Előadásvázlatok a földrajzi nevekről 6 A földrajzi nevek irodai feldolgozása Helen Kerfoot Natural Resources Canada Fordította: Földi Ervin 2003.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Environmental Compliance Inspection Course 1 Bíróság előtt védhető bizonyítékok összegyűjtése.
Advertisements

A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
E-LEARNING ÁLTAL TÁMOGATOTT KÖNYVTÁRI MUNKAFOLYAMATOK
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
DPR kommunikáció alapelvei
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
Nemzeti Egységes Kártyarendszer Vetési Iván miniszteri biztos június 2. KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM.
OKTV feladatok megoldása C#-ban
Előadásvázlatok a földrajzi nevekről 3. A földrajzi nevek funkciói Ferjan Ormeling Fordította: Földi Ervin 2003.
Eladásvázlatok a földrajzi nevekről 9. Földrajzi névi útmutatók térkép- és más szerkesztők részére Tjeerd Tichelaar és Ferjan Ormeling Fordította: Földi.
A minőségügy a könyvtárügyért
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
A műszaki kommunikáció alapjai
E-PORTFÓLIÓ.
eEgészség – Digitális Aláírás (TTP) státusz a projekt 11. hetében „A digitális aláírás egészségügyben való alkalmazhatóságát lehetővé tévő módosítandó.
Az ÚMVP intézményrendszere
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Adatfeldolgozás folyamata
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS ELŐKÉSZÍTÉSE, AKTUÁLIS FELADATOK.
A Levéltári Szabványügyi Bizottság feladatai és célkitűzései Sipos András Budapest Főváros Levéltára MLE Vándorgyűlése, Balatonfüred.
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
Az igénybevevői nyilvántartás
Előadásvázlatok a földrajzi nevekről 4. Nemzeti szervezetek és eljárások Helen Kerfoot és Ferjan Ormeling Fordította: Földi Ervin 2003.
Előadásvázlatok a földrajzi nevekről 7. Földrajzi nevek a holland topográfiai térképeken Nico Bakker Department Research & Development Topografische Dienst.
Előadásvázlatok a földrajzi nevekről 5. Terepmunka Ferjan Ormeling és Tjeerd Tichelaar Fordította Földi Ervin 2003.
Előadásvázlatok a földrajzi nevekről 2. Névadási folyamat Ferjan Ormeling Fordította: Földi Ervin 2003.
Előadásvázlatok a földrajzi nevekről 8. Az ENSZ szerepe a földrajzi nevek nemzetközi egységesítésében Helen Kerfoot Natural Resources Canada Fordította:
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Címregiszter építés kataszteri térkép alapján (és szinkronizáció)
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
DigiKom Többfelhasználós, hálózatos környezet Grafikus felhasználói felület Iratok, határozatok generálása, tárolása Kapcsolódás a digitális.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Tantárgygondozó szaktanácsadás
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Helyi esélyegyenlőségi programok felülvizsgálata
Kovács Beatrix Közérdekű adatok az egészségügy területén közfeladatot ellátó szervek honlapjain A könyvtárak szerepe az elektronikus információszabadságról.
Felvételivel kapcsolatos információk Hrabacsik Mihály.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
Helyi esélyegyenlőségi programok elkészítése Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A járási rendszer megújítása
Hagyományok és kihívások V
Országos Statisztikai Tanács
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
„Adatbázis építés, adatállományok felhasználása, frissítése, targetálás; egy sikeres DM esettanulmány bemutatása” Vörös Gergely online média értékesítési.
A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből
HIVATALI MAGYAR NYELV választható tantárgy a III
Országos Statisztikai Tanács
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Tájékoztató a évi OSAP összeállításának előrehaladásáról
Előadás másolata:

Előadásvázlatok a földrajzi nevekről 6 A földrajzi nevek irodai feldolgozása Helen Kerfoot Natural Resources Canada Fordította: Földi Ervin 2003

Bevezetés A nemzeti névtestület támogatási irodájának munkája és felelőssége Általános elképzelés a munkától érintett tevékenységekről

