A jezsuita rend 21/A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Tiziano: III. Pál unokái körében. A kép értelmezése előzetes információk nélkül Kik ők? Mit sejtünk? A kép központi figurája az ülő alak, görnyedt testtartásból.
Pál apostol 12/B.
Réthelyi Bálint & Gergely
A jezsuita iskola A Jézus Társaság.
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
A REFORMÁCIÓ FOGALMA A reformáció a 16. században a katolikus egyház megújítására indult mozgalom Előzményei: A nagy földrajzi felfedezések A könyvnyomtatás.
Az ellenreformáció és a barokk
Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály
Készítette: Balogh Vanda. Rómában született 17 évesen házasodott, 1 gyereke születtet Az uralkodó elrendelte, hogy váljon el Ezt megtagadta és önkéntes.
Az egyetemtörténet forrásai az Országos Levéltárban Prof. Dr. Gecsényi Lajos május 28.
Lengyel-magyar barátság
Müller Ferenc.
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Cervantes: Don Quijote 21/C. 1. Miguel de Cervantes Spanyol regény és drámaíró ( )‏ Kisnemesi családban született Tanulmányai Madridban, majd.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Készítette: Sümegi Dániel
A reformáció és ellenreformáció nevelésügye XVI-XVII. század
Pedagógiai antropológia és etika VIII.
6. zh 1.Sorolja fel és vázlatosan ismertesse a középkori moszlim oktatás szinhelyeit! (10 pont) 2. Sorolja föl, mely helyszíneken érintkezett leginkább.
A keresztény egyház a korai középkorban
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
Vallásügy a felvilágosodás korában
A Biblia.
Rajczy Mária Mechtilda
DON BOSCO.
Georg Simon Ohm Életrajza..
A pécsi egyetem és a magyar jogi oktatás útja
Jean Henri Dunant (1828 – 1910) május 8–án Genfben született május 8–án Genfben született A Kálvin Kollégium elvégzése után banki tanulmányokat.
Mikes Kelemen 22/C.
Bosco Szent János. Élete Szegény családban született 1815-ben. Kétéves volt csupán, mikor édesapja meghalt, így édesanyja, Margit, egyedül nevelte három.
A tridenti zsinat 21/B.
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Egy jezsuita – akit ismerek . Csendesedjek el Fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Hallgatva ezt az önazonossági kérdést, amelyet Jézus szegez tanítványaihoz, eszembe jutott pár hasonló kérdést feltenni a mi Társaságunkkal kapcsolatosan:
Csendesedjek el fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Csendesedjek el Fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Kultúra a török hódoltság korában
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
Farkas Lilla, 9.b.  Született:1571. december 27., Weil der Stadt  Anyja és a csillagászat  Iskolái: adalbergi iskola, Tübingben ( itt hallott először.
Peter Paul Rubens: Loyolai Szent Ignác
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Czene Alexandra 9.b.
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
Radnóti Miklós.
Hubertusz a vadászok, lövészcéhek, erdészek, kohászok, csengetty ű készít ő k, mészárosok, sz ű csök és tímárok véd ő szentje, a kutyákat veszettség ellen.
Jurij Bartolomej Vega Készítette: Tóth Bence 9/c.
Aquinói Szent Tamás.
Készítette: Jekő Kata és Tornyi Zita
Magyar reneszánsz Készítette : Szollár Péter.
Megszentelt Élet Éve Francesco a meglepetések embere: akit Jánosnak kereszteltek – de Ferencnek hívtak a nagyravágyó ifjú - aki soha nem.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Megszentelt Élet Éve
A királyi Magyarország a XVII. században.  Protestáns erdélyi nemesi család  12 évesen katolizál, később jezsuita lesz  Római teológia  A magyar főnemesség.
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
A barokk. A szó eredete: portugál „barocco” - szabálytalan alakú kagyló, gyöngy korstílus a században előzménye: katolikus megújulás a 16. század.
KOLPING-MOZAIK. ADOLF KOLPING ÉLETE I ban született a németországi Kerpenben ig különböző cipészműhelyekben segédként dolgozott ben.
A középkori Nyugat születése Tk. 21. anyag. Előzmények  A Nyugat-Római Birodalom hanyatlása –a kereskedelem drasztikus visszaesése –a városok gyors hanyatlása.
Arany János Élete és munkássága.
Toscanelli világtérképe és a karavellák
Szent Szív Társaság Societas Religiosarum Sanctissimi Cordis Jesu – Sacré Coeur RSCJ Sacre Coeur nővérek.
A magyar reneszánsz költője Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
Kassák Lajos Nézzük együtt….
Alexander Bach Belügyminiszter Kitüntetései Lipót-rend lovagkeresztje
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Előadás másolata:

A jezsuita rend 21/A

1. A rendalapító: Loyolai Szent Ignác 1491-ban született, spanyolországi család 12. gyermekeként Izabella királynő udvarában nevelkedett, majd navarrai tiszt lett Pamplonánál lábát ágyúgolyó találta el A gyógyulása alatt olvasott vallásos könyvek hatására tért meg Manresában megírta lelkigyakorlatos könyvét, a Szentföldre zarándokolt Párizsban tanult latint, filozófiát és teológiát – több, mint 10 évig 1556-ban halt meg Rómában, 1622-ben szentté avatták

2. A rend megalapítása Eredetileg Szent Ignác hat társával tett fogadalmat Céljaik: teljes szegénység szüzesség segítenek a lelkeknek megtérésében 1540: III. Pál pápa engedélyezi a rendalapítást: Regimini Militantis Ecclesiae című bullájával Szent Ignác mint a rend első generálisa: segédkezett a tridenti zsinaton megalapította a Gergely Egyetemet (papképzés)

3. A rend jellege Közvetlen pápai fennhatóság alá helyezi magát Katonás szerveződésű, az alapító tapasztalatai nyomán Katonás szervezetének köszönhetően nagyon fegyelmezett, hatékony Alaptalanul, de jellemzően tulajdonították nekik a szólást: „a cél szentesíti az eszközt” A magas politikában és a nagyurak közt fejtik ki térítő munkájukat Erős politikai befolyásuk miatt sokszor betiltják a rendet, nálunk például II. József tett így

4. Hatásuk, eredményeik Kritikus helyzetben kezdték működésüket, a reformáció diadalmas korszakában Nagy szerepük volt a folyamat megállításában, megfordításában Középiskoláik, egyetemeik a protestánsokat is vonzották, sokakat át tudtak téríteni Három írónk is protestánsként kezdte, s a jezsuiták hatására katolizált: Balassi Pázmány Mikes

Melyik spanyol királyságban volt Pamplona?

Mi köze III. Pálnak Szent Ignác zarándoklat-tervezetéhez? XIV. Kelemen

Mit „csináltak/csinálnak” a jezsuiták a hittel? São Miguel das Missões

Mi közük a jezsuitákhoz?