. 1/24 A „modell” öt éve, hatása az egészségügyi rendszerre Dr. Kincses Gyula veresi lakos. 2004. február.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
Dr. Matejka Zsuzsanna Országos Egészségbiztosítási Pénztár Az Irányított Betegellátási Rendszer évi változásai.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Stratégia és minőségügy KERESSÜK MEG A MINŐSÉG 3 LEGJOBB SZINONÍMÁJÁT!
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Siófok szeptember 17.
Egészségpolitika.
Az egészségügy ma és a távlatok
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Egészségügyi Infrastruktúra Bevezető gondolatok „
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Közhiteles nyilvántartások
Kincses Gy. ESKI 1/18 GLOBÁLIS ELVEK A JOBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT A NERA tanulmány korreferátuma március Kincses Gyula Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézetet.
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
1/11 Dr. Kincses Gyula – Dr. Surján György ESKI Dr. Racskó Péter EüM Informatikai minimum-feltételek és akkreditáció.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
. 1/12 Az egészségügy átalakításának új szakaszáról Budapest, Január 22. Dr. Kökény Mihály.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
1 A rendelkezésre álló mindenkori források hatékonyabb, szükségletalapú elosztási rendszere SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK JÖVŐKÉPE június 21. Czibere.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
A hippokratészi eskü értelmezése
A szakképzés helyzete Magyarországon
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
A háziorvosi privatizáció hatásai, háziorvosok a privatizációban 1/22 Skultéty László A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet felmérései tükrében május.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
www.reformazdravotnictva.sk Az Szlovák egészségügyi reform első lépései Peter Pažitný.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Problémák és megoldási lehetőségek a magyar egészségügy reformjában Dr. Gaál Péter Hitek és tévhitek az egészségbiztosítási biztosítói modellekről Népszabadság.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Egészségesebb egészségügyért.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház.
Családtámogató ellátások
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
„Út a munkához” program tapasztalatai
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Kórházátalakítási pályázat
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

. 1/24 A „modell” öt éve, hatása az egészségügyi rendszerre Dr. Kincses Gyula veresi lakos február

. 2/24 Hogy is kezdődött?

. 3/24 Négy – öt magyar összehajol A gondolat születése: Kellene egy jó kis kórház ide Veresre! Kérdések –Miért is akarunk kórházat? –Biztos, hogy ez a legcélszerűbb? A nagy lépés: –A szolgáltatás-központú gondolkodás helyett egészség-nyereség központú gondolkodás Az új cél: presztízsberuházás helyett olyan modell kidolgozása, amely –Jobb egészséget biztosít, –Bebizonyítja, hogy ennyi pénzből is lehet jobban csinálni.

. 4/24 Következtetések Akkor egy olyan modell kellene, amely –ésszerűen, a sajátjaként gazdálkodhat abból a pénzből, ami van, –A lakosok által gyakran igénybevett „lakosközeli” ellátásokra koncentrál –Érdekeltté teszi a szereplőket az egészségben tartásban –Mobilizálja, közös célra tereli a különböző forrásokat –Modellértékű, azaz az (ki)terjeszthető, ne adj Isten, piacképes. Beleszerettünk Veresbe, ideköltöztünk. (S.I. és P.B. M.J. személyes hatása is…)

. 5/24 Egy szokatlan dolog: a gondolat megvalósul! Gondolkodás, tervezés lezárul: 1996 Misszió „elindul”:1999 január 3. A modell elindul (TB befogadás) 1999 júli július 1-től az OEP kilenc nyertes pályázóval (160 ezer fő résztvevő lakos) 2000-ben négy szervező került ki a rendszerből júniustól pályázat alapján két új szervezővel bővült a modell. A évben összesen 1 millió lakosra bővül a modell A modell a reform kulcselemévé válik.

. 6/24 Miért is siker ez országosan?

. A rendszer jelenlegi problémái „Alulfinanszírozottság” azaz diszkrepancia a struktúra és a rendelkezésre álló források között; Torz struktúra; Jelentős területi egyenlőségek a hozzáférésben és a forrásallokációban; Torz érdekeltség és költségérzéketlenség a szereplők nagy részéről; Túlzott szabadosság a szereplők részéről; A minőségszabályozás, protokollszerű működés alacsony szintje; A magánfinanszírozás nem megfelelő hatékonysága – a paraszolvencia jelentős szerepe a rendszerben.

