Prezentáció címe Együttműködésen alapuló válságkezelés Széni Nándor, Válságkezelő Szakértői Munkacsoport tagja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ágazati stratégiák az NFGM szerepe a pénzügyi és gazdasági válság kezelésében, valamint a hosszú távú versenyképesség biztosításában Bakács András, főosztályvezető.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Fejlesztési források a piac szemével Essősy Zsombor elnök Magyarok a Piacon Klub.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Legyen jobb a gyermekeknek!
Beszállítói és integrátori képzés, képesség, készségfejlesztő konferencia Dr. Garamhegyi Ábel Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatokért felelős szakállamtitkár.
Horváth Miklós Magyar Logisztikai Klaszter
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
OFA Hálózat évi tevékenységei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Innovatív Magyarország
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
A regionális válságkezelés mozgástere és technikái az Észak-magyarországi régióban Széni Nándor Vezető tervező.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Pályázatírás módszertana
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Klaszter és egyéb vállalkozásfejlesztési pályázatok 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Foglalkoztatás-politika
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
Gazdaságfejlesztés Petykó Zoltán elnök Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szeptember 27.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése ÉMOP 1. Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
„Út a munkához” program tapasztalatai
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Prezentáció címe Együttműködésen alapuló válságkezelés Széni Nándor, Válságkezelő Szakértői Munkacsoport tagja

Tartalom ElőzményekHelyzetelemzés Gazdasági szféra Gazdasági szféra Önkormányzatok Önkormányzatok Munkaerő piaci hatások Munkaerő piaci hatások Kitörési pontok Rövid távra javasolt intézkedések Rövid távra javasolt intézkedések Hosszabb távra javasolt intézkedések Hosszabb távra javasolt intézkedések Pénzügyi keretek

Előzmények Kihívás Az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács kompetenciája válsághelyzetek esetén. Az NFGM felkérése válságkezelési terv készítésére. Válságkezelési kormánybiztos ajánlásai.Válaszok Regionális Válságkezelési Tervező Csoport megalakítása. Információk összegyűjtése a válsággal érintett területekről. Regionális Válságkezelési Terv készítése, elfogadása.

Helyzetelemzés A régiónk válsággal sújtott gazdasági szférája első körben Az első körben érintett ágazatok, iparágak: Autóipari beszállítók, Gépipar és azok beszállítói, Elektronikai ipar egyes alágazatai, Építőipar. második hullámban A második hullámban érintetté váló ágazatok, iparágak: Könnyűipari feldolgozók (cipő, textil), Üveg és porcelánipar, Vegyipar, Szolgáltatási szektor (idegenforgalom, kereskedelem)

Helyzetelemzés A KKV-k körében érzékelhető válságjelek A KKV-k körében érzékelhető válságjelek szinte teljes körűen összeomlottak. A banki hátterek szinte teljes körűen összeomlottak. adminisztratív kötöttségek mögé menekült A banki szféra adminisztratív kötöttségek mögé menekült és megfeledkezett ügyfeleiről. Nő a körbetartozáskorábban likvid nagyvállalati Nő a körbetartozás - a korábban likvid nagyvállalati kör is MÁR beletartozik. bizalomvesztés, a készpénzfizetés Az alapanyag kereskedelemben is totális a bizalomvesztés, a készpénzfizetés kötelezővé vált. forgóeszközök mennyisége. Drasztikusan megnőtt az immobil forgóeszközök mennyisége. forrásokat felélik. A fejlesztésekre fordítható forrásokat felélik. önrészének finanszírozása Az elnyert pályázatok önrészének finanszírozása komoly nehézségeket okoz – nő a projekthalasztási igény.

Helyzetelemzés A nagyvállalati szféra reakciója és annak hatása a telephelyek (leányvállalatok) közötti termelés áthelyezéseket, telephely bezárásokat, drasztikus térségi centralizációs az anyavállalatok megkezdték a telephelyek (leányvállalatok) közötti termelés áthelyezéseket, telephely bezárásokat, drasztikus térségi centralizációs programokba kezdtek, lokális kockázati az anyacégek saját globális kockázataikat nem kívánják lokális kockázati elemekkel tetézni, válság elhúzódása következtében felgyorsul aBusiness Process Reengineering) a válság elhúzódása következtében felgyorsul a BPR (Business Process Reengineering) – átstrukturálás, pozíciói ingataggá leszakadóban vannak. a magyar leányvállalatok pozíciói ingataggá váltak, a versenyképességi rangsorokban leszakadóban vannak.

Helyzetelemzés A pénzügyi szektor helyzete nehezíti a pályázati önerő finanszírozását. bizonytalanság, forráshiány forráshiány,bizalomvesztés, nem transzparens működés nem transzparens működés, romló fizetési morál romló fizetési morál, túlszabályozott, szigorú és lassúhitelek túlszabályozott, szigorú és lassú hitelek

Helyzetelemzés Az önkormányzatok helyzete tartalékokat felhalmozni átvészeli nagyobb bajbakisebb települések Azon városok többsége, ahol sikerült tartalékokat felhalmozni, várhatóan könnyebben átvészeli a gazdasági, pénzügyi válság hatásait, nagyobb bajba kerülhetnek viszont a kisebb települések. Érzékelhető problémák: normatív támogatások A normatív támogatások csökkenése, közüzemi díjak emelkedése A közüzemi díjak emelkedése, az ingatlanpiac megtorpanása, Növekvő hitelállománylikviditási gondok Növekvő hitelállomány, likviditási gondok.

