dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
„Nemzeti technológiai platform a textil és ruhaipar megújításáért” Célok és a tervezett tevékenységek Máthé Csabáné dr. Alakuló ülés január 21.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Munkaesély Munkaerő-piaci Szolgáltatók Szövetsége november.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt Az innovációs foglalkoztatási kezdeményezések tématerületen megvalósuló.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Minőség menedzsment 6.előadás
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
SMEs-NET Európai szintű együttműködés az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerek minőségének javításában érdekelt felek között KEREKASZTAL MEGBESZÉLÉS Az.
© Campden & Chorleywood Kht. 1 A magyar élelmiszeripari innováció jellegzetességeinek összehasonlítása más EU országokkal – eltérések és hasonlóságok,
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) jelölés Éfosz TRUEFOOD szeminárium Budapest, október 21.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Introduction to the BBS | 2009 | ‹#› Szolgáltatások kis- és középvállalkozásoknak.
dr. Sebők András, Palotás Gábor, Mihók Sándor
A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
A Magyar Nemzeti Élelmiszer- technológiai Platform tevékenysége és stratégiája. Az Innovációs Megvalósítási Terv bemutatása és megvitatása dr. Sebők András.
Kaposvár © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az „Élelmiszer az életért” Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform bemutatása Dr. Sebők András.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A MAGYAR ÜVEGIPARI SZÖVETSÉG PROGRAMTERVE 2008/2009 Magyar Üvegipari Szövetség Közgyűlés 2008.Május 13. Holiday-Inn Budaőrs Hotel.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Innovatív fényforrások Közép-Európában – a CENILS projekt tapasztalatai Baracsi Mária Projektvezető Central European Network for knowledge based on Innovative.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Nemzeti Technológiai Platform a
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Gáspár Mátyás – Dömötör Ildikó. o A mintaadó közigazgatási jó gyakorlatok jelentősége ismert, de jelenleg nem kihasznált erőforrás o Hatalmas tapasztalati.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A magyarországi K+F politika
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora A „Food for Life Európai Technológiai Platform szerepe az európai élelmiszer-kutatások stratégiájában dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A ”Food for Life” Európai Technológiai Platform (ETP) célja Az élelmiszeripari innováció erősítése egész Európában a versenyképesség javítása érdekében „Az ipar hangja” – az ipar meghatározó részvételével – az érdekelt felek – kutatók, kormányzat, fogyasztói szervezetek, beszállítók, vevők, stb. – bevonásával A K+F ipar számára fontos irányai, Jövőkép dokumentum + Stratégiai Kutatási Terv 15 évre előre Megvalósítási program kb. 5 évre előre, rendszeresen felülvizsgálva Cél: gyakorlatban alkalmazható K+F eredmények, új termékek, technológiák, szolgáltatások - nem maga a kutatás / tudományos kiválóság, nem a régi szokványos kutatási programok új elnevezése 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Jövőkép (1) Az ETP ”Food for Life” arra törekszik, hogy a fogyasztói igényeknek és elvárásoknak megfelelő innovatív új kedvezőbb tulajdonságú élelmiszerek kerüljenek a nemzeti, regionális és globális piacokra Ezt a táplálkozás-, élelmiszer- és fogyasztói tudomány, a fenntartható fejlődés és az élelmiszer lánc menedzsment területén végzett hatékony, összehangolt kutatás segítségével fogja elérni 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

