„ A SZAKÉPZÉSI RENDSZER ÁTALAKÍTÁSA, AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSE ” 10 ÉVES A FELS Ő FOKÚ SZAKKÉPZÉS ORSZÁGOS KONFERENCIA Budapest, 2007. XII. 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
Advertisements

Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
Szakmatanulás érettségi után a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központban (BeTISZK) 1073 Budapest Dohány utca 65.
TÁMOP / június 26. Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Medvéné Dr. Szabad Katalin Dr. Zimányi Krisztina
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
A Keszthelyi Kistérség Szakközépiskoláinak a megújuló energiával foglalkozó szakemberképzésre irányuló igényfelmérése május.
Hol található a Gépészmérnöki Kar?
ALAPKÉPZÉS SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Logisztikai Koordinációs Központ
dr. Sediviné Balassa Ildikó Projektzáró konferencia
előadó: Demeter László
WEB-Programozó Felsőfokú Szakképzés kialakítása az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd, dr. Kusper Gábor,
A Nyugat kapujában S O P R O N. KÖZGAZDASÁG-TUDOMÁNYIKARKÖZGAZDASÁG-TUDOMÁNYIKAR.
Nyugat-magyarországi Egyetem
Nyugat-magyarországi Egyetem M M EZŐGAZDASÁG - és É LELMISZERTUDOMÁNYI K AR K É Mosonmagyaróvár Felsőfokú szakképzési szakok Felsőfokú szakképzési szakok2010.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI RT.
VE Georgikon Kar Keszthely 2005 március 30
Összoktatói értekezlet május 25.. Az oktatást érintő változások A vonalhúzón 20 fő kertészmérnök keretszám elveszítése 2006-ra vonatkozóan a keretszám.
Az FSZ képzés és az új OKJ valamint a tervezett törvénymódosítások Bánhidyné Dr. Szlovák Éva PhD. felnőttképzési igazgató .:
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Bemutatkozik a Georgikon
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT.
Új arculati javaslatok Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ A Munkaügyi Központ bemutatkozása, informatikai szakképzések iránti igények Debrecen.
Informatikai iskolák szakképzési igények és kapacítások
Tóth Gergely Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola Informatikai jellegű szakképzés iránti igények és elhelyezkedési.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
INFO-ERA KONFERENCIA HELYI TANTERV KÉSZÍTÉSE A SZAKKÉPZÉSBEN.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ AZ ÚJ OKJ FELS Ő FOKÚ SZAKKÉPZÉSEI A SZAKMAI PROGRAMOK ELKÉSZÍTÉSE ÉS A VIZSGÁZTATÁS MUNKAKULTÚRA – SZAKKÉPZÉSI MODELLEK Hajdúszoboszló,
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
1 FELSŐFOKÚ SZAKKÉPESÍTÉSEK AJÁNLOTT KÉPZÉSI PROGRAMJAI, ÉVI FEJLESZTÉSEK Legányi Mariann NSZFI Kutatásszervezési és fejlesztési osztály.
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Dr. Roóz József TÍZ ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS VITAINDÍTÓ.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Dr Sediviné Balassa Ildikó: JUBILEUM UTÁN A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE Munkakultúra – Szakképzési Modellek OKTÁV RÁCIÓ február 4-6.
Köszöntöm Önöket az FSZ konferencián! Dr. Zárda Sarolta rektor.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
Új paradigmák a FSZ képzés kereskedelmi szakmáiban Medvéné dr Szabad Katalin november 30.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
OKJ módosításból adódó feladatok,
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Onkológiai szakdolgozók képzése
1 A Kreditmonitoring oktatókra vonatkozó eredményei, tanulságai Dóka Ottó NYME, az OKT tagja.
S ZAKKÉPZÉSI TANTERVEK Informatika Szakképzési Konferencia Szabó András.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
A megsz ű n ő nemzetiségi önkormányzatokkal kapcsolatos feladatok jegyz ő i értekezlet Kecskemét, szeptember 24. El ő adó: Varga-Gy ő rfi Dóra.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Miért a Közgáz? Iskolai ágazatok: 1.Általános közgazdasági ágazat + 1 év nyelvi előkészítővel Az első évben heti 15 órában tanítjuk az idegen nyelvet.
a Műszaki Felsőoktatási
Nyílt napok november óráig nyílt órák november óra január óra.
Szakok, képzési formák az Eszterházy Károly Főiskolán 2009.
Országos Foglalkoztatáspolitikai Konferencia Miskolc, augusztus Dr. Patkó Gyula rektor, Miskolci Egyetem AZ ÁTALAKULÓ MAGYAR FELSŐOKTATÁS.
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola Tokaj2007. január 31.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
A képzett szakemberekért E-tanácsadás Szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet augusztus 28. Nádráné Tóth Borbála osztályvezető.
Az átjárhatóság vizsgálata a Gyógy-és fűszernövény-termesztő technológus és a Természetvédelmi mérnöki szakok között Horváthné dr. Baracsi Éva egyetemi.
Köszöntjük a pályaválasztási szülői értekezlet résztvevőit! Nyíregyháza, szeptember 29.
Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
A felsőoktatási szakképzések helye és szerepe a gazdasági képzésekben
Előadás másolata:

„ A SZAKÉPZÉSI RENDSZER ÁTALAKÍTÁSA, AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSE ” 10 ÉVES A FELS Ő FOKÚ SZAKKÉPZÉS ORSZÁGOS KONFERENCIA Budapest, XII. 6.

TISZTELETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET ! JÓ KONFERENCIÁT, EREDMÉNYES TANÁCSKOZÁST KÍVÁNUNK ! FSZ KOLLÉGIUM ELNÖKSÉGE

A KONFERENCIA RÉSZTVEV Ő INEK MEGOSZLÁSA

dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELS Ő FOKÚ SZAKKÉPZÉS 10 ÉVE MÉRFÖLDKÖVEK A PHARE PROGRAM – 1997/1998 AZ ÚJ OKJ / 2008 BUDAPEST, XII. 6.

. Így kezd ő dött …. Oktatás és Gazdaság Kapcsolatána k er ő sítése

AZ FSZ SZAKOKON TANULÓK ARÁNYA 2006-BAN (NEMZETKÖZI ÖSSZEHASONLÍTÁS) FSZ 6 %

FORRÁS: DR. VERESS PÁL

A FELS Ő FOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMEZ Ő K ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMEZ Ő K A KÉPZÉSTÍPUS LÉTREJÖTTE ÉS JELENE A KÉPZÉSTÍPUS LÉTREJÖTTE ÉS JELENE FSZ KÉPZÉSEK JELLEMZ Ő I FSZ KÉPZÉSEK JELLEMZ Ő I JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET DIÁKOK (TANULÓK/HALLGATÓK) DIÁKOK (TANULÓK/HALLGATÓK) SZAKOK (ÚJ ÉS RÉGI OKJ SZERINT) SZAKOK (ÚJ ÉS RÉGI OKJ SZERINT) AIFSZ KOLLÉGIUM AIFSZ KOLLÉGIUM

AZ FSZ LÉTREJÖTTE ÉS JELENE PHARE PROJEKT – képzés Az oktatás és gazdaság kapcsolatainak er ő sítése (A fels ő oktatás sokoldalúbbá tétele) PHARE PROJEKT – képzés Az oktatás és gazdaság kapcsolatainak er ő sítése (A fels ő oktatás sokoldalúbbá tétele) (KÉPZÉSEK – régi - 63, új –70) (KÉPZÉSEK – régi - 63, új –70) Intézményrendszer kialakult Intézményrendszer kialakult BIZTOSÍTOTT JOGSZABÁLYI KERET A KÉPZÉS ALAPÍTÁSÁHOZ ÉS FOLYTATÁSÁHOZ BIZTOSÍTOTT JOGSZABÁLYI KERET A KÉPZÉS ALAPÍTÁSÁHOZ ÉS FOLYTATÁSÁHOZ

AZ FSZ SZAKOK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA

AZ FSZ SZAKOK JELLMEZ Ő I Kett ő sség Kett ő sség az intézményrendszerben az intézményrendszerben a finanszírozásban a finanszírozásban a felvételi (bemeneti) követelményt illet ő en a felvételi (bemeneti) követelményt illet ő en a diákok jogviszonyában a diákok jogviszonyában a nyilvántartási rendszerben a nyilvántartási rendszerben együttm ű ködési formákat illet ő en együttm ű ködési formákat illet ő en a tanári kompetenciák tekintetében a tanári kompetenciák tekintetében az életkori kötöttség tekintetében az életkori kötöttség tekintetében

AZ FSZ SZAKOK JELLMEZ Ő I Azonosság Azonosság a képzés tartalma a képzés tartalma a képzés szerkezete, arányai a képzés szerkezete, arányai a képzés hossza a képzés hossza a képzések vizsgái (tantárgyi és OKJ) a képzések vizsgái (tantárgyi és OKJ) a kreditszámok, kredit elismerés (beszámítás) a kreditszámok, kredit elismerés (beszámítás) kimeneti követelmények kimeneti követelmények jogszabályi kötelezettség jogszabályi kötelezettség

INTÉZMÉNYRENDSZER

INTÉZMÉNYRENDSZER

DIÁKOK (HALLGATÓK/TANULÓK)

SZAKKÉPZETTSÉGET SZEREZTEK

AZ FSZ SZAKMÁKBAN TANULÓK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA

ÚJ OKJ FSZ KÉPZÉSEI ALAP szakképesítés ELÁGAZÁS Diagnosztikai technológus Képi diagnosztikai és intervenciós asszisztens Orvosdiagnosztikai laboratóriumi technológus Csecsemő- és gyermek nevelő- gondozó Szociális szolgáltatások szakmacsoport (19) Ifjúságsegítő Gyakorlati oktató Képzési szakasszisztens

