A határon túli magyar nyelvűség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Automataváltás - hanggal!!!
Advertisements

Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
Miért érdemes francia nyelvi képzést választani? Franciául a világ minden részén beszélnek: az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél.
A magyar nyelv helyzete a Délvidéken
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Határon túli magyar digitalizált gyűjtemények Moldován István OSZK MEK Osztály „Nemzetiségeinkről a kulturális örökség digitalizált megőrzésében”
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Paradigmaváltás a nemzetpolitikában 2006-tól új paradigma a Kormány politikájában: megújult a nemzetpolitika koncepciója és intézményrendszere Alapelvek:
Korpuszmunkálatok Pintér Tibor MTA Nyelvtudományi Intézet Gramma Nyelvi Iroda.
Campus Hungary A magyar felsőoktatás külföldi népszerűsítését elősegítő program június 15.
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
Többség- Kisebbség Nyugat- Európában
Az angol nyelv diadalútja
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Magyarország etnikai szerkezete
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
A határon túli magyar felsőoktatás és kutatás fejlődése a rendszerváltozás után A határon túli magyar felsőoktatás és K+F támogatása és hasznosulása Kutatásvezető:
Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
Csillagok, határok, magyarok Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszék Témavezető: Dr. Löffler Tibor tudományos munkatárs.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
A nemzeti és vállalati kultúra összefüggései
Elméleti és Kísérletes Nyelvészeti Osztály
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
A hazaszeretet az Odüsszeiában és másutt
Kisebbségben élő magyarság. Magyar nemzetiségűek 1991-ben 2001-benA csökkenés mértéke (1991 =100%) Szlovákiában – 8,2% Ukrajnában
Debrecen Networkshop 2010 Határon túli magyar tartalomszolgáltatások Networkshop Debrecen, április.
Politikai és szociálgeográfia I.
Történelem – középszintű témakörök
A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikájáról
1914.
Állampolgárság.
Hodinka Antal Intézet Tudományos műhelyek a kárpátaljai magyar tudományosság szolgálatában.
A külhoni tehetséggondozás szervezete az EDUTUS Főiskolán a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
A kéttannyelvű oktatás típusai. Típusok (áttekintés) Eredménytelen formák: Eredménytelen formák: Alámerítés (strukturált bemerítés) Alámerítés (strukturált.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
barátok és kollegák-itthon és külföldön-, határokon átívelő kapcsolatok és utazások, csereprogramok szakmai tudást támogató szövetség, továbbképzések,
2014. Június 4. Készítette: Petrusán Márta Lídia
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
A határon túli magyarok
ERDÉLY.
Európa regionális földrajza
Határtalanul!.
Nyelvet öltünk! Nyelv-történet Nyelv-újítás Nyelv-járás
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
..
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
Politikai és szociálgeográfia I.
A társadalmi gondoskodásra nevelés Résztvevő országok: Egyesült Államok Kanada Ausztrália Costa Rica Brazília Nagy Britannia Franciaország Magyarország.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Iskola és képesség Egy Kárpát-medencei összehasonlító kutatás tanulságai Dr. Ferenc Viktória.
MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.
A népesség összetétele
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
Mi a cserkészet? Szülőknek 1.
A magyarországi cigányok csoportosítása nyelvi szempontból
Határon túli magyar tanulók teljesítménye a PISA vizsgálatok alapján
KÁRPÁT-MEDENCEI REFORMÁTUS OKTATÁSI ALAP
A TRIANONI BÉKE.
Kolozsvár ÜZLETEK KIINDULÓPONTJA ERDÉLY SZÍVE 
A KUTATÓKÖZPONT FŐBB KUTATÁSAI A kárpátaljai magyar oktatás helyzete és az ukrán oktatáspolitika. A kárpátaljai magyar nyelvű oktatás társadalmi.
Napjaink magyar nyelvű oktatása Vajdaságban
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
Előadás másolata:

A határon túli magyar nyelvűség Összeállította: Dóber Valéria

Hol élnek a világban magyarok? A világon kb. 14 millió magyar anyanyelvű ember él A határon túl kb. 4 millió ember vallja magát magyarnak Közülük a legtöbben a Kárpát-medencében, a történelmi Magyarország területén ének, összefüggő nyelvterületeken, nyelvszigeteken szórványként, kisebbségként

Magyar anyanyelvűek a környező országokban A történelmi kisebbségben élő magyar anyanyelvűek nem saját akaratukból, hanem a történelmi változások miatt rekedtek kívül az országhatáron Ausztria - Burgenland – 6500 fő Szlovákia – Felvidék – 520 500 fő Ukrajna – Kárpátalja – 151 500 fő Románia – Erdély – 1 435 000 fő Szerbia – Vajdaság – 314 800 fő (2001-es adat)

Magyarok lélekszámának változásai Romániában

Magyarok a világban A világ számos táján élnek magyarok, akik a saját akaratukból, vagy korábban politikai, gazdasági okokból hagyták el az országot Őket bevándorló magyarságnak nevezzük Jelentős létszámú magyar közösség él Kanadában, Brazíliában, Argentínában, Ausztráliában, USA-ban; Németországban, Franciaországban, Svédországban, Nagy-Britanniában

A kettősnyelvűség, kétnyelvűség, kevertnyelvűség Kettősnyelvűség azt jelenti, hogy egy nyelvnek két különböző változatát sajátítjuk el, a nyelvjárást és a köznyelvet Kétnyelvűség: amikor valaki két különböző nyelvet használ. Ez lehet közösségi (ez jellemzi a kisebbségi sorban élő magyarokat) és egyéni (mikor a családban a két szülőnek más-más az anyanyelve, s agyermek kétnyelű közegben nő fel) Kevert nyelvűség: már nem állapítható meg, melyik nyelvet használja valaki

Az anyanyelv ápolása kisebbségi sorsban A kisebbségek arra törekednek, hogy békében, egyenlőségben élhessenek a többséggel, megtarthassák hagyományaikat, nyelvüket, kultúrájukat Mindezt a kisebbségi jogok biztosítják, de a közösségi jogok is fontosak A történelem során számos esetben volt és sajnos ma is van példa a kisebbségek szándékos beolvasztására, jogaik korlátozására Az egysége Európa gondolata csak a nemzetek és kultúrák különbözőségének megőrzése mellett teljesedhet ki

Magyar nyelvű újságok fejlécei a környező országokból