Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

Nem formális logika.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
A hatágú csillag (12 oldalú poligon) kerülete K1= (4/3)K0= 4,
A Venn-diagram használata
Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
A sztoikus lektonelmélet avagy mi az igazság hordozója? Arisztotelész példái: időtlen mondatok: ‚Minden ló állat’, ‚Egy ember sem kő’. A jellegzetes sztoikus.
Logika Érettségi követelmények:
Bernoulli Egyenlőtlenség
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
Bizonyítási stratégiák
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
Az érvelés.
Halmazelmélet és matematikai logika
George Berkeley a lélekről: szubsztancia mint kötegelmélet Bartha Dávid.
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
ismétlődő (azonos vagy hasonló) tevékenységek megvalósítására szolgál
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Logikai műveletek.
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Miért nem valóságos az idő?
Hilary Putnam: Time & Phisical Geometry Körtvélyesi László.
Volt (Phaidón 100 skk.): „… amit a legszilárdabbnak ítélek … feltételezem, hogy van valami, ami maga a szép önmagában véve, meg ami a jó, meg ami a nagy,
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Arisztotelész szillogisztikája
Eddig: Parmenidész a szemlélet, a nyilvánvaló(nak látszó) logikai jellegű kritikája Szabó Á.: ez az első indirekt érvelés – vitatott logikai érvet hoz.
I.7: „Világos az is, hogy mindegyik alakzatban, amikor nincs szillogizmus, és mindkettő állító, avagy tagadó, akkor egyáltalán semmi nem lesz szükségszerű.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Levezetési szabályok kvantorokra  -bevezetés (egzisztenciális általánosítás, EG)  -kiküszöbölés (univerzális megjelenítés, UI)  -kiküszöbölés (EI):
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
Függvényjelek (function symbols) (névfunktorok) FOL-ban Névfunktor: olyan kifejezés, amelynek argumentumhelyeire neveket vagy in- változókat lehet írni.
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
A kondicionális törvényei
(nyelv-családhoz képest!!!
Formális bizonyítások Bizonyítások a Fitch bizonyítási rendszerben: P QRQR S1Igazolás_1 S2Igazolás_2... SnIgazolás_n S Igazolás_n+1 Az igazolások mindig.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Logikai bevezető Forgács Gábor Ellenőrizzük a következő következtetéseket Egyetlen francia versenyző sem jutott be a döntőbe. Denise francia.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Gottfried Wilhelm Leibniz sz. Filozófus Matematikus
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Máté András
Felosztási tétel Legyen R ekvivalenciareláció: reflexív, azaz tetsz. a-ra aRa, szimmetrikus, azaz tetsz. a, b-re ha aRb, akkor bRa, tranzitív, azaz tetsz.
Erdélyben járunk, a bennszülöttek egy része vámpír. Az emberek mindig azt mondják, amit igaznak hisznek, a vámpírok az ellenkezőjét. De az embereknek és.
Algebrai logika Leibniz folytatói a 18. században: Lambert, Segner és mások. 19. sz., Nagy-Britannia: Aritmetikai és szimbolikus algebra. Szimbolikus algebra:
Egzisztenciális gráfok Alfa-gráfok: kijelentéslogika Kijelentésszimbólumok: P, Q, R [elemi kijelentések] Egy ilyen lap (sheet) a P kijelentés állításával.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kvantifikáló kifejezések a természetes nyelvben: ̒minden’, ̒némely’, ̒̒három’, stb. Ezek determinánsok, predikátumból (VP-ből) NP-t képeznek. Az elsőrendű.
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Nem formális logika.
Előadás másolata:

Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en merei) vagy határozatlan.” Tehát határozatlanok vannak (majd elintézi őket), egyediek nincsenek. „Egyetemesnek azt nevezem, hogy mindre vagy mindre nem vonatkozik (hüparkhei), részlegesnek azt, hogy némelyre vonatkozik, vagy némelyre nem, vagy nem mindre, határozatlannak pedig azt, hogy vonatkozik vagy nem vonatkozik az ‚egyetemesen’ vagy ‚részlegesen’ nélkül.” Protaszisz: hagyományosan ‚tétel’. Legyen ‚kijelentés’, és hallgatólagosan beleértjük, hogy egyszerű.

Kitérő: „A bizonyító kijelentés annyiban különbözik a dialektikustól, hogy a bizonyító, az egy ellentmondás egyik tagjának felállítása (hiszen aki bizonyít, az nem kérdez, hanem felállít valamit),” lambanó: megfog, megragad – lehetne ‚tételez’ „a dialektikus viszont rákérdezés egy ellentmondásra. De abban nem különböznek, hogy hogyan lesz belőlük következtetés (szüllogiszmosz).” A ‚szillogizmus’ arisztotelészi használata: 1.Szakkifejezésként általában konnotálja a helyességet. 2.Néha általában helyes következtetést jelent, néha a következőkben vizsgált speciális alakú (helyes) következtetést. „Hiszen az is következtet, aki bizonyít, az is, aki kérdez,miután felállította, hogy valami valamire vonatkozik vagy nem vonatkozik. Így tehát szillogisztikus kijelentés egyszerűen az, ami állít vagy tagad valamit valamiről … bizonyító akkor, ha igaz és a kiinduló hipotézisek alapján állítottuk fel, a dialektikus a kérdező részéről rákérdezés egy ellentmondásra, a következtető részéről pedig a látszólagosnak és valószínűnek a felállítása, ahogy a Topikában mondottuk.” A helyesség és az igazság elválasztása – itt (is) kezdődik a logika.

