Zsugorkötés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Előgyártási technológiák
Advertisements

Futómű beállítás.
Sajtolóhegesztés.
Hidegalakítás.
5. Kötésmódok technológiai jellemzői
Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás
tartalomjegyzék méretezés kötések rugók, állványok csapágyak tengelyek
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
Keménységmérések.
Különleges edzések Fa.
Tűrések.
Kötés közvetítőelemekkel
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
VER Villamos Berendezések
Előadók: Jeszenszky Anna Róza Balogh Judit
Nagy Ádám 9.G. Az egyszerű gépek.
Az általános földi légkörzés
Hőtágulás.
Az igénybevételek jellemzése (1)
Különleges eljárások.
Felületi hőkezelések.
Ragasztás és felületkezelés
A képlékenyalakítás fémtani alapjai
Technológia / Fémek megmunkálása
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Műszaki hiba megjelenési formái.Kopás.Korrózió.Törés ,repedés
SÚRLÓDÁSI ERŐ.
Butadién, kaucsuk, műgumi, vulkanizálás, ebonit
A hőtágulás Testek hőmérséklet-változás hatására bekövetkező méretváltozásait hőtágulásnak nevezzük.
Összefoglalás Dinamika.
VI. KÖTŐELEMEK.
Ellenállás Ohm - törvénye
A MOZGÁST BEFOLYÁSOLÓ HATÁSOK
FORRASZTÁS.
Gondolkozzunk és számoljunk!
Forrasztás.
Szegecs és szegecskötés
Ékkötés.
Csapszegkötés, kúpos kötés
Reteszkötés.
Csapágyak-1 Csapágyakról általában Siklócsapágyak.
TENGELYEK.
Gépszerkezettan.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” kiemelt projekt keretében megvalósuló „Gazdagító programpárok II.” „A” (alap) Fizika és kémia a természetben.
Technológia / Fémek megmunkálása
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
KÖTÉSI MÓDOK.
A súrlódás és közegellenállás
A gyorsacélok hőkezelése
Pontszerű test – kiterjedt test
Csőkötések (acél csövek)
Csőkötések (acél csövek)
Munka, energia teljesítmény.
Mechanikai hullámok.
Energia: Egy test vagy mező állapotváltoztató képességének mértéke. Egy testnek annyi energiája van, amennyi munkát képes végezni egy másik testen,
PERDÜLET NAGY NORBERT I₂.
Az erőhatás és az erő.
Kapacitív közelítéskapcsolók
egymáson elgördülve (diffúzió!)
Termikus és mechanikus kölcsönhatások
Gépszerkezettan.
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
TENGELYEK.
Rögzítő elemek, kötések méretválasztéka és kiválasztása
Illesztések.
Számítógépes modellezés és tervezés I.
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Súrlódás és közegellenállás
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

Zsugorkötés

Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés A zsugorkötés az egymásba helyezett alkatrészek fedése következtében jön létre. A szerelés előtt a furat és a tengely között fedés van, azaz a tengely átmérője valamivel nagyobb mint a furaté. A zsugorkötésben az érintkező felületek között fellépő tapadási súrlódási illetve a súrlódási erő segítségével változó, lökésszerű nyomaték is átvihető. Alkalmazása: zsugorkötés segítségével erősítik fel pl. a vasúti kocsik kerékvázát, lendítőkerekeket, fogaskoszorúkat, gördülőcsapágyakat Kialakítása sajtolással A két alkatrész egyesítő sajtolóerő az alkatrészek középtengelyének irányába hat. Kis vagy közepes fedés esetén a tengely egy elegendően erős préssel, hidegen a furatba sajtolható

Zsugorkötés Előkészítés A tengely vagy furat sarkát 2-5 mm hosszan 5 fokkal kell finomítani, hogy a préselés során az anyagok ne forgácsololódjanak. A tengelyt és a furatot gépolajjal, repceolajjaj, lenolajjal vagy gépolajjal kell bekenni. Repceolajjal érhető el a legjobb tapadás, az alkatrészek helyzetét pontosan be kell állítani. Sajtolás folyamata a préselést lassan kell végezni, hogy az anyagnak legyen ideje kitágulni. Sebessége max. 120 mm/min. Tilos a préselést gyorsan, ütésszerűen végrehajtani. Létrehozott állapot: a zsugorkötés legnagyobb szilárdságát csak mintegy két nap múlva éri el. Pontosan, jól végrehajtott egybesajtolás esetén a kötés többször is oldható is visszaállítható.

Zsugorkötés Sajtolással előállított zsugorkötés

Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása felmelegítés és /vagy mélyhűtés útján Nagyobb átfedés és átmérők esetén a zsugorkötést a külső rész felmelegítése vagy a belső rész mélyhűtése útján hozzák létre. Kialakítása felmelegítéssel: a bonyolult vagy készremunkált gépalkatrészeket olaj, fém vagy sófürdőben kell felmelegíteni különben torzulnak. Ügyelni kell, hogy az edzett vagy nemesített gépalkatrészeket ne melegítsék a megeresztési hőmérséklet fölé. Egyszerű alkatrészek gázlánggal melegíthető fel. A felmelegítés következtében a ráillesztendő elem átmérője megnő és az alkatrészek összeilleszthetőek lesznek.

Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása a külső rész felmelegítése útján A külső rész lehűléskor összezsugorodik és kialakul a szükséges rugalmas szorítóerő

Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása mélyhűtéssel Ennél az eljárásnál a belső részt szilárd széndioxid (szárazjég) segítségével kb.-70 C-ra vagy folyékony nitrogén, folyékony levegő segítségével kb. -190 C-ra mélyhűtik és ezáltal térfogatát lecsökkentik az alkatrészek egymásba illeszthetőek lesznek.

Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása olajnyomással Amennyiben a zsugorkötést előreláthatólag többször oldani kell, akkor a belső részben ( már a gyártás során ) olajcsatornákat alakítanak ki. Az oldást illeszkedő felületek közé sajtolt olaj segítségével végzik. A fokozódó olajnyomás hatására a kötés a megfelelő nyomás elérésekor hirtelen oldódik.

Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása olajnyomással

Zsugorkötés Ellenőrző kérdések Mi tartja egyben a zsugorkötéssel egyesített alkatrészeket? Hol alkalmazzák a zsugorkötéseket? Mondjon rá példákat! Hogyan oldhatóak a legkedvezőbben a zsugorkötések?