Helyzetelemzés A válság munkaerő piacon megjelenő hatásai A válság munkaerő piacon megjelenő hatásai több ezer fős étszámleépítés 2009-ben több ezer fős, átmeneti vagy tartós jellegű létszámleépítés várható. tovább nőmunkanélküliség Térségünkben tovább nő az eddig is magas munkanélküliség, és a társadalmi feszültség.

Kitörési pontok Regionális intézményi keretek létrehozása Regionális intézményi keretek létrehozása regionális szintű válságkezelő szakértői munkacsoport létrehozása - munkaterv alapján történő válságmenedzselés. A RFT felhatalmazásával bíró, regionális szintű válságkezelő szakértői munkacsoport létrehozása - munkaterv alapján történő válságmenedzselés. regionális válságkezelési stratégia kidolgozása Részletes (régióspecifikus, de ágazatilag is összehangolt) regionális válságkezelési stratégia kidolgozása az RFT és az ÉMRFÜ koordinálásával. Minden eddiginél szélesebb körűhelyzetfelmérés és kauzális vizsgálatok. Minden eddiginél szélesebb körű helyzetfelmérés és kauzális vizsgálatok. elmérési rendszer kiegészítéseinformációs szolgálattal Felmérési rendszer kiegészítése egy információs szolgálattal. ( ) tanácsadóihálózat kialakítása működtetése Regionális válságtanácsadói hálózat kialakítása és hatékony, működtetése.

Kitörési pontok Kiút lehetősége a gazdasági szereplőknek A beavatkozás fő területei: Piac és munkahelymegtartás, Vevői kapcsolattartás és háttérszolgáltatások, Gyártás és raktározás, Kereskedelem, elosztás, logisztika, Kutatás, fejlesztés, Központi irányítás és lokális irányítás kompetenciái. Elvárható állami beavatkozások: A helyi munkahelyek védelme, Hazai fogyasztás ösztönző intézkedések, A Magyarországon kívülre irányuló termelés kihelyezés (outsourcing) minimalizálása, a befelé irányuló kihelyezés (insourcing) támogatása.

Kitörési pontok Rövid távú (direkt, intervenciós típusú) javaslatok a foglalkoztatás megtartására Foglalkoztatási Garancia Alap Foglalkoztatási Garancia Alap létrehozása létszámleépítések lelassítása Csoportos létszámleépítések lelassítása Részmunkaidőskonstrukció Részmunkaidős támogatási konstrukció közfoglalkoztatási rendszer átalakítása A közfoglalkoztatási rendszer átalakítása megrendelések preferálása Állami megrendelések preferálása

Kitörési pontok A pénzügyi szektort érintő rövidtávú intézkedések kamattámogatás biztosítása a helyi KKV-k részére, regionális hitelgarancia-alapok kialakítása, a projekt megvalósításához kapcsolódó kifizetések felgyorsítása, a magasan kvalifikált szakemberek megtartása érdekében a lakhatási feltételek javítása, regionális kockázati tőke alapok létrehozása, export garancia és hitellehetőségek visszaállítása, államilag kamattámogatott hitelforrások.

Kitörési pontok Nagyvállalati szereplőket segítő rövidtávú intézkedések A nagy fejlesztési projektek megmentésének segítése. Az insourcing keretében transzferálódó használt eszközök befogadásának támogatása. Az üzleti tevékenység mindennapi eszközévé fejlődött faktoring technikához való hozzáférés szélesítése.

Kitörési pontok Az önkormányzatokat segítő intézkedések rövid távon közbeszerzési törvény, szerkezetének felülvizsgálata, A közbeszerzési törvény, ill. az ehhez kapcsolódó állami megrendelések szerkezetének felülvizsgálata, pályázati rendszer eljárásrendjének módosítása (gyorsítás), A pályázati rendszer eljárásrendjének módosítása (gyorsítás), pályázati finanszírozási rendszer egyszerűsítése A pályázati finanszírozási rendszer egyszerűsítése, felgyorsítása, az előlegfizetési rendszer kialakítása, „EU önerőalap” feltöltése Az „EU önerőalap” feltöltése az önkormányzati fejlesztések biztosabb indításához, Válságkezelés szempontú pályázatértékelési tényezők beemelése az ÉMOP rendszerébe.

Kitörési pontok A gazdaságélénkítési lehetőségei Munkahelyteremtés segítése ÉMOP B Egyedi regionális ipartelepítés ÉMOP F Telephelyfejlesztés ÉMOP G Üzleti infrastruktúra fejlesztése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÉMOP Klaszterek, vállalati együttműködések kialakítása

Kitörési pontok Hosszabb távra javasolt intézkedések Az RFT kezdeményezze az É-Moi régió 2007 – 2013 közötti fejlesztési forrásainak átcsoportosítását a regionális válságkezelési célok elérése érdekében. Hatékonyabbá kell tenni az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközrendszert és a szociális ellátó rendszert. Növelni kell a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok foglalkoztathatóságát. Meg kell újítani a közoktatási rendszert. Tovább kell korszerűsíteni a térség gazdasági szerkezetét. Előtérbe kell helyezni az innovációs centrumok fejlesztését.

Pénzügyi keretek Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjai (GOP, KözOP, TÁMOP, TIOP, KEOP, ÁROP, EKOP, ÉMOP) Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (III. és IV. tengely) Hazai források (TEKI, LEKI, CÉDE, TRFC) Kedvezményes hitelkonstrukciók

Köszönöm a figyelmüket!