„Életet adunk az éveknek” Jövőkép (2) Ezek a termékek az ajánlott étrend és életmód változtatásokkal együtt hozzájárulnak a közegészség és az általános életminőség javulásához. „Életet adunk az éveknek” Ezek a tevékenységek segítik a sikeres és versenyképes pán-európai agrár-élelmiszeripart, amely globálisan eredményesen működik; új munkahelyeket teremt; erősíti a nemzeti és európai gazdaságokat; elősegíti a fenntartható és etikus termelési rendszere alkalmazását; növeli a fogyasztói bizalmat. 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A ”Food for Life” Európai Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terve Az egészségtudatos választás könnyűvé tételének biztosítása Egészséges étrend kialakítása és fenntartása Kiváló minőségű, nagyobb hozzáadott értékű élelmiszer-termékek rendelkezésre bocsátása Olyan biztonságos élelmiszerek biztosítása, amelyekben a fogyasztók megbízhatnak Fenntartható élelmiszer-termelés elérése Az élelmiszerlánc irányítása A kommunikáció, oktatás és technológia-transzfer optimalizálása 6 challenges have remained with more “snappy “titles especially the food chain management has changed considerably 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az ETP ”Food for Life” által kínált lehetőségek (1) Hozzáférés és hozzájárulási lehetőség az ipar és a többi érdekelt fél átfogó, széleskörű és rendszerezett közös tudásához Fontosabb piaci, fogyasztói, társadalmi változások, trendek A legfontosabb kihívások, melyekre megoldást kell találni Fő kutatási, fejlesztési és innovációs területek Fő kutatási célok A legfontosabb (kiemelt) kutatási témák és elérendő eredmények A fő kutatási feladatok fontossági sorrendbe rendszerezve, a szükséges erőforrásokkal 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az ETP ”Food for Life” által kínált lehetőségek (2) ETP dokumentumok: Jövőkép dokumentum (2005), Stratégiai Kutatási Terv (2007), Megvalósítási Intézkedési Terv (2008) Egyeztetett, közös javaslatok az FP7-hez (témák, módszerek) Európai szintű együttműködés – részvétel a hálózatokban Személyes alapon – közös érdeklődés,érdekeltség Szervezetek közötti Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platformok 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az ETP ”Food for Life” által kínált lehetőségek (3) A KKV-k kiemelt kezelése a nem nemzetközi nagy vállalatokat is ide kell számítani KKV munkacsoport (SME Task Force) Ajánlások kidolgozása (2007) a KKV-k innovációjának a K+F eredmények jobb hasznosulásának elősegítése a KKV-k, az ETP, az EU Bizottság, a kutatók és a közvetítő szervezetek számára (2007) a KKV szempontok érvényesítése az ETP programjaiban, projektjeiben 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az élelmiszeripar összehasonlítása más iparágakkal Forrás: ETP ”Food for Life” SME Task Force 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az élelmiszeripar összehasonlítása más iparágakkal Forrás: ETP ”Food for Life” SME Task Force 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Útmutató az élelmiszeripari KKV-kre irányuló hatékony tudás- és technológia transzferhez Bevezetés A tudás transzfer az innováció folyamatában Az ipar igényeinek azonosítása és rejtett igényeinek felderítése Párbeszéd az ipar és a kutatás között Hogyan kell a kutatáson alapuló tudást alkalmazni a KKV-knél Tudás és technológia transzfer módszerek A tudás és technológia transzfer folyamatok menedzselése Sikertörténetek 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Útmutató az élelmiszeripari KKV-kre irányuló hatékony tudás- és technológia transzferhez (1) A rendelkezésre álló gyakorlati tapasztalatok összegyűjtése és rendszerezése ipari kutató szervezetek élelmiszer-feldolgozó szövetségek oktatási és közzétételi részlegei (TDU-k) hivatkozás más megközelítésű útmutatók vonatkozó részeire Folyamat szemléletű megközelítés - egy lépés vagy kapcsolat nem megfelelő működése akadályozza az egész működését Az ipar, elsősorban a KKV-k szemszögéből 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Útmutató az élelmiszeripari KKV-kre irányuló hatékony tudás- és technológia transzferhez (2) A tudás transzfer folyamatábrája A közvetítő szervezetek szerepe A tudás rendszerezésének módszerei A tudás és technológia transzfer projektek megvalósítása A KKV-k innovációját támogató szolgáltatások, szerződés készítés, IPR 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az ETP ”Food for Life” által kínált lehetőségek (4) A Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platformok (NFTP) együttműködése A tapasztalatok cseréje – a jó gyakorlat kialakítása Az NFTP-k fontosabb tevékenységei Az NFTP-k legjobb gyakorlata A KKV-k bevonására irányuló tevékenysége Az NFTP-k működésével kapcsolatos fő nehézségek Az NFTP-k működtetéséhez szükséges források biztosításának módszerei Az aktuálisan elérhető és nemzeti szinten kezelt pályázatok gyűjteménye 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az ETP ”Food for Life” által kínált lehetőségek (5) Az ipar elvárásai a fiatal szakemberek közép- és különböző szintű felsőfokú szakismeretével szemben Kapcsolatépítés, partner közvetítés, csatlakozás az európai hálózatokhoz A nemzeti eltérések – feltételek, az innováció akadályai, prioritások, stb. megértése, figyelembe vétele. Európai kampány a KKV-k innovációjának elősegítésére (előkészítés alatt) 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

A saját K+F mint az innováció forrása Forrás: SMEs-NET 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Az ETP ”Food for Life” által kínált lehetőségek (6) Folyamatos tájékoztatás az EU szintű kezdeményezésekről véleményezési, javaslattételi lehetőség rendszeres konzultáció Lead market tanulmány Együttműködés az ETP Manufuture-rel – Roadmap Együttműködés a KBBE területén működő ETP-kkel/ BECOTEPS Joint programing 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Mit kínál az MNÉTP (1) A hazai élelmiszeripari innováció erősítése, igényeinek összegyűjtése, rendszerezése Stratégiák és megvalósítási programok kidolgozása Az élelmiszeripar szempontjai szerint rendszerezett nemzetközi és hazai tudás terjesztése, átadása magyarul A magyar élelmiszeripar innovációs érdekeinek hazai és nemzetközi képviselete (ETP Food for Life, EU Bizottság, CIAA, EUREKA/EUROAGRI+, stb.) A magyar szempontok, érdekek képviselete az ETP-ben, és azon keresztül a magyar javaslatok benyújtása és beépítése az ETP programjába 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Mit kínál az MNÉTP (2) Az élelmiszeripar és a K+F szervezetek közötti együttműködés erősítése módszeres kapcsolatépítés, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszer, segítségnyújtás a hazai szervezetek bekapcsolódásához a nemzetközi hálózatokba a vállalati K+F igények és rendelkezésre álló hazai tudás felmérése és az összekapcsolódást segítő szolgáltatás létrehozása 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Mit kínál az MNÉTP (3) A tudás transzfer erősítése Az élelmiszeripari innovációt segítő módszertani és tematikus K+F programok szervezés 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH

Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform: ETP „Food for Life: http://etp.ciaa.eu Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform: http://www.techplatform.hu/ http://www.efosz.hu Campden BRI Magyaroszág Nonprofit Kft.: http://www.campden.hu/ TRUEFOOD: http://www.truefood.eu 2009.12.11. MNÉTP Szakmai Fórum, NKTH