A vidéki területek rekreációs szerepének fejlesztése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

Helyi termék piacra jutása a turizmus lehetőségeinek segítségével. Borsányi Gyula Vezekény,
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
KIS TELEPÜLÉSEK FEJLESZTÉSE KÖRNYEZETVÉDELMI ELVEK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL mgr. Csordás Róbert mérnök, közgazdász Szabadka.
Az Európa Tanács felfogása
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
TELEPÜLÉS ÉS LAKOSSÁG RENDSZEREZÉSE
1.A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése 1.1 Mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenység fejlesztése •Biotermékek.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ Prof. Dr. Hanusz Árpád.
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
Önkormányzatok idegenforgalmi feladatai Tegyünk együtt Fejér megye idegenforgalmáért Garán Éva.
A Falusi és agroturizmus multiplikátor szerepe a vidékfejlesztésben
Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén
Falusi turizmus Fejér Megyében
HELYI ÉRTÉKET! A Vidékfejlesztési Terv Intézkedéseinek bemutatása.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
A turizmus rendszer környezete
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Ajkai Kistérség turisztikai helyzete
A Hódmezővásárhelyi kistérség turisztikai potenciáljainak feltérképezése Paksi Pauletta.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Ajkai Kistérség Idegenforgalmának jellemzői
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
Rekreáció és turizmus a Duna mentén
Városi turizmus. Város A turista szemében a város szabadidős termék, amelyet arra használ fel, hogy élményei, tapasztalatai bővüljenek. Így - marketingszempontú.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A Fertő mente turizmusa Kundi Viktória PhD hallgató április 27.
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
Balástya mezőgazdasági helyzete, általános jellemzői.
Minőségbiztosítás a falusi turizmusban
A vendégek befogadásáról és gyámolításáról „A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén… Mert.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
Ászár Község Önkormányzata Dr. Mikolasek Sándor ÚMVP pályázatok Ászáron Szakmai rendezvény a Bakonyalja- Kisalföld kapuja összetartásáért Kisbér.
Integrált közösségi szolgáltató terek
Lajosmizse város turizmusban rejlő lehetőségei
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Nógrád megye falusi turizmusa
UTAZÁSSZERVEZÉS ÉS TURISZTIKAI MARKETING BÁCSKOSSUTHFALVA
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Falusi és agroturizmus jelene – jövője
Foglalkoztatás-politika
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra 2356./18. tétel
TOURINFORM IRODA BADACSONY SZIGLIGET
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
Lóska János elnök Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség
A Falusi és agroturizmus multiplikátor szerepe a vidékfejlesztésben Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár Szatmárnémeti szeptember
A Tourism4C project bemutatása Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Kick-off találkozó Zalaegerszeg, május
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
1. ábra: Vízparti úti célok - spontán asszociációk Forrás: saját szerkesztés 10% 4% 2% 1% Első helyen említettEmlítések összesen 30% 20% 10% 1% Passzív.
Bodrogolaszi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
Leader program és helyi termék a turisztikában. Helyi termék 76/2011 VM rendelet alapján: – LEADER Helyi Akciócsoport illetékességi területén megtermelt,
MAGYAR-ROMÁN EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN Prof.Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
A legősibb települések
Előadás másolata:

A vidéki területek rekreációs szerepének fejlesztése

A falusi turizmus A falusi-, vidéki-, agro-, tanya-, farmturizmus kifejezéseket sokszor szinonim fogalomként használják a szakirodalomban. A falusi turizmus alatt a vidéki (nem városi és nem kiemelt üdülőhelyen fekvő) településeken folytatott vendéglátást értünk, amely magába foglalja a szállást, az étkezési és programszervezési szolgáltatásokat.

A falusi turizmus fogalma ma sokkal szélesebben értelmezhető, mint korábban, és a vidékfejlesztés egyik legfontosabb elemének tekinthető. A falusi turizmus alapvető célja: - a vidéki lakosság kiegészítő jövedelemhez juttatása; - az életszínvonal növelése; - a helyben tartás, az elvándorlás megakadályozása;

A faluban élők fő foglalkozásuk mellett (mezőgazdaság, ipar) jövedelemkiegészítő tevékenysége. Elsődleges célcsoport - az urbanizáció ártalmaitól menekülő városlakók. Regionális vonzóerők - a vidéki/falusi közösségek természeti és kulturális erőforrásai (néphagyomány, rendezvények stb.)

A farm (tanya) turizmus Azokra a turisztikai formákra utal, amelyek közvetlenül a tanyával kapcsolatosak, a tanyán történő szállás, étkezés, szórakozás vagy a tanyára történő (egy vagy több napos) kirándulás formájában.

