A környezetvédelem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

A környezetszennyezés forrásai
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Környezetvédelem 2013 I Előadás Bevezetés Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Pintér Péter Mihály.
Környezetvédelem 2014 I Előadás Bevezetés Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Pintér Péter Mihály.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Készítette: Mácsai Cecília Környezettudomány MSc
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
A szegénység mint világprobléma Nemzetközi Konferencia a szegénységről
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Globális környezetvédelmi problémák, ózon
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Biotikus környezeti tényezők
Az egyed feletti szerveződési szintekkel foglalkozó szünbiológia
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák, diák szemmel
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Nemzeti Parkok.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Környezetvédelem.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Előadó: Dr. Valkó László c. egyetemi tanár
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
Környezetvédelem.
A környezetvédelmi jog története
KÖRNYEZETVÉDELEM.
A fenntartható fejlődés
Környezetvédelem- A rádöbbenés korszaka (1960-as évek) A környezetvédelem definíciója Kerényi Attila nyomán: Környezetvédelem alatt olyan tevékenységi.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Dr. Szlávik János – Dr. Valkó László Környezetgazdaságtan BME Környezetgazdaságtan Tanszék St. ép. IV em
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Napjaink környezeti problémái Környezettani alapismeretek előadás.
ÖKOLÓGIA.
Társulások jellemzői.
Vállalati fenntarthatóság
Életközösségek a Földön
Agrár-környezetgazdálkodás
A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés
A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Globalizáció.
Előadás másolata:

A környezetvédelem

Környezet: ami körülvesz bennünket, aminek mi is alkotó elemei vagyunk, amiben az életterünk van, ahonnan az életfeltételünket biztosítjuk. (természetes, mesterséges, külső, belső)

A környezetvédelem (Kerényi Attila): -Olyan tevékenységi rendszer, amelynek célja a bioszféra megőrzése oly módon, hogy környezetünket, és magát az embert is megóvjuk mindenfajta emberi tevékenység szennyező és pusztító hatásától. -Mesterséges környezetünk harmóniában legyen a természeti környezettel, valamint a gazdasági tevékenységek végzése során tekintettel kell lenni az élő rendszerek tűrőképességére, amelyet a tevékenység során nem haladhatunk meg.

Természetvédelem: természeti értékek (fajok és természetes élőhelyek) védelme. Környezetvédelem természetvédelem kapcsolata

Fejezetek a természetvédelem történetéből: 1872-Yellowstone Nemzeti Park – a világ első nemzeti parkja. Célja az élőhelyek, élőlények védelme. 1879-Erdőtörvény Magyarországon 1906-A Madarak és Fák Napja Magyarországon. 1935 Az első magyar természetvédelmi törvény.

A környezetvédelem története 1960-as évektől kezdődően kezdtek a környezeti problémákkal foglalkozni. Katsztrófák: -Londoni szmogok -Japán-Minimata 50-es évek egy műanyagokat előállító vegyi gyár, mely a gyártáshoz katalizátorként higany tartalmú vegyületet használt. A tisztítatlan szennyvizet a közeli tengeröbölbe eresztették. –Minimata-kór -Bhopal India 1984 Egy növényvédő szereket gyártó üzemből kiáramló mérgező gáz ( metil-izocianát) több, mint 2500 ember halálát okozta és sokan megvakultak

1986. április 26-án a csernobili - uránium, plutónium, jód-131, cézium-137 - tömege került a légtérbe -DDT, Contergan áldozatok (60-as évek)

A Római Klub Aurelio Peccei olasz közgazdász 1968-ban létrehozza a világ neves tudósait tömörítő Római Klub nevű szervezetet. A cél a kialakult fejlődési pályák és az emberiség jövője közötti ellentmondás megoldásának megtalálása volt.

A Római Klub munkájában jelenleg 25 ország 70 tudósa vesz részt. (pl A Római Klub munkájában jelenleg 25 ország 70 tudósa vesz részt. (pl. Szentágothai János, Gábor Dénes, László Ervin). Cél: Földünk globális problémáinak vizsgálatát tűzték ki, amelyet ún. világmodellek megalkotásával valósítanak meg.

