PÁLYAISMERET.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2. osztályos példa Bubernik Eszter
Advertisements

SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN
Mit mond a pályatanácsadás a családnak/ról?”
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 DISSZEMINÁCIÓ.
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Életpálya-építés fiatalkorban
Munkavállalás OKJ szakképesítéssel? Előadó: Eperjesi Zsuzsanna képzési igazgató Változások a szakképzésben konferencia PBKIK november 29.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Készségfejlesztő és viselkedésmódosító csoportok tervezési modellje I. I. A csoporttagok fejlődésének tervezése 1.Mérd fel, hogy milyen deficitekkel és/vagy.
A kistérségi szereplők funkciója a pályaorientációban
Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
A projekt oktatási rendszere Előzmények Fejlesztőknek szóló oktatások Képzőknek szóló oktatások TÁMOP A/1-11/ Homor.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az óvodai tevékenységterv
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
A felnőttképzés tervezése, szervezése szervezeti formái Összeállította: Marton Eszter.
Nem minden az aminek látszik…
LEGO Dacta program.
Az Alkalmazott bábjáték pedagógiájának Adaptálása
Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Tiéd a pálya” avagy amit a pályaorinentációról, pályaválasztásról.
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
„ÚT A JÖVŐBE” Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
Új pályainformációs eszközök - filmek Czanik Gábor.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
„Út a Jövőbe” projekt III. sz. Szakmai egység, Előszállás.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
„Hol és mit?- avagy egy gimnazista a tanácsadáson”
A VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PÁLYAORIENTÁCIÓ MEGÚJÍTÁSA
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
KRE-AKTÍV motivációs projekt
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
„Hol és mit?- avagy egy gimnazista a tanácsadáson”
5. Tétel – A Life Long Learning
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

PÁLYAISMERET

A jó pályaválasztás feltétele: pályaismeret A pályaismeret az egyes pályák leglényegesebb követelményeinek ismeretét jelenti, annak érdekében, hogy a fiatal képességei és a választott pálya megfeleltethetők legyenek egymásnak. Ezen ismeretek megszerzése egy igen széles körű, sokirányú tevékenység. A pályaorientációt meghatározó tényezőket két nagy egymással összefüggő, mégis különböző kategóriába sorolhatjuk: • önismeret, • pályaismeret. A pályaorientáció legfőbb célja, hogy a tanulókat a pályaválasztási döntés meghozatalában segítse, addig a pályaismereti foglalkozások kitűzött célja, hogy foglalkozásokról, szakmákról és ehhez kapcsolódó képzési lehetőségek felöli aktív, önálló tájékozódásra és a megszerzett információk elemzésére serkentse. További törekvés az is, hogy a résztvevők megpróbálják a pályákról nyert információkat összeilleszteni saját személyük jellemzőivel, igényeivel.

A pályaismereti foglalkozások módszertani jellemzői A hangsúly a diákok meglévő ismereteinek mobilizálásán, képességeinek fejlesztésén és szemléletének formálásán van. A diákok aktív résztvevői a foglalkozásoknak. A csoportvezető a feladat kijelölése után a háttérbe vonul, csak a munkára ösztönző légkört teremti meg. Megszervezi az egyénileg, párosan, kis- vagy nagycsoportban zajló feladatmegoldást. A megoldott feladatok együttes megbeszélésében moderátori tevékenységet fejt ki. A csoporttagokat arra ösztönzi, hogy együttműködjenek, elfogadják a különböző álláspontokat. A pályaismeret elsajátítását és bővítését célzó csoportfoglalkozások e szemléleti és módszertani keretek között játékos feladatok megoldásával konkrét ismeretek megszerzésére teremtenek lehetőséget, valamint az informálódást biztosító segédanyagok rutinos használatához segítenek hozzá.

A foglalkozások a pályaismeret megszerzését, elmélyítését a kínált feladatok tartalmi felépítése, egymáshoz kapcsolhatósága révén érik el. A feladatok módszerei - gyűjtés - csoportosítás – kiválasztás - párosítás - rangsorolás - fogalomtisztázás, definíció megalkotása - történet- vagy mondatbefejezés - összehasonlítás, hasonlóságok – különbségek keresése táblázatok, rendszerek létrehozása kártyákkal való játék - rajzolás - asszociációs játék - érzékelésen alapuló játékok szerepjáték – helyzetgyakorlatok (lásd: segédanyag)

Óravázlat példák 1. óra: osztályfőnöki osztály: felső tagozat Cél: a műszaki szakmacsoport bővebb megismerése Szükséges eszközök: szókártyák, csomagoló papír, filctoll, Az óra menete: Véletlenszerű csoportalakítás: minden tanuló húz egy szókártyát, az azonos szakmához tartozók alkotnak egy csoportot. A négy csoport: könnyűipar faipar közlekedés építőipar Gondolattérkép készítése: Mi jut eszedbe róla? – szavak gyűjtése. A kiscsoportok egymástól különböző pályákat dolgoznak ki, így a csoportok egymás munkáját megismerve tovább bővíthetik ismereteiket, illetve kérdezve, kiegészítve a másik csoport munkáját a tagok közötti konstruktív kommunikációt segíti. Ha a csoport tagjainak kevés a pályákkal kapcsolatos ismerete, akkor a foglalkozás vezetője a tagok élményeire, gyerekkori, családi, baráti körben szerzett tapasztalataira építhet. A csoport tagjai egyénileg készíthetnek egy listát, melyben felsorolnak pár általuk ismertfoglalkozást, azt egyenként felolvasva és a lapjukra írva kialakul egy csoportlista. Mindenki választhat egy foglalkozást a listájáról és eljátszhatja. („Amerikából jöttem…”) A többiek kitalálják, kiegészítik saját ismereteikkel. Állítások megfogalmazása az adott szakmáról. pl. A kőműves házak építésénél tevékenykedik…. Időkitöltőnek lehet: pl. rejtvények, cégér tervezés kedvenc szakmájukhoz.

2. Óra: osztályfőnöki Osztály: felső tagozat Cél: agrár szakmacsoport megismerése Eszközök: internet Az óra menete: A gyerekek csoportokban megtekintenek egy-egy szakmát bemutató filmet a www.eletpalya.munka.hu oldalon. A megtekintendő filmek: állattenyésztés, állatgondozás Növénytermesztő gépész Vadász Élelmiszer- és vegyi áru kereskedő A filmekhez adhatjuk a következő megfigyelési szempontokat: Milyen környezetben folyik a munkavégzés? Milyen eszközöket használnak? Milyen szakképzettség szükséges a munka végzéséhez? Van-e valamilyen kozáró tényező? Hiányszakma e vagy sem? Van e továbbképzési lehetősége? Milyen feladatokat kell ellátnia? Mivel foglalkozik? Várható fizetés. Miután közösen megnézték a filmeket, válaszoltak a kérdésekre, a csoportok bemutatják egymásnak az általuk megismert szakmákat.

www.eletpalya.munka.hu (Nemzeti Pályaorientációs Portál) Források: www.eletpalya.munka.hu (Nemzeti Pályaorientációs Portál) http://www.sulinet.hu www.szakma.hu/letoltheto_anyagok/download/download.php?.