Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi József egyetemi docens Dr. Füstös Zsuzsanna egyetemi docens
Röviden a fokhagymáról: egyik legrégebben termesztett kultúrnövényünk, amely Közép-Ázsiából, a kirgíz sztyeppékről származik táplálkozási jelentősége nagy, amelyet magas szárazanyag- és fehérjetartalmának köszönhet fűszerként is használjuk gyógyító hatásáról is ismert
Magyarországi vonatkozások Magyarországon ezer tonnát termesztenek fokhagymából évente fő termesztési körzet: Makó és környéke valamint a Bács-Kiskun megyei Dusnok térsége, de újabban Debrecen környéke is jelentős az exportunk
Felhasználása: Élelmiszeriparban - húsiparban - konzerviparban gyógyszeriparban jótékony hatásait a benne található illóolajok kénvegyületeinek köszönheti háztartásokban
A vizsgálat célja roncsolásmentes módszerek alkalmazhatósága fokhagymára megfelelőnek talált módszer(ek) vizsgálata - optimális vizsgálati körülmények megválasztása - összefüggés más állapotjelzőkkel
Módszerkeresés és feltételei roncsolásmentes reprodukálható megfelelően tükrözze a fokhagyma állapotát gyors A vizsgálatot nehezíti a fokhagyma bonyolult növényszervezeti és növényszöveti felépítése
A megvizsgált módszerek Ultrahangos módszer Akusztikus vizsgálat Ütésvizsgálati /impact / módszer Számítógépes látórendszer Precíziós penetrométer /SMS, roncsolásos módszer/
Ultrahangos vizsgálati módszer
Akusztikus vizsgálat
Impact módszer
d=1/ΔT² d keménységi tényező [ ms -2 ]
Számítógépes képfeldolgozás
Precíziós penetrométer
Összefoglalás A fokhagyma állománymérésére nem alkalmazható az ultrahangos módszer Az akusztikus vizsgálat során kapott jel kevéssé reprodukálható Az impact módszerrel reprodukálható eredményt kapunk a fokhagyma felületi keménységére