A foglalkoztatás aktuális kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miért éri meg családbarátnak lenni?
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Szervezetfejlesztési Program
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
Nyerjünk együtt! TAMOP /
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
ÉRDEKKÉPVISELETI TÁJÉKOZTATÓ Simon Csilla humán stratégiai és módszertani osztályvezető január 17.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Szakmai monitorozás.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
3. előadás.
6. előadás.
Karrier és tudásmenedzsment a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
Szervezetfejlesztési Program ÁROP November 12. Teljesítménymenedzsment fejlesztési módszertan Előadó: Tóth Dorottya.
SZEMÉLYZETI MARKETING
Megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazása a Szerencsejáték Zrt-nél Rosner Imre, osztályvezető 2013.november 12.
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
Az Euro One Számítástechnikai Rt. Egy távmunka-projekt bevezetésének tapasztalatai Vass Gábor gazdasági igazgató Euro One Számítástechnikai Rt December.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ Távmunka Programiroda
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
„ Megváltozott munkaképességű munkavállalók –
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
Partnerség a HR működésben Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Párdányi Zsoltné humán partnerek osztályvezető.
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
A Megváltozott Munkaképességűek Tematikus Innovációs Hálózatának bemutatása Equal zárókonferencia Szombathely június 5.
E-számlázáshoz és e- dokumentumkezeléshez kapcsolódó pályázat a Támpont – Mester Kft. segítségével.
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás”
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Az én befogadó munkahelyem Fogyatékkal élő egyetemisták, főiskolások munkavállalási preferenciái MMK Campus kutatás november február.
Pályázatok 2011 Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa Babós Csaba, ügyvezető igazgató.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
„Útban a Minősített Könyvtár cím felé” Gödöllő, 2016.szeptember.28
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Készítette: Farkasné Veres Edina
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

A foglalkoztatás aktuális kérdései Budapest, 2012. 05. 17. PSZE HR Szakmai nap Előadó: Balázs Orsolya foglalkoztatás-menedzsment osztályvezető

Munkaerő-elhelyezési program – HETA Távmunka kiterjesztése Munkakör értékelés Témák

Munkaerő-elhelyezési program – HETA Témák

MEP működése, felépítésének elemei 1. Szervezet jóváhagyása, szervezeti működés megkezdése A HR terület biztosítja a munkavállalói adatokat 2. A vezető döntése a munkavállalók személyéről, HETA feltöltése A HR terület szükség esetén kiválasztás támogató eszközöket biztosít (pl. mérés) 3. Munkavállalók tájékoztatása A HR terület a vezető részére információs anyagot biztosít az elbeszélgetésekhez MEP M2 adatbank igénybevétele Jelentkezik az adatbanka HR kiajánlja az üres státuszokra Kiválasztás Munkavállaló döntése A munkavállaló nem kéri az adatbanki kezelést, maga kíván a szervezeten belül elhelyezkedni. A munkavállaló nem kíván a továbbiakban a Magyar Postán dolgozni. Humán eszközök alkalmazása outplacement nyugdíjazás esetei irányítási szervezetből → végrehajtási szervezetbe megállapodási keretek biztosítása Rendelkezési állomány

MEP elemeinek bemutatása - HETA Célcsoport: A HETA-ba csak azok a munkavállalók kerülhettek, akiknek a BPR folyamat során, a szervezeten belüli helyük megszűnt. A HETA-ban kezelt munkavállalókra általánosan igaz: jelenlegi saját szervezeti egységen belül nem kívánják őket tovább foglalkoztatni, adott, saját szervezeti egységen belül a munkavégzés alól felmentésre kerülnek, a munkavállalókat az Mt-ben meghatározottak szerinti juttatások illetik meg (alapbér vagy állásidő, illetve VBKJ), rendelkezési állományba kerülhetnek, jogosultak a speciális adatbankban történő kezelésre, jogosultak az erre létrehozott outplacement rendszerben történő kezelésre. 

