1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A gazdaság helyzete – kampányban
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Elméleti és gazdaságpolitikai tanulságok és teendők – öt évvel a krízis után Treasury Klub konferencia Budapest, május 29. Bod Péter Ákos
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Szervezetfejlesztési Program
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-tudományi karának minőségcéljai a 2012/2013. oktatási évre dr. Almásy Gyula szakcsoportvezető Közigazgatásszervezési.
Összehasonlító elemzés egyes külföldi választási reformok tapasztalatairól, társadalmi, politikai költségeiről Keil András OTDK április 16.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
Kell-e újraírni az eddigi forgatókönyveket? Eger, 46. közgazdász-vándorgyűlés Varga Mihály június 26.
Gazdaságpolitikai dilemmák: Felzárkózásvagylemaradás Mádi László Mádi László Közgazdász Vándorgyűlés,
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
44. Közgazdász-vándorgyűlés Nyíregyháza augusztus 31.-szeptember 2. Gazdaság- és pénzügypolitikánk a nemzetközi pénzügyi intézmények követelményeinek.
Kis és középvállalkozások helyzete és kilátásai Békéscsaba, május 16. Varga Gyula vezető-főtanácsos Nemzetgazdasági Minisztérium.
1 Felsőoktatási jelentkezés A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: Educatio Kht. – OFIK, Felvi.hu
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A vidéki tér sikertényezői
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Tanulási célú migráció a világban és itthon
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
FaragóT:Nemzetközi klímapol 1 A NEMZETKÖZI KLÍMAPOLITIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS AZ ABBÓL ADÓDÓ FŐBB HAZAI FELADATOK dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanár
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Növekedési Jelentés 2015 Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, ügyvezető igazgató december 7.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Önkormányzati Egészségügyi Napok
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Fordulatok után / fordulatok előtt
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai forgatókönyvek a magyar gazdaság talpra állítására A Republikon Intézet konferenciája Budapest, október 16.

2 Gondolatmenet 1. Versenyképességünk helyzete és tényezői 2. Gazdaságpolitikai kihívások 3. Következtetések

3 Gazdaságunk helyzetének megítélése Adatok Kormányzati megítélésKülföldi megítélés Sikeres-e a magyar gazdaság?

4 POLITIKAI: A kormányzati ideológia gyakorlatba ültetése az újraválasztás bebiztosítása mellettTÁRSADALMI: Strukturális reformok, finanszírozható hatékonyságjavítás a politikai kritériumok teljesülése mellettGAZDASÁGI: A politikai és társadalmi célok megvalósításának eszköze......ÉS ALAPJA. A siker kritériumai

5 A versenyképesség és a gazdaságpolitika  A versenyképességi elemzések tartalma: a gazdaságpolitika tudományos megalapozása  A gazdaság helyzetének megítélése  önmaga korábbi helyzetéhez viszonyítva  más országok teljesítményéhez képest  A cselekvési terveket (ideális esetben) ezen elemzésekből vezetik le

6 Siker és teendők a versenyképesség tükrében  Nemzetközi versenyképességi rangsorok  Erényeik és hibáik  A World Economic Forum rangsora  2012: 144 ország, 111 mutató  Éllovasok: Svájc, Szingapúr, Finnország, Svédország, Hollandia

7 Versenytárs országok helyezései

8 Magyarország 2012: pontszámok (1-7) és helyezések (146 ország)

9 A magyar gazdaság versenyképességi problémáinak főbb tényezői  Örökölt történelmi elemek és társadalmi normák  A globalizáció kihívásai  Gazdaságpolitikai eszköztár

10 Globális versenyképességünk 2001 és 2008 között zuhant, majd három év javulás után idén ismét jelentősen romlott.

11 A volt szocialista országok között a vezető csoportból az üldöző bolyba kerültünk.

12 A legnagyobb visszahúzó erő az intézményi rendszer állapota és a belé vetett bizalom hiánya.

13 Intézmények

14 Fontos makrogazdasági mutatóink nem kerültek közelebb a mértékadó fejlettebb országokhoz.

15 Finanszírozásunk lehetőségeit tekintve a mezőny legvégén vagyunk.

16 Pénzpiacok

17 Az egyetlen pozitív makrotényező a költségvetési hiány csökkentése, ortodox gazdaságpolitikai lépés.

18 A fellendülés gazdasági tényezői 1. Bizalomerősítés – stabilitás  Beruházások  Hitelezés  Fogyasztás

19 Foglalkoztatás és foglalkoztathatóság  Bizalom  Piacteremtés  Intézményi keretek  Aktív munkapiaci programok A fellendülés gazdasági tényezői 2.

20 Vállalkozásfejlesztés – termelékenység  KKV támogatás – intézmények  K+F  Képzés A fellendülés gazdasági tényezői 3.

21 Összegezve: Versenyképességünk nem biztató, de nem is reménytelen. Fokozásának legfőbb feltételei a társadalmi reformokhoz, az intézményi strukturális változásokhoz és a finanszírozáshoz kapcsolódnak.