Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

Globalizáció Globalizáció:
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
Eldöntendő Az egészség egy prioritás, ami marginalizálódott? Vagy
A fejlődő világ két átka:
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Negyedik előadás Március 11
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A makrgazdasági munkakínálat:
Észak Dél ellen.
A Víz Világnapja Március 22..
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
III. A logisztika jövője
Globális Szövetség a gyermekek on line szexuális kizsákmányolása ellen szeptember Balatonalmádi ÚJ UNIÓS KEZDEMÉNYEZÉS A GYERMEKEK ONLINE.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Afrika a fiatal kontinens
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
A szegény és gazdag országok életszínvonalbeli különbségei
A szegény országokban élő gyermekek életszínvonala. Bemutatónk témája:
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Esélyek a piramis alján
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Szociológia előadás I. Dr. Kovács Ernő egyetemi docens
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Agrár-környezetgazdálkodás Fenntartható fejlődés, fogyasztás.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
Éhező Afrika Mayer Marcell 7. osztály. Éhínség a világban Afrikában a legnagyobb az éhínség.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Zöld reklámok.
Ökológiai krízis Összefoglaló Készítette: Ondok Lilla Geográfus MSc.
Az éhezés.
Vállalati fenntarthatóság
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Gondoljunk másokra is!

Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi Fejlesztési Célt határoztak meg. Később mind a 191 ENSZ tagállam beleegyezett, hogy 2015-re megfelel a Milleniumi Fejlesztési Céloknak. Pontjai a következők: –E–Eltörölni a szegénységet és az éhezést (2015-re felére csökkenteni az éhezők számát, és azokét akik napi 1$-nál kevesebbet keresnek). –E–Elérni, hogy mindenki részesüljön elemi oktatásban. Fiúk és lányok egyaránt. –E–Elősegíteni a nemek egyenlőségét és a nők megerősítését. –C–Csökkenteni a gyermekhalandóságot (harmadára csökkenteni az 5 évnél fiatalabb gyermekek esetében). –J–Javítani a gyermeket szülő nők halandóságán (negyedére csökkenteni, javítva a megfelelő ellátást). –L–Legyőzni a HIV / AIDS-t, a maláriát és más betegségeket. –B–Biztosítani a környezet fenntarthatóságát. –G–Globális partnerséget kialakítani a fejlődés érdekében.

Mi a méltányos kereskedelem, a fair trade? A méltányos kereskedelem (fair trade) gondolata, a legutóbbi negyven év során alakult ki a nyugati világban, válaszul a felismerésre, miszerint a kereskedelemből és annak fejlődéséből származó hasznon nem minden ország, és azok lakosságának minden rétege osztozik méltányosan. Lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait. A résztvevő felek minden esetben egyedi árakat alakítanak ki, figyelembe véve a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket. Azokban az esetekben, amikor az áruk árát nemzetközi egyezmények határozzák meg (pl.: kávé, kakaó) minimál árat alakítanak ki, mely a világpiaci árnál magasabb. A méltányos kereskedelem magasabb bevételt biztosít a fejlődő országok termelőinek áruik után, valamint jobb lehetőséget ad új piacok szerzésére. A fair trade célja hozzájárulni olyan feltételek kialakításához, amelyek segítik a társadalom és a környezet szélesebb körű védelmét a fejlődő országokban. Célja az is, hogy megszüntesse a jelenlegi állapotokat, úgy, hogy az alapoktól felfelé irányuló szilárd gazdasági növekedést és a fenntartható fejlődést erősíti. Általa remélhetőleg csökkenteni lehet az iparosodott és fejlődő országok között az elmúlt évtizedek alatt – különösen az alapvető mezőgazdasági termékek árának relatív csökkentése nyomán kialakult - egyenlőtlenségek egy részét. A méltányos kereskedelem koncepciója leginkább a fejlett és fejlődő államok közti kereskedelemre összpontosít.

Afrika metropolisza.

A mai világ a szegénység ellen 1992-ben ENSZ-határozatban fogadták el: október 17-e legyen a szegénység elleni küzdelem világnapja ben 8 fejlesztési cél kitűzése. Egyre népszerűbb gyógyszerek és élelmiszerek küldése szervezetek részéről. Sztárok is kampányolnak és támogatják a szegény országokat. Pl.: Bono a U2 frontembere is.

Afrika legműködésképtelenebb állama Zimbabwe.

Egyre nagyobb különbségeket láthatunk ha a leggazdagabb és legszegényebb országok átlagjövedelmének arányára tekintünk.

A különböző országok elszegényesedését és sorsukat a történelmi szerepük nagyban meghatározta. Afrika főleg gyarmatosított terület lett, s így a világvagyon megoszlásából is csak 2%-ot kapott. Meghökkentő, hogy a földön élő gazdagok 20% az összes jövedelem 80%-át birtokolja, míg a szegények 20%-a a jövedelmek 1,5%-át kapja.

Mi lesz a jövőnkkel? A földön élő gyermekek, a jövő civilizációjának 40%-a nyomorban él. A szegénységben született csecsemők 10%-a nem éri meg az 5. életévét. Az ilyen területeken nagyobb a gyermekek illegális dolgoztatása, és egyre többen kerültek rabszolga sorsra.

Milyen eloszlású a szegénység?

A fejlett országokat fenyegető válság, nem összehasonlítható a harmadik világban élők nyomorúságával.

Holnap egy jobb nap virradhat majd a világ szegényeire, ha mi is teszünk érte valamit.