Új befektetési instrumentumok, befektetési stratégiák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HUNGÁRIA Takarék Vállalkozói Fórum.
Advertisements

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Tőzsdei befektetések A tőzsde nyilvános, központosított és szervezett piac. Árutőzsde Értéktőzsde - értékpapírtőzsde - devizapiac Hatással van napi életünkre.
Az opció fogalma Put-call paritás Opciós befektetési stratégiák
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
„Többet ésszel, mint pénzzel” Rövidített segédanyag a projekt elkészítéséhez.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Vállalatfinanszírozás
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Hitelfelvételi problémák
Árfolyamkockázat és a vállalati szféra
Opciós piacok. Meghatározás Egy termék jövőbeli vételére vagy eladására szóló jog, előre rögzített áron és időbenEgy termék jövőbeli vételére vagy eladására.
Részvényopciós díjak jellemzői
Készítette: Kiss Gabriella IE8FTD
KOCKÁZAT – HOZAM.
Csávás Csaba elemző munkatárs, MNB A főbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplői és jellemző kereskedési stratégiái november 8.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Vállalatok pénzügyi folyamatai
9.Szeminárium – Tőkeköltség Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
Befektetési döntések Bevezetés
Vizsga feladatok (Minta)
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Do not put content on the brand signature area A pénztárak befektetőkénti viselkedése Budapest – November Benczédi Balázs Vezérigazgató.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
Az ÉV ALAPKEZELŐJE (MASTERCARD) A bevezetés IDŐZÍTÉSe Bilibók Botond.
Bizalmi/likviditási válság
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
MABISZ Konferencia november 6. A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Gáti László, marketing & értékesítési igazgató.
Európai nagykereskedelmi árak és hazai fogyasztói árak MEH Nagykereskedelmi Fórum, Hornai Gábor,CEZ Magyarország Kft.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában
év alapkezelője (Mastercard) Új befektetések, befektetési stratégiák változó pénztári portfóliók Móricz Dániel.
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
BEFEKTETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI PIACOK 3.előadás PhDr. Antalík Imre SJE-GTK október 8.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. őszBefektetések I.1 Származtatott termékek Határidős ügyletek Csere (swap) ügyletek Opciók.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár Nyitott pozíció, kitettség.
Tőzsdei spekuláció Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
2013. tavaszTőzsdei spekuláció1 Határidős árfolyamok.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Az értékpapírok.
Származtatott termékek
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
14 év szakmai tapasztalat
Befektetés és finanszírozás Határidős és opciós ügyletek
II. Határidős árfolyamok
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Hedge fund-ok Urbán András
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Budapest Paradigma Alap
17 év szakmai tapasztalat
12 év szakmai tapasztalat
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Előadás másolata:

Új befektetési instrumentumok, befektetési stratégiák Simon Péter OTP Alapkezelő Zrt.

Új eszközosztályok a pénztári portfoliókban Strukturált termékek a pénztári portfoliókban A „rejtett eszközök” által kínált lehetőségek Abszolút hozam stratégiák

Új eszközosztályok a pénztári portfoliókban A pénztári portfoliók jelenlegi összetétele Államkötvények, diszkont kincstárjegyek Bankbetét, folyószámla Vállalati kötvények, jelzáloglevelek Részvények Ingatlan

Új eszközosztályok a pénztári portfoliókban Portfolió optimalizáció Az optimalizáció célja a pénztárak hosszú távú befektetési céljainak figyelembe vételével a kockázatos eszközök optimális kombinációjának megtalálása, a pénztári portfoliók hatékonyságának növelése Az optimális portfolió: adott kockázat mellett a legmagasabb várható hozamot nyújtja Az optimalizációs folyamat lépései: az alkalmazni kívánt eszközosztályok meghatározása, az egyes eszközosztályok várható hozamának és kockázatának (szórásának) becslése, majd ezek felhasználásával az optimális portfolió kialakítása Az optimalizáció eredményeként jelentősen nő a pénztári portfoliók diverzifikáltsága, az új eszközosztályok bevonása hosszú távon kiszámíthatóbb hozamalakulást eredményez