Egyre több tanya nyújt sokszínű szolgáltatást a turistáknak a szabadidőtöltésre. Pl. a saját készítésű élelmiszerek és kézműves termékek helyi árusítása, terület biztosítás hobbifarmerek részére. Néhány tanya kifejezetten speciális célcsoportokra koncentrál, a sportszerető vendégekre, gyaloglókra, lovasokra, horgászokra, vadászokra, vagy más, speciális célcsoportokra, mint pl. gyerekek, idősek, fogyatékosok.

Gasztro- és borturizmus (borutak, pálinkautak)

Halász és vadász turizmus

Rendezvény turizmus

Falusi és tanya turizmus Vajdaságban Nemzetközi összehasonlításban jelenlegi turisztikai kínálatával, vendégforgalmával és bevételeivel Szerbia, illetve Vajdaság nem tartozik Európa kiemelkedő turisztikai célterületei közé. A turizmus az elmúlt évtizedben a gazdaság egyik húzóágazatává vált.

Az idegenforgalom Vajdaság gazdaságpolitikájának egyik kitörési pontja, mely jelentősen hozzájárulhat a térség fejlődéséhez és a foglalkoztatás javulásához. Nem elég csak kiadó szobát nyitni falun, tanyán (szállást biztosítani), néhány olcsó szoba kedvéért még nem jelennek meg a turisták.

Falusi, tanyasi vonzerők: - az érintetlen természeti környezet - a régi falusi és tanyasi gazdálkodás megőrzése - a csendes, nyugodt légkör - a történelmi-tárgyi emlékek gazdagsága - gazdag néphagyomány - kétmillió hektárnyi vadászterület - több mint ezer kilométernyi horgászásra alkalmas vízpart - termálvizes források - természetvédelmi területek, rezervátumok, nemzeti park - vendéglátóipari létesítmények, több helyen fejlett infrastruktúra

Vajdaság számos falvában is egyre többen figyeltek fel a turizmus nyújtotta lehetőségekre (Székelykeve, Palics...) Az utóbbi években számos tanya minősített szállásadóvá alakult át Vajdaságban, komplex idegenforgalmi kínálattal. Élenjárók az Újvidék, Zombor, Szabadka környéki tanyák (Salaš 84, 137, Kátai tanya, Majkin salaš, Cvetni salaš, Jelen salaš stb.)

Különbséget kell tenni az olyan tanyák között, amelyek még ma is működnek, és amelyek már csak a helyszínben, vagy az épület jellegében utalnak az agrármúltra és kizárólag szálláshelyként (étteremként, csárdaként) működnek.

A múlt század végétől már adókedvezmények, pályázati lehetőségek, infrastrukturális fejlesztések, szakmai és nyelvi képzések segítik a falusi-tanyasi szállásadókat abban, hogy sikeresebbek lehessenek.

Marketing

Kiállítások, vásárok, termékbemutatók…

Turisztikai fejlesztési lehetőségek három minta-tanyán IPA Magyarország-Szerbia A tanyai gazdálkodás három alapvető témakörre lett osztva: növénytermesztés, állattenyésztés és turizmus. A pályázat által érintett három tanya (Sövényházi tanya - Padé, Berkes tanya - Becse, Rózsa tanya - Orompart).

A három tanya idegenforgalmi szolgáltatásokat még nem nyújtott így egy komplex, széleskörű fejlesztési modell kialakítása volt szükséges, amely magában foglalja a rövid- illetve a hosszú távú célokat. Új munkahelyeket teremt, a helyi lakosságra épül. A mezőgazdasági tevékenységből élők kiegészítő jövedelemforrása lehet.

Megvalósítható programok a tanyákon: - a tanyán és a környéken lovaglás és kocsizás; - természetjáró séták, gyalogtúrák, kirándulások; - fotoszafari lóháton, terepjárón, télen szánkón, vadles; - a térség jellegzetes növény- és állatvilágának megismerése; - gyógynövénygyűjtés, gombagyűjtés; - népi mesterségek megismerése, elsajátítása (szerszámkészítés, fonás, szövés, fafaragás); - kézműves tanfolyamok, alkotótáborok szervezése; - részvétel a ház körüli munkákban: etetés, fejés, vajköpülés, lekvárfőzés, disznóvágás; - mezőgazdasági munkákban való részvétel; - tájjellegű ételek és italok készítése; - gasztronómiai programok - a vendéglátó háznál, a portán (sütés-főzés a szabadban, nyársalás, bográcsos, rostélyon sütés, kemence); - népszokások, karácsony, szilveszter, újév, farsang, húsvét, pünkösd, majálisok, búcsú, falunap, szüret, disznótor; - vadászat, halászat; - a mezőgazdasági termékek helyben fogyasztása és eladása (bor, sajt, zöldség, gyümölcs, füstöltáruk stb.), aktív részvétel az agrár­termékek feldolgozásában (biotermelés); - bor- és pálinkakóstolás; - csapatépítő tréningek szervezése (team building);