A MÁRCIUSI FORDULAT 1848. március 15-e eseményei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1848 Március 15 A forradalom.
Advertisements

1956.Okt.23. Forradalom.
Magyarország a 18. században
Klauzál Gábor élete és kora
Az es szabadságharc.
Életképek a reformkori Magyarorszogról
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába III.
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
A FORRADALOM EREDMÉNYEI
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
HAZÁNK A SZATMÁRI BÉKE UTÁN
Magyarország a reformkorban
Magyarország a reformkorban
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
Táncsics Mihály
Forradalmi költészete
Készítette: Krasznai Vilmos
A reformkor
Magyarország az első világháborúban
Petőfi Sándor Élete és műve.
Vörösmarty Mihály élete
Nevelésügy a reformkori Magyarországon
1848. március 15..
Az es forradalom és szabadságharc
1848-’49 -es emléktúra Uri Imre Lenkefi Péter.
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc
Márciusi jeles napok.
Márciusi Ünnepek.
MÁRCIUS 15. Antal Márton Mohácsi Mihály 5/A.
A MAGYAR SAJTÓ A SZABADSÁGHARC BUKÁSÁTÓL A KIEGYEZÉSIG
Vajon miért gondolják az országban a legtöbb helyen, hogy nemzeti ünnepeinket csak emelkedett unalommal lehet megülni? Székesfehérvár 2011-ben és 2012-ben.
Varga Tamás Általános Iskola
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
Készítették H.T.K.T. Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói: Jurcsisin Martin 7. c Jakabfi László 8. c.
I. Dicsőséges Tavaszi hadjárat
A francia forradalom.
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
Pap Mónika: A Batthyány-kormány működése
A reformkor
A reformkori romantika Magyarországon
József Nádor élete és munkássága
Készítette:Hagymási Réka 11.P
Készítették: Csik Barbi Kiss Pálma Kókai Tamás (7.a)
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában II.
1956-os forradalom.
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
Márciusi ifjak MINTAFELADAT.
Az es forradalom és szabadságharc
Vörösmarty szerepe a reformkorban
Mi???. Castiellel egész órán papírgalacsinokat dobáltunk egymásnak…
Reformkor Magyarországon
1848. Március 15. Krizsán Pál.
A reformkortól a szabadságharc leveréséig (1830—1849)
Magyarország a francia forradalom és a napóleoni háborúk korában.
Politikai irányzatok a reformkori Magyarországon
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
„A forradalom ellen harcolunk […] abban a meggyőződésben, hogy vagy egészen úrrá leszünk rajta, vagy el kell vesznünk.” Félix Schwarzenberg hg „Nem az.
FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC. EURÓPAI FORRADALMAK február március március március március március.
Készítette: Banyó Enikő
Forradalom Fehérváron! Forradalom Fehérváron! Forradalom Fehérváron!
Közeledési kisérletek (Az önkényuralom csődje és a kiegyezés)
Osztrák - Magyar kiegyezés 1867
A „népek tavasza” Forradalmak ben
A törvényes forradalom
Wesselényi Miklós „az árvízi hajós”.
Kolozsvár.
Térségi vetélkedő a forradalom és szabadságharc 170
Március Név: Czúth Dávid Iskola év: 2018/19 Osztály: I.CM Szak: GDM Stredná odborná škola technická - Műszaki Szakközépiskola.
Előadás másolata:

A MÁRCIUSI FORDULAT 1848. március 15-e eseményei

ISMÉTLÉS Egészítsd ki a vázlatot! A forradalmak előzményei: 1846-47 - _______________  éhínség munkanélküliség elégedetlenség _______________ Forradalmak a Habsburg Birodalomban: 1848. 03. 03. – Kossuth ___________ beszéde = ____________ a tartományoknak is. 1848. 03. 13. - __________-i forradalom 1848. 03. 15. - ____________________

Egészítsd ki a vázlatot! A forradalmak előzményei: 1846-47 - _ROSSZ MEZŐGAZDASÁGI TERMÉS__  éhínség munkanélküliség elégedetlenség __FORRADALOM_____ Forradalmak a Habsburg Birodalomban: 1848. 03. 03. – Kossuth _FELIRATI__ beszéde = _ALKOTMÁNYT_ a tartományoknak is. 1848. 03. 13. - __BÉCS___-i forradalom 1848. 03. 15. - __FORRADALOM PESTEN___

1848. Március 15. - Pest Pilvax Kávéház A pesti Városháza Nemzeti Múzeum A Nemzeti Színház A budai Helytartótanács A tömeg a pesti Városháza elé vonul. Petőfi és társai a város vezetőitől követeléseik teljesítését várják. A városatyák aláírták a fogalmazványukat. Nagygyűlést tartanak a Nemzeti Múzeum előtt. Jókai Mór felolvassa a 12 pontot, Petőfi elszavalja a Nemzeti Dalt. Pilvax Kávéház Este a közönség kívánságára a színházban Katona József Bánk bán c. darabját játszották. A tömeg Budára a Helytartótanács épületéhez vonul és követelik, hogy engedjék ki Táncsics Mihályt. A Helytartótanács urai engednek a követelésnek. A radikálisan gondolkodó fiatalok törzshelye. 1848. március 15-e reggelén azonban ezeknek a fiataloknak a gyülekezöhelye volt. A Landerer-Heckenast nyomda A tömeg követeli a 12 pont és a Nemzeti Dal kinyomtatását.

1848. Március 15. - Pest A B C D E F

LANDERER- ÉS HECKENAST-NYOMDA PILVAX KÁVÉHÁZ NEMZETI MÚZEUM F B A E D C PESTI VÁROSHÁZA TÁNCSICS MIHÁLY BÁNK BÁN PLAKÁT - NEMZETI SZÍNHÁZ

A 12 PONT

A 12. pont Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését. Felelős ministeriumot Buda-Pesten. Évenkinti országgyűlést Pesten. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben. Nemzeti őrsereg. Közös teherviselés. Urbéri viszonyok megszüntetése. Esküdtszék. Képviselet egyenlőség alapján. Nemzeti Bank. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk. A politikai statusfoglyok szabadon bocsátassanak. Unio.

A 12. pont Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését. F__________________________. Évenkinti országgyűlést Pesten. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben. N_______________. Közös teherviselés. Urbéri viszonyok megszüntetése. Esküdtszék. Képviselet egyenlőség alapján. Nemzeti Bank. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk. A politikai statusfoglyok szabadon bocsátassanak. U________.

A 12. pont Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését. F__________________________. É__________________________. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben. N_______________. K______________. Urbéri viszonyok megszüntetése. Esküdtszék. Képviselet egyenlőség alapján. N______B____. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk. A politikai statusfoglyok szabadon bocsátassanak. U________.

A 12. pont K______________________________________. F__________________________. É__________________________. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben. N_______________. K______________. Ur___________________________. E__________________________________. N_____B_____. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk. A politikai statusfoglyok szabadon bocsátassanak. U________.

A 12. pont K______________________________________. F__________________________. É__________________________. Tö_____________________________________________. N_______________. K______________. Ur___________________________. E__________________________________. N_____B_____. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk. A pol_____________________________________________. U________.

A 12. pont K______________________________________. F__________________________. É__________________________. Tö_____________________________________________. N_______________. K______________. Ur___________________________. E__________________________________. N_____B_____. A’ katonaság ______________________________________. A pol_____________________________________________. U________.