Új eszközosztályok a pénztári portfoliókban Az optimalizáció során az alábbi főbb eszközosztályok pénztári portfoliókba történő bevonását vizsgáltuk: Árupiaci eszközök: az árupiaci kitettség megvalósítása a piaci indexek mozgását szorosan követő (béta), illetve az emelkedő árfolyamok által kínált lehetőségeket kihasználó, azonban a lejtmenetek kedvezőtlen hatásait tompító stratégiákon keresztül (változó béta, illetve alfa) lehetséges Külföldi ingatlanpiacok: szélesebb bázisú, illetve egyes földrajzi régiókra fókuszáló nemzetközi ingatlanpiaci indexekre épülő stratégiák, illetve befektetési alapok Külföldi állampapírok és vállalati kötvények: a magyar állampapírpiac sérülékenysége egyértelművé tette, hogy a külföldi állampapírok bevonása hozzáadott értéket teremthet, emellett a vállalati kötvények hozamprémiuma is értékteremtő lehet Fedezeti alapok (hedge fund): számos lehetőség kínálkozik a hedge fund kitettség megteremtésére: index alapú stratégiák, tőkevédett strukturált termékek, befektetési alapok Devizák: a devizapiacokon elérhető többlethozam (carry trade) kihasználása jól meghatározott kvantitatív stratégiát követő befektetéseken keresztül

Strukturált termékek a pénztári portfoliókban A jelenlegi szabályozás szerint mind a magán-, mind pedig az önkéntes nyugdíjpénztárak portfoliójuk 5%-át meg nem haladó mértékben fektethetnek származtatott ügyletekbe fektető alapok befektetési jegyeibe A nyugdíjpénztárak befektetési szempontjai: törekedniük kell a befektetett eszközök várható hozamának alacsony kockázat melletti maximalizálására emellett a tagok megtakarításait védő szigorú törvényi előírásoknak kell megfelelniük, illetve eszközstruktúrájukat összhangba kell hozniuk a szolgáltatást igénybe vevők felé történő várható kifizetésekkel A fenti szempontoknak a hazai pénztárak általában maximálisan konzervatív befektetési politika követésével igyekeznek megfelelni

Strukturált termékek a pénztári portfoliókban A struktúrából származó előnyök, érvek az intézményi befektetők számára: A származtatott befektetési alapok bevonása növeli a nyugdíjpénztári portfolió hatékonyságát, azaz a kockázat növekedése nélkül emelkedik a várható hozam Részesedés a magas várható hozamú mögöttes portfolió pozitív teljesítményéből Hatékony diverzifikációs eszköz, mivel mérsékelt kockázat mellett számos eszközosztály elérhető Csökkenti a portfolió volatilitását (kockázatát) az egyes eszköz-hozamok alacsonyabb szórásán keresztül Nagyobb ellenállás, alacsonyabb árfolyam csökkenési kockázat „katasztrófa-szcenáriók” esetén A befektetői igényekhez igazodó, „testre szabott” termékek kialakítása: megjelenési forma: a szabályozói környezethez igazodó futamidő: rugalmasan alakítható, 3 év felett tetszőleges mögöttes portfolió: egyedi igények alapján összeállított részvénykosár, nemzetközi részvényindexek, árupiaci indexek, befektetési alapok változatos kifizetési struktúrák: rendszeres hozamfizetés, rögzített minimális hozam, hozam-optimalizáció Hátrányok: Korlátozott likviditás (széles bid-ask spread, árjegyzők hiánya) miatt a lejárat előtti értékesítés nehézségekbe ütközhet Kifizetési struktúrák komplexitása Az opciós/swap partner nemfizetési kockázata

Strukturált termékek a pénztári portfoliókban A következő ábra egy 6 év futamidejű, az európai részvénypiacok teljesítményéből részesedést biztosító strukturált termék pénztári portfolióban történő szerepeltetése által elért hatékonyságnövekedést szemlélteti: Forrás: OTP Alapkezelő A hatékony portfoliókat jelképező vonal feljebb tolódott Az éves hozam 0.5%-kal emelkedett változatlan volatilitás mellett

