskőrös-Kisújszállás vetőzónával (1. Detzkyné Lőrinc K., 2. Pogácsás Gy., 3. Tóth T., Horváth F. által kijelölt vetőzóna)

A paksi atomerőmű szeizmikus biztonsága NAÜ 1979-es biztonsági normái→aktív vető az, amely: A felszínen vagy annak közelében az ismétlődő mozgásokra utaló bizonyítékokat szolgáltat kb. fél millió évre visszamenőleg úgy, hogy további mozgások eshetőségére lehet számítani. (martfűi vetőzóna) Bizonyíthatóan szerkezeti kapcsolatban áll egy ismert aktív vetődéssel úgy, hogy a felületen, vagy annak közelében egyik mozgása a másik mozgását előidézheti. (paksi vetőzóna) OVE ARUP (1997) Maximális talajgyorsulási spektrum Az erőmű szükséges megerősítése folyamatban.

Mikroszeizmikus monitorrendszer Paks körül http://www.npp.hu/biztonsag/FoldrengesTerkep.htm