Felülettudomány a mikroelektronikai eszközök gyártásában, a mikroelektronikától a nanoelektronikáig A tranzisztor ill. VLSI-IC gyártásban a felületttudomány.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
E. Szilágyi1, E. Kótai1, D. Rata2, G. Vankó1
Advertisements

Készítette: Bráz Viktória
Adattárolási technológiák
LEO 1540 XB Nanomegmunkáló Rendszer
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
DISZKréten az adathordozókról
Magyar Mérnökakadémia ELEKTROMÁGNESES KÖRNYEZETVÉDELEM
A térvezérelt tranzisztorok I.
Bipoláris integrált áramkörök alapelemei
1. Termodinamikai alapfogalmak Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez,
Nanoelektronika, nanotechnika (Bevezetés, összefoglalás) Mojzes Imre – Mizsei János.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke 1. zárthelyi megoldásai október 18.
Dr. Mizsei János előadásai alapján készítette Balotai Péter
Vékonyfilm nm körüli vastagság ultravékonyfilm - 1 nm körüli vastagság CVD (chemical vapour deposition) kémiai gőz leválasztás LPD (laser photo-deposition)
MIKROELEKTRONIKA 6. A p-n átmenet kialakítása, típusai és alkalmazásai
Intelligens anyagok.
A levegőburok anyaga, szerkezete
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
NYOMTATÓK.
100 nm Együtt porlasztott 30 at% Mn + 70 at% Cu minta (CM77) – Árpi bácsi vékonyítása Nagy Cu többletes szemcsék – körülötte vélhetően a második fázis.
STM nanolitográfia Készítette: VARGA Márton,
Készítette: Dénes Karin (Ipolyság) és Patyi Gábor (Szabadka)
1 Mikrofluidika Atomi rétegleválasztás (ALD) Készítette: Szemenyei F. Orsolya Témavezető: Baji Zsófia
Mikroelektronikaéstechnológia Bevezetõ elõadás Villamosmérnöki Szak, III. Évfolyam.
MOS integrált áramkörök Mikroelektronika és Technológia BME Elektronikus Eszközök Tanszéke 1999 október.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
Vékonyréteg szerkezetek mélységprofil-analízise
XPS – röntgen gerjesztésű fotoelektron spektroszkópia
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
Koaguláció.
Kémiai kötések.
Frank György, Berzsenyi Dániel E. Gimnázium, Sopron
NAGYFELBONTÁSÚ ELEKTRONMIKROSZKÓPIA és a JEMS SZIMULÁCIÓS PROGRAM
ZnO réteg adalékolása napelemkontaktus céljára
Rendezett ZnO nanorudak előállítása és vizsgálata Rendezett ZnO nanorudak előállítása és vizsgálata Készítette: Horváth Balázs Batthyány Lajos Gimnázium,
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Az elektrosztatikus mozgatás Székely Vladimír Mizsei.
Maszkkészítés Planár technológia Kvázi-sík felületen
Spintronika (Saláta).
Mikroelektronikába: technológiai eljárások
felületi önszerveződés
Nanorészecskék fizikája, kvantumkémiai effektusok
Egykristályfelületek szerkezete és rekonstrukciói
Megalehetőségek a nanovilágban
Villamos tér jelenségei
Kutatóegyetemi stratégia - NNA NANOFIZIKA, NANOTECHNOLÓGIA és ANYAGTUDOMÁNY Dr. Mihály György Tanszékvezető egyetemi tanár Budapest november 17.
Kutatóegyetemi stratégia - NNA FELÜLETI NANOSTRUKTÚRÁK Dr. Harsányi Gábor Tanszékvezető egyetemi tanár Budapest november 17. Nanofizika, nanotechnológia.
Aktív nanoszerkezetű anyagok
A diák(ok)hoz Ez a diasorozat a 2010-es ET diákból készült. A honlapon lévő 18 diasorból az első 14 diát tartalmazza. Minden lényeges dolgot tartalmaz*,
Nanotechnika az iparban és az autóiparban
Nanofizika, nanotechnológia, anyagtudomány Mihály György akadémikus Magyar Műszaki Értelmiség Napja május 13. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Készítette: Baricz Anita - Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó Gréczi László – Andrássy Gyula Szakközépiskola, Miskolc Csoportvezetők:dr. Balázsi Katalin.
Nanofizika, nanotechnológia és anyagtudomány
ADSZORPCIÓ.
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
E, H, S, G  állapotfüggvények
Egykristályok előállítása
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 9. Litográfia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Az integrált áramkörök gyártása. Mi is az az integrált áramkör?  Több, néha igen sok alapelemet tartalmazó egyetlen, nem osztható egységben elkészített.
Diffúzió Diffúzió - traszportfolyamat
A jövő Készítette: Bodó Beáta
Nanotechnológiai kísérletek
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Előadás másolata:

Felülettudomány a mikroelektronikai eszközök gyártásában, a mikroelektronikától a nanoelektronikáig A tranzisztor ill. VLSI-IC gyártásban a felületttudomány szerepe ma talán még fontosabb mint a kezdeti időszakban. A méretcsökkenés (ill. az információsürűség novekedése) nem állt meg. Egy MOSFET tranzisztor sematikus rajza VLSI (very large scale integration) technológia (a ma kívánatos rétegek vastagsága már csak 2-3 atomi réteg) Moore törvény

Tartható-e a Moore-törvény az információtároló-kapacitás exponenciális fejlődéséről ?

