NŐVEKEDÉSVIZSGÁLATOK 1 - 6 ÉVES GYERMEKEKEN HARGITA MEGYÉBEN (Testsúly, testhossz, mellkas- és fejkörfogat „percentilisei” ) Dr. Balla.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI
Advertisements

A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
„A NÖVEKEDÉS ÉS A TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT ÉRTÉKELÉSE C. PROGRAM BEMUTATÁSA
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A beiskolázási életkor hatása az iskolai teljesítményre Magyarországon Hámori Szilvia, MTA KTI 1.
Dr. Joubert Kálmán – Ujhelyi Géza
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
K ONTROLLÁLATLAN VÁGYAK, KISZÁMÍTHATATLAN HISZÉKENYSÉG, KIALAKULATLAN ÉRZÉSVILÁG Avagy a reklámok hatásai a kisiskolásokra Készítette: Tóth Ivett Anna.
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
Szűrővizsgálatok Dr. Bodrogi Tibor c. egyetemi docens
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Humánkineziológia szak
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Vizsgálati módszerek Közlekedési zaj mérésének alapelvei - közút
Az elhízás.
Statisztika Érettségi feladatok
Adatfeldolgozás.
III. előadás.
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
ARTÉRIÁS FUNKCIÓ (PWVao, Aix, SBPao) MÉRÉSE ÚJ NON-INVAZÍV OSZCILLOMETRIÁS MÓDSZERREL (ARTERIOGRÁF) EGÉSZSÉGES 3-18 ÉVES KORÚ GYERMEKEKBEN ÉS SERDÜLŐKBEN.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Leica 100 szintező gyakorlati használata
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Grafikus ábrázolás.
Gyakorlati alkalmazás
Hipotézis vizsgálat (2)
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
Pszichológiai Ismeretek
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Speciális gyermekvédelem
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
Egészségesek a roma nők?
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
A Nemzetközi Gyermekment ő Szolgálat biztonságos internet oktatási programjának tapasztalatai Nagyváradon.
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A gyermekek testi fejlődése A növekedés és serdülés zavarai
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A helyettes szülői ellátás működése
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Becsléselmélet - Konzultáció
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Mérési skálák, adatsorok típusai
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

NŐVEKEDÉSVIZSGÁLATOK 1 - 6 ÉVES GYERMEKEKEN HARGITA MEGYÉBEN (Testsúly, testhossz, mellkas- és fejkörfogat „percentilisei” ) Dr. Balla Árpád, Márton Margit *, Péter Attila * Dr. Tamás Mária, Dr. Séra Ida Városi Kórház Gyermekgyógyászat, * Technoutilaj Számítástechnikai Részleg Székelyudvarhely EME OGY Szakosztály III. Tudományos Ülésszak. Nagyvárad 1993. Május 6 - 8.

BEVEZETÉS A gyermekek normális szomatikus fejlődésének megismerése alapvető követelmény !! Vizsgálatkor a kérdés : a.- megfelel-e a fejletsége a kortársakénak , b.- illetve számokban kifejezve mennyire tér el az átlagostól ? A testi fejlődés megítéléséhez normákra van szükség ! A normák minden életkorban a megfelelő számú egészséges gyermekek méreteinek megoszlását percentilisekben kifejezve táblázatokban ábrázolják !

AZ ANTROPOMÉTRIAI MEGFIGYELÉSEKET SZÁMOS KÖRÜLMÉNY BEFOLJÁSOLJA : BEVEZETÉS (1) AZ ANTROPOMÉTRIAI MEGFIGYELÉSEKET SZÁMOS KÖRÜLMÉNY BEFOLJÁSOLJA : a.- etnikai sajátosságok b.- földrajzi tényezők c.- társadalmi-gazdasági-kulturális helyzet d.- a táplálkozás módja e.- a lakosság egészségi állapota f.- az anyag és módszer megválasztásai módja > keresztmetszeti v. longitudinális !