Strukturált termékek a pénztári portfoliókban A strukturált termékek az intézményi befektetők portfolióiban akár 40-80%-os részarányig növelnék a portfolió hatékonyságát. Benchmarking A nemzetközi gyakorlat szerint kötvénytípusú irányadó indexszel szemben célszerű mérni a strukturált termékek teljesítményét, mivel sok esetben rendszeres kötvényjellegű kifizetések jellemzik a struktúrákat a strukturált termék értékének változását döntő részben a tőkevédelmet biztosító kötvénypiaci befektetések értékének elmozdulása befolyásolja a mögöttes (részvény)portfolió teljesítményéből történő részesedés sok esetben nem lineáris, emiatt a részvénypiaci indexekhez történő teljesítménymérés nem célravezető

A „rejtett eszközök” által kínált lehetőségek A jelenlegi piaci környezetben a hektikusan mozgó árfolyamok miatt nő az árfolyamcsökkenés hatásainak mérséklése iránti befektetői igény A hagyományos „védelem” (put opciók vétele) megszerzése egyre költségesebb A „rejtett eszközök” az egyes eszközosztályok közötti korrelációra és osztályokon belüli volatilitásra épülő stratégiák , amelyek hatékony, alacsony költséggel járó fedezési és diverzifikációs lehetőséget kínálnak a meglévő eszközök (alapvetően a részvény portfolió) mellé A „rejtett eszközökre” épülő stratégiák alacsony korrelációt mutatnak a hagyományos eszközosztályokkal Volatilitás: az implied (opciós árakba beárazott) volatilitás és a mögöttes eszköz piaci árának változása a megfigyelések szerint ellentétes irányú, ebből következően hatékony fedezeti stratégiák valósíthatók meg volatililtás alapú stratégiák alkalmazásával Korreláció: historikus adatok alapján a részvénypiacok esésekor az egyes eszközosztályok közötti korreláció (együttmozgás) megnő, míg emelkedéskor csökken Egy lehetséges diverzifikációs stratégia: A piac irányától függetlenül a legjobban és legrosszabbul teljesítő befektetések közti különbségből profitálhat, azaz minél kisebb az egyes befektetések közti együttmozgás, annál magasabb hozam érhető el a stratégiával.

Abszolút hozam stratégiák Abszolút hozam alapok Különböző piaci indikátorok (hangulat, volatilitás, kockázatvállalási) alapján, aktívan kezelt alapok Az indikátorok jelzésétől függően 0-100% között ingadozó részvénypiaci kitettség Közepes erősségű korreláció a részvénypiaci indexekkel Részvény long / short stratégiák Hozama nem korrelált a részvénypiaci hozamokkal A részvénypiaci mozgások irányától függetlenül elérhető hozamok Tisztán kvantitatív elvek, előre meghatározott, átlátható stratégia alapján kezelt struktúrák – pl. egy nagyobb részvénykosár (pl. S&P 500 index) elemeinek kvantitatív (pl. értékeltség, jövedelmezőség, kockázat, stb.) szempontok szerinti sorba rendezése, majd a „felső” 10% részvényeiben long, míg a legrosszabb 10%-ban short pozíciók felvétele. Arbitrázs-stratégiák, portfoliók Részvényarbitrázs: ide sorolhatók a fent részletezett long / short stratégiák Volatilitás arbitrázs: az implied (beárazott) volatilitás és a realizált (ténlyleges) volatilitás közötti különbség kihasználása Deviza-keresztárfolyamra épülő arbitrázs: a devizák eltérő kamatszintje által kínált jövedelemszerzési lehetőségek kihasználása Árupiaci-arbitrázs: az árupiaci eszközök pillanatnyi és határidős árfolyamai különbségére épülő stratégiák (pl. megveszi a pillanatnyi árhoz képest legmagasabb diszkontot illetve legalacsonyabb prémiumot tartalmazó határidős kontraktust; eladja fedezeti céllal a legközelebbi kontraktust).