EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
HU Áttekintés Regionális politika EURÓPAI BIZOTTSÁG 2004 December HU 1 A kohéziós politika és pénzügyi eszközei
EU alapismeretek E-Learning.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
EU regionális politikája
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A Strukturális Alapok működése
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere
Regionális politika reformjai Görögország csatlakozása (1981) 1.Közösségi szinten nőtt a területi egyenlőtlenség 2.Görögország GDP-je a Közösség.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Regionális politika.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Az EU strukturális politikájának eszközei
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Európai Unió regionális politikája. Az EU alapító atyjai Jean Monnet ( ) Robert Schuman ( )
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Pályázatírás módszertana
Európai vállalkozók, Európai vállalkozások Dr. Szente Kálmán.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Az EU regionális és vidékfejlesztési politikája
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az EU támogatási politikája és pénzügyi alapjai Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2005/2006.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Civil Európa – civilek Európában
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális gazdaságtan 6.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere Az Európai Unió Stukturális Alapjai A Nemzeti Fejlesztési Terv és az Operatív Programok.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Az EU regionális politikája
Európai Uniós ismeretek
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kinyomtatni: GVOP 2 példány GVOP összefoglaló 25 példány KIOP 2 példány KIOP összefoglaló 25 példány ROP 1 példány 1783/1999/EK 5 példány

A regionális politika célja Alapvető cél: az Európai Unió területén a régiók gazdasági különbségeinek mérséklése, a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatása Közvetett cél: harmonikus, kiegyensúlyozott, fenntartható gazdasági fejlődés, melyet a szociális és gazdasági kohézió erősödése kísér

A regionális politika jelentősége, szükségessége (I) Regionális különbségek növekedését okozó bővítések: alapító tagállamok között: Olaszország déli régiói 1973: Írország, Nagy-Britannia egyes területei 1981: Görögország 1986: Portugália, Spanyolország 1995: Svédország és Finnország ritkán lakott északi területei

A regionális politika jelentősége, szükségessége (II) Az egységes belső piac előnyeit a periferikus területek kevésbé tudták kihasználni, mint a centrális területek A növekvő gazdasági különbségek társadalmi feszültségekhez vezetnek Legjelentősebb reformja 1988-ban volt, azóta az EU második legfontosabb közös politikája a támogatások tekintetében

A regionális politika legfontosabb támogatási eszköze Az EU regionális támogatásai a Strukturális Alapokból valósulnak meg. A Strukturális Alapok: Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap (EMOGA) Orientációs Szekciója Európai Szociális Alap (ESZA) Halászati Orientációs és Pénzügyi Eszköz (HOPE) A gazdasági és társadalmi kohéziót elősegítő támogatási eszköz: Kohéziós Alap

ERFA Célja a gazdasági kohézió erősítése Támogatható tevékenységek: infrastrukturális beavatkozások kedvező gazdasági környezetet elősegítő szolgáltatások vállalkozás-finanszírozás, kis- és középvállalkozások versenyképessége kutatás-fejlesztés megújuló energiaforrások innováció, információs társadalom a regionális fejlődésért

EMOGA Orientációs Szekció Célja: a rurális térségek fejlesztése, a vidéki lakosság életszínvonalának növelése, elvándorlásuk csökkentése Támogatható tevékenységek: vidékfejlesztés helyi feldolgozóipar falusi turizmus agrár-környezetvédelem helyi energiatermelés alternatív foglalkoztatási lehetőségek a vidék lakossága számára

ESZA Célja: a társadalmi kohézió erősítése és a foglalkoztatottság növelése Támogatható tevékenységek: oktatás, képzés a magasabb foglalkoztatottság érdekében fiatal és női munkanélküliség csökkentésére irányuló programok hátrányos helyzetűek integrációja a munkaerőpiacra munkaerőpiaci re-integráció

Az EU regionális politikájának alapelvei Programozás - projektfinanszírozás többéves programok keretein belül Partnerség - a projektek megvalósításában együttműködés az uniós, nemzeti és helyi szereplők között Addicionalitás - nemzeti, helyi és privát részvétel a finanszírozásban Koncentráció - elaprózott projektek helyett a források koncentrálása a célok mentén Szubszidiaritás - a problémáknak a lehető legalacsonyabb szinten való kezelése

Területi statisztikai beosztás Az EU a NUTS-rendszert használja a területi egységek beosztására Szintjei: NUTS-I: országos NUTS-II: regionális NUTS-III: megyei NUTS-IV: kistérségi NUTS-V: helyi

Az EU regionális politikájának célkitűzései 2000-2006-ban 1. Célkitűzés: hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatása 2. Célkitűzés: strukturális nehézségekkel küzdő területek támogatása 3. Célkitűzés: oktatás és képzés a magasabb szintű foglalkoztatottság érdekében

1. Célkitűzés Olyan NUTS-II szintű régiók, ahol az egy főre jutó GDP nem éri el az EU-átlag 75%-át A ritkán lakott (népsűrűség <8 fő/km2) területek is ide tartoznak az EU lakosságának kb. egynegyedét fedi le a strukturális támogatások kétharmada ide irányul főként a földrajzi perifériák illetve a volt NDK területe

2. Célkitűzés 3. Célkitűzés NUTS-III szintű területek ipari és mezőgazdasági szerkezet-átalakítás egyaránt 3. Célkitűzés Horizontális cél nemzeti (NUTS-I) szinten valósul meg

Közösségi kezdeményezések A Strukturális Alapokból finanszírozott, közösségi kezdeményezésű programok: INTERREG - a határon átnyúló együttműködés elősegítésére URBAN - az urbanizáció okozta problémák kezelésére LEADER - vidékfejlesztési programok EQUAL - esélyegyenlőség a munkaerőpiacon

A Kohéziós Alap Olyan országok részesülnek belőle, melyeknél az egy főre eső GDP nem éri el az EU-átlag 90%-át Jelenleg Írország, Portugália, Spanyolország és Görögország tartozik ide a kelet-közép-európai bővítést követően az új tagállamok is támogatható tevékenységek: infrastrukturális beruházások a környezetvédelem és a közlekedés területén egyedi, nagy méretű projektek finanszírozása

A regionális politika fejlődésének irányai A kelet-közép-európai bővítés az EU-s egy főre jutó GDP-átlagot lényegesen csökkenteni fogja, így az érdekeltségek átrendeződnek A közös költségvetésben a strukturális kiadásokat lényegesen növelni nem lehet Új hangsúlyok: átfogó programok, az általános gazdasági környezet javítása, tőkevonzó-képesség erősítése A társadalmi kohézió továbbra is hangsúlyos marad

Köszönöm a figyelmet!