Miért nem valóságos az idő?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

A kiáltó világ.
Mosolyogj 12. Winston Churchill.
A kölcsönös befolyásolás
Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
A szeretet himnusz értelmezése
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Sikeres emberek.
Az Élet Igéje április.
A szabad akaratról I. V. Rész
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Munka-magánélet egyensúlya- a vállalkozás, mint lehetséges megoldás
A Barátság.
Matematika a filozófiában
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Hogyan gondolkodjunk az árakról Állnak a falak… BUDAPEST május 22.
TURIYAM Téma: Önmagunk mibenléte
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
A magyar kötőszók története: kialakulásuk és fejlődésük az összetett mondatok szerkezeti típusaiban.
Az információ olyan új ismeret, amely megszerzőjének szükséges és érthető. Az adat az információ megjelenésének formája.  Az adat lehet: Szöveg Szám Logikai.
Az Élet Vonata.
A Venn-diagram használata
Novellaelemzési szempontok
Állapottér-reprezentáljunk!
AZ ÉLET PILLANATAI.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
Világomban minden rendben van
Isten misztériumának előzetes kérdése
A digitális számítás elmélete
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
1 1 1.
Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:
HOL VAN AZ ÉLET? AZ ÉLET KÉT ALAPVETŐ ISMÉRVE 1.) Az élőlény logikus, ésszerű művelet. Hatalom amelyik szervezése alá vonja a tér és az idő törvényeit.
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Mi a filozófia?
Buddhista logika és paradoxonok
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Michal Snunit A lélekmadár
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
AZ ATEISTA FILOZÓFUS.
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
Binomiális eloszlás.
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Hilary Putnam: Time & Phisical Geometry Körtvélyesi László.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Formális bizonyítások Bizonyítások a Fitch bizonyítási rendszerben: P QRQR S1Igazolás_1 S2Igazolás_2... SnIgazolás_n S Igazolás_n+1 Az igazolások mindig.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Pozitív gondolatok.
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Bertrand Russell ( ). Problems of Philosophy – 1912 The Principles of Mathematics – 1903 logicizmus: a matematika nem más, mint továbbfejlesztett.
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Mindentud Június 15 Mottó: Te Gyuri! De őszintén, áruld már el nekem, hogy igazából mire jók azok a kvarkok. (88. évében levő Édesanyában állandó.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Egy iskola, ahol az ADHD-s gyerekek érettségiznek
Vlagyimir Grigorjevics Szutyejev:
ZRINYI ILONA matematikaverseny
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Előadás másolata:

Miért nem valóságos az idő? J. M. E. McTaggart Miért nem valóságos az idő?

A paradoxon: Tapasztalunk olyan dolgokat, amelyek sem térbelinek, sem anyaginak nem tűnnek, viszont egy olyan tapasztalatunk nincs, ami ne tűnne időbelinek. Sem a filozófia, sem a vallás nem létezett hosszú ideig miszticizmus nélkül, és majdnem minden miszticizmus tagadja az idő valóságosságát. Pl.: Spinoza, Kant, Hegel és Mr. Bradley 

„Az idők” „A” idősor – dinamikus; múlt, jelen, jövő kl „A” idősor – dinamikus; múlt, jelen, jövő „B” idősor – statikus; későbbi, korábbi Az időbeli helyzetek tartalma egy esemény. Az második állandóbbnak tűnik, mégis az első lesz alapvetőbb McTaggart számára.

Az általunk észlelt időbeli események egy A sorozatot alkotnak (szubjektív). Ellenben elgondolható, hogy ezek egy B sorozatot is alkossanak.

Idő változás nélkül? Ilyen nincs! Az idő nem lehetséges, ha semmisem változik, de ha valami változik, akkor már minden változik: egy homokvár összeomlása az angol partokon megváltoztatja a piramisokat!!!

A vagy B? Vajon alkothatja-e a B sorozat az időt? Persze, ha meg tudjuk mutatni, hogy van benne változás így is. (Nem lesz) De ha lenne, akkor valahogy így nézne ki: „A változás abban a tényben áll, hogy egy esemény megszűnik esemény lenni, míg egy másik esemény elkezd esemény lenni.”

M - N - O Ahol M,N,O események A közöttük lévő viszonyok (M korábbi, mint N stb.) állandóak, ha CSAK B idősor létezik. N-nek mindig is volt és mindig is lesz helye az idősorban. Mindig egy esemény volt, és mindig egy esemény lesz, tehát: nem lehetséges, hogy elkezd esemény lenni, vagy megszűnik eseménynek lenni. Nincs változás Ha M N-né válik, akkor ugyanez a helyzet, vagyis lehetetlen a változás.

Ezzel szemben… …meglepő módon, ha az A idősort nézzük, akkor nagy örömünkre megtaláljuk a változást! Anna királynő halála a jövőből vándorol a jelenen át a múlt mélységes mély homályába, tehát változik!

Szillogizmus haladóknak -A változás csak az A sorozatban található meg. -Ha van változás, van idő. -Tehátm A sorozat igenis időben van. -A B sorozatban nincsen változás. -A „korábbi” és „későbbi” viszonyok csak időben képzelhetőek el. -Tehát B sorozat nem létezhet az A sorozat nélkül!

Ellenvetések: 1. Mr. Russell: Az A sorozat nem tartozik az időhöz, csak a megismerő szubjektum vonatkozásában. N jelenbeli = N egyidejű ezzel a kijelentéssel Hol a változás? Valami T időpontban igaz, de T’ időpontban már hamis! (pl.: forró piszkavas)

McTaggart válasza: - Ha Russell elutasítja A-t, akkor a „T időpontban a piszkavasam forró” állítás nem lehet igaz, hiszen nincs is idő. Node: a változást Russell a dologban keresi: Ezzel szemben McTaggart a tulajdonságokat úgy képzeli el, hogy a dolog létezésének minden pillanatának minden tulajdonságával egyszerre rendelkezik!

További ellenvetés: 2. Egy elképzelt történethez nem lehet A sorozatot rendelni, viszont a benne lévő események egy B sorozatot adnak, ami időt foglal magában. Tehát A sorozat nem nélkülözhetetlen. (Dehogynem lehet A-t rendelni: képzelhetem múltbelinek, jövőbelinek, jelenbelinek, és kész saját elmém állapotaiból az A sorozat!)

ÉS még egy a végére: 3. Ha az idő valóságos lenne, akkor a valóságban több valóságos és független idősorozat létezhetne.

Most következzen, amiért mi itt összegyűltünk! Múlt-, jelen-, jövőbeliséget az eseményeknek tulajdonítjuk. Ezek viszonyokat jelölnek események és egy idősorozaton kívüli dolog között. Az egyes tagok a 3 viszony egyikében állnak egy sorozaton kívüli X entitással. Ami a jelenbeliség viszonyában áll X-szel, az összes olyan elem közé esik, amelyek egyrészt a múltbeliség, másrészt a jövőbeliség viszonyában állnak X-szel. Ezek hárman összeférhetetlen tulajdonságok.

Vegyük M eseményt: (1)Ha jelenbeli (van), akkor jövőbeli volt, és múltbeli lesz. Mit is jelent a volt, van és lesz? X Y volt: X Y az elmúlt idő egy pillanatában. X Y lesz: X Y az eljövendő idő egy pillanatában. X van Y: X Y a jelen idő egy pillanatában. (1’) M jelenbeli a jelen idő egy pillanatában M múltbeli a jövő idő egy pillanatában M jövőbeli a múlt egy pillanatában.

Ha M jelenbeli, akkor a múlt időnek nincs olyan pillanata, amelyikben M múltbeli. DE a jövő idő pillanatai, amelyekben M múltbéli, egyszersmind a múlt idő pillanatai is, amelyekben M nem lehet múltbéli.

Ha M most jövőbeli (van), és jelen-, valamint múltbeli lesz, azt jelenti, hogy M jövőbeli a jelen idő egy pillanatában, és jelen-, valamint múltbeli a jövő idő különböző pillanataiban. Ebben az esetben M nem lehet jelen- vagy múltbeli a múlt idő egyik pillanatában sem. DE: a jövő idő összes pillanata, amelyekben M jelen- vagy múltbeli lesz, egyaránt a múlt pillanata is.

Konklúzió Az A sor elfogadása ellentmondáshoz vezet, így mivel időről csak ebben az értelemben beszélhetünk: nincs idő!

Köszönöm a figyelmet! ;)