Az első és második nyelv elsajátítás elméletei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Advertisements

Csoport munka.
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A viselkedés, mint a pszichológia tárgya
Angol nyelvi kompetencia
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
A tanulók társas helyzete az iskolában
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
Kétnyelvűség és kognitív fejlődés 1. Kétnyelvűség és intelligencia.
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Szociális tanuláselmélet
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A lehetséges énképek.
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Idegen nyelvek tanulása
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Kompetencia alapú idegen nyelvi
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
IKT az oktatásban március 18. Körmendy Zsolt
2. Döntéselméleti irányzatok
Az idegen nyelvi képzés kihívásai, tanulás-módszertani problémái
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Az idegen nyelv fejlesztésének célja és rendszere Készítette: Robinson Erika Anna.
Bevezetés Előadó: Blasszauer János Kaposvár, január 14.
AZ „AUTÓK SZOCIOLÓGIÁJA” Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
A DIGITÁLIS NEMZEDÉK OLVASÓI PROFILJAI A nyomtatott és digitális olvasói szokások kapcsolata a teljesítménnyel a PISA2009 eredményei alapján Balázsi Ildikó-Ostorics.
A dajkanyelv önzetlenségének kérdése
Az országos mérések megújult rendszere
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
A BKF tudástranszfer modellje a
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
A mérés, értékelés szerepe, módja, lehetőségei a tehetség felismerés és a tehetséggondozás területén Ráduly Zsolt.
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
A pszichológiai mérés alapjai
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
A szocializáció folyamata
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
A motiváció szerepe a testnevelésben. Pelyhe Árpád
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
Előadás másolata:

Az első és második nyelv elsajátítás elméletei

Ellis modellje Környezeti tényezők: ki beszél kivel, hol, miről Nyelvi input Egyéni különbségek Nyelvtanuló belső folyamatai 2. Nyelvi output Környezeti tényezők: ki beszél kivel, hol, miről Nyelvi input: természetes vs. Osztálytermi környezet behaviorista vs. Mentalista szemlélet Wong Fillmore: az optimális input

Ellis (folyt.) Egyéni különbségek: Életkor, nyelvérzék, attitűd (ld. Lent) + szorongás, énkép, önbizalom, versengés, kognitív stílus, szociális készség szerepük nem világos A nyelvtanuló belső folyamatai: Mit csinál a tanuló az inputtal? Csak következtetni tudunk: Tarone: Tanulási stratégiák (az input feldolgozása – pl. memorizálás Produkciós stratégiák (a 2. nyelv gazdaságos használata) Kommunikációs stratégiák (hatékony komm., akkor is ha nyelvi eszközök hiányosak)

Ellis (folyt.) Output: Ideális esetben folyamatosan változik Kontextus-függő Készségenként is különbözhet Osztálytermi tanulás veszélye: produkció nem megfelelő fejlődése

Egyéni különbségek - intelligencia Ellentmondásos eredmények: int. Nem befolyásolja anyanyelvi beszédkészséget, de L2 „academic” (tanuláshoz szükséges) nyelvi készségeket (szókincs, nyelvtan, olvasás) igen Tanítási módszerek: audio-lingvális módszerek esetén nincs hatása, kognitív módszerek esetén igen. Következtetések: osztálytermi helyzetben bizonyos készségek kialakulását segítheti. Csak a tempót befolyásolja, az elsajátítás sorrendjét nem.

Nyelvérzék Carroll – Modern Language Aptitude Test Magyarul: Otto István – Menyét Fonetikus kódolás Nyelvtani érzékenység Mechanikus memória Induktív gondolkodás Osztálytermi környezetben érvényesül: közepes erősségű korreláció A nyelvelsajátítás tempóját érinti (sorrendet, szinteket nem)

Attitűdök és motiváció Alkalmazott nyelvészetben nem választják el a kettőt élesen. Nem kötődnek szorosan a pszichológiai motiváció elméletekhez Legismertebb: Gardner és Lambert – integratív ill. instrumentális motiváció attitűdök: a nyelv mögött álló kulturális csoporttal szemben, az adott nyelvvel szemben, a nyelvekkel szemben általában

Motiváció – kérdőív példák Azért fontos nekem, hogy angolul tanuljak, mert így eredetiben olvashatok és jobban megérthetem az angol irodalmat. Azért tanulok angolul, mert szükségem van rá a munkámhoz/diplomámhoz stb. Attitűdök: Az angol anyanyelvűekkel szembeni hozzáállásom: nagyon kedvező – kedvezőtlen Az idegen nyelvek iránti érdeklődésem: 1-7 Az angol nyelv iránti érdeklődésem: 1-7

Eredmények Motiváció/attitűd erős kapcsolat az eredményességgel A legsikeresebb nyelvtanulók nyelvérzéke és motivációja is nagyon jó. Az integratív és instrumentális motiváció „haszna” a kontextustól függ. A kettő nem zárja ki egymást. Nem ismerjük pontosan a hatásmechanizmust Maga a siker is visszahat a motivációra Meghatározza a nyelv „megtartását” is!

A második nyelv elsajátítás modelljei 1. Behaviorista Utánzás – megerősítés: szokás-formálás Interferencia: pozitív és negatív transzfer Kontrasztív analízis Kritika: Az utánzás nem magyarázza a nyelv tanulását, használatát. A kontrasztív analízis nem jelzi előre biztosan a hibákat.

Nativista felfogás - A természetes elsajátítás útja Chomskyánus: a nyelvtanuló, mint aktív szabályalkotó Hipotézistesztelés Köztes nyelv (interlanguage) Paraméter újrabeállítás? (kritikus periódus hip.) Hibaelemzés L1 elsajátítás = L2 elsajátítás? A természetes sorrend

Problémák L1 transzfer létezik Természetes elsajátítás sorrendje nem mindig igazolódik Túl szűk szemlélet (csak kognitív) – nyelvhasználatot, társas környezetet nem veszi figyelembe.