Miről lesz szó? Mit értünk „irodai feldolgozáson”? Nézzük a következő 4 elem mindegyikét: – névinformációk összegyűjtése – a helynevek hivatalos elfogadása – adattárolás és az adatok karbantartása – az adatok terjesztése Néhány példa más országokból

Áttekintés A nemzeti névtestület a gyújtópont A hivatalnak támogatnia kell a bizottságot, vezetnie kell a nyilvántartásokat, és az információkat általánosan hozzáférhetővé kell tennie A módszerek a technológiától függően változhatnak, a hangsúly azonban mindig a pontosságon van

1. Névinformációk gyűjtése Nevek írott formájának azonosítása és feljegyzése A cél, hogy a lehetséges elfogadás érdekében a bizottság elé terjesszék Következetes módon összegyűjtve Alaposan és gondosan A válogatás legyen összhangban a forrásokkal A nevek öt forrása: a), b), c), d), e)...

a) meglévő dokumentumok Amikor a bizottság először elindul –a neveket a meglévő térképekről veszi … milyen régiek? –papír / kártya nyilvántartás Archív és könyvtári hivatkozások

b) más kormányhivatalokból származó nevek Nevek egyesítése más kormányzati nyilvántartásokéval –népszámlálás, statisztika, nemzeti park, postahivatalok –regionális kormányok –önkormányzatok – helyi természetvédelmi területek stb.

c) a civil szférából előterjesztett nevek Javaslatok olyan alakulatok elnevezésére, melyek a térképeken név nélkül állnak Javaslatok a térképi nevek javítására vagy cseréjére Erre a célra összeállított űrlapok

d) névfelmérések – telefonon vagy levélben Az előterjesztések vagy névproblémák nyomon követésére –űrlapok eljuttatása helyi irodáknak, egyéneknek –információ kérésére telefonhívások –közeli helyek meglátogatása

e) terepi gyűjtés és vizsgálat A helyi használat megismerésének ideális módszere Ezt a tananyagban részletesen másutt tárgyaljuk Névkonfliktusokat fed fel Költséges művelet lehet Nagyon fontosak a terep előtti előkészületek Az eredmények megszervezése és elkészítése a bizottság számára

A neveket ellenőrizni kell a hivatalos helyesírási szabályok, a meglévő névváltozatok vagy következetlenségek, a pótolt földrajzi köznevek alkalmassága, a homonimák megléte (kettős alakok), sértő vagy támadó névelemek, a név hosszúsága, más szociális/politikai vagy kulturális érdekek, illetve más elfogadott eljárásmódokkal való összhang, az azonos gyökerű nevek meglévő írásmódja (a következetes helyesírás) szempontjából

Ugyanazt a nevet ugyanúgy kell írni! Map of the Netherlands Hoogezand: Hoogezandse– Hoogezandsche–Hogezandsche-Hogezandse

2. A földrajzi nevek hivatalos elfogadása Az ülés előtt –a dokumentumok következetes előkészítése a bizottsági ülésre … névváltozatok, konfliktusok, térkép stb. –feltehetően ideiglenes rekord az adatbázisban Az ülés után –Az államtitkárnak? Hivatalos lapnak/újságnak? –A határozatok aláírt jegyzéke

3. Adattárolás és karbantartás Kártyák, helynévi adatbázisok, GIS? Talán adatbázis építése meglévő kártyákból? Az adatmezők vizsgálata, milyen a szerkezetük Az adatmezők országról országra változnak – néhány azonban a „maghoz” tartozik (top ten ‘a tíz = tizenegy legfontosabb’)

Adatmezők (adatelemek) 1–3 Helynév … helyesírás, elválasztás stb. –természetes sorrend.... ahogyan a térképeken, szövegekben –hátravetett (invertált) sorrend A felszíni alakulat típusa Igazgatási egység –első szintű –második szintű

Adatmezők (adatelemek) (4–6) Földrajzi koordináták –Mit kell rögzíteni? szélesség hosszúság magasság –Hogyan választjuk ki a koordinátákat A fekvés leírása Hivatkozások térképszelvényre

Adatmezők (adatelemek) (7–11) Névváltozatok A név jogi helyzete A név hivatalos elfogadásának időpontja Rekordazonosító Egyéb mezők? Lakosszám, méret, történelmi adatok stb.

