2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nem formális logika.
Advertisements

Boole Algebra Felhasználása
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
5. A klasszikus logika kiterjesztése
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Matematika a filozófiában
Tudás, közösség, hatalom
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Matematikai logika.
Logika 12. Retorika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
A sztoikus lektonelmélet avagy mi az igazság hordozója? Arisztotelész példái: időtlen mondatok: ‚Minden ló állat’, ‚Egy ember sem kő’. A jellegzetes sztoikus.
LOGIKA ÉS SZÁMÉTÁSELMÉLET
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
1900 Párizs-első matematikai világkonferencia Hilbert híres előadása, melynek hatására tág teret kapott az absztrakt gondolkodásmód széleskörű alkalmazása.
Bevezetés a digitális technikába
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Logika 7. A klasszikus logika kiterjesztése Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 24.
Logika 9. Deviáns logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék április 14.
Nem kétértékű logika.
IRE 9 /27/ 1 Óbudai Egyetem, NIK Dr. Kutor László2011. TÁMOP – I ntelligens R endszerek E lmélete 9.
Halmazelmélet és matematikai logika
Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:
Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány Logikus érvelés alapjai Előadja: Dr. Kormos József.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Boole-algebra (formális logika).
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Volt (Phaidón 100 skk.): „… amit a legszilárdabbnak ítélek … feltételezem, hogy van valami, ami maga a szép önmagában véve, meg ami a jó, meg ami a nagy,
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
A másik logikai hagyomány:
Eddig: Parmenidész a szemlélet, a nyilvánvaló(nak látszó) logikai jellegű kritikája Szabó Á.: ez az első indirekt érvelés – vitatott logikai érvet hoz.
I.7: „Világos az is, hogy mindegyik alakzatban, amikor nincs szillogizmus, és mindkettő állító, avagy tagadó, akkor egyáltalán semmi nem lesz szükségszerű.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
A kvantifikáció igazságfeltételei
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
A kondicionális törvényei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Az irodalomtudomány alapjai Anglisztika alapszak Germanisztika alapszak Kedd ADs 035.
Az irodalomtudomány alapjai
2. A görögök és a kozmosz. Korai források: i.e. 8. század Homérosz (kb. i.e tól szájhagyomány) Hésziodosz- Istenek genealógiája Antropomorf kozmosz.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Arisztotelész: Nikomakhoszi Etika I, II, VI
Bertrand Russell ( ). Problems of Philosophy – 1912 The Principles of Mathematics – 1903 logicizmus: a matematika nem más, mint továbbfejlesztett.
Logikus érvelés Baranyai Tamás. Logika „A logika az érvényes következtetés alapelveivel foglalkozik [...] a logika nem egyszerűen a helyes érvelés, hanem.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Az informatika logikai alapjai
MI 2003/6 - 1 Elsőrendű predikátumkalkulus (elsőrendű logika) - alapvető különbség a kijelentéslogikához képest: alaphalmaz. Objektumok, relációk, tulajdonságok,
Hegel ( ) művészetfilozófiája
Máté András
Felosztási tétel Legyen R ekvivalenciareláció: reflexív, azaz tetsz. a-ra aRa, szimmetrikus, azaz tetsz. a, b-re ha aRb, akkor bRa, tranzitív, azaz tetsz.
Algebrai logika Leibniz folytatói a 18. században: Lambert, Segner és mások. 19. sz., Nagy-Britannia: Aritmetikai és szimbolikus algebra. Szimbolikus algebra:
A középkor után A filozófia változása: metafizika helyett az ismeretelmélet a központi diszciplína. Logika: A középkori logika továbbélése: reneszánsz.
Monadikus predikátumlogika, szillogisztika, Boole-algebra
Hátralevő évek: Próbálkozás a paradoxon kiküszöbölésére a rossz úton – 1906 k. feladja. Vita Hilberttel a geometriáról: szélsőségesen konzervatív kantiánus.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Nem formális logika.
Előadás másolata:

2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae  1503  Typus logice Premissae Conclusio Syllogismus Veritas Falsitas Problema Insolubilia

A klasszikus logika fejlődése Tradicionális logika Antik logika Peripatetikusok Eleiaiak, megaraiak, sztoikusok Középkori logika Skolasztika Humanisták, racionalisták Modern logika Szimbolikus logika Matematikai logika

