Mítoszok és ellenmítoszok az Európai Unióban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

Republikon Tolerancia-kutatások
A időszak végrehajtási intézményrendszere
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Az EEA szakértői hálózatának szerepe és működése, főbb eljárások és eszközök Hazai EIONET Találkozó december 9. Pajna Gabriella Stratégiai Főosztály.
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
A NŐK SZEREPE LENGYELORSZÁG FEJLŐDÉSÉBEN Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság nagykövete.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Az emberi jogok és a nyelvek Pécs, október 10. Szalayné Sándor Erzsébet Nyelv és jog – avagy a jogi nyelv és a nyelvi jog dilemmája Európában.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió és Magyarország
A BRIC-országok jövője
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Afrika alul- és felülnézetből Nemzetközi egyenlőtlenségek Afrika szemszögéből France Mutombo Afrikáért Alapítvány
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Deli Zsófia, Pálfi Ágnes
Az európai identitás és az Európai Unió
OTDK Társadalomtudományi Szekció; Politikatudomány I április 15. AZ ÖKOPOLITIKA IDENTITÁSA Vita a fenntartható fejlődés identifikációs szerepéről.
Magyarország felkészülése a 2011-es EU-elnökségre - értékelés a cseh soros elnökség tapasztalatai alapján Oláh Eszter Jelige: soros elnök.
Politológia 6.előadás Politikai intézmények I. A törvényhozás működése.
Nagyhatalmi jelenlét Afganisztánban a XIX-XXI. században: hasonló és sajátos vonások Készítette : Hegedüs Zsuzsanna BGF-KKK.
Gazdaságpolitikai mozgástér Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdaságpolitika Tanszék, Corvinus School of Management
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkavállalói szervezetek.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Az EU kül- és biztonságpolitikája
A többszintű kormányzás – többpólusú kormányzás értelmezése Az Európai Unió irányításának sajátosságai.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Leonardo program keretében szerzett brüsszeli tapasztalatok Varga Marianna GYMS Megyei Önkormányzat, EINKO GYMS Megyei Önkormányzat, EINKO Nyugat-dunántúli.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Gazdasági és társadalmi kohézió az Európai Unióban Dr. Kocziszky György egyetemi tanár intézeti igazgató Salgótarján Miskolci Egyetem, Európa Gazdaságtana.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
2011. évi magyar EU elnökség január 1. – június 30.
FaragóT:Nemzetközi klímapol 1 A NEMZETKÖZI KLÍMAPOLITIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS AZ ABBÓL ADÓDÓ FŐBB HAZAI FELADATOK dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanár
Gazdaság, politika, egészségügy- a furcsa háromszög Dr. Pusztai Erzsébet Egészségpolitikus, MDF.
Az Európai Unió.
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Az EU katonai szervezetei (EUMC, EUMS, Rapid Reaction Forse) Persa Virág Földrajz BSc
Minőségmenedzsment INTÉZMÉNYRENDSZERE PTE PMMIK 7. előadás.
AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS AZ EU PÉNZEI. Az Európai Unió: 500 millió ember – 28 ország Az Európai Unió tagállamai Tagjelölt országok és potenciális tagjelöltek.
HU HR CBC időszak rövid áttekintése TOURISM4C HUHR/1101/124/0008 Nyitókonferencia Zalaegerszeg 2015 május 21 Tálos András, programmenedzser,
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem április 29. Farkas Beáta.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Európai Uniós ismeretek
Az EU intézményrendszere
Az EU intézményrendszere
Az Európai Unió egyéb intézményeiről
„Understanding and Debating Euroscepticism“
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Mítoszok és ellenmítoszok az Európai Unióban Arató Krisztina Ph.D ELTE ÁJK Politikatudományi Intézet 2013. december 6.

