Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vizek keveredése Dr. Fórizs István. Vizek keveredése Cél:- keveredés kimutatása/bizonyítása - keveredési arány számítása Eszközök: a (feltehetően) keveredő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vizek keveredése Dr. Fórizs István. Vizek keveredése Cél:- keveredés kimutatása/bizonyítása - keveredési arány számítása Eszközök: a (feltehetően) keveredő."— Előadás másolata:

1 Vizek keveredése Dr. Fórizs István

2 Vizek keveredése Cél:- keveredés kimutatása/bizonyítása - keveredési arány számítása Eszközök: a (feltehetően) keveredő komponensek jellemzése ⇓ a keveredési folyamat modellezése ⇓ a keverék víz jellemzése keveredési arány számítása

3 Vizek jellemzése Izotópos - vízmolekulában - stabil:  D,  18 O - radioaktív: T - oldott anyagban - stabil:  13 C,  18 O,  34 S,  11 B,  37 Cl - radioaktív: 14 C, 36 Cl, Vízkémia:- kationok - anionok Egyebek (pl. hőmérséklet)

4 A keverék víz jellemzése Stabilizotópos: vízmolekulában A víz:  A B víz:  B keverék:  k = x  A + (1-x)  B, ha a keverék víz x hányada A komponens (0<x<1) oldott anyagban: pl. karbonát, szulfát,.... nincs kémiai reakció A víz:  A, c A B víz:  B, c B keveredés:x rész A víz(1-x) rész B víz  keverék = (x  c A  A + (1-x)  c B  B )/(x  c A + (1-x)  c B )

5 A keverék víz jellemzése Radioaktív izotópos Trícium: lineáris keveredés T keverék víz = x  T A + (1-x)  T B De! a tríciumból számolt korokra vonatkoz- tatva a keveredés exponenciális jellegű: T=T 0 e - t

6 A keverék víz jellemzése Radioaktív izotópos Radiokarbon: lineáris keveredés [%]modern- ben, pmC A keverék víz = x  A A + (1-x)  A B De! a 14 C-ből számolt korokra vonatkoz- tatva a keveredés exponenciális jellegű: A=A 0 e - t

7 A keverék víz jellemzése Vízkémiával - nincs kémiai reakció: a keveredés lineáris: c keverék =x  c A + (1-x)  c B - van kémiai reakció: a kémiai reakció pontos számbavétele (számítógépes modellezés, NETPATH, FREEQC, MODFLOW, stb.)

8 Számítási feladat Két folyó (A és B) ömlik egy víztárolóba, ahol a két folyó és a tározóból kifolyó víz    értékei a következők: -4,5‰, -12,7‰ és -9,2‰. Melyik folyónak van magasabban a vízgyűjtő területe? A tározóban lévő víz hány %-a származik az A és hány a B folyóból, ha nincs párolgás és konstansak a vízhozamok és a  értékek?

9 Megoldás A B-folyónak van magasabban a vízgyűjtője.  ki = x  A + (1-x)  B → x = 43%, (1-x) = 57%

10 Esettanulmány vízizotópokra Újkígyósi Regionális vízmű Fórizs István, Deák József

11

12 Elérési zónák

13

14

15

16

17


Letölteni ppt "Vizek keveredése Dr. Fórizs István. Vizek keveredése Cél:- keveredés kimutatása/bizonyítása - keveredési arány számítása Eszközök: a (feltehetően) keveredő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések