NÉMETEK betelepítés Dr Skrabski Árpád.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AHOL A CSEND MÉG HALLHATÓ KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓ NYÉSTÁN
Advertisements

Női viselet.
V. GAZDASÁG VÁTI Nonprofit Kft. Schneller Krisztián.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
1 Bevásárlás, az árak összehasonlítása. 2 Mária, 20 éves egyetemista, félállásban dolgozik Mi a közös ezekben az emberekben? Teréz, 30 éves, dolgozó édesanya.
Ne akarjon a tanító az emberből más embert faragni, hanem tanítsa meg a maga megismerésére, a maga tehetségeivel (...), s akkor áldott és gyönyörűséggel.
Pompsofmso mőpof őa A cigány identitás változása az asszimiláció és a szegregáció tükrében, avagy miért nem tudnak (akarnak?) integrálódni az iváni cigányok?
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
Ha másért nem is volt szép, egyért biztos, akkor voltunk fiatalok !! 
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
A HORVÁT NEMZETISÉGI OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
Kattintással előre Nőnek lenni A zene: Vangélisz: Glorianna (Himnusz a nőkről)
Kisebbségszociológiai alapismeretek
BORDÁS ANDREA: A KOMÁROMI VÁROSI EGYETEM CHERD–H KONFERENCIA Debrecen, május 14. A teljesített küldetés.
Magyarország etnikai szerkezete
A népesség nemzetiségi és vallási összetétele
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Magyarország etnikai szerkezete
Németek kitelepítése Budaörsről indult 1946-ban
Karácsonyi János Katolikus Gimnázium
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:
 2002 október – december  Post szeptember 11-i kampány  Cél: bemutatni az amerikai muzulmánok boldog életét, meggyőzni a világot, hogy ne utálják az.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia.
Kisebbségi kultúrák.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
De ingben, gatyában is szeretem a hazám. Nem járok zsinóros mentében,
Kárpátalja etnikai arculatának változása között
Baj Gabriella Jánossomorja − a jövőt építő kisváros.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
Olvasd lassan és csendben!.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem.
MESÉLJ APU (Muhi János) Zene: Fiam (Komár László).
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
Lampl Zsuzsanna Fórum Kisebbségkutató Intézet
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
A kétnyelvűség aktuális kérdései (kurzus – 2007 őszi félév, EC) november 14. A magyarországi románok román–magyar nyelvcseréje Borbély Anna MTA Nyelvtudományi.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Cím. Komlóska Község Önkormányzat nevében tisztelettel köszönti Önöket Köteles László Polgármester! Sajtótájékoztatónk témája: Közel 70 millió forint.
Csángó mise - Kacsika, Ahogyan a zarándokút nyíregyházi résztvevői látták, gondolták, megélték Homonyik Sándor: Föld és ég gyermekei.
Olvasd lassan és csendben!
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
Tudta-e Ön … ?. - Tudta-e Ön, –hogy a parlamenti képviselők összesen havi 360 millió forint fizetést kapnak a büdzséből?
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről február 21. Domokos Tamás.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A monarchia társadalma. Az angol társadalom jellemzői Középosztályi társadalom » a társadalom széles rétegét jelentette, életmódja, értékrendje mintát.
Munka – magánélet egyensúly Mintaprojekt és a jövő Hidegkúton és környékén Pénzes Erzsébet Hidegkút „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel”
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
A magyarországi cigányok csoportosítása nyelvi szempontból
Nemzetiségi kérdés és etnikai viszonyok a dualizmus korában
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Előadás másolata:

NÉMETEK betelepítés Dr Skrabski Árpád

Csolnok és Véménd összehasonlítása 1 Keleti frank, pfalzi, fuldai Mundart azaz „sváb”. A harmadik generáció nem tud svábul, de többen elkezdték tanulni a Mundartot. Baranya megye, periféria, vonatpótló autóbuszok, napi egy járat Pécsvárad-ra és egy Mohácsra. M6-os autópálya a remény. Csolnok Rajnai frank, felső-bajor (elzászi)=csolnoki Mundart az oktatás 1935-től magyar 1956 után német tanítás. Sok perfekt német. Nyelvváltás a harmadik generációban. Csoporthoz tartozás miatt svábnak tartják magukat. Komárom, Esztergom megye, Dorogi szénme-dence, kapcsolat Doroggal, Esztergommal, Bpesttel,

Csolnok és Véménd összehasonlítása 2 19.sz első feléig földművelés, utána bányászat Nagygazda, paraszt, bányász, iparos, értelmiség különválik, (telepiek is különváltak) nem járhatnak azonos kocsmába. A bányában nincs különbség. Sváb, szlovák, magyar régebben a svábok a szlovákokat és magyarokat asszimilálták. Földművelés, malmok. Gazdag és szegény parasztság, értelmiség különválik Sváb, csángó, székely felvidéki magyar, magyar, szerb, cigány. Szerb-sváb ellentét. 1921-ben szerbek megszöknek. Áttelepítés után, esetenként halálla végződő sváb csángó ellentét.