MEP elemeinek bemutatása - outplacement Célja: Az outplacement szolgáltatás célja, hogy a Társaság a szervezetéből felszabaduló munkatársak belső/külső munkaerőpiacon történő elhelyezkedését gondoskodó munkáltatóként, hatásos eszközökkel elősegítse.   Elemei: Tájékoztatás Belső munkaerő-piaci közvetítés Szolgáltatás Támogatás

A távmunka társasági szintű kiterjesztése Témák

A távmunka foglalkoztatás főbb ismérvei A munkavégzés rendszeresen alternatív helyszínen történik. A munkavállaló önállóan dolgozik, munkaidejét saját maga osztja be. A munkaadó és munkavállaló között elektronikus úton történő kapcsolattartás biztosítja a megfelelő információáramlást A távmunka típusai: Helyszín szerint Otthoni távmunka. Mobil, vagy vándor távmunka. Külső, fix helyszínen (távmunka-centrum) végzett távmunka . Gyakoriság szerint Alkalmi távmunka: időnként, szükség esetén. Osztott/részleges távmunka: a hét bizonyos napjain. Folyamatos távmunka: folyamatosan a telephelytől távol történik a munkavégzés.

A távmunka előnyei munkáltatói szempontból A munkavállaló hatékonysága nő (mennyiségi, minőségi). A munkáltató ingatlanbérleti, üzemeltetési költségei csökkennek. A cég vonzóbbá válik a munkaerőpiacon. Alacsonyabb fokú munkahelyi stressz. Fokozza a munkahelyi elégedettséget. Elégedettebbé teszi a munkavállalót és környezetét. Kevesebb a táppénz. Csökken a fluktuáció . Lehetőség nyílik megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására is (költségcsökkentő is!).

A távmunka előnyei munkavállalói szempontból függetlenség, motiváltság, időnyereség, csökkenő az utazással töltött idő, a stressz, egészség, életmódváltás, versenyelőny, pénznyereség, javuló földrajzi mobilitás (vidéki munkavállalók).

Családbarát Munkahely 2011. pályázat Pályázat kiírója: Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális – és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága. Program célja: olyan családbarát munkahelyek kialakítása és fejlesztését megvalósító munkahelyi családbarát programok, melyek elősegítik a munka és a magánélet összeegyeztetését. Magyar Posta Zrt. pályázati programja: Távmunka jellegű foglalkoztatás feltételeinek kialakítása a Magyar Posta Zrt-nél. Pályázat támogatási összege:1,2 millió Ft ( vissza nem térítendő).

Távmunka - pilot indítás Eszközigények felmérése. Munkavédelmi megfelelés kialakítása. Munkaszerződések előkészítése. Képzés, fejlesztés (DC kompetencia mérések, Captain teszt). Távmunka pilot I.: 2012.03.01- 2012.06.01.

A távmunka kiterjesztése Bevonni kívánt szakterületek: 2012. július 1. - 2012. szeptember 30. Gazdasági Vezérigazgató-helyettes szakterületei: Kontrolling Igazgatóság, Humánerőforrás Igazgatóság, Társasági Szolgáltatások Igazgatóság. 2012. II. félévében valamennyi társaságirányítási és szolgáltatói szinten lévő szakterület bevonását tervezzük.

Munkakör értékelés Témák

Elvárások a munkakör értékeléssel szemben A Magyar Posta Zrt. munkaköreinek értékelése, a Hay szintek meghatározása: Tudás Problémamegoldás Felelősség Egységes vállalati szempontrendszer kereteinek kidolgozása, a keretrendszerhez input adatok generálása a munkakörök feladat- és felelősségeinek meghatározásához. A munkaköri értékek mentén egységes bértarifa rendszer kidolgozása és bevezetése.

Időütemezés - 2012. november 30. A munkakör értékelés elvégzésének ütemezése: I. modul: társaságirányítási és szolgáltatói szintű vezetői munkakörök értékelése, 2012. június 30. II. modul: végrehajtási szintű vezetői és valamennyi beosztotti munkakör értékelése. - 2012. november 30.

Az értékelés folyamata Az információgyűjtés vezetői interjúk keretében, illetve szervezeti dokumentumok elemzésével történik. A munkakör elemzés, értékelés folyamata „felülről-lefelé” (top-down) elv alapján történik, ez a megközelítés tükröződik a projekt lépésekben is. A következő hierarchia szint értékelése mindig az előző értékelések lezárása után következhet. A végleges munkaköri struktúra a kereszt-funkcionális egyeztetés eredményeként alakul ki. Az értékelések véglegesítése, elfogadása a felső vezetők kompetenciája.

Az eredmények felhasználási lehetőségei Az egységes szemléletű, jól átlátható, konzisztens munkaköri rendszer széles körben használható, és az emberi erőforrás integrált kezelését teszi lehetővé az alábbi területeken: a toborzás, kiválasztás, képzés-fejlesztés, teljesítmény menedzsment, karrier-, tehetség menedzsment, javadalmazás politika.

Köszönöm a figyelmet!