A politikai mítosz fogalma A mítoszok típusai (C. Flood) „szent mítoszok” Vallásos vagy hősi múltat felidéző legendák A legtöbb esetben a valóságalap megkérdőjelezhető (Európa elrablásának ókori mítosza) „politikai mítoszok” Események elbeszélése Igaz történeten alapul A politikai mítosz egy közösség által elfogadott értelmezést kínáló történet (narratíva), amely a múltban, jelenleg, vagy jövőben várható valós eseményen alapul See Eric Jones!!!! A szociokulturális tradícióban a kommunikáció a társadalmi valóság létrehozójaként és annak megtestesítőjeként jelenik meg. Képviselői szerint a kultúránkat beszéd közben teremtjük meg. Szavaink nem a valóságot tükrözik, éppen fordítva: a valóságról alkotott képünket igazítjuk nyelvünkhöz. A szociokulturális hagyomány hangsúlyozza a kommunikáció közösségi természetét akkor, amikor felhívja a figyelmet arra, hogy egymással beszélgető emberek közösen szerkesztik saját társadalmi valóságukat.

Tiziano: Európa elrablása (1562)

Az Európai Unió mítoszai A béke mítosza Az egységes Európa az egyetlen megoldás a béke biztosítására Már az1200-as (!) évek óta vannak erre dokumentumok Az EU intézményei (EKB) is innen vezeti le a megalapítását http://www.ecb.europa.eu/ecb/educational/html/index.en.html

Az Európai Unió mítoszai A racionalitás mítosza Az integráció főszereplői a szakértők és a bürokraták A politika (főleg a nemzetközi együttműködés területén) kudarcot vallott, ezért nem politikusokra kell bízni az együttműködést Lehet racionális döntést hozni egyes szakpolitikai kérdésekben Hansen - Williams Jean Monnet (1888-1979)

Az Európai Unió mítoszai A gazdasági integráció és a siker mítosza Európa alapja a gazdasági integráció Az EU képes a gazdasági növekedés és a jólét biztosítására A gazdasági integráció visszafordíthatatlan Ezt tépázta meg leginkább a válság Eric Jones second part

volt cseh köztársasági elnök Az EU ellenmítoszai A centralizáció mítosza Az EU túlcentralizált és szuperállammá akar válni Mindezt a tagállamok kárára teszi A brüsszeli bürokrácia elfogadhatatlan Vaclav Klaus volt cseh köztársasági elnök

Az EU ellenmítoszai A szuverenitás átvételének mítosza Párhuzam a Szovjetunióval „Brussels creepingly eats up national sovereignty” (O.V. 12. Oct. 2013 interview for the Daily Telegraph))

Az EU ellenmítoszai A demokráciahiány mítosza Az EU-t nem vennék fel az EU-ba, ha jelentkezne Ki választotta meg Catherine Ashtont és Herman van Rompuyt?(N. Farage) http://www.youtube.com/watch?v=HhGNoZfvRoA Nigel Farage MEP

Összehasonlítás Mítoszok Ellenmítoszok Értéktartalom : negatív Értéktartalom: pozitív Szereplők: EU intézmények Kutatók, EU-párti értelmiség Mérsékelt pártok(?) Időszak Az integrációs folyamat kezdetétől Mítoszfejlődés fázisa: Elterjedés Rituálék kialakulása Értéktartalom : negatív Szereplők: Rendszerellenes pártok Újságírók, véleményvezérek Időszak Thatcherrel kezdődött az 1980-as években A jelenlegi válság erősítette Mítoszfejlődés fázisa : Elterjedés

Következtetések Elterjedőben a „hivatalos” mítoszok mellett az ellenmítoszok széles kínálata Nyilvánvalóan különbözik az európa-párti elitek és az elterjedőben lévő populáris / bizonyos tagállami kormányok által is képviselt ellenmitológia „Ha a nép olyan mítoszokat teremt, amelyek eltérnek az elit által kifejezett mítoszoktól, a legitimáció nagy valószínűséggel kérdésessé válik” (Vincent della Sala 2010)