Talajvizsgálat kataláz aktivitás méréssel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízben oldott oxigén meghatározása
Advertisements

A DNS „ujjlenyomat” vizsgálat
„A modern természettudományos szemléltetés feltételeinek megteremtése Kisvárdán a Dr. Béres József Laboratórium korszerűsítésével, működtetésével” TÁMOP.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Gázok előállítása és reakciójuk Lugol-oldattal
Rézcsoport.
SZTOECHIOMETRIAI SZÁMÍTÁSOK A REAKCIÓEGYENLET ALAPJÁN
Kén vizes környezetben Dr. Fórizs István. Kén izotópok 32 S=95,1% 33 S=0,74% 34 S=4,2% 36 S=0,016% Általában:  34 S szulfidok <  34 S szulfátok.
A talajban lévő mobilis foszfor extrakciója
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
A talaj mikrobiális biomassza meghatározása fumigációs módszerekkel.
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
NH4OH Szalmiákszesz Ammónium-hidroxid
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
LEBONTÁSI FOLYAMATOK.
Születés másodperc hidrogén és hélium
Az elemek lehetséges oxidációs számai
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Az anaerob rothasztók ellenőrzése és biokémiai jellemzése
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
Szükséges Eszközök: gázfejlesztő főzőpoharak fecskendők Anyagok:
Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygójaNaprendszerbolygója a Nap körüli keringési ideje 88 napNap a Merkúr a Földről nézve fényesnek látszik,
Enzimaktivitási módszerek: celluláz-aktivitás mérése
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Enzimvizsgálati módszerek Kitináz aktivitás mérése
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Diamino- pimelinsav meghatározása Készítette: Kelényi Janka.
Ureáz aktivitás mérése
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Készítette: Bukri Gergely Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2011.
Lipopoliszacharidok meghatározása talajból
Adenozin-trifoszfát az ATP (adenozin-trifoszfát) minden élő szervezetben megtalálható allosztérikus effektorként, csoport-hordozó koenzimként és szubsztrátként.
A muraminsav meghatározása talajból Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
Lipáz enzimaktivtás mérése
FDA hidrolízis aktivitási teszt
Cianobaktériumok izolálása és megszámlálása Készítette: Horváth Attila.
Obligát anaerob mikroorganizmusok felszaporítása.
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Készítette: Simon Andrea.  Anderson & Domsch, 1978  A mikrobiális biomassza mérésére használatos közelít ő módszerek egyike.  Alkalmazható savanyú.
Készítette: Cserdi Péter Környezetmérnök szakos hallgató Szerves foszfor extrakciója talajból.
Nitrogén mineralizáció
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
A légzés fogalma és jelentősége
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
SZÁMÍTÁSI FELADAT Határozzuk meg, hogy egy biomassza alapú tüzelőanyag eltüzelésekor a kén-dioxid emisszió tekintetében túllépjük-e a határértéket. Az.
DNA-Fingerprint1 Polimeráz-láncreakció termékeinek vizsgálata agaróz gélelektroforézissel.
H3PO4 Hidrogén-foszfát Foszforsav
TÁMOP „Tehetséghidak Program” kiemelt projekt keretében megvalósuló „Gazdagító programpárok II.” „A” (alap) Fizika és kémia a természetben.
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
Bakteriális azonosítási folyamat
Immunoprecipitation Gyakorlati munka I. rész. Kísérleti protokoll Protokoll.
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Redoxi titrálások Kvantitatív analízis. Titrimetriás módszerek Sav-bázis titrálások  acidi-alkalimetria Redoxi tirálások Komplexometriás titrálás Csapadékos.
A GFP in vitro génexpressziója
Szervetlen vegyületek
Tisztítási próba poliakrilamid gélelektroforézissel
Tejsav előállítása Lactobazillus Delbrueckii által
A PLA előállítása és lebomlása
β-glükozidáz aktivitás mérése talajban
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
PHB szintézise (PolyHydroxyButyrate)
Előadás másolata:

Talajvizsgálat kataláz aktivitás méréssel Enzimvizsgálati módszerek

A kataláz enzim (1) A kataláz gyakori enzim, mely szinte minden élő szervezetben megtalálható, ami oxigénnek van kitéve.

A kataláz enzim (2) Katalizálja a hidrogén-peroxid lebomlását vízzé és oxigénné. Egy kataláz enzim 40 millió hirdogén-peroxid molekulát tud vízzé és oxigénné bontani. 4 azonos polipeptid láncból felépülő enzim, minden egység több, mint 500 aminosav hosszú. Működési mechanizmusa:

A kataláz aktivitás mérés elméleti alapjai (1) A kataláz funkciója a mérgező hidrogén-peroxid bontása: H2O2 → H2O + 1/2 O2 A gerjesztett hidrogén-peroxid mérgező a sejtekre, oxidálja a fehérjék SH-csoportjait. Az aerob sejtek rendszerint tartalmazzák a szuperoxid dizmutáz enzimet, mely átalakítja a szuperoxidot hidrogén-peroxiddá és molekuláris oxigénné: 2O2- 2H+ → H2O2 + O2

A kataláz aktivitás mérés elméleti alapjai (2) Az L- és D-amino sav oxidáz redukált formái közvetlenül képesek reoxidálódni hidrogén peroxid formába molekuláros oxigénnel: E-FMNH2 + O2 → E-FMN +H2O2 E-FADH2 + O2 → E-FAD +H2O2 Minden aerob baktérium és a fakultatív anaerob baktériumok zöme foglal magában kataláz aktivitást. Az enzim nem észlelhető obligált anaerob baktériumokban. A kataláz volt az első enzim, amit vizsgáltak a talajban. Ez alapozta meg az O2 kibocsátás meghatározását.

A kataláz aktivitás mérés elméleti alapjai (3) A kataláz aktivitást észlelték növényi és állati sejtekben. Ráadásul, a Mn és a Fe, valamint a szerves anyagok a talajokban katalizálják az O2 felszabadulását a hidrogén-peroxidból. A kataláz aktivitás nagyon stabil a talajban. Ezt mutatják a fontos összefüggések a szerves szén tartalommal és a talaj mélységének csökkenésével. Nem találtak összefüggést a kataláz aktivitás és a talaj termékenysége között

Az eljárás alapelve A módszer a talaj hidrogén-peroxiddal, három percig, szobahőmérsékleten történő inkubálása után felszabaduló oxigén térfogatbecslésén alapul.

Anyagok és segédeszközök Erlenmeyer lombikok (200ml) Mágneses keverő Scheibler berendezés Ha a Scheibler berendezés nem érhető el, egy U-üveg cső, Brodie oldattal töltve felhasználható a térfogat mérésére.

Vegyszerek és oldatok Foszfát puffer (0,2 M, pH 6,8) Oldjunk 35,63 g Na2 hidrogén fosztfátot 700 ml desztillált vízben, igazítsuk a pH-t 6,8-ra HCl-el és 1000 ml desztillált víz higítással. Nátrium karbonát oldat (10%) Oldjunk 100g Na2CO3-ot körülbelül 800 ml desztillált vízben és öntsük fel desztillált vízzel 1000 ml-ig. H2O2 (3%) Közvetlenül a használat előtt készítsük elő. Nátrium azid oldat (6,5%) 6,5 g 100 ml-1 desztillált víz Brodie oldat MnO2

Az eljárás (1) Helyezzünk 5-10 g nedves vagy száraz talajt egy Erlenmeyer lombikba (200 ml) és adjunk hozzá 20 ml foszfát puffert. Készítsük elő az ellenőrzőket, adjunk hozzá 2 ml azid oldatot és 20 ml foszfát puffert. Forgassuk meg a lombikot és hagyjuk állni 30 percig.  Pipettáljunk 10 ml H2O2-ot (3%) a Scheibler berendezés kis tartályába. A lombik bezárása után keverjük a hidrogén-peroxidot a talaj mintával és inkubáljuk folytonos keverés mellett 3 percig szobahőmérsékleten (20 oC).

Az eljárás (2) Majd olvassuk le a gáz térfogatváltozását a Scheibler berendezésben vagy az U-üveg csőben. Az átalakult oxigén meghatározásához tegyünk 0,5 g MnO2 és 20 ml nátrium karbonát oldatot (10 %) a talaj helyett egy Erlenmeyer lombikba, adjunk hozzá 10 ml H2O2-ot (3 %) és olvassuk le a térfogat változását a Scheibler berendezésben (vagy az U- üveg csőben). Az átalakult oxigént tekintjük 100 %-nak.

Számítás Ahol: D0 az azid hiányában fejlődő O2 mililiterben, DA azid jelenlétében fejlődő O2 mililiterben, DMn a Mn jelenlétében fejlődött O2 mililiterben, dwt a talaj száraz tömege (%).

Diszkusszió Az azid használható az abiotikus H2O2 hidrolízis számításához. A nedves vagy levegőn szárított talajok szobahőmérsékleten 4 hónapig raktározva nem mutatnak kataláz aktivitást. A peszticidek gátolhatják vagy aktiválhatják is a talaj kataláz aktivitását, az összetételtől függően. Összefüggést találtak a kataláz és a dehidrogenáz aktivitás között, azonban a kataláz és az amiláz aktivitás vagy a baktérium szám között csupán gyenge az összefüggés, vagy nincs.

Források Alef K. and Nannipieri P. (Editors): Methods in Applied Soil Microbiology and Biochemistry, Academic Press Limited, London, 1995 Catalase:http://en.wikipedia.org/wiki/Catalase A kataláz enzim szerkezete és működése: http://www.chem.science.unideb.hu/Oktatas/K3125/K3125Eload5.p df (20.oldal) Catalase structure: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Catalase_Structure.png Növényélettan jegyzet: marssoniella.uw.hu/4elettan.doc AP Biology Lab 2: Enzyme catalysis: http://biowithberkeley.blogspot.com/2007/10/ap-biology-lab-2- enzyme-catalysis.html