„Terminusnak (horosz) azt nevezem, amire a kijelentés felbontható; ilyen az, amit állítunk, és az, amiről állítjuk,hozzátéve, hogy ‚van’ vagy ‚nincs’ [kopula].” „A szillogizmus pedig olyan logosz, amelyben valamiket föltéve valami, ami különbözik a föltettektől szükségszerűen következik (szümbainei), merthogy ezek fennállnak. Azt, hogy ‚merthogy ezek fennállnak’ úgy értem, hogy ezek miatt következik, azt pedig, hogy ‚ezek miatt következik’ úgy, hogy semmilyen terminust nem kell kívülről hozzátenni, hogy létrejöjjön a szükségszerűség.” „Tökéletesnek azt a szillogizmust nevezem, amelyben a felvettekhez semmi mást nem kell hozzátenni ahhoz, hogy nyilvánvaló legyen a szükségszerűség, nem tökéletesnek azt, amelyhez hozzá kell tenni egyet vagy többet is, melyek ugyan szükségszerűek a lefektetett fogalmak alapján, azonban nincsenek fölállítva a kijelentések alapján.”

„Azt, hogy valami egészében egy másikban van ugyanaz, mint hogy a másik az előbbi mindegyikének állítmánya. Akkor mondjuk, hogy ‚mindnek állítmánya’, amikor egyet sem lehet találni, amelyről a másikat ne lehetne mondani. Az ‚egynek sem’ pedig ugyanígy.” 4 kijelentéstípus: Egyetemes állítás (a) Egyetemes tagadás (e) Részleges állítás (i) Részleges tagadás (o) Herméneutika: a és o, illetve e és i alkotnak ellentmondást. A fentiek: a és e igazságfeltételei (szemantika). Ezzel implicite i és o is. B est A körülírásai: hüparkhei (vonatkozik A B-re); egyetemesen-részlegesen; tagadó (szterétikosz) kategoreiszthai (A állítmánya B-nek, tkp. A állíttatik B-ről), mindnek/mindnek nem/némelyiknek/némelyiknek nem en holói eszti (B egészében benne van A-ban; csak az a típusra), akoluthei (A követi B-t, vele jár).

I.2.: megfordítási elmélet. Megfordítás: az alany és az állítmány helyet cserél. Újra megadja a tipizálást, kibővítve: vonatkozás-szükségszerű vonatkozás-esetleges vonatkozás állító-tagadó : egyetemes-részleges-határozatlan Három megfordítási szabály, először példákon, és egyszerű vonatkozásra: Az e típus megfordítható. Az a típus részlegesen fordítható meg (azaz i lesz belőle). Az i típus megfordítható. Az o típus nem fordítható meg.

„Legyen először az AB kijelentés egyetemes tagadó. Nos, ha A egyetlen B-re sem vonatkozik, akkor B sem vonatkozik egyetlen A-ra sem. Mert ha némelyikre vonatkozna #, mondjuk C-re ##, akkor nem lenne igaz, hogy az A egy B-re sem vonatkozik, mivel C a B-k egyike. ###” Az e-megfordítás szabálya. #: Indirekt út : tegyük fel, hogy a bizonyítandó e kijelentés ellentmondó párja igaz, az pedig az i. ##: kiemelés (ektheszisz), egzisztenciális megjelenítés: ha van olyan A, amelyik B, akkor vegyünk példának egy ilyet, mondjuk C-t. ###: azt, hogy egy e kijelentés hamis, C, mint példa igazolja, így megvan az ellentmondás. Itt jelennek meg először betűk, mint terminusváltozók. Teljesen úgy használja, mint a geometriában a szakaszok végpontjait (horosz) jelölő betűket. A C terminus vajon egyedi vagy egyetemes?

„Ha pedig A minden B-re vonatkozik, akkor B is vonatkozik némely A-ra. Ha ugyanis egyre sem vonatkozna, akkor A sem vonatkozna egyetlen B-re sem#, márpedig azt tettük föl, hogy mindre vonatkozik.##” # Az előzőt használjuk fel. ## De Int.: ellentétesek nem lehetnek egyszerre igazak. „Hasonlóképpen van akkor is, ha a kijelentés részleges. Ha A a B-k némelyikére vonatkozik, akkor szükségszerű, hogy B is vonatkozik némely A- ra. Ha ugyanis egyre sem, akkor A sem vonatkozik egyetlen B-re sem.” Megint az e-megfordításból. „Ha viszont A némely B-re nem vonatkozik, akkor nem szükségszerű, hogy B sem vonatkozik némely A-ra; pl. ha a B állat, az A pedig ember, hiszen az ember nem vonatkozik minden állatra, az állat pedig vonatkozik minden emberre.” Cáfolás ellenpéldával. Deduktív elmélet: Alapelvek: az ellentmondási szabályok + e szemantikai meghatározása. Levezetési szabály: egy indirekt bizonyítási szabály (lényegében MT.)

I. 3.: A szükségszerű és az esetleges vonatkozás megfordítási elmélete. „Ugyanígy lesz a szükségszerű kijelentéseknél.” De dicto nyilvánvaló. De re: ha az A-k között van,ami szükségszerűen B, miért kellene, hogy a B-k között legyen olyan, ami szükségszerűen A?