BEVEZETÉS (2) Az említettek alapján minden országnak sőt tájegységnek saját standardjai kell legyenek !! E tények alapján készítettük el Hargita megye 1 -6 éves gyermekpopulációjának növekedési normáit keresztmetszeti vizsgálattal !! Az antropométriai mérések megszervezésének célja az volt, hogy a gyakorló pediáterek rendelkezzenek saját percentilis táblázatokkal, melyek segítségével biztonságosan, egyszerűen tudják megítélni a vizsgált gyermek testi fejlettségét !!

ANYAG ÉS MÓDSZER Az antropométriai méréseket Hargita megye egész területén az Egészségügyi körzetekben végeztük. A mérések 1 - 6 éves egészséges gyermekeken történtek A tanulmányozott csoportban nem szerepeltek : > idült betegségekkel gondozott gyermekek, > koraszülöttek, > iker szülöttek, > hipotrofiás gyermekek ! A MÉRÉSEKET 1989. VI.1. és VII.1.KÖZÖTT VÉGEZTÜK -azon a héten amikor a gyermek az (1-6 év) életévét töltötte, - a tűrési határidő ± 6 nap volt ( FONTOS ! )

ANYAG ÉS MÓDSZER (1) A mérések megbízhatósága érdekében a mérési technikákat és a használatos műszerek leírását (a protokollt) szóban és írásban közöltük a mtsak.-al ! A TESTSÚLY :  meztelen gyermeket mértünk 10 g pontossággal A TESTHOSSZ ( testmagasság mérés ):  2 éves korig hosszmérőn ( pediométeren )  2 éves életkor felett a méréseket antropométerrel álló helyzetben végeztük !!

ANYAG ÉS MÓDSZER(2) A MELLKAS- & FEJKÖRFOGAT méréséhez közönséges mérőszalagot használtunk ( acélmérőszallag nem volt ) !!  a mellkaskörfogat mérését a klasszikusan ismert pontok magasságában végeztük, a mért értékeket a nyugodt belégzést követő kilégzés végén olvastuk le !!  a fejkörfogat mérését különös gonddal végeztük ! > a mérőszalagot úgy vezettük körbe a gyermek fején, hogy a homlokon a glabella pontot, hátul az opisthocranion pontot érintse !!

AZ ADATOKAT SZÁMITÓGÉPES ELJÁRÁSSAL DOLGOZTUK FEL !! ANYAG ÉS MÓDSZER (3) AZ ADATOKAT SZÁMITÓGÉPES ELJÁRÁSSAL DOLGOZTUK FEL !! Életkor és nemek szerinti bontásban táblázatba foglaltuk :  az esetek számát,  az átlagértékeket,  a standard deviációt,  a percentiliseket Az adott időpontban az 1 - 6 éves korintervallumú gyermekek száma 31.705 volt ! 2.984 esetben végeztük el a méréseket azaz 9,41% , ami „reprezentatív minta” !!

EREDMÉNYEK : I - IV. táblázatok !! I. táblázat

II. táblázat

III. táblázat

IV. táblázat

Az 1- 6 éves csoportban a növekedés felgyorsulása még nem jelentkezik. MEGBESZÉLÉS Az 1- 6 éves csoportban a növekedés felgyorsulása még nem jelentkezik. A méretekben egyenletes gyarapodás figyelhető meg, a fiúk rendelkeznek nagyobb abszolút méretekkel !! Fiúk - lányok testsúly átlaga közötti különbség : # a fiúk javára : 1- éves > 0,34 kg, - 6-éves > 0,63 kg Testhossz átlaga közötti különbség : # a fiúk javára : 1 - éves >1,24 cm, - 6 éves > 0,80 cm

MEGBESZÉLÉS (1) Mellkaskörfogat átlaga közötti különbség : # a fiúk javára : 1 éves > 1,05 cm, - 6 éves > 1,18 cm Fejkörfogat átlaga közötti különbség : # a fiúk javára : 1 éves >1,07 cm, - 6 éves > 0,92 cm Ha a megvizsgált gyermek antropométriai adata az 5-ös percentil alatt vagy a 95-ös percentil felett van > akkor felmerül a pathologiás állapot gyanúja !!! Ezekben az estekben kell tisztázni a kórós állapotot : > hipotrofia, > obesitas, > microcefalia, > macrocefalai ?

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !