Dr. Balázs Béla: előadás a Magyar Tudomány Napján, 2008. november 12. Dr. Balázs Béla: előadás a Magyar Tudomány Napján, 2008. november 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

A bizonytalanság és a kockázat
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
I. előadás.
Valószínűségszámítás
Kvantitatív módszerek
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Az Informatikai Szaknyelvi Vizsga
Tartalékmodellezés R-ben Sághy Balázs Altenburger Gyula szimpózium Balatonvilágos május 22.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Mérési pontosság (hőmérő)
Becsléselméleti ismétlés
Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék STATISZTIKA I. 11. Előadás.
A NAT és az élő idegennyelvek Az új NAT szükségessége Köznevelés tartalmi egysége Kulturális javak: minden tanuló férhessen hozzá Közös.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
E L E M Z É S. 1., adatgyűjtés 2., mintavétel (a teljes sokaságot ritkán tudjuk vizsgálni) 3., mintavételi információk alapján megállapítások, következtetések.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Statisztika II. II. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
A középérték mérőszámai
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Varianciaanalízis 12. gyakorlat.
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Statisztika II. III. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Valószínűségszámítás
1 TARTALOM: 0. Kombinatorika elemei (segédeszközök) 1. Eseményalgebra 2. A valószínűség: a) axiómák és következményeik b) klasszikus (=kombinatorikus)
Egytényezős variancia-analízis
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Hipotézis vizsgálat (2)
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
LEXINFO Az Informatikai Szaknyelvi Vizsga sajátosságai Babos Krisztina Dunaújváros, május 09.
Többváltozós adatelemzés
Dunaújvárosi Nemzetközi Lingvisztikai Konf., Balázs Béla.
Alapsokaság (populáció)
Alapfogalmak.
Lineáris regresszió.
Adatleírás.
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
I. előadás.
Összegek, területek, térfogatok
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Mintavétel.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
I. Előadás bgk. uni-obuda
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Bevezetés a kvantitatív kutatásba
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Gazdaságinformatikus MSc
Kompetenciamérés eredményei évfolyam 2013
egy kiváló tudós gazdag életművéről
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
1.3. Hipotézisvizsgálat, statisztikai próbák
Előadás másolata:

Dr. Balázs Béla: előadás a Magyar Tudomány Napján, november 12. Dr. Balázs Béla: előadás a Magyar Tudomány Napján, november 12.

 Az utolsó évben a nyelvtudásmérés területén végzett kutatások intenzitása exponenciálisan növekedett.  Állandó gondot jelent azonban, hogy a nyelv- vizsgáztatás mindennapos gyakorlata távolról sem fejlődik olyan gyorsan, mint a nyelvvizsgáztatás elmélete.  A gyakorlatban dolgozó nyelvvizsgáztatók arra panaszkodnak, hogy az elméleti cikkeket nehéz megérteni, és azok gyakran számukra irrelevánsnak tűnnek, vagy legalábbis napi praxisuktól távol eső témákról szólnak.  A kutatók és a gyakorlati szakemberek ritkán kooperálnak. Már érzékelhető azonban, hogy a légkör lassan változik, és nagyon remélem, hogy ennek okát jelen előadásom kellőképpen megvilágítja. Bevezetés

 Magyarországon a klasszikus tesztelméleti módszerekkel történő elemzéseknek jelentős múltja van, de az utóbbi évek nemzetközi vizsgálatainak elemzései rávilágítanak egy alapjaiban más módszerekkel, más alapokon nyugvó tesztelmélet fontosságára.  Ez a más módszer a tesztelméletek újabb generációját képező, valószínűségszámítási alapozású tesztelmélet (Item Response Theory [IRT], magyarul látens vonás elmélet), amely a vizsgaalanyok és a vizsgaanyagok fundamentális építőkövei -- az itemek -- tulajdonságait valószínűségelméleti eszközökkel jellemzi.  A látens vonás elmélet azzal foglalkozik, hogy standardi- zált pszichometriai tesztek eredményeiből hogyan követ- keztethetünk különböző személyiségparaméterekre (esetünkben nyelvtudásra). Az idevágó modellek közül a Rasch-modellt fogom vázlatosan ismertetni. Bevezetés II.