Világmodellek öt változó: a népességszám, ipari termelés, a mezőgazdasági termelés, a természeti erőforrások készleteinek és a környezetszennyezés mértékének egymásra gyakorolt hatása.

Világmodellek Forrester „A világ dinamikája” /1971/ Meadows és kutatócsoportja „A növekedés határai” /1972/ (exponenciális növekedés esetén a XXI. sz. közepére meghaladjuk a Föld eltartóképességét) Mesarovic és Pestel „Fordulóponton az emberiség” /1974/ (különböző fejlettségű területek katasztrófái eltérő módón és időben) Wassily Leontief „A világgazdaság jövője” /1976/ (fejlettségi különbségek mérséklése) Jan Timbergen „A nemzetközi rend átalakítása” /1977/ (nem számítógépes modell-szakértői vélemények, célok, mint az előbbinél) Gábor Dénes és László Ervin világmodelljei (takarékosság, ésszerű energiafelhasználás) László Ervin: „Célok az emberiség számára” /1977/ (világméretű együttműködés)

Globális problémák (Mesarovic-Pestel) Túlnépesedés, éhínség, városnövekedés Energiaválság, nyersanyagok kimerülése A légkör globális problémái Hulladék-elhelyezés Nukleáris veszélyek Háborús konfliktusok Fejlődés egyenlőtlenségei

Konferenciák, egyezmények: Stockholm ENSZKörnyezetvédelmi Világkonferencia 1972 1975 Helsinkiben 35 állam megállapodik, hogy a lakosság minden csoportja tegyen a környezet védelméért. 1977 Tbiliszi Az UNESCO Környezeti Nevelési Kormány­közi Konferencia 1985 Helsinki - S02 egyezmény: (1993-ig 30 %-kal csökkentik a kén-dioxid kibocsátást az 1980-as szinthez viszonyítva)

1985 Bécs - ózonréteg védelméről 1987 - Montreal - az ózonkárosító anyagok konkrétabb szabályozása. -1998-ig a klórozott-fluórozott szénhidrogének (CFC) termelését az 1986-os kibocsátási szint 50 %-ára csökkentik. 2000-ig a CFC vegyületek termelését és felhasználását meg kell szüntetni 1988 - NOx egyezmény- Szófia - az 1994-es kibocsátás nem haladhatja meg az 1987-es szintet Bázeli Egyezmény, 1989. Hulladékok nemzetközi szállítását szabályozza. 1992 - ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény (C02 egyezmény) - New York: a kibocsátás 2000-ig ne haladja meg az 1990-es szintet, Bázeli egyezmény - a hulladékok nemzetközi szállítását szabályozza. 1992- Rió de Janeiro ENSZ Környezet- és Fejlődés Világkonferencia

Brundtland bizottság (1980-as évek vége)„Közös jövőnk” -fenntartható fejlődés -Rio előzménye 2002. Johannesburg, Fenntartható Fejlődés Világkonferenciája (kudarcok)

Alapfogalmak ökológia: környezettant jelent, ami az élő és élettelen környezeti elemek vizsgálatát egyaránt magában foglalja. bioökológia biom: A Földnek klimatikus hatásra kialakuló sajátos növény- és állatvilággal rendelkező övezetei. ökoszisztéma: Területileg jól lehatárolható, a fajok meghatározott számával és arányával rendelkező működési alapegység. Minden ökoszisztémát az élőhely és a fajok együttese alkotja. (természetes, félkultúr, kultúr) bioszféra (ökoszféra): A földfelszínnek az a vékony sávja, ahol az élet feltételei adottak.

biotóp: Élőhely, az élet feltételeit nyújtó tényezők (klíma, talaj, domborzat, vízrajz) együttese. faj: Azok az élőlények tartoznak egy fajba amelyek közös eredetűek, hasonló felépítésűek, szaporodóképes utódokat tudnak létrehozni. populáció: Adott élőhelyen együttélő egy fajba tartozó tényleges szaporodási közösségben lévő élőlények. Biocönózis (társulás): Egy-egy területen (biotópon) élő növény- és állatfajok életközössége. anyag-és energiaforgalom (később) élettelen környezeti tényező (hőmérséklet, fény, levegő, víz) élő környezeti tényező

Köszönöm a figyelmet!