SZOPTATÁS ANYATEJ ÖSSZETÉTELE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
„A NÖVEKEDÉS ÉS A TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT ÉRTÉKELÉSE C. PROGRAM BEMUTATÁSA
Alap Termékek.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
SZOPTATÁS ELŐSEGÍTÉSE SZÜLÉSZETBEN SZÜLÉSZETBEN PAP KÁROLY AUGUSZTUS 4. Nyíregyháza AUGUSZTUS 4. Nyíregyháza.
A LAKTÁLÓ EMLŐ ANATÓMIÁJA ÉS FIZIOLÓGIÁJA
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
ÉLETTANI SÁRGASÁG Hyperbilirubinaemia - éretlen vörösvérsejtek fokozott széteséséből származó epefestékszint-emelkedés.
Flavon max termékcsalád
Vérzések, vér alakos eleminek problémái újszülött korban
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
Icterus újszülött korban
Sorvadás Dr. Boda Márta.
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
Számítógépes alapismeretek, 1. beadandó
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
Csecsemők táplálási szokásai Magyarországon
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Az újszülöttek ellátása; koraszülött, érett újszülött, csecsemő-táplálás testi és értelmi fejlődés, illetve ennek zavarai az első életévben. Dr. Tomsits.
CSECSEMŐ GONDOZÁS – CSECSEMŐ TÁPLÁLÁS – TÁPLÁLÁSI ZAVAROK - DYSTROPHIA
Teljes Parenterális Táplálás
Az anyatejes táplálás jelentősége
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Táplálékok , tápanyagok
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
A szervezet energiaforgalma
Az áldott állapot csodái
1. Anya – gyermek kapcsolat
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Együtt élő baktériumok Készítette: Kovács Milán. Tartalom  Származásuk  Számuk  Baktériumok nélkül nem megy  Felértékelődik a féregnyúlvány  Baktérium-bélyeg.
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Aktív, egészséges életmód
Készítette: A No cigi csapata
A szervezet energiaforgalma
Az anyag és energiaforgalom élettana
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

SZOPTATÁS ANYATEJ ÖSSZETÉTELE

A mellek tejtermelő mirigyeket tartalmaznak, melyeket tejcsatornák kötnek össze a mellbimbóval. Prolaktin tejelválasztást megindító hormon.

Szoptatás során a mirigyekben található izmok az oxitocin nevű hormon hatására összehúzódnak az anyatej a tejcsatornákba jut.

Az Egészségügyi Világszervezet 6 hónapos korig kizárólagosan a szoptatást javasolja.

Az anyatej összetétele nem állandó, hanem folyamatosan változó Az anyatej összetétele nem állandó, hanem folyamatosan változó. A szülést követő első hétben sűrű, sárgás színű tej ürül, amelyet colostrumnak vagy előtejnek neveznek. Mennyisége viszonylag kevés.

Az előtej összetétele a magasabb fehérje és ásványianyag-tartalomban és az alacsonyabb zsír és szénhidrát tartalomban különbözik az érett anyatejtől. Nagyobb koncentrációban tartalmaz immunglobulinokat- IgA.

A laktáció 6-15. napja között termelődik az ún A laktáció 6-15. napja között termelődik az ún. átmeneti anyatej, amelynek tápanyag és immunglobulin tartalma a colostrum és az érett anyatej között van. Majd fehér, hígabb tej, érett anyatej termelődik.

Szoptatáskor először egy híg vízszerű tej ürül, amelyet szomjoltó tejnek is neveznek, majd a szoptatás második felében ez sűrűbbé, zsírdúsabbá válik.

Fehérjék Az emlősök között az anyatejnek a legkisebb a fehérjetartalma Fehérjék Az emlősök között az anyatejnek a legkisebb a fehérjetartalma. Ez a szint még így is magasabb, mint amennyire az újszülöttnek szüksége van, de ahhoz elég alacsony, hogy a baba veséjére ne rójon túl nagy terhelést (tehéntej).

Csecsemőknek tehéntejet adni az első évben nem ajánlott Csecsemőknek tehéntejet adni az első évben nem ajánlott. A tehéntej nem tartalmaz megfelelő mennyiségű E-vitamint, cinket, vasat, más fontos vitaminokat és nyomelemeket.

Szénhidrátok A laktóz az anyatej legfontosabb szénhidrátja Szénhidrátok A laktóz az anyatej legfontosabb szénhidrátja. Vitaminok Az anyatej vitamintartalma szoros összefüggést mutat az anyai vitaminbevitellel.

Ásványi anyagok Az anyatejben az ásványi anyagok koncentrációja - kálcium, vas, foszfor, magnézium, cink, kálium, fluor - nem függ különösebben az anyai étrendtől.

Immunológiai alkotóelemek Védelmet nyújt a fertőzések és allergiák ellen. A szoptatás pótolhatatlan és tökéletesen nem helyettesíthető mesterséges táplálással.

Számos előnnyel rendelkezik az anyatej: - Legkönnyebben emészthető - Legmegfelelőbb mennyiségben - Legmegfelelőbb összetétel - Immunglobulin G és IgA-t tartalmaz - Anya - gyermek kapcsolat - Steril, optimális hőmérsékletű - Olcsó

Ajánlott az ún. igény szerinti - baby friendly - szoptatás Ajánlott az ún. igény szerinti - baby friendly - szoptatás. Célszerű a csecsemő igényeihez igazodni, és nem az órát figyelni, hogy mikor kell szoptatni.

A szoptatások gyakoriságát általában rá lehet bízni a csecsemőre, hiszen ez az ő igénye szerint egy-egy napon belül és hosszabb időszakot tekintve is változó lehet. Ha elegendő az anyatej kb. 7-9 alkalommal való szopás.

Egy egészséges újszülöttnek kb Egy egészséges újszülöttnek kb. 150 gramm anyatej kell testsúly-kilogrammonként, 24 óra alatt. Tehát egy 3 kg-os babának 24 óra alatt 3×150 g, azaz 450 g anyatejet kell elfogyasztani a nyugalma biztosításához és a megfelelő súlygyarapodás eléréséhez.

Ha ezt a mennyiséget elosztjuk a napi étkezések számával, az előbbi 3 kg-os baba példájánál maradva: 450 gramm/ 7 étkezés= kb. 65 gramm szoptatásonként. Ha cumisüvegből eszik, akkor ennyi ml az ideális mennyiség .

Koraszülötteknél a napi anyatej mennyiség kb. 180 gramm/kg Koraszülötteknél a napi anyatej mennyiség kb. 180 gramm/kg. Általában, azok a babák, akik kisebb súllyal születnek, később gyorsabban nőnek, behozva a lemaradást.

Naponta számítva, egy csecsemő átlagosan: • az első trimeszterben 25 grammot • a másodikban 20 grammot • a harmadikban 15 grammot • a negyedikben pedig 10 grammot kellene hogy gyarapodjon.

A 4. - 6. hónapban a születési súly megduplázódik A 4.- 6. hónapban a születési súly megduplázódik. Egy éves kor küröl pedig háromszorosa lesz. Koraszülöttek esetében egy éves korban négyszerese.

Köszönöm a figyelmet!