Demenciával küzdő idősek segítése a szociális alapellátásban Dr. Szabó Lajos 2010.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Szakmai Tanácskozás Miskolc
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
A támogató szolgálat célja a fogyatékossággal élő személy társadalmi kirekesztésének csökkentése, az önrendelkezésen alapuló önálló életvitel megkönnyítése,
Gyermekvédelmi alapellátás
Rehabilitáció és dementia
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
A szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatás tervezett átalakítása 1.Klasszikus határterületi kérdés szociális ellátástámogatott életvitel foglalkoztatás.
Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
A bentlakásos intézmény, mint „Otthon”
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
A gondozási szükséglet vizsgálat eljárás rendje
Családok átmeneti otthona a Józsefvárosban
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
DEBRECEN VÁROS SZOCIÁLIS
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A csoportmunka törvényi háttere- Alapellátások (1/2000 SZCSM rendelet) ÖNSEGÍTŐ CSOPORTOK 30§(2)f)Családsegítésben:  CSSK segíti önsegítő csoportok szervezését,
772 család 1559 gyerekéből A Fióka 2006-ban Alapellátott: 238 családból 578 gyerek Védelembe vett: 41 családból 69 gyerek Ideiglenes elhelyezés: 3 családból.
Közösségi ellátók mint facilitátorok
A kistérségi szociális feladatellátást érintő jogszabályi változások, évi működési feltételek Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás & Házi segítségnyújtás.
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Szociális regiszter publikus felület használata
NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI KONCEPCIÓ 2011
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Fogyatékosok gondozása
Konzorciumi együttműködés
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
CSODAVÁRÁSCSODAVÁRÁS avagy, küzdelem a kiégés ellen. Nők a szociális munkában.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
Családtámogató ellátások
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar
Hajléktalanügy 2015 Hajléktalanellátás Országos Konferenciája
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
A vértesi csoda. Egyházközség A vértesi templom között épült, eklektikus stílusban Presbitérium 18 tagú Gyülekezeti lap: Magvető Ifjúság: Létavértesi.
Támogató csoport demenciában szenvedő hozzátartozóikat gondozók számára P é k Győző*, Orb á nn é Gell é n Mariann**, Koszt á n é Hadh á zi T ü nde** DE.
Szociális alapellátás feladatai és lehetséges kapcsolata az AE közösségekkel Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége, Szombathely/Zalaegerszeg.
Prof. dr. Szabó Lajos klin. szakpszichológus ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Gyermek- és ifjúsági addiktológia a napi gyakorlatban, a fejlesztés lehetséges útjai Arany Zoltán SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum.
Infokommunikációs modellprogram az idősek otthoni biztonságáért
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
SZOCIÁLIS HÁLÓ SIÓFOKON Szociális gazdaság Készítette: Potocskáné Kőrösi Anita Siófok Város alpolgármestere december 4.
ABRAPA & ALZHEIMER Francis Salmon Budapest, október 2.
1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
A hódmezővásárhelyi szociális ellátórendszer. A befogadó város Európa-díj Becsületzászló fokozata (1997) Az év települése (2009) Magyar Örökség-díj (2010)
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
A BMSZki szakmai irányainak tervezett változásairól, vázlatosan
Megbecsülés az idős embereknek
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
Szociális regiszter publikus felület használata
Csókay László KPSZTI április 13.
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

Demenciával küzdő idősek segítése a szociális alapellátásban Dr. Szabó Lajos 2010.

Az időskori demenciák gyakorisága 65 év felett 10-15% 65 év felett 10-15% 75 év felett 20-25% 75 év felett 20-25% 85 év felett 30% körül 85 év felett 30% körül

A leépülés folyamata /Reisberg/ Fázis Prekli n.fázis Enyhe kogn.z. Mérs. dem. középs dem. Súlyos dem. Termi- nális á. Súlyos -ság MMS < 10 - Szoc.k

A demenciával küzdő idősek ellátása Budapesten: a jelen helyzet a demenciával küzdő idősek becsült száma a Fővárosban kb. 30 ezer fő a demenciával küzdő idősek becsült száma a Fővárosban kb. 30 ezer fő A tartós bentlakásos otthoni elhelyezés kapcítása kb. 10 ezer férőhely A tartós bentlakásos otthoni elhelyezés kapcítása kb. 10 ezer férőhely A bentlakásos otthonokban gondozott demensek arány 30-40% között – ez 3-4 ezer gondozottat jelent A bentlakásos otthonokban gondozott demensek arány 30-40% között – ez 3-4 ezer gondozottat jelent A bentlakásos otthoni ellátáson kívüliek száma kb ezer A bentlakásos otthoni ellátáson kívüliek száma kb ezer Jelentős részük kontinuens gondozást igényel vagy fog záros időn belül Jelentős részük kontinuens gondozást igényel vagy fog záros időn belül A házi segítségnyújtás időráfordítása, kapacítása nem elég /1-1.5 óra naponta/ A házi segítségnyújtás időráfordítása, kapacítása nem elég /1-1.5 óra naponta/ Az idősek klubjai csak a mérsékelt demenciával küzdőt tudja befogadni Az idősek klubjai csak a mérsékelt demenciával küzdőt tudja befogadni Legalább 80%-ban a gondozó családok terhe az ellátásuk Legalább 80%-ban a gondozó családok terhe az ellátásuk A gondozó családok semmilyen támogatást nem kapnak A gondozó családok semmilyen támogatást nem kapnak A demenciával küzdők nappali ellátása még nem épült ki A demenciával küzdők nappali ellátása még nem épült ki

A gondozó családok terhei A diagnózissal szembesülés során kialakuló krízis helyzetben a családok magukra maradnak A diagnózissal szembesülés során kialakuló krízis helyzetben a családok magukra maradnak A gondozó családtagra nehezülő gondozási teher aránytalanul nagy – nehéz egyensúlyokat tartani. A „szendvics generáció” nehézségei A gondozó családtagra nehezülő gondozási teher aránytalanul nagy – nehéz egyensúlyokat tartani. A „szendvics generáció” nehézségei A munkaerőpiacról kiesés kockázata növekszik A munkaerőpiacról kiesés kockázata növekszik A stressz-terhelődés nyomán fizikális és pszichés zavarok alakulnak ki A stressz-terhelődés nyomán fizikális és pszichés zavarok alakulnak ki A gondozó családok nem rendelkeznek megfelelő gondozási stratégiákkal, nem tudják kezelni a zavaró viselkedést A gondozó családok nem rendelkeznek megfelelő gondozási stratégiákkal, nem tudják kezelni a zavaró viselkedést Rendszerint nincs megfelelő szociális támogató hálózat Rendszerint nincs megfelelő szociális támogató hálózat A stigmatizáció és kirekesztődés kockázata nagy A stigmatizáció és kirekesztődés kockázata nagy

Az ellátás fontos elemei Konzultációs hátterek biztosítása / tanácsadás, családkonzultáció, pszichoedukációs program/ Konzultációs hátterek biztosítása / tanácsadás, családkonzultáció, pszichoedukációs program/ Hozzátartozói támogató csoport Hozzátartozói támogató csoport Kiterjesztett házi segítségnyújtás Kiterjesztett házi segítségnyújtás A gondozó családot támogató szociálpolitikai intézkedések /munkaidő kedvezmény, kedvezményes nyugdíjba vonulás, kiegészítő juttatások/ A gondozó családot támogató szociálpolitikai intézkedések /munkaidő kedvezmény, kedvezményes nyugdíjba vonulás, kiegészítő juttatások/ Támogató szolgálat Támogató szolgálat Önkéntesek és kortárs segítők, érdekképviselet, civil szerveződés Önkéntesek és kortárs segítők, érdekképviselet, civil szerveződés Speciális nappali ellátás Speciális nappali ellátás Átmeneti gondozó ház Átmeneti gondozó ház Lakóotthoni támogatott életvitel Lakóotthoni támogatott életvitel Tartós bentlakásos otthoni elhelyezés – speciális gondozási egység Tartós bentlakásos otthoni elhelyezés – speciális gondozási egység Integrált ellátás Integrált ellátás