A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, 2009. szeptember 24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
Roncz Gábor vezérigazgató
Mihálovits András Vezető szerkesztő
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Winkler Gyula EP képviselő
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
A válság és ami utána következik….
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Válságkezelés A válság természete Mérete Mérete Oka: a világ pénzügyi rendszere Oka: a világ pénzügyi rendszere Az export piacokon keresztül.
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.
Az Európai Unió és Magyarország
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
Honnan hová? A magyar gazdaság 2006 előtt és után Varga Mihály szeptember szeptember 28.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
GKI Zrt., Vitaanyag az új EU-költségvetésről A 2013 utáni EU-költségvetés fő kérdései Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest,
Az exporthitel biztosítás megnövekedett szerepe a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság körülményei között A kockázat (f)el van vetve….?! Szakács Tibor.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
EU II..
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Dr. Szakács Tamás BGK kari Erasmus koordinátor
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Varga Mihály december december 19. Felzárkózás nélküli megszorítás.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Velünk egy jobb világért! I. Országos Konferencia Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Budapest, Május.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Európa regionális földrajza
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Magyar-román gazdasági kapcsolatok Bogár Ferenc gazdasági tanácsos.
Az autóbuszos turizmus támogatásának fontossága az EU tagállamaiban Stephen Smith Elnök Autóbuszos Turizmus Európai Szövetsége.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Márkakereskedői helyzetkép
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.

Válság = veszély + lehetőség

A gazdasági válság fő jellemzői 1. Hirtelen nagy törés: például a globális export idén, az első három hónapban, 40%-al esett. 2. Nagymértékű: a „nagy gazdasági válságnál” is durvábban csökkentek a gazdasági mutatók. 3. Kiterjedt: az OECD országok 90%-át érintette, a fejlődőben lévő országok nagy részét is.

Ma a Világban és az EU-ban

Ma a Világban és az EU-ban :

Ma az EU 27

Ma:  Megjelentek az első, a gazdasági válságból való kilábalást mutató jelek, úgy Európában, mind a világban – lásd Kína, Dél-Korea, Japán.  Az Európai Gazdasági Fellendítési Terv első, pozitív hatásai, látszanak – lásd Németország, Franciaország.

Válság = lehetőség?  Igen: az lett volna Románia számára is, ha a kormány él az EU által biztosított lehetőségekkel, mint például az állami támogatásokra, regionális támogatásokra, közbeszerzésekre vonatkozó könnyítések.  Ezekkel élt például Németország (14 intézkedés), Belgium (8 intézkedés), Dánia (öt intézkedés), Írország (6 intézkedés) – állami támogatásokra vonatkozóan

Románia  A kormánynak nem sikerült összeegyeztetni a saját intézkedéseit az Európai Gazdasági Fellendítési Tervben foglaltakkal.  A megfelelő krízis menedzsment hiánya oda vezetett, hogy: több mint KKV-t zártak be 2009 első félévében 2009 első hét hónapjában a direkt külföldi beruházások 3,2 milliárd euróra csökkentek csökkentek az állami költségvetés bevételei.

Milyen intézkedéseket hozhattunk volna már rég meg? Például: Az ún. minimál adó eltörlése (be sem kellett volna vezetni ! ) a beruházott nyereség adómentesítése a vásárolt személygépkocsik, valamint az üzemanyag költségének hozzáadott értékadójának (TVA) visszaigénylését tiltó rendelkezések visszavonása; a hozzáadott értékadó (TVA) rendszerének szabályozása az európai uniós projektek megvalósítása esetében (a hozzáadott értékadót a munkálatok átvétele után fizetni).

Gazdasági válság = EU előtt álló legnagyobb kihívás?  Az európai gazdaságok különböző sebességgel lábalnak ki a válságból, ami: megnehezíti az Európai Központi Bank feladataink teljesítését Az ún. „többsebességű” Európát kézzelfogható gazdasági realitássá is válthatja.  Felszínre kerültek az ellentétek a tagállamok és az Unió érdekei között.  Az EU integráció hagyományos motorjai – Franciaország, Németország - szinkronban mozogva saját nemzeti érdekeikre helyezték a hangsúlyt - sikeresen.

Válság = veszély + lehetőség  A válság új lehetőségeket hoz létre a gazdaságban.  A Kis- és Közepes vállalkozások használhatják ki leginkább a lehetőségeket. DE  a kormány aktív intézkedésekkel kell támogassa őket.

Válság = veszély + lehetőség  Lehetőség a vállalkozóknak.  Lehetőség a versenyképesség növelésére.  A válságból való kilábalás motorja a külkereskedelem lehet.  Románia legalább két évharmados késésben van a többi Uniós országhoz képest.  Nálunk a munkanélküliség még növekedni fog.

Végül elmondhatjuk:  A kormány nem volt képes a válságot mint lehetőséget kihasználni.  A kormány nem segítette a vállalkozásokat abban, hogy a válságot lehetőségként használják fel.  A vállalkozóknak jobban oda kell figyelniük az Európai Unióra.  A munkáltatók összehangoltan kell fellépjenek olyan kormányzati intézkedéseket szorgalmazva, amelyek elősegítik a krízisben rejlő lehetőségek kihasználását.

Köszönöm figyelmüket !