A felülettudomány mely módszerei alkalmazhatók a felmerülő vékonyréteg-problémák megoldására? Például, van-e akadálya atomi szinten tökéletes Si/SiO 2 határfelület gyártásának? XPS alkalmas az oxidációs állapot jellemzésére modell rendszer / spherosiloxán adszorpciója Si (100) felületen Az IR (RAIRS) módszer különösen jó a kémiai kötések azonosítására egy pontosan vagy két pontosan kötődik a Si dimerhez ?

A szilicium-ipar technológiai lépései közül nagyon sok régóta használt folyamatot kell atomi léptékben megismerni, mint például a passziválás, az oxid- réteg lemarása, fémfilmek létrehozása, stb. az STM kitűnően alkalmazható az atomi léptékű morfológiai változások követésére ülönösen jó a kémiai kötések azonosítására Mind a rétegmarás, mind a rétegnövesztés kinetikája alapvetően az különböző koordináltságú és poziciójú atomok reakcióképességének kollektiv hatásával értelmezhető. A jelenségek leírása MonteCarlo szimulációkkal történhet.

A felületi rekonstrukciók csúcstechnológiákban történő alkalmazása ?! Néhány nanométer periodicitással mágneses 1D szerkezetek létrehozása nagysűrűségű mágneses információ- tárolók céljából A Si(001) felületen jelentkező (1x2) rekonstrukció dimerek képződé- sével: érzékeny hőmérséklet függés, fázisátalalkulás Információ tárolásra a lokális felületi rekonstrukciót is fel lehetne használni (?) mind homo- epitaxiában (Si) mind hetero- epitaxiában (Sn/Ge) Sn / Ge(111)

Mágneses információtároló eszközök (magyarul „vincseszter”) 650 nm x 50 nm nagyságú részecskékkel az információsürüség 20 Gbit / inch 150 nm x 15 nm nagyságú részecskék esetén az információsűrűség kb. 1 nagyságrenddel nagyobb és még hol vagyunk az atomi méretektől (kb. 1 nm x 1 nm) ? ! Sajnos a ferromágnesség elérésére megfelelő méretű részecske kell, mivel az atomok alapvetően nem ferromágnesesek. Tehát lehet hogy az atomi méretű információtároló egységek nem mágneses alapon fognak működni.

A mágneses információtárolók modellrendszere (GMR giant magnetoresistance) Látható, hogy PLD (pulse Laser Deposition) technikával sokkal egyenletesebb rétegszerkezet hozható létre, mint fémpárologtatással (TD, thermal deposition vagy MVD metal vapour deposition). A rendszer tökéletes működéséhez a közbülső Cu-rétegnek igen egyenletes vastagságúnak kell lennie. szenzor tároló

A nanotechnológia témakörébe tartozó jellegzetes anyagi szerkezetek, melyek közös jellemzője, hogy komplex kémiai összetételük és nanométer nagyságrendben kvázi-periodikusságuk következtében finoman hangolható fiziko-kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek. a)intelligens lágyanyagok, polimerek, gélek, biológiai anyagok; b)több komponensű átmenetifém- oxidok (az egyes összetevők aránya tetszés szerint változtatható); c)szendvics-szerkezetek, mágneses vékonyrétegek, információtárolók; d)kvantumpöttyök, nanovezetékek, rendezett nano-oszlopok; nagy elektron korreláció (0D, 1D, 2D) 1.6 nm réteg-periodicitással rendelkező HgBa 2 Ca 2 Cu 3 O 8+x magashőmérsékleti szupravezető anyagok

A fénymásolás nanotechnológiai alapjai 1. A fényérzékeny „futó szalag” elektroszatikus feltöltése 2. A másolandó kép rávitele a szalagra (elektrosztatikus kép) 3. Festék felvétele a lokális töltéssűrűség által szabályozva 4-5. A szalagon lévő festék átnyomása a papírra 6. A szalag tisztítása Kritikus komponenes a fényérzékeny szalag: tudnia kell legalább 1200 pont / inch felbontást; 100 ezer nagyságrendű ujra aktiválást; egyenletes minőségű pontok; A XEROX munkatársai megkapták az Amerikai Kémiai Társaság „Heroes of Chemistry 2000” díját a XEROX 10 gépsorozat megalkotásáért. Töltés semlegesítés megvilágításra.Elektrosztatikus feltöltés Polyethylene terephtalate

A festék felvitel a töltött szalagra A festékhordozó gyöngyszemcse alkotói: festék pigmentek polimer ragasztó anyag a feltöltödést szabályzó anyag felületi adalékok A festék szemcsék átadása általában 98 % hatékonyságú A festék pigmentek átadása a szalagról a papírra Kompakt szilárdtest lézerek mindenféle információtechnológiai célra

Hogyan gyártsunk elektronikus orrot? Elektronikus gáz szenzorok Mikroelektronikai műveletekkel a „chip”-re közvetlenül ráépíthetők MOSFET tranzisztor