Adatlap, IGN Franciaország [Institut géographique national (Országos Földrajzi Intézet = állami földmérés és térképészet)] [Tájékoztató a névhez tartozó adatlap kitöltésére: névazonosító, községazonosító, koordináták, névtípus, írástípus, szelvényszám, jóváhagyási időpont]

Valamennyi alakulat esetében feljegyzik a név történetét El kell kerülni a szükségtelen névváltozásokat A neveket, amennyire csak lehetséges, a helyesírási gyakorlattal összhangban kell írni A név lényeges eleme nem hagyható el Hivatalos névként csak egy név választható

Adattárolás és karbantartás Az adatmezők frissítésének felelőssége ISO-szabványok Nyilvántartási kézikönyv A felszíni alakulatok kiterjedése grafikus formában

4. Az adatok terjesztése A nevek fontosak a kommunikációban A térképeken, a közleményekben stb. a legfrissebb nevek szükségesek Az adatokat terjeszteni kell …ne legyen „legjobb, ha titokban marad” Ennek végrehajtására különféle módok....

Földrajzi nevek központi szerve térképek, atlaszok, névtárak digitális adat tudakozás média a háló (webhely) brosurák útmutatók kézikönyvek bemutatók videók kiállítások UNGEGN Information Bull. (hírlevél) látogatások oktatás Terjesztési lehetőségek UNGEGN = ‘ENSZ földrajzi névi szakértői csoport’

Hivatalos térképek, névtárak stb. A nevek terjesztésének elsődleges módja Az ENSZ.névtárak Mi van egy névtárban? Papírra másolt névtárak?

névtípusok __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ __________________________________ névtípusok ________________ ________________ ________________ ________________ ________________ ________________ ________________ Generalizálási szokások Nevek generalizálása ALAPTÉRKÉPLEVEZETETT TÉRKÉP ÁBRÁZOLT NEVEK

Digitális adatok terjesztése Digitális állományok... szabványos csomagok... igény szerinti módosítás Az állományok ára? Licenc? Copyright? A hálón –ENSZ-határozat

Egyéb kiadványok Tájékoztatás a bizottságról Bizottsági, kutatói stb. útmutatók A nevek történetéről és eredetéről szóló kiadványok Hírújságok......???

Földrajzi nevek a hálón Ha elkészül, szélesebb közönséget ér el Könnyen frissíthető Névadatbázist is magában foglalhat Tartalmi javaslatok –a bizottságról; kapható kiadványok –hírek; kapcsolat –nevekkel foglalkozó dokumentumok, kapcsolatok

Tudakozódás és a média Tájékoztatási felelősség –telefon, levelek, , látogatók A rádió és a tv érdeklődése Rövid idejű bevágások a rádióban Rövid hírek a helyi lapokban

Bemutatók, kiállítások... A kormány és a közönség számára érdekes vizuális anyagok –fényképek, térképek, plakátok, játékok, kvíz –videók –nyitott kapuk

Látogatások, oktatási csomagok, tanfolyamok Hivatali látogatások és bemutatók Házon belüli tanfolyamok Kézikönyv-összeállítások a hivatali vagy terepi személyzet számára A tanfolyamokkal foglalkozó ENSZ- határozatok

UNGEGN Information Bulletin Korábban UNGEGN Newsletter (Tájékoztató hírlevél) 1987 óta évi egy vagy két megjelenés Új hírek nevekkel kapcsolatos jelentős határozatokról, tanfolyamokról, kiadványokról  ENSZ-kapcsolatok u … u...  Szükség van a te tájékoztatásodra!

Záró megjegyzések Az irodai feldolgozás négy szempontja –gyűjtés, jóváhagyás, tárolás, terjesztés Csak gondosan és pontosan –“már elsőre legyen jó!” Olyan működési rendszer kell, ami megfelel a szükségleteknek és forrásoknak Az információt terjeszteni kell, nem csak gyűjteni és tárolni