A Nógrád TISZK irányítási rendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

1 EMDOR KFT Integrációs Pedagógiai Rendszer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008/2009.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
TÁMOP / TIOP / Kazincbarcika, Országos Egyházi TISZK
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az IMIP-ek kötelező felülvizsgálata és kiegészítése
Dokumentációs rendszer
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Gyöngyös GYÖNGYÖS-TISZK Szakképzés-szervezési Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft Minőségirányítási rendszer kiépítése.
Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Szép őszi napot kívánok!. MÉRFÖLDKŐ NAP NOVEMBER 4. Helyszín: Villa Pelikán télikertje (9700 Szombathely, Deák F. u. 3.)
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A TISZK SZEREPE A SZAKKÉPZÉS SZERVEZÉSÉBEN, A TISZK-BEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ (1146 Budapest, Thököly.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A NEMZETKÖZI MUNKACSOPORT. PEDAGÓGIAI INTÉZETEK NEMZETKÖZI HÁLÓZATA PEDAGÓGIAI INTÉZETEK NEMZETKÖZI HÁLÓZATA VAS MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET, SZOMBATHELY.
A Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola szempontjából
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Controlling a gyakorlatban
A nagyvárosi intézményhálózat működtetése
Humán TISZK Záró konferencia szeptember 16. Mércénk az ember TÁMOP /1-2F
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
Országos Egyházi TISZK Minőségirányítási rendszerének
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
SZAKKÉPZÉS- FEJLESZTÉS NÓGRÁD MEGYÉBEN. A KEZDET tavasza az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága pályázatot hirdetett „a szakképzési programok.
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Szakképzés-szervezési
Mi a TISZK? T: Térségi I: Integrált SZ: Szakképző K: Központ.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
Évindító Informatikai Szakképzési Fórum
A szakképzés helyzete Magyarországon
Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Kamarai előadás március 2.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)

Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Balaton-felvidék – Somló Szakképzés-szervezési Társulás TÁMOP /
SLA (Service Level Aggrement) alapon történő szolgáltatás fejlesztés a Gazdasági Főigazgatóságon
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Országos Egyházi TISZK TÁMOP / Szakmai konferencia február Glowacz Miklósné projektmenedzser.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
Nyírségi Szakképzés-szervezési Társaság létrehozása TÁMOP /2-2F projekt „TISZK rendszer továbbfejlesztése”
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
TÁMOP /2-2F FVM Dunántúli Agrár-szakképző Központ
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

A Nógrád TISZK irányítási rendszere 2009 december 14.

A tiszk hálózat helyzetképe Megalakult 92, eltérő méretű tiszk HEFOP és TÁMOP támogatással „bebetonozott” struktúra? (2+5 év) 2010: csökkenő szakképzési normatív támogatás RFKB: csökkenő beiskolázás, tiszkek közötti elosztás Az átmenet miatt csökkenő mértékű szakképzési hozzájárulás 2009: nincs decentralizált pályázat 2011: beiskolázási zuhanás a középfokon

A következmények 2010-re vészes finanszírozhatóság Közös működtetés nélkül növekvő fenntartói terhek Közös, hatékony irányítás nélkül a kis iskolák eltűnnek (se gyerek, se szakma…) Lemorzsolódók, szakképzés nélküliek száma nőni fog Vállalati kapcsolatok szerepe mindent eldönt (gyakorlati képzés, elhelyezkedés, támogatás, felnőttképzés)

A lehetőségek Jogalkotás: normatív finanszírozás RFKB szabályozás szerint, tiszk irányítási szerepének növelése, tiszk funkciók finanszírozási elismerése (HH) RFKB tervezés szakmai megerősítése Belső építkezés: „Nagy” tiszk méretelőnyének kihasználása (megyei-városi lefedettség, széles kínálat, többpólusú koncentrált fejlesztés, közös üzemeltetés, felnőttképzés) Hatékonyabb irányítás (fenntartói hatáskör-delegálás) Iskolák egyedi szerepének kidolgozása az együttműködésben (középiskolai alapozás, helyi gyakorlati képzés és elhelyezkedés, felnőttképzés, közös szolgáltatásokban (HH) szerepvállalás)

