Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
Advertisements

Az A vércsoport.
Multidimenzionális Adatbázisok Alapjai
Készítette: Gugi Bettina GTK- GAM III.évf.
Mezőgazdasági anyagok szilárdságtana
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
RACIONÁLIS GYÓGYSZERTERVEZÉS MOLEKULASZERKEZETI VONATKOZÁSOK.
A köles kül- és belpiaca
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
Dinamikus állománymérési módszerek fejlesztése
Az enzimek A kémiai reakciók mindig a szabadenergia csökkenés irányába mennek végbe. Miért nem alakul át minden anyag a számára legalacsonyabb energiájú,
Vörösváczki Kitti szeptember
MECHANIZMUSOK SZÁMÍTÓGÉPES MODELLEZÉSE
Számoljuk meg rekurzív függvénnyel egy bináris fa leveleit!
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
Instrukciók a készítéshez Az irodalomkutatás eredményeit kell hangsúlyozni. (Mi történt eddig, s abból mi állapítható meg.) Az irodalomkutatás eredményeit.
A vöröshagyma és a fokhagyma
Bevezetés az alakmodellezésbe I. Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I.
Az emberi tőke vizsgálatának lehetőségei társas vállalkozások körében Kutatási terv Pótó Zsuzsanna.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Készítette: Farkas Dominik
Magatartástudományi Intézet
Keszítette: Kovács Kinga és Meszáros Endre
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
Hipotézis vizsgálat (2)
A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS ELMÉLETE
Dinamikus állománymérési módszerek
Képfeldolgozási módszerek alkalmazása kajszimagok morfológiai tulajdonságainak leírására Felföldi J. 1, Hermán R. 2, Pedryc A. 2, Firtha F. 1 1 Budapesti.
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Informatikai Automatizált Rendszerek Konzulens: Vámossy Zoltán Projekt tagok: Marton Attila Tandari.
XXVI. Hegesztési konferencia
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
A csont mechanikai tulajdonságainak vizsgálata. Bevezetés Régi – új módszerek – Régen: húzókísérlet, intendáció, CT, mikroszkópi vizsgálat, törési vizsgálatok,
Egészséges életmód Élj így!.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai telén
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
Munkakörelemés és –tervezés röviden
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
A marketingkommunikáció szerepe a bio- és reformboltokban Weisz Margit május 17. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem.
A DKMT Eurorégió megyeszékhelyeinek társadalmi-gazdasági elemzése Dr. Borzán Anita 1 – Dr. Szigeti Cecília 2 1 főiskolai docens - 2 egyetemi adjunktus.
PIC mikrokontroller.
Hegeszthetőségi vizsgálatok Technológiai vizsgálatok
Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.
A csemegekukorica termesztésének üzemgazdasági elemzése egy integrátor példáján keresztül VIVIEN KEREKES Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
DP - acéllemez ellenállás ponthegesztése Készítette: Rózsahegyi Richárd III. éves gépészmérnök hallgató Konzulens: Dr. Palotás Béla Főiskolai tanár 2014.
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN száma: ) Dr. Tóth Krisztina egyetemi docens GAZDASÁG- ÉS.
Növények tanításának módszertana. A növények tanításának algoritmusa 1. 1.Név – Magyar tudományos – Magyar szinonim nevek – Latin név (ha érdekes) Pl.
A lucerna LPC lehet-e gazdaságos versenytársa a szójának ?
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Olympus i-speed 3 ipari gyorskamera
Látásvizsgáló készülék
Instrukciók a szakdolgozat prezentáció elkészítéséhez
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai telén
Miért érdemes a Műegyetemet választani?
Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Készítette: Koleszár Gábor
Készítette: Pető István Szent István Egyetem
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Velünk élő középkor Forrás:
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi József egyetemi docens Dr. Füstös Zsuzsanna egyetemi docens

Röviden a fokhagymáról: egyik legrégebben termesztett kultúrnövényünk, amely Közép-Ázsiából, a kirgíz sztyeppékről származik táplálkozási jelentősége nagy, amelyet magas szárazanyag- és fehérjetartalmának köszönhet fűszerként is használjuk gyógyító hatásáról is ismert

Magyarországi vonatkozások Magyarországon ezer tonnát termesztenek fokhagymából évente fő termesztési körzet: Makó és környéke valamint a Bács-Kiskun megyei Dusnok térsége, de újabban Debrecen környéke is jelentős az exportunk

Felhasználása: Élelmiszeriparban - húsiparban - konzerviparban gyógyszeriparban jótékony hatásait a benne található illóolajok kénvegyületeinek köszönheti háztartásokban

A vizsgálat célja roncsolásmentes módszerek alkalmazhatósága fokhagymára megfelelőnek talált módszer(ek) vizsgálata - optimális vizsgálati körülmények megválasztása - összefüggés más állapotjelzőkkel

Módszerkeresés és feltételei roncsolásmentes reprodukálható megfelelően tükrözze a fokhagyma állapotát gyors A vizsgálatot nehezíti a fokhagyma bonyolult növényszervezeti és növényszöveti felépítése

A megvizsgált módszerek Ultrahangos módszer Akusztikus vizsgálat Ütésvizsgálati /impact / módszer Számítógépes látórendszer Precíziós penetrométer /SMS, roncsolásos módszer/

Ultrahangos vizsgálati módszer

Akusztikus vizsgálat

Impact módszer

d=1/ΔT² d keménységi tényező [ ms -2 ]

Számítógépes képfeldolgozás

Precíziós penetrométer

Összefoglalás A fokhagyma állománymérésére nem alkalmazható az ultrahangos módszer Az akusztikus vizsgálat során kapott jel kevéssé reprodukálható Az impact módszerrel reprodukálható eredményt kapunk a fokhagyma felületi keménységére