. 8/24 Regionális különbségek

. 9/24 Regionális különbségek * OLEF 2000 alapján

. 10/24 Az elvesztett életévek és a háztartások jövedelmének az összefüggése

. 11/24 A szükséges és korszerű orvosi tudás nem birtokolható egy személy által A szükséges koraszerű orvos-technika nem működtethető költség-hatékonyan egy orvos által Korszerű ellátás-szervezés nélkül nem teremthetők meg –az ellátás hatékonysága, –a lakossági programok közösségi fedezete. A közösségi ellátás terjedésének okai

. 12/24 Az eü ellátórendszer által nyújtott és utalványozott szolgáltatások OEP költségvetés, 1995

. 13/24 VÁLASZ-E az IBR a kérdésekre?

. 14/24 Finanszírozási modellek üzenete Mottó: amelyik gyógyszernek nincs mellékhatása, annak bizonyosan hatása sincs. (M.Zs) Bázis-finanszírozás: –Szakmai: Kapacitás kitöltés kevés munkával és költséggel –Pénzügyi: a keretek enyhe túllépése Fee for service –Szakmai: Teljesítmény-kényszer, output az outcome helyett, –Pénzügyi: minél több pénz leszívása a kasszából, a betegtől Normatív teljesítményfinanszírozás –Költségérzékenység a kapott költség tekintetében, –pazarlás a más költségeivel (költség és tevékenység- hárítás)

. Válasz-e az IBR? „Alulfinanszírozottság” azaz diszkrepancia a struktúra és a rendelkezésre álló források között; Az ismert modellek közül az egyetlen, amely nem a tevékenység fokozásával, hanem a költségek racionalizálásával kezeli a finanszírozási feszültséget. Torz struktúra; Ez az első modell, amely nem a jelenlegi struktúra megmentésében, hanem a lakosság-közeli ellátások preferálásában érdekelt. A technikai hatékonyság mellett az allokációs hatékonyságot is javítja.

. Jelentős területi egyenlőségek a hozzáférésben és a forrásallokációban; A jelenlegi struktúra-vezérelt forrásallokáció helyett a fejkvóta lényegesen igazságosabb leosztást tesz lehetővé, amely ráadásul paraméterezhető az egészségpolitikai céloknak megfelelően. Az IBR nagy szabadságot ad a területen belül az igazságos allokációra. Torz érdekeltség és költségérzéketlenség a szereplők nagy részéről; Alapvetően átrendezi az érdekeltséget, –Költséghatékonyság és költségtakarékosság megvalósul –Direkt költségérzékenység a szervező és a szolgáltatók tekintetében (utalványozott költségek is!!!) –Indirekt költségérzékenység a beteg részéről. (A mienk…) Válasz-e az IBR?

. Túlzott szabadosság a szereplők részéről; Szabályozott betegmozgás, esetmanegelés szerződött kapcsolatok, ésszerűbb kapacitás-tervezés A minőségszabályozás, protokollszerű működés alacsony szintje; A modellekben kap értelmet, funkciót a szakmai szabályozás, helyi minőségpolitika A magánfinanszírozás nem megfelelő hatékonysága – a paraszolvencia jelentős szerepe a rendszerben. Ebben önmagában az IBR nem hoz megoldást, de a szabályozott, tiszta viszonyok mindenképpen paraszolvencia-ellenesek. Válasz-e az IBR?

. 18/24 Kételyek és válaszok Érintik-e a változások a társadalombiztosítást? –A tb alaprendszere, a betegek jogosultsága, a térítés-mentes kör nem szűkül, a hatékonyság viszont javul. Igazságtalan, torz pénzelosztást okoz-e az IBR? –Nem, a jelenlegi allokáció az igazságtalan, és ezt az IBR képes korrigálni. Spórolnak-e a beteg kárán? –Nem, a rendszer egyaránt véd az alul- és a túlkezelés ellen. –A szükséges ellátás megtagadása anyagilag sem érdeke a szervezőknek! Lehet-e megtakarítani ennyi pénzből? –Igen, mert változni fog az ellátórendszer és az igénybevétel szerkezete. Mi lesz a kórházakkal? –Válhatnak akár szervezővé is. –A cél nem a kórház, hanem a betegek és a dolgozók védelme.

. 19/24 Összefoglalás Egy helyi kezdeményezésből országos modell született. Két ok: –Bebizonyosodott, hogy jó a modell –Olyanok kezdték, csinálják, akik megszállottan hittek, hisznek benne. Ahhoz, hogy a modell „győzzön”, mindkettő kellett. Ahhoz, hogy máshol is működjön, szerencsére elég az első. A továbblépés: Az egészség feltételeinek szélesebb biztosítása. Ez lesz a VÉP? Újabb sikertörténet?

. 20/24