2.1. A tradicionális logika Részei: az arisztotelészi és a középkori logika Fogalom – ítélet – következtetés elmélete A szillogizmus elmélete A logika nem segít hozzá új információkhoz, csupán a meglevő információkat teszi egyértelművé Formális logika Célja: következtetések helyességének biztosítása és ellenőrzése, az igazság elérése

Az antik logika útjai Bizonyító premissza: igaz, vagy igaznak elfogadott állítás ↓ bizonyítás (demonstráció, deduktív levezetés) logika, matematika, geometria Dialektikus premissza: a bizonyosságot nélkülöző állítás ↓ dialektika ~ vitatkozás érvelés (argumentáció) retorika, filozófia

2.1.1. Arisztotelész Organon (= eszköz, szerszám) Katégoriák (az állítható dolgok; fogalmak) Herméneutika (kategorikus & modális állítások) Első analitika (következtetések; a szillogizmus) Második analitika (a bizonyítás a tudományban; alkalmazott logika) Topika (bizonyító – dialektikus (valószínű) – erisztikus (nek látszó) szillogizmusok; érvelés) Szofisztikus cáfolások (ál-érvelés, ál-bizonyítás)

2.1.2. Nem-arisztotelészi logika Szókratész tanítványai  Platón  Arisztotelész  megarai Eukleidész  Eubulidész dialektikus, erisztikus iskola; paradoxonok  eleai Parmenidész  Zénón dialektika: létező – látszat – aporiák  Antisztenész Khrüszipposz sztoikusok az elemi kijelentéslogika megalapozása

2.1.3. Skolasztikus logika Előzmény: görög Arisztotelész-kommentárok (az utolsó jelentős szerző: Boethius) Előzmény: arab arisztotelianizmus (Avicenna) logica antiqua: az Organon újrafelfedezése Logica modernorum: az új „terminista” logika (az első jelentős szerző: Petrus Hispanus) A katalizátor: az egyetemek – a skolasztika A háttér: a realizmus – nominalizmus vita

Ami változott a középkorban… A terminusok elmélete  logikai szemantika Írott nyelv logikai állítások (logikai ítéletek)beszélt nyelv „mentális” nyelv : „fogalom” (ideális; univerzális) A konszekvenciák elmélete feltételes állítások ( igaz) következmény-viszonyok ( érvényes) Az insolubilia (paradoxon, szofizma) problémája hamis állítások a hamisságról szóló állítások

… és ami nem A kijelentés-logika alapjai A szillogizmusok elmélete kategorikus állítások: egzisztenciális, univerzális, szinguláris hHipotetikus állítások A szillogizmusok elmélete de: logikai négyzet de: tipizálás, elnevezés

Az újkor logikája Humanisták – Port Royal: Pszichologizmus Tradicionalisták – Petrus Ramus: hagyomány Racionalisták – Descartes: ismeretelmélet Filozófusok – Kant, Hegel: antiformalizmus Matematikusok – Leibniz: matematizálás  az út a modern logika felé Monászok Lehetséges világok Logikai kalkulus mint szintaktikai levezetés

2.2. A modern logika A teljesítmény: a logika mint formális, mesterséges nyelv kimunkálása. A lépései: Algebrai logika George Boole (1815 – 1864) : osztálykalkulus Szimbolikus logika Gottlob Frege (1848 – 1925) : kijelentéskalkulus Matematikai logika Bertrand Russell (1872 – 1970) : szimbiózis

2.2.1. A szimbolikus logika Nemcsak a nyelvi kifejezések tartalmától való elvonatkoztatás (= formális logika) Nyelvi jelek szimbólumokkal helyettesítése Szimbolikus kalkulusok kidolgozása Egy mesterséges, formális nyelv megszabadulás a természetes nyelv homályosságától és többértelműségétől

2.2.2. A matematikai logika „Logicizmus” : a matematika bekebelezése Matematikai módszerek bevezetése szimbolikus algebra kidolgozása Halmaz, reláció, függvény fogalmai Matematika, szemiotika, logika szimbiózisa Alkalmazott matematikai logika az informatika megalapozása Nem-klasszikus logikai rendszerek születése