Új társadalmi osztály keletkezése a XVIII-XIX. században

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
Advertisements

Gazdasági fejlődés a középkortól napjainkig
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
A Budapesti Népoktatási Kör. A Budapesti Népoktatási Kör megalakulásának előzményei, szerveződésének körülményei és átalakulásai.
„vissza a természethez!”
Dr. Zachar Péter Krisztián: Az első világháborút követő társadalmi átalakítás kérdése: jól-lét diskurzus és kapitalizmus-kritika a két világháború közötti.
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
Nevelés- és oktatásszociológia
A XIX. század uralkodó eszméi
A munkásosztály.
A romantika irodalmából
TÁRSADALMUNK ÁTALAKULÁSA. MUNKÁS-ÉS PARASZTMOZGALAMAK
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A felvilágosult abszolutizmus
Az ipari forradalom.
A nácizmus Németországban. ( )
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
EGYETEMES TÖRTÉNELEM A 18. SZÁZAD ELEJÉTŐL 1849-IG
Államszervezet és közigazgatás
Az ipari forradalom következményei és hatása
Az ipari forradalom Anglia a XVIII.sz. végén.
Magyarország az első világháborúban
Párizsi kommün.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom
Az áprilisi törvények és a Batthyány-kormány működése
korporatizmus a két világháború között: az olasz eset
1 Korporatizmus a két világháború között: az olasz eset © kurtán sándor 2011 Érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az Európai Unióban.
KARL MARX: A TŐKE ÉS A KAPCSOLODÓ NÉZETEK
A KAPITALISTA TÁRSADALOM EGYENLŐTLENSÉGEI LÁTTÁN VÁLIK TÁRSADALMI IGÉNNYÉ ANNAK KEZELÉSE „SZABADSÁG EGYENLŐSÉG TESTVÉRISÉG” AZ ELSŐ ESZMEI ÖSSZEFOGLALÁS.
A multikultúra megítélése
Ideológiák.
Történelem – középszintű témakörök
A szakszervezetek és a válság Budapest,
A munka ünnepe a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt, minden év máj. 1-jén tartandó ünnepség, hivatalos állami szabad nap, mely a munkások által.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Egyház és a politika kapcsolata
A NÁCI DIKTATÚRA
Állampolgári jogok és kötelességek
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA MOZGALMAK ÉS ESZMÉK A XIX. SZÁZADBAN
Magyar politikai gondolkodás története tanév 2. félév.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
1968 franciaországi eseményei A Petőfi Sándor Gimnázium bemutatója.
 Az 1980-as évek második fele - szovjet típusú szocializmus csődje.  Az ország gyorsuló eladósodása következtében az államháztartás többször is közel.
A munkások mozgalmai az 1848-as forradalmak után. A párizsi kommün.
Kudarcok és kiútkeresés.  A magyar munkásság nagy része külföldi  erős az osztrák hatás  Első szervezet - Buda-Pesti Munkásegylet  Önsegélyező.
A monarchia társadalma. Az angol társadalom jellemzői Középosztályi társadalom » a társadalom széles rétegét jelentette, életmódja, értékrendje mintát.
Európa demográfiája Készítette: Vadas Erik I. Geográfus MSc
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
Nagy-Britannia és Franciaország. Nagy- Britannia  Anglia győztes, de a háború előtti nyugalom nem áll helyre (viktoriánus-kor)  Gazdasági problémák.
Az ipari forradalom Anglia a XVIII. sz. végén. A demográfiai előfeltétel és következménye.
Az ipari forradalom Az ipari forradalom következményei és hatása.
A kultúra társadalmi hatása
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
Európán kívüli világ.
4. Az Alkotmány.
A második ipari forradalom és hatásai
A világháború előestéjén
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A „népek tavasza” Forradalmak ben
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
A felvilágosodás elterjedése
A munkásság művelődési törekvései a a századforduló körüli években
Előadás másolata:

Új társadalmi osztály keletkezése a XVIII-XIX. században Szociális ideológiák és a munkásmozgalom

A munkásság születése Ipari forradalom Új iparágak Urbanizáció Demográfiai robbanás Életmód tömeges megváltozása = társadalmi átalakulás, a munkásság, mint társadalmi osztály születése

Élet- és munkakörülmények Szabadversenyes kapitalizmusban a gyártulajdonosok a hasznot maximalizálni akarták: Termelési költségeket és a bérköltségeket leszorítják (+ gyermekmunka, nők dolgoztatása alacsonyabb bérért) Munkakörülmények gyalázatosak (ezen is spórolnak) (10-12 órás munkanap, nincs pihenőnap, szabadság, biztosítás stb) Akadályozzák a munkások önszerveződését

