A TISZK szerepe Nógrád megye szakképzésében. A TISZK és a költészet MIÉRT? MIKOR? MINEK? MEDDIG? MICSODÁT?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

TÁMOP / június 26. Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Fő célok:  a foglalkoztatás bővítése és a  a növekedés biztosítása. A fenti célok elérése érdekében hat kiemelt területen indultak összehangolt állami.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Pannon TISZK Veszprém Nonprofit Kft feladata a veszprémi szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítás ában Az Európai Unió támogatásával, az.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A szakképző iskolai intézményrendszer változásai és új képzési utak
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A TISZK SZEREPE A SZAKKÉPZÉS SZERVEZÉSÉBEN, A TISZK-BEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ (1146 Budapest, Thököly.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola szempontjából
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F pályázat február 4. A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
SZAKKÉPZÉS- FEJLESZTÉS NÓGRÁD MEGYÉBEN. A KEZDET tavasza az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága pályázatot hirdetett „a szakképzési programok.
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Szakképzés-szervezési
Mi a TISZK? T: Térségi I: Integrált SZ: Szakképző K: Központ.
TISZK létrehozása és a TIOP-3. 1
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
A Nógrád TISZK irányítási rendszere
Dr. Roóz József TÍZ ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS VITAINDÍTÓ.
Dr Sediviné Balassa Ildikó: JUBILEUM UTÁN A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE Munkakultúra – Szakképzési Modellek OKTÁV RÁCIÓ február 4-6.
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
“Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozása”
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Balaton-felvidék – Somló Szakképzés-szervezési Társulás TÁMOP /
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt indikátorai Az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Takács Erika Zádori Zoltán
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Országos Egyházi TISZK TÁMOP / Szakmai konferencia február Glowacz Miklósné projektmenedzser.
A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZAKKÉPZÉSI STRATÉGIÁJA
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Nyírségi Szakképzés-szervezési Társaság létrehozása TÁMOP /2-2F projekt „TISZK rendszer továbbfejlesztése”
P e r f e k t 2010/ október szakképzés - felnőttképzés stratégia szervezet problémák megoldások szervezés.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
Munkaerő-piaci képzések megközelítése. Törvényi változások n a szakképzésnek és a felnőttképzésnek a munkaerő-piaci igényekkel való összehangolása, n.
Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október 10.
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Előadás másolata:

A TISZK szerepe Nógrád megye szakképzésében

A TISZK és a költészet MIÉRT? MIKOR? MINEK? MEDDIG? MICSODÁT?

1. kérdés: MICSODÁT?  Központi gyakorlati képzőhely?  A jelen intézményrendszer sajátos hálózata?  Pályázati lehetőség? (HEFOP – TÁMOP, TIOP)  Hatékonyabb finanszírozási forma?  Intézményi együttműködés?  Oktatáspolitikai cél?  Szervezeti és irányítási forma? Mi a TISZK?

T: Térségi I: Integrált SZ: Szakképző K: Központ Mi a TISZK?

NFT I. – HEFOP és  NFT I. – HEFOP és  szeptember 1. előtt  jellemzően kht. formájában  hiányos jogi szabályozás  két szakmacsoport (gépészet és kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció) (gépészet és kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció)  Ø kötelező RFKB-döntés elfogadása  átalakulási kényszer (2010. január 1.) Mi a „régi”TISZK? központi gyakorlati képzőhely

taxatív felsorolás (Szt., Kt.)  taxatív felsorolás (Szt., Kt.)  kötelező az RFKB döntés elfogadása  1500 fő (1285)  a szakképzés feladataiban részt vevő fenntartók hozzák létre (önkormányzati fenntartó, nem állami, nem önkormányzati fenntartó, felsőoktatási intézmény, gazdálkodó szervezet) Mi az „új” TISZK? szervezeti és irányítási forma

MIÉRT? 2. kérdés:  A szükségesnél kevesebb a megfelelő képzettségű munkaerő (sok a szakképzetlen és a túlképzett, elavult szakmák)  A képzésből kikerülők tudásszintje gyakran nem megfelelő  Bizonyos szakmákban tartós hiány van szakmunkásból és technikusból  A csökkenő létszámú szakmunkásképzés komoly feszültséget jelent a munkaerő-piacon

MIÉRT? 2. kérdés:  Iskolafenntartók közti kommunikáció hiányzik  Az iskolarendszer rugalmatlan, a képzési kínálat módosítása hosszú időt vesz igénybe  Szétaprózott az intézményrendszer, a működés nem költséghatékony  Elavult szakmai tartalom, magas elvárások, az elmélet túlsúlya

MIÉRT? 2. kérdés:  A pályakezdőknek nincs vállalati környezetben szerzett munkatapasztalata  Pályaorientáció, pályaválasztási tanácsadás, pályakövetés problémái  Szakmai vizsgák nem kellően standardizáltak  Nem összehangolt az oktatók (tovább)képzése

