Talaj ex situ vizes mosása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A földgáz és a kőolaj.
Advertisements

Mosodai innovációk, fertőtlenítő mosás
LÉGNEMŰ HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Földgáz Mint energiahordozó.
Bevezetés a vasgyártás technológiai folyamataiba
Talajszennyező szénhidrogének bontása biokatalitikus technológiával
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Környezeti kármentesítés a DUNAFERR Kokszolómű területén KIOP F /2/ Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt. Környezetvédelmi.
Környezeti kárelhárítás
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák
A SZILÁRD ANYAGOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS FAJTÁZÁSA
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Flotálás.
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
Vízminőség- védelem. A VÍZ kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai alapján az élet, a társadalmi tevékenység számára nélkülözhetetlen, ezért a Földön.
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
KÖRNYEZETTECHNIKA.
SEGÉDANYAGOK KÖZVETITŐKÖZEGEK
Organica gazdálkodás Szennyvíztelep.
Felszín alatti vizek minősítése
Talajremediáció talajmosás
Készítette: Radácsi Dóra I8G64J
Fitoremediáció.
Készítette: Szűcs Andrea
Készítette: Benedek Judit Z9XG35
Zsók Edina Imelda A4BFPJ
Kőolaj eredetű szennyezések eltávolítása talajból
Anaerob bioremediáció
Uránszennyezés a Mecsekben
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Házi Dolgozat Talajvédelem tantárgyból Készítette: Nagy Gábor GVF7EG VBK-KM II. évfolyam december.
Hulladékkezelés Immobilizációval Horpácsi Zoltán DUK0G3.
In situ aerob bioremediáció
In situ talajmosás Benzol szennyezés a Dunaferr területén
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Szervetlen károsanyagokkal szennyezett talajok remediációs technológiái Az elektrokinetikus szeparáció Erős Máté QDR5MU.
REMEDIÁCIÓ Remediációs technológiák (osztályozás, csoportosítás)
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
A Rétköz környezetvédelme
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
II. RÉSZ OLAJSZENNYEZÉSEK.
Bioremediáció Technológiai eljárás, mely biológiai rendszereket használ a környezet megtisztítására a (toxikus) hulladékoktól Fogalmak: biodegradáció,
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina. Szennyvíztisztítás A fő szennyező források az ipar, a mezőgazdaság, valamint a lakosság. Forrás:
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Pernye Energia és környezet keletkezése, tulajdonságai,
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Szennyvíz-tisztítás.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezetvédelem.
Ivóvizünk forrása a Tisza
A biológiai és a kémiai szennyvíztisztítás szimbiózisa
Energia és környezet Pernye
Szitálás. A művelet jellege: mechanikai művelet A művelet célja: * frakcionálás (művelet eredményének ellenőrzése, a művelet szabályozása) * szemcseméret.
Dr. Varga József ügyvezető Imsys Kft.
Készítette: Sovák Miklós Konzulens: Dr. Kiss Endre
keverékek szétválasztása
Keverékek szétválasztása
Előadás másolata:

Talaj ex situ vizes mosása Készítette: Fodor Emese Lilla CVCQOX

A talajmosás A technológia definíciója: A talaj szilárd fázisának vizes oldatokkal vagy emulziókkal történő mosását jelenti. Ilyenkor a talajvíz és a szilárd fázis között megoszló, de dominánsan a szilárd fázishoz kötődő szennyezőanyag mobilizálásáról van szó. Ex situ talajmosás: A technológia alkalmazásakor az eredeti helyéről kiemelt talajt mossák A szennyezőanyag oktanol-víz, vagy szilárd-folyadék megoszlási hányadosától függően igen nagy mennyiségű mosófolyadék is keletkezhet, mely természetesen szintén kezelést igényel, amely külön technológiai ágon történik

A technológia besorolása Remediációs technológia a szennyezőanyag szempontjából MOBILIZÁCIÓ. A szennyezőanyag mobilizálása a szennyezőanyag mobilitásának, mozgékonyságának megnövelését jelenti, hogy ezzel segítsük a szennyezett közegből való eltávolítását. A mobilizáción alapuló módszereket elsősorban azoknál a szennyezőanyagoknál alkalmazzuk, melyek mozgékonysága (illékonysága, oldhatósága,) növelhető. Környezeti elem/fázis, amelyre alkalmazható a talajmosás, az a telített talaj. Tehát a szennyezett közeg a talaj szilárd fázisa.

A talajmosás a fizikai-kémiai talajkezelési eljárások közé tartozik A fizikai-kémiai talajkezelési eljárások alatt olyan beavatkozásokat értünk, melyek egy vagy több talajfázis mozgatását, áramoltatását, illetve a szennyezőanyag fázisok közötti megoszlásának eltolását, vagy kémiai átalakítását jelentik. A módszer a kivitelezés szerint ex situ on site A talajt a helyszínről eltávolítás után (ex situ) és a szennyeződés helyéhez közel (on site) kezelik.

A technológia ismertetése A szennyezőanyagokat a talajszemcsék felületéről vízzel, savas vízzel, felületaktív anyagokkal vagy kelátképzőkkel mossák le. Így ezek a szilárd fázisból a vizes fázisba kerülnek. A kezelés után a mosófolyadékot (víz) elválasztják a talajtól, mechanikailag tisztítják (szűrik ,ülepítik), és kémiailag kezelik ,majd újrahasznosítják. Az eljárást szemcseméret szerinti frakcionálással (szétválasztással) is kombinálhatják ilyenkor a viszonylag nagy méretű tiszta talajrészecskéket (durvahomokot, köveket) hidrociklonokban, fluidágyas vagy flotációs berendezésekben választják szét a kisméretű szennyezett talajrészecskéket (iszaptól, agyagtól), illetve a szennyezett szerves anyagtól, humusztól.

A talajmosás adalékokkal (felületaktív anyagok, kelátképzők, stb A talajmosás adalékokkal (felületaktív anyagok, kelátképzők, stb.) és pH-beállítással hatékonyabbá tehető. A tisztítást általában reaktorokban végzik. A kezelőreaktor lehet talajjal töltött oszlopreaktor vagy iszapreaktor, melybe a talaj vizes szuszpenziója kerül. A mosó reaktor a helyszínen is felállítható, így kezelés után a talaj azonnal visszatölthető eredeti helyére

Különféle talajmosási eljárások: Egyes talajmosási módszerek mechanikai energia alkalmazásával távolítják el a szennyezőket a szemcsék felületéről. A mosást végezhetik erős vízsugárral, így a szemcsék felületén kötött szennyezőanyagokat a vízsugár magával ragadja. A mosás másik típusánál különböző berendezések (forgódobos osztályozók, nehéz szuszpenziós vagy ciklon rendszerű szeparátorok stb.) mechanikai nyírófeszültség létrehozásával távolítják el a szennyezést a részecskék felületéről. Harmadik fajta eljárás esetén nagynyomású sugárcsőben a talajt levegővel és vízzel összekeverik és homogenizálják.

Egyszerű talajmosás Szennyezett talaj kikotrása Szita Szuszpenzió Többlépcsős tisztítási körfolyamat Tisztított homok Szitán fennmaradó frakció víz iszap/agyag Víztisztító rendszer (ATS) Bio- szuszpenziós reaktor Víztelenítés Kezelt Iszap/agyag Recirkulálás Egyszerű talajmosás

Ex situ talajmosás

A talajmosási eljárás alkalmazhatósága Elsősorban homoktalajok tisztítására alkalmas (a talaj homok és kavicstartalma érje el az 50 %-ot, agyagtartalma pedig ne haladja meg a 10-20 %-ot), melyek humusztartalma is alacsony. Az eljárás csak akkor ajánlható, ha a talajvíz már eleve szennyezett, de olyankor is meg kell akadályozni a talajvízzel való tovaterjedést. Ez állandó depresszió vagy résfalak alkalmazásával valósítható meg. A technológia hátránya h a csak a vízoldható szennyezőanyagok kezelésére alkalmas. Leginkább más remediációs eljárások előkezeléseként alkalmazzák. A szennyezett talaj térfogata így lényegesen (az eredeti mennyiség 5-40 %-ára) csökken és a szennyezőket koncentráltan tartalmazza, ezt a kisebb volumenű szennyezett anyagot már olcsóbban lehet más remediációs technikákkal (pl. termikus eljárással, bioremediációval) tovább kezelni, vagy víztelenítés után veszélyes hulladékként deponálni (lerakni).

Szennyezőanyagok, melyekre alkalmazható a technológia Benzol és alkilbenzolok (BTEX) Kőolajszármazékok (TPH) Policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) és egyéb policiklikus aromás vegyületek Fenolok Egyéb szervetlen vegyi anyagok - cianid Fémek, félfémek és vegyületeik

A tisztítás mértéke különböző szennyezőanyagoknál Benzol és alkilbenzol-ok (BTEX) Kőolaj- származé-kok (TPH) Policiklikus aromás szénhidro-gének (PAH) Fenolok Cianid Kavics- frakcióban 94% 78% 95% 87% 97% Homok- 52% 49% 72% (Az adatok csak általánosságban igazak)

Talajmosási folyamat Tisztítómű Olaj/ víz szeparátor Szűrők és bioreaktor Levegő Víz Tisztító Degradáló Olajos víz Olaj Recirkulálás a következő adaghoz Kezelt víz Kezelt talaj 35 tonna/óra Szennyezett talaj

