Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízben oldott oxigén meghatározása
Advertisements

A évi jártassági vizsgálati program rövid ismertetése & évi összefoglaló A évi jártassági vizsgálati program rövid ismertetése & 2011.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A talaj fizikai tulajdonságai
Anyagszállítás a növényekben
Hogyan működik az elektronikus nyelv
Környezettechnika Modellezés Biowin-nel Koncsos Tamás BME VKKT.
Vízminőségi jellemzők
Kémiai szennyvíztisztítás
A talajban lévő mobilis foszfor extrakciója
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
Talajtípusok.
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
A növények szervei.
Anorganikus komponensek
Felszín alatti vizek.
Születés másodperc hidrogén és hélium
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
A CSONTOK BIOMECHANIKÁJA
Beszámoló az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia közötti megállapodás keretében végzett Balaton kutatások.
A válaszadók > május-június október-november
A növények ásványianyag-felvétele
Vizek keveredése Dr. Fórizs István. Vizek keveredése Cél:- keveredés kimutatása/bizonyítása - keveredési arány számítása Eszközök: a (feltehetően) keveredő.
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
A többlet lehet pozitív és negatív is!!!
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
KÉSZÍTETTE: Takács Zita Bejer Barbara
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
Felszíni vizek minősége
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
37. KI és KBr azonosítása klórgázzal
átlagos mennyisége a szárazanyagban több 0,1 %,
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Felszíni víz monitoring
16.ea. BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó.
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
A talaj oldott szerves szén (DOC) tartalmának meghatározása Készítette: Dudás Kata.
Készítette: Cserdi Péter Környezetmérnök szakos hallgató Szerves foszfor extrakciója talajból.
Nitrogén mineralizáció
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
A támasztószövet.
A félvezetők működése Elmélet
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
A víz aqua.
Felszíni vizek minősége
BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó 17 th.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Vegyész szak.
Fizikai alapmennyiségek mérése
© 2008 PJ-MA SOIL MECHANICS Talajazonosítás Dr. Varga Gabriella.
Táplálkozási kapcsolatok
TÁPLÁLÉKLÁNCOK ÉS ENERGIAÁRAMLÁS ЛАНЦЮГИ ЖИВЛЕННЯ І ПОТІК ЕНЕРГІЇ Megismerkedhetünk azzal, hogy mik a táplálékláncok, milyen élőlények alkotnak táplálékláncot,
A FOSZFOR 1 – táplálék a talaj mikroszervezeteinek 2 – táplálék a növénynek 3 – szerkezet javító hatás a talajnak.
Környezetvédelmi analitika
Készítette: Üsth Ella Mónika
Ökológiai szempontok a szennyvíztisztításban
Felszíni vízminőséggel és a hidromorfológiai állapotjavítással kapcsolatos intézkedések tervezése a VGT-ben VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ.
47. lecke A növények vízháztartása
VÍZMINŐSÉGSZABÁLYOZÁSI PÉLDA
Trágyázási terv készítése
Lineáris keresés Keresés (N,A,sorszam) i := 1
Előadás másolata:

Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása

Talajban lévő foszfor formák Talaj összes foszfor tartalma: 0,02-0,1% Formái: Szervetlen frakciók, melyek kötött és oldott formában találhatóak Szerves frakciók (aránya 5 és 95 % között változik) Talajoldatban kis hányada van (<0,01-1 mg/l)

Foszfor szerepe Generatív fejlődés makroeleme Fotoszintézisben, légzésben és valamennyi biokémiai folyamatban szerepet játszik Nagy jelentősége van az örökletes tulajdonságokat hordozó- (DNS, RNS) és az energiaháztartásért felelős vegyületekben (ATP)

Növények foszfor felvétele A talaj összes foszfor tartalmának csak kis mennyisége hasznosítható közvetlenül A felvevő képességet a gyökérzet kiterjedtsége is befolyásolja Pillangósok nagyon jó felvevő képességgel rendelkeznek Növények foszfor felvétele serkenti a gyökér és a virág képződését, a termés érését Túladagolása tápanyag aránytalanságokhoz vezet Foszforhiány hatására romlik a növény vízháztartása, leveleik vörösesen elszíneződnek, elsárgulnak, majd elhalnak

Foszfor meghatározása talajban Sok fizikai, fizikai-kémiai, biológiai módszert dolgoztak ki a foszfor meghatározására A következőkben egy gyors és egyszerű extrakciós módszer kerül bemutatásra

Módszer alapelve A talaj kezelése koncentrált sósavval és hidrogén peroxiddal, ezáltal feloldódik a szerves foszfor és a nem-szilikát szervetlen foszfor A szilikát rácsban lévő foszfor kioldása hidrogénfluoriddal történik

Szükséges felszerelés Eszközök: Főzőlap vagy melegített homokfürdő 100 ml-es teflon főzőpohár Anyagok: Koncentrált kénsav (95-97%) Hidrogén peroxid (30%) Hidrogénfluorid (40%)

Eljárás lépései 0,5 g talajt kimérni, összekeverni és 100 ml-es főzőpohárba tenni Homokos és magas szerves anyag tartalmú talajok esetén 0,25 g mennyiség is elegendő 5 ml koncentrált kénsavat a talajmintához hozzáadni és finoman elkeverni 3 ml 30%-os hidrogén peroxidot hozzáadni 0,5 ml-es adagokban

Eljárás lépései Erőteljesen elkeverni (a magas szerves anyag tartalom esetén habzás előfordulhat) és várni, amíg a reakció csillapodik 1 ml hidrogénfluoridot hozzáadni 0,5 ml-es adagokban és finoman elkeverni A főzőpoharat a 150°C-os főzőlapra helyezni 10-12 percre így a felesleges H2O2 eltávozik Hűlés után a főzőpohár oldalait desztillált vízzel lemosni

Eljárás lépései Összekeverni és szobahőmérsékletűre lehűlni hagyni A főzőpohár tartalmát szűrőpapíron átszűni egy 50 ml-es lombikba Kétszer 10 ml desztillált vízzel átmosni a főzőpoharat, utána szűrni Elkészíteni a kivonatot

Felhasznált irodalom Alef K. and Nannipieri P. (Editors): Methods in Applied Soil Microbiology and Biochemistry, Academic Press Limited, London, 1995 http://www.uis.hu/download/A%20foszfor.pdf http://www.ikr.hu/tudastar_liebigfele_minimumelv.php http://www.oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/mezgaz/kornybio/elm/