MIKOR?  „Régi” TISZK-ek:  „Új” TISZK-ek: kérdés:

MINEK? 4. kérdés:  A munkaerő-piaci keresletre rugalmasan reagálni képes, a forrásokkal hatékonyan gazdálkodó szakképző intézményrendszer jöjjön létre  Javuljon a képzés minősége, tartalma Alapvető célok

 „Régi” TISZK-ek: január 1-ig  „Új” TISZK-ek: amíg az alapítók másként nem határoznak amíg az alapítók másként nem határoznak amíg jogszabályi változás nem történik amíg jogszabályi változás nem történik  TÁMOP-TIOP pályázatban nyertes „új” TISZK-ek: legalább 2015-ig MEDDIG? 5. kérdés:

Nógrád TISZK és a költészet MIÉRT? MEDDIG? MINEK? MIKOR? MICSODÁT?

1. kérdés: MICSODÁT?

Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Balassa- gyarmat V. Önk. Nógrád Megye Önk. Nógrádsáp K. Önk. Salgótarján M. J. V. Önk. Szécsény V. Önk. SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEK J. L. Seagull Alapítvány FSZE Közalapítvány ESZE Közhasznú Alapítvány BGF megállapodás

 Törvényi kényszer  Szétaprózott szakképzési rendszer, párhuzamos képzések, elavult tanműhelyek  Nem megfelelően képzett munkaerő  Szakképzés nem munkaerő-piac orientált  Sok a pályaelhagyó, magas a pályakezdő munkanélküliség MIÉRT? Nógrád TISZK létrehozásának okai 2. kérdés:

 Nincsenek a képző intézmények között beszámíthatósági rendszerek  Nem működik a az iskolarendszerű szakképzésből végzettség nélkül kikerülők reintegrációja  Nem célirányos a pedagógusok és szakoktatók továbbképzése  A munkaerő-piaci monitoring szervezetlen MIÉRT? Nógrád TISZK létrehozásának okai 2. kérdés:

 Hiányzik az intézményközi együttműködés  Nincsenek kidolgozott, modulrendszerű tananyagok és e-learning tananyagok  Fejlesztendő a HH-s tanulókkal való programszintű foglalkozás, a lemorzsolódással veszélyeztetettek kiszűrése, a pályaválasztási tanácsadás  Összehangolatlan a fejlesztési források felhasználása MIÉRT? Nógrád TISZK létrehozásának okai 2. kérdés:

MIKOR MIKOR? Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás alapításának időpontja: alapításának időpontja: június kérdés:

MINEK? 4. kérdés: A SZAKKÉPZÉS MELY PROBLÉMÁIRA MELY PROBLÉMÁIRA KÍNÁL MEGOLDÁST A NÓGRÁD TISZK?  Iskolafenntartók közti kommunikáció hiányzik  KÖZÖS IRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÉS KÖZÖS TUDÁS- ÉS HUMÁNERŐFORRÁS MENEDZSMENT KERÜL KIALAKÍTÁSRA

MINEK? 4. kérdés:  Kereslet  kínálat eltérései (a gazdaság igényei és az iskolarendszer kibocsátása nincs összhangban)  A MUNKAERŐ-PIACI IGÉNYEK ALAPJÁN, AZ RFKB ÁLTAL MEGHATÁROZOTT KÉPZÉSI IRÁNYOK ÉS ARÁNYOK SZERINTI KÉPZÉS MEGVALÓSÍTÁSA (HIÁNYSZAKMÁK FIGYELEMBE VÉTELÉVEL)  MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI RENDSZER FEJLESZTÉSE

MINEK? 4. kérdés:  Az iskolarendszer rugalmatlan, a képzési kínálat módosítása hosszú időt vesz igénybe  ÖSSZEHANGOLT BEISKOLÁZÁSI TERV KÉSZÍTÉSE AZ ISKOLARENDSZERŰ- ÉS A FELNŐTTKÉPZÉSRE VONATKOZÓAN  KÖZÖS MODULTÉRKÉPEK KÉSZÍTÉSE - ÁTJÁRHATÓSÁG AZ INTÉZMÉNYEK KÖZÖTT AZ ISKOLARENDSZERŰ- ÉS A FELNŐTTKÉPZÉSBEN  FELNŐTTKÉPZÉS ERŐSÍTÉSE  A HH-S TANULÓK ÉS AZ OKTATÁSI RENDSZERBŐL LEMORZSOLÓDÓK BEVONÁSA A SZAKKÉPZÉSBE SPECIÁLIS PROGRAMOKKAL

