Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Radácsi Dóra I8G64J

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Radácsi Dóra I8G64J"— Előadás másolata:

1 Készítette: Radácsi Dóra I8G64J
Talajremediációs technológia: Hőmérséklet-növeléssel intenzifikált talajgőz/gáz kitermelés Készítette: Radácsi Dóra I8G64J

2 Technológia definíció
Hőmérséklet-növeléssel segített talajpára-kitermelés: A közepesen illékony szennyezőanyagok eltávolításának hatékonysága növelhető a hőmérséklet emelésével. A hőmérséklet növelésére általában forró levegő vagy gőz befúvást, elektromos fűtést, elektromágneses vagy rádiófrekvenciás melegítést alkalmaznak. Minden más tekintetben a technológia megegyezik a talajgáz-kitermelési technológiával és mentesítési eljárással.

3 Osztályozási szempontok
A szennyezett földtani közeg és felszín alatti víz esetében nem az eredeti, vagy az azt megközelítő állapot helyreállítása lehet az egyetlen cél. A célt mindig a jövőbeni használat szabja meg. A beavatkozás sürgősségétől, a szennyezett terület nagyságától és a beavatkozás költségeitől függően több kockázat csökkentési lehetőség létezik, úgymint: a területet nem kezelik, de kivonják a használatból, vagy módosítják a területhasználatot, lokalizálják a szennyezett területet, a lokalizálás eredményeként a szennyezett területre további szennyezést okozó, kockázatos anyag nem kerülhet és a szennyeződés elvileg a természeti elemek útján (levegő, víz) nem terjedhet, talajcsere, a szennyezett földtani közeget kitermelik és arra alkalmas helyre lerakják, a munkagödröt tiszta "talajjal" töltik fel. kockázatcsökkentés remediációval, azaz a talaj és a felszín alatti víz kockázatának elfogadható mértékűre csökkentésével.

4 Hőméréklet-növeléses talajgőz/gáz kitermelés: in situ, termikus technológia
in situ (= eredeti helyzetben) megoldások. Idetartozik valamennyi olyan technológia, amely a szennyezett földtani közeget vagy/és felszín alatti vizet úgy kezelik, hogy előtte nem termelik ki sem a földtani közeget sem a felszín alatti vizet. Ha a felszín alatti vizet kitermelik, de a szilárd talajt nem, akkor in situ talajkezeléssel kombinált ex situ talajvízkezelésről beszélünk.

5 Technológiai ábra

6 Technológia műveletei
Forró levegőt vagy gőzt injektálunk a szennyezett terület alá. A melegítés elősegíti a szennyezőanyag deszorpcióját, növeli mozgékonyságát, a felületekről való eltávolodását, a a talajból történő kiszabadulását. Elektromos ellenállásos fűtés: elektródák elhelyezésével a szennyezett talajtér fűthető. Az elektródákat a viszonylag kis áteresztő-képességű talajokba helyezik, ezzel elősegítve a víz és a szennyezőanyag elpárolgását. A kiszárított talajban repedések képződését. Ezek után a közeg légáteresztő képessége megnő, lehetővé téve a talajgáz-kitermelés hatékony alkalmazását. Rádiófrekvenciás fűtés: ezzel a módszerrel akár 300°C fölé is melegíthetjük a talajt. A két sorban elhelyezett földelő és a közéjük helyezett centrális elektródasorra adott elektromágneses hullámok melegítik fel a körbezárt talajt. Megnő a páranyomás, az áteresztőképesség, nő a szennyezőanyag párolgóképessége, csökken a viszkozitása, így nő a mobilitás. A talaj kiszáradásával az áramvezetés is csökken. A gázok/gőzök a felszínen kezelendőek.

7 SVE technológia A gőzök kivonása a talajból (soil vapour extraction – SVE)
A talajlevegőbe került szénhidrogén gőzöket a talajlevegő összegyűjtésével, elszívásával lehet eltávolítani a felszín alól. A kiszívott, szénhidrogén-telített levegőt aktívszén töltetű levegőszűrő egységen kell átvezetni, az atmoszférába történő kiengedés előtt. A körülményektől függően a talajgáz elszívást önmagában is lehet alkalmazni. E technológiát gyakran összekötik meleg levegő befúvásával, ez elősegíti a talajvízben oldott illékony szerves vegyületek eltávozását.                                 Biosparging / Talajgáz elszívás technológia Talajgáz elszívó tartályok

8 Alkalmazhatóság,SWOT analízis
Erőssége: Illékony szennyeződés esetén alkalmazzák Melléktermék nincs Megbízhatóság/kezelhetőség: jó Átlagos költség: jó Gyengesége: Kőtörmelék, vagy más felszín alatti nagy kiterjedésű tárgy nehézségeket okozhat; A maximális hőmérséklet befolyásolja, hogy néhány komponens milyen mértékben vonható ki; A hőlégbefúvás (forró gáz) hatékonysága a levegő kis hőkapacitása miatt korlátozott; Lehetőségek: Kezelt közeg: talaj, iszap, üledék Veszélyek: Mivel in situ technológia, közvetlen kapcsolatban áll a környező, nem szennyezett talajjal, és a légköri levegővel A kiszívott talajgázt/gőzt kezelni kell, elnyeletés, égetés, stb. melynek környezeti kockázata és költsége van.

9 Források:


Letölteni ppt "Készítette: Radácsi Dóra I8G64J"

Hasonló előadás


Google Hirdetések