Társadalmi problémák

A munkásmozgalom kezdetei Luddista (gépromboló mozgalmak) 1810-20-as évektől önsegélyező, betegpénztári mozgalmak 1830-as évek petíciós mozgalmai (chartisták): választójogot (parlamenti képviseletet) akarnak, és garanciákat követelnek a munkáltatókkal szemben (gyári törvények Angliában) = a munkásság integrálódni akar a társadalomba békés módon 1860-70-es évek:trade-unionizmus: nagyszabású szakszervezeti mozgalmak, hatalmas sztrájkok, tüntetések. Kiharcolják a választójogot, pártot alapítanak, bekerülnek a parlamentbe,sőt kormányra is kerülnek (Angliában)

1. az ipari forradalom „vívmányai” 2. Ludd tábornok 3. Chartista felvonulás 4. ülősztrájk

Az angol munkások jogbiztosító alkotmányának (charter) 6 pontja (1836) „Általános választójogot minden férfinak; Válasszák évenként újra a parlamentet; Adjanak fizetést a parlament tagjainak, hogy vagyontalanok is elfogadhassák a képviselői megbízatást; Vezessék be a titkos szavazást; Alakítsanak egyenlő választókerületeket, hogy így biztosíthassák az egyenlő képviseletet; Legyen mindenki választható!

Kelet-Európai munkásság körülményei A fejletlenebb gazdaság miatt maradtak a rossz körülmények, nem kapnak lehetőséget a legális fellépésre a munkásszervezetek nem kapnak választójogot radikális megoldásokban gondolkoznak, a rendszert erőszakos úton kell megdönteni (marxista eszmék gyors terjedése) Alternatívák: beletörődés, kivándorlás

Utópista elméletek Társadalmi igazságtalanságok felszámolása a céljuk, a társadalom többségének boldogságot ígértek =utópiák Morus Tamás: Utópia – elképzelt, tökéletes társadalom bemutatása Babeuf: francia forradalmár, a föld egyenlő újrafelosztását és a vagyonok egyenlő elosztását követelte Fourier: új társadalom kell, amelynek alapjai a falanszterek (zárt kisközösségek, melyek a termelésre és tanulásra jöttek létre). Próbálkozásai elvetélt kísérletek. Saint-Simon: a társadalmat tudósok, művészek és vállalkozók vezetésére kellene bízni, nincs kizsákmányolás, mindenki hasznos munkát végez, a parazitáknak (nemesek, járadékosok) viszont nincs helye Bakunyin: anarchista forradalmár, szerinte szét kell verni az államot, meg kell szüntetni minden hatalmat, hogy a szabadság birodalmába eljuthassunk Owen: angol gyáros, aki telepeket hozott létre, amelyben az ésszerű oktatást egyesítette a termelőmunkával. Sorra csődbe mentek a telepek, vagyona elúszott. Marx: a történelem nem más, mint az osztályharcok története (elnyomók-elnyomottak állandó küzdelme), a proletároknak fegyverrel meg kell dönteni a rendszert (forradalom), át kell venni a hatalmat (proletárdiktatúra). Végső cél a kommunizmus megvalósítása.

Fourier falansztere

Nemzetközi munkásmozgalmak Cél: hatékonyabban képviselni a munkavállalók érdekeit 1864. I. Internacionálé (Nemzetközi Munkásszövetség) világpártként akart működni, a nemzeti munkásszövetségek csak tagok 1889. II. Internacionálé: nemzeti szociáldemokrata pártok szövetsége Belső konfliktusok a békésebb (nyugat-európai) és a radikálisabb (kelet-erópai) munkásszervezetek között a szocializmust miként kellene megvalósítani A nacionalizmus legyőzte az internacionalizmust az I. világháborúban, a munkások félretették sérelmeiket, vágyaikat országuk győzelme érdekében A háború után a szociáldemokrata( be kell illeszkedni a polgári társadalomba, és államba) és a kommunista munkásmozgalmak (nemzetközi méretű osztályharc kell, proletárdiktatúráért kell harcolni)élesen elkülönültek egymástól

Munkásmozgalmak összehasonlítása

Keresztényszocializmus XIII. Leó pápa Rerum Novarum c. enciklikájához (1891) köthető a megszületése Élesen bírálta a munkások nyomorúságos helyzetét, és a társadalmi igazságtalanságokat Elvetette a szocializmust, elutasította az osztályharcot (igazságtalan rendszert teremtenének azzal is) Inkább az egymásra utalt társadalmi osztályoknak kellene együttműködniük Az állam feladata az elesettek védelme, be kell avatkozniuk a munkások védelmében (munkaidő, munkakörülmények stb. szabályozásával) Kötelességévé tette a papságnak, hogy a társadalmi kérdés rendezésében részt vegyen. „Menjetek ki a sekrestyéből a nép közé” a munkások számára bérminimumot követelt, a nőket és gyermeket szerette volna védeni a kizsákmányolástól Végső cél: a társadalmi béke és a közjó megteremtése