MINEK? 4. kérdés:  Szétaprózott intézményrendszer, a működés nem költséghatékony  MEGYEI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉS MEGVALÓSÍTÁSA A BEISKOLÁZÁSBAN (ÁTIRÁNYÍTÁS, OPTIMÁLIS LÉTSZÁMÚ CSOPORTOK INDÍTÁSA)  AZ INTÉZMÉNYEK SZAKKÉPZÉSI FELADATELLÁTÁSÁHOZ HASZNÁLT INFRASTRUKTÚRA ÖSSZEHANGOLT FEJLESZTÉSE

MINEK? 4. kérdés:  Elavult szakmai tartalom, magas elvárások, az elmélet túlsúlya  A MODUL RENDSZERŰ SZAKKÉPZÉSHEZ ÉS A KÖZÖSSÉGI FUNKCIÓKHOZ SZÜKSÉGES TANANYAGOK ÉS PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉSI ANYAGOK FEJLESZTÉSE  TANULÁSMÓDSZERTAN FEJLESZTÉSE (E-TANANYAGOK, RUGALMAS TANULÁSI FORMÁK KIFEJLESZTÉSE)  KOMPETENCIA ALAPÚ KÉPZÉSI PROGRAMOK, HELYI TANTERVEK KIDOLGOZÁSA (ÚJ OKJ, SZVK-K SZERINT)

MINEK? 4. kérdés:  Gyakorlati oktatás/képzés problémái: a pályakezdők munkatapasztalatának hiánya  GYAKORLATI KÉPZŐHELYEK FEJLESZTÉSE  VÁLLALATI KAPCSOLATI HÁLÓ SZÉLESÍTÉSE, TANULÓSZERZŐDÉSEK SZÁMÁNAK NÖVELÉSE  MUNKAVÁLLALÓI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE  TECHNOLÓGIAI BEMUTATÓKÖZPONT KIALAKÍTÁSA  KÖZPONTI KÉPZŐHELYEK KORSZERŰ ESZKÖZÖKKEL TÖRTÉNŐ FELSZERELÉSE, KIHASZNÁLTSÁGÁNAK BIZTOSÍTÁSA

MINEK? 4. kérdés:  Pályaválasztás, pályaorientáció, tanácsadás, pályakövetés  KÖZÖSSÉGI FUNKCIÓK ELLÁTÁSA (PÁLYAVÁLASZTÁSI ÉS PÁLYAORIENTÁCIÓS, KARRIER- TANÁCSADÁSI FELADATOK ELLÁTÁSA, CSALÁDPEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSA)  KÖZÖS NYOMONKÖVETÉSI RENDSZER KIÉPÍTÉSE

MINEK? 4. kérdés: A SZAKKÉPZÉS MELY PROBLÉMÁIRA MELY PROBLÉMÁIRA KÍNÁL MEGOLDÁST A NÓGRÁD TISZK?  Szakmai vizsga ellenőrz é se  STANDARD É RT É KEL É SI É S VIZSGARENDSZER KIDOLGOZ Á SA  VIZSGAK Ö ZPONT KIALAK Í T Á SA

MINEK? 4. kérdés: A SZAKKÉPZÉS MELY PROBLÉMÁIRA MELY PROBLÉMÁIRA KÍNÁL MEGOLDÁST A NÓGRÁD TISZK?  Oktat ó k (tov á bb)k é pz é se  PEDAG Ó GUS-TOV Á BBK É PZ É SI ANYAGOK KIDOLGOZ Á SA  PEDAG Ó GUS-TOV Á BBK É PZ É SEK SZERVEZ É SE

? Pályázati fenntartási kötelezettség: 2015.december 31. MEDDIG? 5. kérdés:

TÁMOP 2.2.3/07/2 a „TISZK rendszer továbbfejlesztése” Felhasználás:  a menedzsment szervezet humán erőforrásainak fejlesztése  az intézményvezetés korszerűsítése  az irányítási rendszer korszerűsítése  hátránykompenzációs programok kialakítása, működtetése Rendelkezésre álló forrás: Ft MIBŐL? +1 kérdés:

TIOP 3.1.1/08/1 a „TISZK rendszerhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések” Felhasználás:  a szakmai képzéshez kapcsolódó feladat-ellátás infrastruktúrájának felújítása  az új képzési struktúrához (OKJ) szükséges eszközök beszerzése  a gyakorlati képzés technikai feltételeinek megteremtése Rendelkezésre álló forrás: Ft MIBŐL? +1 kérdés:

Konklúzió: „CSODA”MI A TISZK?! TISZK=LEHETŐSÉG

SZÍNVONALASABB GAZDASÁGOSABB PIACORIENTÁLTABB TISZK=LEHETŐSÉG SZAKKÉPZÉS KIALAKÍTÁSÁRA!

Köszönöm a figyelmet! Telekné Dézsi Piroska