SWOT analízis Erősségek : -Sok különböző szennyezőanyag-fajta eltávolításra kerül a talajmosás során. - A talajmosó gép különböző elemei eltérő hatásfokot mutattak a szennyezőanyag eltávolításában. A különböző fokozatok kombinációi jobb talajmosási hatékonyságot fognak eredményezni az alkalmazás során. - Időigénye kicsi. - Környezethatékonysága nagy. - Automatizálható/ Távkezelhető

Gyengeségek: -A szennyező anyagok nem semmisültek meg, így a hátramaradt üledéket izoláltan kell tárolni és további kezelésnek alávetni (a demonstrációs esetben a betáplálás 5%-a), ahogy a szennyezett vizet is. - A felhasználható homok és kavics mennyiségét korlátozza a kioldható maradék PAH- és cianidtartalom. - A talajmosás a kavicsos szerkezetű talajok kezelésére van kifejlesztve, így a finomabb részecskék eltávolításra kerülnek a mosás során.

- Nagy (40%-nal nagyobb) agyag-és iszaptartalmú talajok technikailag ugyan moshatóak, de a tisztán visszakapott homok mennyisége a bevitelhez képest kicsi lesz, és jelentős mennyiségű finom frakciót kell még kezelni. - Helyigénye nagy. - Költségigénye nagy/közepes.

Lehetőségek: - A talajmosó gép különböző elemeinek különböző hatásfokai voltak a szennyezőanyag eltávolításában. A különböző fokozatok kombinációi és a jövőbeni további mosási fokozatok alkalmazása tovább emelhetné a hatékonyságot. - Még további kezelés hődeszorpcióval, bioremediációval, stabilizációval, stb. szükséges az iszap és a finom frakció elválasztásához. A területen még 2014-ig további remediációs munkálatok zajlanak. Veszélyek: - Ezek talán abban nyilvánulnak meg ,hogy a technológia alkalmazása során ártalmatlanítást igénylő melléktermékek keletkeznek.

A technológia konkrét megvalósításai The Avenue terület talajmosása Az ex situ talajmosást 2007-ben az Egyesült Királyságban, Chesterfield-ben kezdték alkalmazni. A befejezés előreláthatólag 2014-re tehető. The Avenue nevű terület melyen a technológiát alkalmazzák 1700 m hosszú és 700 m széles, és elsősorban ipari használatú. Régebben kokszüzem, hulladéklerakó és kémiai üzemek voltak megtalálhatok az adott területen, így ezek a szennyezőanyagok eredetei.

The Avenue területen történő talajmosási technológia: - A vizsgálat a Belgiumban használt DEC statikus üzem kisebb léptékű másolata. - 20 tonna talajminta a hulladéklerakó területéről, és 10 tonna talajminta a gyáregység területéről került mosásra. - A mosási művelet körülbelül egy hetet vett igénybe. A bevitt anyag 75mm-ig volt elővizsgálva. - Mivel a fő frakció kavics, több kavics (sóder) mosó rendszer is felhasználásra került. - Sűrűség szerinti elválasztást alkalmaztak mind a homok, mind a kavics frakciónál. A kavicshoz dob mosó rázógépet használtak, a homok frakcióhoz sűrűségmérő spirált, és ellenáramú osztályozót. - A mosás eredményeként kavicshoz, homokhoz, és maradék iszaphoz és szerves fázishoz jutottak.

A BELGA DEC CÉG - szennyezett talaj feldolgozó üzem A szennyezett talaj feldolgozása a DEC csoport GRC Kallo leányvállalatának telephelyén történik. A cég ISO minősítésével megfelel napjaink legszigorúbb környezetvédelmi előírásainak. A cég talaj-újrahasznosító központjában két kezelési technikát alkalmaznak: Talajmosás (120e t/év) és a Bioremediáció (35e t/év)

A belga DEC cég talajmosása A talajmosási technológia a fizikai-kémiai extrakción alapul, melynek során a szennyezőket kimossák a talajból. Ennek fő technológiai lépései a következők: Előtárolás: Az anyagok beérkezését követően deponálják és szennyezőanyag típusonként csoportosítják azokat. Pihentetésük után elkezdik a szennyezőktől való megtisztításukat. Előkezelés: Szitaberendezésekkel és mágneses szeparátorokkal minden idegen anyagot, mint a kő, fém, fa eltávolítanak a talajból. Ezt követően spirállal sűrűség szerint szeparálják a talajt.

Homok tisztítás: A homok tisztítása flotálással és ellenáramú berendezések használatával történik. Víztelenítést követően a homok kiválóan alkalmas betongyártási és egyéb építőipari alkalmazásokhoz. Kő és kavics tisztítás: A homok leválasztását követően a kő is megtisztításra kerül egy kőmosó egységben, miután annak építőipari hasznosítása is lehetővé válik Az üzemi víz, tisztítás után újrahasznosításra kerül az üzem mosóberendezéseiben.