 Egy nyelvvizsgánál válasszunk egy átlagos képességű standard személyt.  Vegyünk egy átlagos nehézségű standard itemet.  A kiválasztás úgy történjen, hogy a standard személy a standard itemnél 50%-os valószínűséggel sikeres.  Adott itemhalmaznál az n-edik személy sikerének valószínűsége az i-edik itemnél: P ni. az i-edik itemnél: P ni.  A valószínűségszámításból tudjuk, hogy az esély valamely esemény bekövetkezési valószínűségének és be nem következési valószínűségének hányadosa. Látens vonás elmélet I.

Látens vonás elmélet II. és így definíció Rasch-model az m személy „képessége” az i item „nehézsége”  Valamely személy sikerének logaritmikus esélye az i itemen egyenlő a személy képességének és az item nehézségének különbségével. Egyébként az IRT modellek közül csak a Rasch-modellnél független két teszt-személy képességének eltérése attól, hogy melyik itemeket használjuk, és egyedül itt teljesül, hogy az itemek nehézség-különbsége nem függ a tesztelt személyek képességétől.

Személy képessége Item nehézsége Gyenge képességű személy, megfelelően könnyű item: 50% esély  Gyenge képességű személy, közepesen nehéz item: ~ 10% esély Kiváló képességű személy, megfelelően nehéz item: 50% esély Kiváló képességű személy, közepes nehézségű item: ~ 90% esély Látens vonás elmélet III. Képzeljünk el egy fokozatosan nehezedő itemekkel ellátott vizsgapályát, amelyen különböző képességű vizsgázók versenyeznek. Az előbbiek szerint az egyes itemeken való sikeres áthaladás logaritmikus esélye egy- enlő a vizsgázó képességének és az item nehézségének különbségével.

Személy-item térkép A várható vizsgázói képesség-eloszlásnak megfelelő itemhalmaz esetén a teljesítmények a 0 nehézségi szint körül szórnak, míg túl könnyű feladatok esetén az értékek szignifikánsan pozitív, túl nehéz tételeknél pedig negatív középértéket mutatnak. Miután a KER-ben az A1, A2, B1, B2, C1, C2 szintek rögzítettek, és a felkészülésnek, vala- mint a vizsgatételeknek ezekhez kell alkalmazkodniuk, a következő ábra szerinti b. esetben az átlagosnál jobb, a c. esetben viszont gyengébb felkészültségű vizsgázókkal van dolgunk.

Az itemjellegfüggvény is logisztikus, monoton növekvő, de csak 0 és 1 közötti értékeket vehet fel (mivel a függő változó valószínűség), értelmezési tartománya viszont az egész számegyenes. A tudásszintmérő tesztek itemei leggyakrabban logisztikusak. A tudásszintmérő tesztek itemei leggyakrabban logisztikusak. A logisztikus jelleggörbének három szakasza van: a gyenge összpontszámok tartományában a görbe lassan emelkedik, majd valahol hirtelen meredekké válik, végül a magasabb összpontszámoknál ellaposodik. Itemnehézségi görbék I. P = f( ,  ) = [1 + exp(- (  -  ))] -1 P = f( ,  ) = [1 + exp(- (  -  ))] -1   

Item és teszt információs függvény  A klasszikus eljárásokkal szemben a valószínűségszámítási alapozású tesztelmélet – és ezen belül a Rasch-modell – módot talált arra, hogy a mérési hiba nagyságát a jelöltek képességeinek függvényében határozza meg.   két konzisztens becslésének összevetésekor azt tekinthetjük jobbnak, amelyiknek szórása kisebb. Minél kisebb a variancia (szórásnégyzet:  2 ), annál kevesebb mintavételre van szükség egy bizonyos pontosságú becslés realizálásához. Így kisebb becslés- variancia esetén a minta pontosabb „információt” ad, mint nagyobb variancia esetén.  Ebben az értelemben a minta „információtartalma” (melyet az un. információfüggvénnyel fejezünk ki) fordítva arányos a becslés szórásnégyzetével.  A Rasch modell esetén az egyes itemek információfüggvénye az I(  ) = P(1 - P) alakot ölti. Tekintve, hogy az item-információk addi- tívak, az egyes itemek információfüggvényeinek összege adja a teszt információfüggvényét: T(  ) =  I i (  ). Az információs függvények leggyakoribb alkalmazását a vizsgák és általában tesztek szerkesztésénél találjuk.

IIF: I(  ) = P(1-P) TIF: T(  ) =  I i (  )  2 = T(  ) -1 Item információs függvény (IIF) Teszt információs függvény (TIF) A becslések varianciája (  2 ) fordítva arányos T(  ) értékével. i=1 k IIF és TIF IIF és TIF Látens skála Információ

Itemszerkesztés, itemillesztés  Határozzuk meg a teszt-információfüggvény kívánt alakját, tekintetbe véve, hogy milyen pontosságú képességbecslés- re van szükségünk az egyes képességszinteken. Eredményül kapjuk az un. cél-információs görbét.  Szelektáljunk olyan itemeket, amelyek információs görbéi kielégítően kitöltik a célfüggvény alatt lefedendő területet.  Az egymás után kiválasztott itemek információs görbéit rendre adjuk hozzá a korábbiak összegéhez, menet közben értékelve az egyre tökéletesedő teszt információfüggvényét.  Mindaddig folytassuk az eljárást, amíg a cél-információs görbe alatti terület nincs elfogadhatóan kitöltve (azaz a teszt- információ-függvény a képesség-kontínuum minden számba- jövő pontján elfogadható becslés-varianciát eredményez).  Mindaddig folytassuk az eljárást, amíg a cél-információs görbe alatti terület nincs elfogadhatóan kitöltve (azaz a teszt- információ-függvény a képesség-kontínuum minden számba- jövő pontján elfogadható becslés-varianciát eredményez). A A Winsteps programcsomag használata nélkül olyan mennyi- ségű élő munkára lenne szükség, ami már csak financiális és időtényező okokból sem engedné meg a látens vonás modell alkalmazását.Winsteps Az információfüggvényen alapuló tesztszerkesztés menetét a következőkben összegezhetjük:

Irodalom 1.Baker, F. B.: Item banking in computer-based instructional systems. Applied Psychological Measurement, 10, 405, Balázs, B.: A Rasch-modell szerepe a kvantitatív nyelvtudásmérésben, Alkalmazott Nyelvtudomány, Vol. VII., No. 1-2., 177, Horváth, Gy.: A modern tesztmodellek alkalmazása, Akadémiai Kiadó, Budapest, Molnár, Gy.: Az ismeretek alkalmazásának vizsgálata modern tesztelméleti (IRT) eszközökkel, Magyar Pedagógia, Vol.103, No. 4, 423, Müller, H.: Illustrationen zum Rasch-Modell, Pauen, P., Six, H-W.: Informatikunterstützung für den weltweiten Sprachtest Deutsch als Fremdsprache (TestDaf), Vale, C. D.: Computerized Item Banking. In: Downing, S. M., Haaladyna, T. M.: Handbook of Test Development, Routledge, Vale, C. D.: Computerized Item Banking. In: Downing, S. M., Haaladyna, T. M.: Handbook of Test Development, Routledge, Verhelst, N. D.: Az item-válasz-elmélet, KER szintillesztési módszertani segédlet, G. fejezet, További fontos források: Az európai nyelvvizsgáztatók két legfontosabb egyesületének (ALTE, EALTA) honlapján elérhető vonatkozó anyagok. További fontos források: Az európai nyelvvizsgáztatók két legfontosabb egyesületének (ALTE, EALTA) honlapján elérhető vonatkozó anyagok