Adatábrázolás, kódrendszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pék Ágnes © V4.0/2009 Adatok ábrázolása számítógépen Adatok ábrázolása számítógépen Adatok ábrázolása számítógépen.
Advertisements

A kommunikáció.
Jelátalakítás és kódolás
Informatikai alapfogalmak
Az információszerzés.
Memória.
Információ és közlemény
Az adatábrázolás, adattárolás módja a számítógépekben
Előző órán megbeszéltük hogyan lehet a képet bináris jelekké alakítani
Bevezetés az informatikába
ADATBÁZIS KEZELÉS – Adattípusok
Az információ és az adat alapegysége
Az informatika alapjai
Bevezetés az informatikába
Bevezetés az informatikába
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
Analóg és digitális jelek
3. óra Kódok, adatok.
A kommunikáció általános modellje
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
Szám - számrendszer 564,2 = 5* * * *10-1
Fixpontos, lebegőpontos
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Bevezetés az informatikába
Az információ-technológia alapfogalmai
Információtechnológiai alapismeretek
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
Informatika.
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Programozás módszertan I. 10.B
Adatok ábrázolása számítógépen
Kommunikáció.
Számítástechnika matematikai alapjai
Számítástechnikai alapismeretek 2. rész
Karakter kódolás Összeállította: Kovács Nándor Felhasznált irodalom:
Balaton Marcell Balázs
Az információ és kommunikáció technológiája
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Információ ... Számítógép: Információ:
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 AlapfogalmakAlapfogalmak Hardver, szoftver Bit, bájt.
Bevezetés az informatikába
A bináris jelrendszer és az ASCII kód
A számítógép.
Az információ (vázlat)
Számítógépek felépítése 2. előadás egyszerű gépek, adatábrázolás
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
Információ.
A számítógép feladatai és felépítése
Informatikai alapfogalmak
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről.
Számítógépek és eszközök
27. óra Kódolás, Dekódolás.
Az információ és mérése, számítógépek csoportosítása
PLC PROGRAMOZÁS Gyakorlat
Számábrázolás.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Adat- tárolás.
Az információ.
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
Informatikai alapismeretek Hardver
Egy egyszerű gép vázlata
Számítógépek és eszközök
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

Adatábrázolás, kódrendszerek Készítette: Kós Réka

Információ és informatika Információ: Jelzés vagy hatás környezetünkből, amelyet érzékelünk > értelmezünk > feldolgozunk > reagálunk rá. (pl. STOP tábla) Informatika: az információk (adatok, szövegek, …) gyűjtésével, rendezésével, és feldolgozásával, foglalkozik.

Informatikai eszközei A számítástechnika, hírközléstechnika és az információ feldolgozásával, tárolásával, továbbításával foglalkozó összes eszköz. Pl. : hangkazetta, telefon, távíró, számítógép…

Jelek csoportosítása Analóg jel: folytonos – folyamathoz hasonló, a változást pontosan követi. (pl. hanghullám, tömeg, idő…) Digitális jel: diszkrét értékekből áll, véges sok értéket vehet fel. (neme: férfi vagy nő, kapcsoló állása) Digitalizálásnál megadott készletből kell kiválasztani a legközelebbi értéket, ezért az analóg jel digitalizálása mindig adatvesztéssel jár, minőségromlást okoz!

Jel és a kód Jel: az információ hordozója, fizikai megjelenítési formája. (pl. hang, kép, szöveg…) Kód: Az információt megállapodás szerinti jelekkel írjuk le. Konvencionális jelrendszer. (megállapodás előzi meg) Kódrendszer: Az a készlet amiből a jeleket kiválaszthatjuk. (pl. abc betűi, számok, … )

Kommunikációs modell Adó: információ forrása Vevő Dekódolás Kódolás Csatorna Adó: információ forrása Kódolás: Az adó információját jelekké alakítjuk Csatorna: A jelek továbbítására szolgál. Dekódolás: A jelekből az eredeti információ kinyerése. Vevő: Az információ fogadója.

Kódolás a számítógép esetén Az adatokat a számítógép számára érthetővé kell tenni. Technikailag az a legegyszerűbb: folyik áram (1), vagy nem folyik áram (0) jelekkel írjuk le a jeleket. Ezen elv szerint kódoljuk az információt. A számítógép a karaktereket (betű, szám, írásjel…) bináris módon tárolja, vagyis kettes számrendszerben.

Bináris kódrendszerek Az információ elemi egysége a bit 1 bit – kétféle jel leírása 1, 0 21 2 bit – négyféle jel leírása 00, 10, 01, 11 22 … 8 bit - 256 féle jel leírása 28=256 ez terjedt el ún. ASCII kód, minden karakterhez 8 bitből álló kettes számrendszerbeli számot rendel. Minden szám, betű, írásjel leírható így. Ezt elnevezték 1 byte (bájt)-nak. 16 bit=2 byte - Manapság elterjedt az ún. UNICODE, mellyel 216=65536 féle jel írható le, minden nemzet összes különleges karaktere.

Információ mértékegységei Az információ elemi egysége a bit. A bit többszörösei: (210=1024) 1byte = 1B 8 bit 1kB 1024 bit 1MB 1024 kB 1GB 1024 MB 1TB 1024 GB

Számrendszerek A kódoláshoz mindig meg kell adni a jelkészletet 2-es (bináris) számrendszer : 0 és 1, (igaz/hamis) 10-es (decimális) számrendszer : 0-9 közötti számjegyek. 8-as (oktális) számrendszer: 0-8 közötti számjegyek 16-os (hexadecimális) számrendszer: 0-9, A, B, C, D, E, F jegyekkel képez számot

Köszönöm a figyelmet!