A Minőségirányítás újragondolásának szükségszerűsége Új tartalom (kompetenciaelv, modularitás) és integráció Változó iskola Az iskolának a pedagógiai elveit, célrendszerét hozzá kell igazítania az új elvárásokhoz. Változó iskolavezetés és fenntartói irányítás A hagyományos iskolavezetési struktúrát át kell alakítani, mert az a jelenlegi formában már nem alkalmas a szakképző iskolahálózat irányítására. Megújuló pedagógiai módszertan A magyar szakképzés átalakulásának kulcskérdése, hogy a kompetenciaelvű tartalmi szabályozást követi-e a módszertani megújulás. A tanulásszervezés és oktatásszervezés céloknak való megfeleltetetése A tartalmi szabályozás új elemei megváltoztatják a hagyományos oktatásszervezés feltételeit.

A irányítási rendszer tervezésének logikai menete Világos, egyértelmű, a partnerek által is ismert és elfogadott célok, amelyek megfelelnek a mérhetőség és érthetőség követelményének Célok Folyamatok, a célok elérését támogató folyamatok, amelyeknek van kezdete és vége és van felelőse Folyamatok Tevékenységek Indikátorok

Feladatok és elvárt eredmények Helyzetelemzés – IMIP, ÖMIP, Pályázati anyagok Szervezeti felépítés, hatáskörök kialakítása TISZK SZMSZ kialakítása Közös folyamatok, folyamattérkép meghatározása Közös folyamatok határainak, lépéseinek, felelősének, résztvevőinek (tartalmának) kidolgozása ÖMIP, IMIP átalakítás megtervezése Társulási döntés a Minőségirányítási Kézikönyv elfogadásáról és bevezetéséről A folyamatok eredményének mérése, folyamatos fejlesztés Helyzetelemzés csak akkor lehetséges, ha beküldik a dokumentumaikat és a kérdőíveket. 7

Folyamattérkép javaslat Stratégiai tervezés Éves tervezés Képzési és szolgáltatási kínálat tervezése, szervezése Költségvetés tervezés Vezetési folyamatok Éves tantárgyfelosztás, gyakorlati képzés szervezése Beiskolázás Felnőttképzés tervezése, szervezése Közösségi szolgáltatások Tananyagfejlesztés Fő vagy kulcs folyamatok Forrásszerzés nyilvántartása, elosztása Vizsgáztatás Közösségi szolgáltatás: Pályaorientáció Pályaválasztás SNI és HH tanulók fejlesztése Családpedagógia HR Teljesítménymérés Munkatársi teljesítményértékelés Munkatársak képzése Kompetenciamérés Támogató folyamatok Rendezvényszervezés, tervezés Önértékelés Tanulói nyomonkövetés, utókövetés pályakövetés Partneri igény és elégedettségmérés PR Kommunikáció 8

A VIR moduljai A TISZK Vezetői Információs Rendszer az alábbi három területen támogatja a menedzsment munkáját: a közös forráskezelés a közös erőforrás tervezés az éves oktatásszervezés területén.

Közös forráskezelő SZAHO: szakképzési hozzájárulást gyűjtő és elosztó rendszer Pályázat kezelő Pénzügyi modul

Erőforrás-kezelés Helyiség nyilvántartás Eszköz nyilvántartás Személyügyi modul

Éves oktatásszervezés A meglévő informatikai rendszerek (Taninform, Magiszter) adataira építő modul Közös éves órarendtervezés A képzőhelyek órafeltöltöttségének nyilvántartása

Fejlesztési megállapodás adatlapja – több szakmacsoport támogatása

Rendelkezésére álló összegek elköltése

Új eszköz adatlapja

Szakmacsoportra szűrt igazoló számlák listája