ALAP szakképesítés ELÁGAZÁS Kommunikátor Intézményi kommunikátor Sajtótechnikus Sportkommunikátor Idegen nyelvű kommunikátor Moderátor Mozgóképgyártó szakasszisztens Audiovizuális szakasszisztens Médiatechnológus asszisztens Televízióműsor gyártó szakasszisztens ÚJ OKJ FSZ KÉPZÉSEI

ALAP szakképesítés ELÁGAZÁS Általános rendszergazda Informatikai statisztikus és gazdasági tervező Telekommunikációs asszisztens Web-programozó Farmakológus szakasszisztens Vegyipari Szakmacsoport Vegyipari technológus Felületvédelmi technológus Vegyipari méréstechnológus

ÚJ OKJ FSZ KÉPZÉSEI ALAP szakképesítés ELÁGAZÁS Államháztartási szakügyintéző Adóigazgatási szakügyintéző Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző Üzleti szakügyintéző Banki szakügyintéző Értékpapírpiaci szakértő Gazdálkodási menedzserasszisztens Pénzügyi szakügyintéző Projektmenedzser-asszisztens Számviteli szakügyintéző

ALAP szakképesítés ELÁGAZÁS Jogi asszisztens Ügyviteli szakmacsoport Ügyviteli szakügyintéző Gazdasági idegennyelvű levelező Titkárságvezető Kereskedelmi menedzser Európai Uniós üzleti szakügyintéző Kereskedelmi szakmenedzser Kis- és középvállalkozási menedzser Külgazdasági üzletkötő Nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző Reklámszervező szakmenedzser Üzletviteli szakmenedzser ÚJ OKJ FSZ KÉPZÉSEI

ALAP szakképesítés ELÁGAZÁS Kereskedelmi menedzserasszisztens Logisztikai műszaki menedzserasszisztens Terméktervező, műszaki menedzserasszisztens Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser Idegenforgalmi szakmenedzser Vendéglátó szakmenedzser ÚJ OKJ FSZ KÉPZÉSEI

ALAP szakképesítés ELÁGAZÁS Agrármenedzser- asszisztens Agrárkereskedelmi menedzserasszisztens Bortechnológus Élelmiszeripari menedzser Ménesgazda Mezőgazdasági menedzserasszisztens Mezőgazdasági műszaki menedzser- asszisztens

ÚJ OKJ FSZ KÉPZÉSEI ALAP szakképesítés ELÁGAZÁS Agrártechnológus Baromfitenyésztő és baromfi-termék előállító technológus Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és –feldolgozó Hulladékgazdálkodás technológus Mezőgazdasági laboratóriumi szakasszisztens Növénytermesztő és növényvédő technológus Ökológiai gazdálkodó Sertéstenyésztő és sertés-termék előállító technológus Vadgazdálkodási technológus

KÖZÖS EREDMÉNYEINK Jogszabályi keret a képzések alapításához, indításához Jól m ű köd ő - együttm ű köd ő - két intézményrendszer a képzéshez, melyet az intézmények a kölcsönös el ő nyök alapján szerveznek Er ő s szakmai, érdekvédelmi szervezet m ű ködése (FSZ Kollégium Egyesület) Hatékony együttm ű ködés a kamarákkal, munka- adókkal szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel

KÖZÖS EREDMÉNYEINK 70 új OKJ program 26 ezer résztvev ő (tanuló és hallgató) M ű köd ő kreditbeszámítás Megvalósított szakmai gyakorlatok Infrastruktúra kialakítása, fejlesztése pályázati támogatással Képzés és tananyag fejlesztések Nemzetközi és hazai kutatási eredmények Országos konferenciák, fórumok, továbbképzések

KÖZÖS FELADATAINK Megfelelni a munkaer ő piaci elvárásoknak (Alkalmazói gyakorlat, munkavállalói kompetenciák) Jobb, relevánsabb, célzottabb pályaválasztási kommunikáció megtervezése, megvalósítása Megteremteni a jobb elismertséget a szakmáknak, fogadókészséget az új szakmáknak Er ő síteni a gazdasággal a konkrét kapcsolatot (szakmai gyakorlat, gyakorlati képz ő k) Hallgatói szerz ő dést alkalmazni (tanulókra is !!!)

KÖZÖS FELADATAINK Elkészíteni az új OKJ szakmáinak programjait, tananyagait (források keresése) Képezni az új szakmákban (prioritások) Tananyag-, és szolgáltatás-fejlesztési feladatok Szakmai gyakorlat általánossá tétele Tanártovábbképzés Kutatások, felmérések, elemzések Szükséges jogszabályi módosítások el ő készítése

KÖSZÖNJÜK MEGTISZTEL Ő FIGYELMÜKET FSZ KOLLÉGIUM ELNÖKSÉGE