Budapest, 2006. december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS JÖVŐJE EURÓPÁBAN NEMZETKÖZI KONFERENCIA
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Stratégiai tervezés.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Eszköztelenül? Területfejlesztés új helyzetben Szaló Péter.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Kormány – önkormányzatok érdekegyeztetésének alakulása, lehetséges továbbfejlesztése Dr. Szegvári Péter önkormányzati szakértő Oslo, Norvégia április.
A szerkezetfejlesztés résztvevői körének létrehozása – márkaépítés és városkommunikáció a vonzó városrészekért XX. Országos Főépítészi Konferencia Miskolc,
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Dr. Apjok András Budapest, SZIM, Magyar Információs Társadalom Stratégia Az egészségügyi és szociális ágazati információs stratégia ismertetése,
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
Az Államreform Operatív Program évi akcióterve.
A járási rendszer megújítása
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi Munkacsoport vezető 30/

Budapest, december 6. 2/12 A kistérség: egyeztető, közvetítő szint a települések valamint a települések és a makro térségek között. olyan területi egység, amelyben az országos, regionális koncepciók és a helyi célok hatékonyan programokká fogalmazhatók; integrált tervezési, cselekvési és fejlesztési tér a települések olyan társult együttese, amely mérethatékonysági keretet biztosít közszolgáltatási, gazdasági és társadalomfejlesztő önszerveződés alakítható ki. 1. A kistérségi együttműködés elvi keretei

Budapest, december 6. 3/12 a térség jövőbeni közös cselekvési irányának és feltételeinek meghatározása, rendszerbe foglalása; a kistérség jövőjének tudatos formálása a szakértők, a helyi szereplők segítségével a komplex szemléletű tervezés kiterjed a fejlesztési, üzemeltetési, közszolgálati és államigazgatási funkciókra is; a tervezés kiindulópontja a térség állapota és a kívánt célok összevetése a lehetőségekkel. 2. A kistérségi tervezés: alapja az eredményes együttműködésnek

Budapest, december 6. 4/12 döntően az alapfokú feladatellátó képesség rendszerének kialakítása; a versenyképesség, mérethatékonyság, szakmaiság és eredményesség biztosítása; térségi érdekharmonizáció megteremtése; a résztvevő települések jövőképének megfogalmazása a térségben; a lakossági identitás és közbizalom erősítése. 3. A kistérségi, településügyi feladatrendszer közös tervezésének és ellátásának szempontjai

Budapest, december 6. 5/12 új, együttműködő kistérségi struktúrák jöttek létre; értékelhető tapasztalatok vannak (pozitív, negatív); megváltoztak a rendszerépítés feltételei (gazdasági, szabályozási, politikai); a területi irányítás hatása kevésbé kiszámítható; a központi szakmai irányítás még bizonytalan. 4. A kistérségi rendszer kiépítésének körülményei megváltoztak

Budapest, december 6. 6/12 a módszertani felkészítési, szabályozási szerep felértékelődött; az új, kistérségi típusú intézményrendszer építés támogatása szükségszerűvé vált; jobban kell támaszkodni a modell értékű megoldásokra; új típusú szakmai monitoring rendszert kell kidolgozni (központi, területi, kistérségi szinten) Meg kell változtatni a központi, területi módszertani, kapcsolattartási formákat

Budapest, december 6. 7/12 a közigazgatási hivatalok ellenőrző, szervező, módszertani szerepét az új követelményeknek megfelelően meg kell határozni; egyértelmű szakmai segítés szükséges a területi szervek részéről; ki kell alakítani a szakmai támogatás információs rendszerét; tisztázni kell a székhely-települések intézményeinek helyét, szerepét, a kistérségi rendszer építésében Nagyobb szakmai követelményt kell támasztani a területi szervek felé

Budapest, december 6. 8/12 a forrásszerzés, a forráskoordináció szempontjából; a bekövetkezett változások iránya, intézményekre gyakorolt hatása szempontjából; a helyi célok és működési formák kapcsolódása szempontjából. a helyi terveket újra kell értékelni (célok realitása). 6. A kistérségekben jobb szakmaisággal szükséges vizsgálni az országos, regionális programok, tervek kistérségi hatásait

Budapest, december 6. 9/12 szakmaiság, eredményesség, lakossági érzékenység, mint vizsgálati, adaptációs követelmény; gyakorlatias, maradandó kistérségi intézményi, együttműködési struktúrák kialakítása; kistérségi belső struktúrák vizsgálata (kistérség, mikro-térség, település); többfunkciós integrált szolgáltató központok létrehozása; 7. Országos és regionális programokban megjelölt kistérségi fejlesztési, működési irányok, szemlélet adaptációja 1./2

Budapest, december 6. 10/12 felkészült munkaszervezetek, szakértői hálózatok megteremtése; korszerű településüzemeltetési, környezet- fenntartási működési formák megteremtése; összehangolt tevékenység a településfejlesztés, -rendezés és a település üzemeltetés területén; a kistérségi rendszer építés két irányú: központi irányítás által befolyásolt illetve, önszervezésre alapozott. 7. Országos és regionális programokban megjelölt kistérségi fejlesztési, működési irányok, szemlélet adaptációja 2./2

Budapest, december 6. 11/12 az új irányok megértése, ezáltal a helyi adaptációs képesség és feltételrendszer megteremtése; új információs és kommunikációs rendszerépítés; új típusú kistérségi komplex tervezés:  vezetési felelősség és együttműködési magatartás erősítése a tervezésben;  a helyi szereplőket érintő kapcsolatrendszer újragondolása;  a jelenleginél korszerűbb helyi szabályozási környezet megteremtése. A JÖVŐ ALAPJA A SZAKMAISÁGRA ALAPOZOTT REALITÁS 8. Az államreform hatása a kistérségekre

Budapest, december 6.12/12 Köszönöm a figyelmet! A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi Munkacsoport vezető 30/