Csolnok és Véménd összehasonlítása 3 Mindkét falu lakossága 70-75 %-ban Volksbund tag volt. Sokan magyar katonák akartak lenni, ennek ellenére a német hadseregbe sorozták be őket és többen az SS-be voltak. Csolnokon kerültek katonák a magyar hadseregbe, a Wehrmachtba és az SS-be, de a legtöbben a bánya miatt felmentést kaptak. A világháború végeztével súlyos megtorlás: kitelepítések, Szovjetunióban malenkij robotra vittek nőket és fiatalokat is. Sokszor nem nézték ki a német és ki a magyar. Csolnokon a kitelepítések elmaradtak, mivel szükség volt a bányászokra.

Csolnok és Véménd összehasonlítása 4 a rendszerváltást követően Vémend Tszt megszüntették, részben a Bolyi Gazdaság vette meg, ennek van malma. Híres sajtüzemet, varrodákat, vegyesboltot megszüntették. 1996-ra elkészült sportcsarnok ad helyet rendezvényeknek. Csolnok Faluba települt német elektro-nikai vállalat, önkormányzati Szerelvénygyártó Kft, kis vállalkozások. Ingázás Esztergomba, Dorogra, Budapestre. Sokan művelnek szőlőt. 750 m2 sportcsarnok, tenisz, futball, tanuszoda. Polgármesteri hivatal = német kisebbségi önkormányzat, tudatos községépítés.

népszámlálás Csolnok % Véménd Lélekszám 3668 2018 Svábok 14 0.3 85 4 Sváb nyelv 396 11 310 15 3350 1824 605 18 344 19 795 459 25 3406 1702 1041 31 376 22 671 20 363 21 1980 1990 2001 Csolnokon a svábok véleménye, hogy számarányuk 70 %

2001 népszámlálás Csolnok Véménd Összlakosság 3406 1702 Nemzetiséghez tartozók 1041 376 Kulturális értékekhez hagyományokhoz kötődők 1290 470 Anyanyelvűek 671 363 Nyelvet baráti, családi körben használók 858 397

sváb 105 székely 53 cigány 49 magyar 41 felvidéki 17 Homogén házasságok Véménden 2004-ben sváb 105 székely 53 cigány 49 magyar 41 felvidéki 17

Vegyes házasságok Véménden 2004-ben Sváb - székely 33 Sváb - magyar 31 Sváb - felvidéki 11 Sváb - cigány 3 Sváb - sokác Felvidéki - székely 7 Felvidéki - magyar 8 Székely magyar 24 Magyar - cigány 4

Mitől sváb a sváb? A Mundart az érzelem, az intimitás, a magyar a praktikum, a külvilág nyelve. Csolnokon és Véménden a harmadik generáció úgy kerül óvodába, hogy csak magyarul beszél. Mundart versenyekkel próbálják a nyelvhasználatot erősíteni. A harmadik generációnál tanult nyelv a sváb. Az irodalmi német ismerete a harmadik generációban általánosnak mondható. Németnyelvű gimnáziumba mennek. Német egyetemek, Németországi letelepedés. Az identitás megtartásában a elsősorban a csoport tagság, továbbá a hagyományőrzés veszi át a vezető szerepet.

Etnikai és nemzeti identitás elemei Véménd Nénetórákat csak egy kisleány szereti, van aki inkább angolul tanulna. Tánckar, harmonika zene, zenekar, vegyeskórus. Vannak magyarok is, de senki nem tesz különbséget. Véménd testvérvárosa: baden- würtenbergi Mietingen ahova a Véméndieket kitelepítették és Herrlingen és Hamburg Csolnok Majdmindenki svábnak tartja magát, ennek gyökere a csoporttagság vállalása. Mindkét településen tánc és zenei kultúra, fúvós zenekar, vegyeskórus magas szintű. A tánccsoportban vannak echte magyarok is. Csolnok testvérvárosa: a bajor Jettingen-Scheppach, baden württenbergi Ubstadt-Weiher

Minek tartod magad? Német vagyok, de Magyarorrszágon. Érzel valamit, ha meghallod a magyar himnuszt? Hát könnyezek, az biztos. Miért? Hát mert magyar azért, Hát mert magyarok vagyunk, azért. De most montad, hogy német vagy. De magyar is. Akkor ez most hogy van? Német is vagy, magyar is vagy? Igen, német nemzetiségű vagyok, de magyar nemzethez tartozom. A nemzetiség és a nemzet nem azonos! De nem zárják ki egymást. Biztos jól értem, a magyar nemzet tagjának érzed magad? Abszolút. Abszolút a magyar nemzethez. Hol válik el a nemzetiség és a nemzet? Gondolkodtál már ezen?

-Hát végül is talán ott, hogy itt élünk -Hát végül is talán ott, hogy itt élünk. Akik itt élnek, azok mind magyarok. Itt vagyunk otthon, és nem akarunk elmenni. Különös egy dolog ez. -Mennyiben érzed magad magyarnak? -Hát tán annyiban, hogy itt élek, és nekem fontos az, hogy mi történik az országban, és hogy Magyarországot külföldön hogy ítélik meg. Nekem példáúl fáj, ha valami rosszat mondanak rá. Tehát attól függetlenül, hogy német vagyok Magyarországra nekem senki ne mondjon rosszat. Most teszem föl, nem szoktam focit nézni, de ha focit néznék, vagy bármilyen sporteseményt, akkor nekem az lenne fontos, hogy magyar nyerjen. Ha németekkel, akkor is magyar legyen az első, mert azért az én hazámban van.