Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A diskurzusok alatt lezajló tudati folyamatokról Kántor Gyöngyi PTE, Alkalmazott Nyelvészeti Doktori Iskola.
Advertisements

IKT = információs és kommunikációs technológia
Tévénézés, konvergencia és digitális szakadék
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Science Center of DEBRECEN
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
A Stratégiakutató Intézet (Hungary) bemutatása Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet elnöke
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
2009. október 12. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 6. előadás.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program – JINKA 1.3 Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
A projekt bemutatása Feladatok és eredmények Mentor(h)áló Azonosítószáma: TÁMOP /1/B Homor Géza szakmai koordinátor.
PROGRAMOK, ADATBÁZISOK, OKTATÓSZOFTVEREK CD-ROM-ON
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A franchise gazda elengedhetetlen tulajdonságai és felelőssége Tóth-Zsédely Rita Otthon Centrum KKV Akadémia április 24.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
Széchenyi István Egyetem, Győr
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
Távmunka kutatás, fejlesztés eredményei
Information Society Research Institute 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u. 3. St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
Közlekedés-szervezési és Hálózatfejlesztési Tagozat
Közlekedéspolitikai és -gazdasági Tagozat
Iskolák határok nélküli együttműködése.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Tóth Zoltán MDSZ alelnök - Stratégiai Bizottság elnöke.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató És Szakmai Támogató Hálózat.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
KÖBE. Ahol a balesetmegelőzés is KÖTELEZŐ. Tudatos Vezetők Klubja.
Foglalkoztatási Információs Pontok Békés megyében
A székely kulturális örökség digitalizálásának szakmai problématérképe Rab Árpád BME-UNESCO ITTK Székelyföld – Jövőképünk Európa küszöbén május 13.,
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Nemzetközi ökoiskolai helyzetkép Varga Attila
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
Társadalom bevonás stratégia és módszertan Ereifej Laurice vizes élőhelyek programvezető Siófok, november for a living planet© ÖKO ZRt. vezette.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
A kutatási eredmények áttekintése INFONIA Alapítvány június 28.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Az EQUAL program és sajátosságai TE IS + ÉN IS = MI IS PÉCS 2007 május 09.
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Határon túli magyar társadalmi adatok elemzése
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Jelen-vagy? Drogprevenció-kidolgozott tanterv
Előadás másolata:

Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)

Pintér Róbert Az információs társadalom oktatása az iskolákban 2 Az előadás menete A Sulineten túl: az információs társadalmi megközelítések szükségességéről Az információs társadalom osztályfőnöki bemutatásának egy lehetséges útjáról A tíz információs társadalmi téma rövid bemutatása

Pintér Róbert Az információs társadalom oktatása az iskolákban 3 A Sulineten túl A Sulinet elsősorban az infrastruktúrát vitte el az iskolákba Ennek sikerét számos kutatás és nemzetközi vizsgálat bemutatta (‘best practice’) szerte a világon De úgy tűnik – egyelőre – a falakon kívül marad az erre az infrastruktúrára vonatkozó tudás szisztematikus bemutatása

Pintér Róbert Az információs társadalom oktatása az iskolákban 4 A Sulineten túl A kérdés az, hogy hogyan ágyazódik be ez az új technológia a társadalom egészébe Egy új társadalmi minőség jött/jön létre, az információs társadalom, amely hatással van a középiskolások életére is A cél: megismertetni a diákokat ennek az új társadalomnak az alapkérdéseivel

Pintér Róbert Az információs társadalom oktatása az iskolákban 5 Osztályfőnöki tematika Egy lehetséges megoldás, hogy az osztályfőnöki óra keretein belül tárgyalják ezeket a kérdéseket Ehhez az kell, hogy: – Az információs társadalmi diskurzus elfogadott témáit segédanyagokkal mutassák be – Olyan témák kerüljenek a középpontba, amelyek megragadják az iskolások figyelmét

Pintér Róbert Az információs társadalom oktatása az iskolákban 6 A megoldás: módszertan Tanári kézikönyv, amely tartalmazza a tematikát (állítások, adatsorok, illusztrációk, táblázatok) Didaktikai javaslatok az órai anyagokhoz Ajánlott szakirodalom, további olvasnivalók és internetes lelőhelyek Háttér weboldal építése, ahol lehetséges gondolatokat cserélni (virtuális oktatói közösség)

Pintér Róbert Az információs társadalom oktatása az iskolákban 7 A tíz lehetséges téma I. A harmadik hullám: az információ-és tudás alapú jelen és jövő Balvélekedések és tévhitek – a gondolkodás csapdái A globális információs társadalom Gazdaság és pénz az e-korszakban Információs társadalom és politika

Pintér Róbert Az információs társadalom oktatása az iskolákban 8 A tíz lehetséges téma II. Egyén és közösség, család és munkahely Internet és hálózati polgárok – a ‘Netizen’ Intelligens város, intelligens közlekedés és intelligens otthon Jövőképek: Athén és Orwell. Kockázatok az információs társadalomban A legfrissebb trendek elemzése

Pintér Róbert Az információs társadalom oktatása az iskolákban 9 Országos program? A cél országos elfogadottságú program kidolgozása a pedagógusok bevonása mellett Majd ezt követően ennek az elterjesztése és folyamatos naprakészen tartása Ez a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésének az eszköze lehet (első generációs ‘netizenek’ kinevelése)

Köszönöm a figyelmet: